Review: LG OLED42C24LA (C2-serie) oled-televisie

03 augustus 2022 + 10 minuten 2 Reacