Review: Panasonic TX-42MZW984 Ultra HD OLED-tv

13 september 2023 + 10 minuten 5 Reacties
Panasonic TX-42MZW984
FWD award

Ook Panasonic heeft kleinere OLED-modellen in de line-up staan. Heb je geen boodschap aan een grote tv, dan biedt deze TX-42MZW984 alle voordelen van een OLED-tv in een kleiner formaat. De specificatielijst laat uitstekende prestaties vermoeden, maar daar betaal je wel een prijs voor.

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Panasonic 2023-modellen met hun specificaties? Of wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2023.

Wat Ultra HD 4K 120 Hz W-OLED-tv
Schermformaat 42 inch (106 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 40Gbps, 2x v2.0 18GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR), 3x USB, 1x composiet video + stereo cinch in, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon/subwoofer, 3x antenne, 1x Ethernet, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, My Home Screen 8, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro AI Processor
Afmetingen 933 x 599 x 250 mm (incl. voet)
Gewicht 17,5 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 52 W (G) / HDR 64 W (G)
Adviesprijs 1.899 euro

Panasonic TX-42MZW984 - Design

Eenvoudig en strak afgewerkt, maar duidelijk wat minder luxueus dan de MZ2000-reeks. De kleine OLED-tv heeft net als de meeste andere Panasonic modellen zwart als enige kleur. Hij is prima afgewerkt.

Het flinterdunne scherm valt wat minder op, vermits de behuizing voor de elektronica bijna zo groot is als het scherm. Dat maakt zijn profiel van zeven centimeter toch wat dikker lijken. De rug heeft een mooie korrelstructuur.

Een klein luxe-detail dat je moet missen is de draaivoet. Deze tv staat op een vaste centrale voet, een rechthoekig model met plastic oppervlak, ook dat is iets minder fraai dan de metalen voet op het hoger model.

Panasonic TX-42MZW984 - Aansluitingen

Aan de achterzijde valt onmiddellijk op dat een deel van de aansluitingen naar achter wijzen. Op de grotere modellen is dat niet het geval, daar wijzen alle poorten naar opzij of naar onder. Op deze 42 inch wijzen twee HDMI-poorten, twee USB-poorten, de analoge video/audio ingang en de digitale audio-uitgang naar achter. Toch iets om rekening mee te houden als je wandmontage overweegt.

Afgezien van de opstelling zijn de aansluitingen echter hetzelfde als op de MZ2000-reeks. Twee HDMI 2.1 aansluitingen met 40Gbps bandbreedte, ALLM, eARC, VRR en 4K120 HFR en twee HDMI 2.0-aansluitingen zorgen voor ruim voldoende opties. Drie USB-poorten, een composiet video-ingang met stereo cinch, een optisch digitale uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting, Ethernet, WiFi en Bluetooth vervolledigen de lijst. Ook op dit kleine model kan je een subwoofer aansluiten via de hoofdtelefoonaansluiting (te configureren via de menu’s).

Panasonic TX-42MZW984 - Gebruiksgemak en smart tv

Alle OLED-modellen van Panasonic, en dus ook de MZ980-reeks, maken gebruik van My Home Screen. De voor-en nadelen van het systeem zijn ondertussen welbekend. Het is een minimalistische interface, met onderaan een rij tegels die zowel apps, als ingangen en/of live tv-zenders bevatten. Die lijst is eenvoudig te personaliseren. Zodra je een tegel selecteert, verschijnen er aanbevelingen, indien de dienst dat aanbiedt.

Je vindt dan ook geen eindeloze rijen met aanbevelingen, die vaak niet erg nuttig zijn, en al helemaal geen gesponsorde content telkens je de Home-toets indrukt.  Die aanpak maakt dat My Home Screen erg vlot werkt.

Panasonic geeft je toegang tot erg veel instellingen, handig voor de enthousiaste tv-kijker die graag allerlei zaken aanpast. Maar we geven grif toe dat je, ondanks de vrij goede organisatie, wel eens verloren kunt lopen in de overweldigende reeks instellingen. Voor dagelijks gebruik is dat niet nodig. Het snelmenu geeft toegang tot de belangrijkste zaken, en verschijnt net als het Home menu als een lint onderaan het scherm. Personaliseer het zodat de instellingen die voor jou belangrijk zijn vooraan staan en klaar.

Het enige minpunt dat we optekenen is het beperktere app-aanbod. Gelukkig zijn alle topstreamingdiensten aanwezig. Maar lokale apps zijn minder goed vertegenwoordigd, althans in België. Daar vinden we werkelijk geen enkele lokale app terug. Nederland is weliswaar beter bediend, daar kan je wel op de meeste lokale apps rekenen.

Afstandsbediening

De grote, zwarte afstandsbediening getuigt niet van een moderne aanpak, sterker nog, ze oogt echt wat verouderd. De enige toegeving aan de moderne wereld is een set van zes sneltoetsen voor apps bovenaan de remote. De afstandsbediening is echter best aangenaam te gebruiken. Ze is licht, ligt goed in de hand en heeft een aangename, zachte maar duidelijke toetsaanslag. De layout is goed en toetsen zijn duidelijk gelabeld. Een ‘Picture’ toets laat toe om snel van beeldmode te veranderen, en de ‘My App’ toets kan je zelf toekennen aan een app naar keuze.

Het enige nadeel van zo’n grote afstandsbediening is dat je wel eens je hand moet verplaatsen om sommige toetsen te bereiken. Dat is met kleinere remotes niet nodig.

Functies

De MZW984 heeft een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een dubbel CI+-slot. Je kunt dus tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten.  De ingebouwde mediaspeler is vrij volledig zowel op videovlak (met ondertitels) als op audiovlak. De tv ondersteunt geen DTS-soundtracks, die kan je daarom ook niet via eARC doorsturen. Met ‘My Scenery’ geef je de tv een decoratieve functie. Daarbij kies je uit illustraties of zelfs animaties, of je levert via USB-opslag je eigen materiaal aan. Er zijn ook animaties met bijhorende Dolby Atmos tracks.

Panasonic TX-42MZW984 - Beeldverwerking

Deze kleine Panasonic OLED-tv kreeg net als de hogergeplaatste modellen de HCX Processor Pro AI mee. Daarmee kan je dus op prestaties rekenen die niet moeten onderdoen voor het topmodel. Subtiele upscaling, prima deinterlacing, goede ruisonderdrukking, al je content krijgt een uitstekende behandeling. We scherpten het beeld een beetje aan, bijvoorbeeld met de scherpte-instelling en/of via ‘Resolutie Remasteren’. Het enige minpunt blijft het wegwerken van de kleurbanden in zachte gradiënten. De MPEG-ruisonderdrukking kan daar geen weg mee, ze blijven altijd zichtbaar. Zeker in donkere content was dat duidelijk zichtbaar. Wie niet regelmatig wil wijzigen van beeldmode laat best de lichtsensor geactiveerd, zodat de processor de helderheid van het beeld kan aanpassen op basis van omgevingslicht. De kleurtemperatuur kan hij ook wijzigen, maar die laten we liever ongemoeid.

Het OLED-scherm heeft zoals verwacht een uitstekende bewegingsscherpte. Er is geen dubbele rand zichtbaar bij snel bewegende voorwerpen, enkel een lichte vervaging. ‘Zwart kader invoegen’, de Black Frame Insertion (wat is BFI), laat je best uitstaan. De 60Hz-techniek maakt storende geflikker zichtbaar in beeld, en levert zo goed als geen extra detail. Voor de beste filmervaring adviseren we “Intelligent Frame Creation” op de Minimum, al kan je ook hogere standen gebruiken voor perfect vloeiende camerabewegingen. De processor maakt nauwelijks fouten en kan zelfs bij snelle actie tijdig en correct ingrijpen.n

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

 

Beeld Beeld Beeld Geavanceerd
Beeldmodus: Filmmaker Mode

Verlichtingssterkte: 30-70
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 0-30
Warmte Kleur: Warm2
Kleur Remasteren: Uit

Omgeving Sensor:
Auto Helderheid: Aan
Auto Witbalans: Uit
Ruis Reductie: Min
MPEG remasteren: Midden
Resolutie Remasteren: Midden
Dynamisch Bereik remasteren: UitDark Visibility enhancer: 0-5Intelligent Frame Creation: Minimum
Nauwkeurig IFC: Aan
Zwart kader invoegen: Uit
Geavanceerde instellingen:

Contrastregeling: Uit/Auto
Gamma: BT.1886 / 2,4 / 2,2
Dynamic HDR-effect: Uit/aan
Knippen in HDR-tonemapping: Normaal

Beeldinstellingen

Beeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit

 

Panasonic TX-42MZW984 - Beeldkwaliteit

Het OLED-paneel bevat geen verrassingen. Op dit model is er geen mla-laag voorzien, die is enkel voor de MZ2000-reeks, maar verder is dit wel een laatste generatie paneel. De uniformiteit is uitstekend, zowel in donkere als heldere beelden zagen we geen verticale banden of andere fouten.

Panasonic biedt tal van beeldmodes aan, voor de beste beeldresultaten kan je vertrouwen op True Cinema of Filmmaker Mode. Die laatste blijkt nagenoeg perfect gekalibreerd te zijn. We merken enkel een iets te hoge gammawaarde die het beeld wat donkerder maakt. In de allerdonkerste tinten ontbreekt wat schaduwdetail. Dat kan je indien gewenst wat verbeteren met de uitstekende ‘Dark visibility Enhancer’ instelling, naar smaak ergens tussen nul en vijf in te stellen. Liever niet hoger, dan beïnvloed je de contrastperceptie negatief.

De kleurweergave is prachtig, de scores flirten met perfectie. In SDR is deze Panasonic dan ook een pracht van een tv. Denk eraan dat Filmmaker Mode vrij donker is, en bedoeld voor een verduisterde kamer. Trek ‘Verlichtingssterkte’ op naar 70, en activeer de lichtsensor voor meer universeel gebruik.

Panasonic TX-42MZW984 - HDR

Brede HDR-ondersteuning is alvast een troef die Panasonic blijft uitspelen. Je kan zowel HDR10+ Adaptive als Dolby Vision IQ gebruiken. De piekhelderheid bereikt 720 nits op een 10% venster, en houdt nog 132 nits over op een volledig wit scherm. De ABL is ook vrij vergevingsgezind, zodat deze kleine OLED-tv redelijk wat helderheid overhoudt op alle verschillende groottes van testvenster. Andere modellen die we vorig jaar zagen moesten ofwel in de kleinste vensters terrein prijsgeven ofwel in de grootste.

Het kleurbereik scoort gebruikelijke OLED-resultaten, 96% P3 en 69% Rec.2020. Van Panasonic verwachten we een uitstekende kalibratie, en de Filmmaker Mode kan dat zeker waarmaken.

De processor respecteert HDR10-metadata zodat alle witdetail bewaard blijft. Bij donkere scènes is veel zwartdetail zichtbaar, en ook hier kan je met de “Dark Visibility Enhancer” het zwartdetail lichtjes helderder maken. Die verbeterde zichtbaarheid helpt als er wat omgevingslicht is. Zeker in heel donkere scènes, zoals de strandscène uit House of Dragons is dat goed merkbaar. De kleurweergave is uitstekend, en geeft prioriteit aan de correcte tint, ook als het de kleur daarvoor iets donkerder moet maken. Die uitstekende tonemapping maakt beelden erg aantrekkelijk en geeft ze die typische HDR-impact. Het “Dynamisch HDR-effect” staat zelfs in Filmmaker mode geactiveerd. Daarmee maakt de tv de helderste tinten wat helderder, en geeft het soms ook de kleuren een klein zetje. Op donkere scènes is er geen impact, en zelfs op heel wat heldere scènes was de impact klein. Voor de puristen-ervaring zet je dit uit, maar we raden eerder aan om het geactiveerd te laten vermits we geen nadelige gevolgen zagen. Een kleine OLED-tv kan dus ook zeer mooie HDR-beelden leveren.

Panasonic TX-42MZW984 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De gebruikelijke adviezen voor een OLED-scherm zijn van toepassing. De kijkhoek is erg ruim, en het scherm heeft niet te veel last van reflecties. Je vermijdt best sterk invallend licht, al was het maar omdat de impact ervan op een klein scherm groter is.

Voor gamers levert Panasonic sinds dit jaar de True Game mode, die net zoals de naam impliceert, de meest accurate beeldkwaliteit levert. De tonemapping op de tv kan je uitschakelen zodat je voor HDR-games dat werk aan de console kunt overlaten. Het ‘Game Control Board’ toont de framerate, de VRR-status en geeft toegang tot een aantal instellingen. De input-lag is 6,5ms in 2K120 en 10,5ms in 4K120, topresultaten dus. Voor PC-gamers is er naast HDMI VRR ook ondersteuning voor AMD FreeSync als NVIDIA G-Sync. Zoals al enkele jaren het geval kan je Dolby Vision en 4K120 niet combineren. Gamers met meerdere 4K120-bronnen, en die soundbar willen gebruiken, moeten er rekening mee houden dat eARC/ARC een van de twee HDMI 2.1-poorten in beslag neemt.

Panasonic TX-42MZW984 – Geluidskwaliteit

Op een kleiner model zoals dit is het zinloos te hopen op uitmuntende audioprestaties. De TX-42MZW984 is voorzien van een 2x 15W configuratie en ondersteunt Dolby Atmos. De klank is prima en dankzij een uitgebreide reeks instellingen kan je flink wat sleutelen aan de klankkleur. De luidsprekers leveren voldoende volume, en waren toch in staat om een licht surroundeffect te produceren. Al bij al zijn we erg tevreden over het resultaat. Je kan een subwoofer aansluiten om de bas wat op te peppen, maar het lijkt ons logischer om dan ineens voor een goede soundbar te kiezen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Panasonic TX-42MZW984 – Conclusie

Een klein formaat OLED-tv hoeft absoluut geen prestaties in te boeten ten opzichte van de grotere modellen, zoals deze Panasonic TX-42MZW984 duidelijk demonstreert. Hij deelt wel de kleine gebreken van de Panasonic OLED-familie. Zo is er geen ondersteuning voor DTS en blijven kleurbanden, zeker in donkere content, gemakkelijk zichtbaar. Specifiek voor België is het erg jammer dat er geen lokale apps beschikbaar zijn.

Wat beeldkwaliteit betreft heb je niets te vrezen. De tv levert uitstekende piekhelderheid, uiteraard niet te vergelijken met die van de nieuwste topmodellen, maar wel zeer goed voor zijn categorie. De beeldverwerking is uitstekend, en scoort op nagenoeg alle vlakken mooie resultaten. Panasonic werkt het beeld af met uitmuntende kalibratie, zowel in SDR als HDR zodat je ook op deze tv van de prachtigste filmbeelden geniet. Dit kleine formaat is mogelijk extra aantrekkelijk voor gamers. Die krijgen een True Game beeldmode, lage input-lag en goede VRR-ondersteuning zodat je werkelijk optimaal van je games geniet. Enkel de prijs valt ons tegen. Zeker wanneer we vergelijken met modellen van vorig jaar staat deze echt wel aan een premiumprijs genoteerd.

9.0
Panasonic-tx42mzw984-toestel
FWD award

Beoordeling
Panasonic TX-42MZW984

Pluspunten
 • Goede piekhelderheid
 • Bijna perfecte kijkhoek
 • Referentieniveau kalibratie in Filmmaker Mode, SDR en HDR
 • Ruime HDR-ondersteuning
 • Uitstekende beeldverwerking
 • HDMI 2.1 met alle gamer features en lage input-lag
 • My Home Screen werkt vlot
Minpunten
 • Processor kan geen kleurbanden wegwerken
 • Gebrek aan lokale apps (België)
 • Geen DTS-ondersteuning
 • Prijs

Beoordeling Panasonic TX-42MZW984

Een klein formaat OLED-tv hoeft absoluut geen prestaties in te boeten ten opzichte van de grotere modellen, zoals deze Panasonic TX-42MZW984 duidelijk demonstreert. Hij deelt wel de kleine gebreken van de Panasonic OLED-familie. Zo is er geen ondersteuning voor DTS en blijven kleurbanden, zeker in donkere content, gemakkelijk zichtbaar. Specifiek voor België is het erg jammer dat er geen lokale apps beschikbaar zijn.

Wat beeldkwaliteit betreft heb je niets te vrezen. De tv levert uitstekende piekhelderheid, uiteraard niet te vergelijken met die van de nieuwste topmodellen, maar wel zeer goed voor zijn categorie. De beeldverwerking is uitstekend, en scoort op nagenoeg alle vlakken mooie resultaten. Panasonic werkt het beeld af met uitmuntende kalibratie, zowel in SDR als HDR zodat je ook op deze tv van de prachtigste filmbeelden geniet. Dit kleine formaat is mogelijk extra aantrekkelijk voor gamers. Die krijgen een True Game beeldmode, lage input-lag en goede VRR-ondersteuning zodat je werkelijk optimaal van je games geniet. Enkel de prijs valt ons tegen. Zeker wanneer we vergelijken met modellen van vorig jaar staat deze echt wel aan een premiumprijs genoteerd.

Reacties (5)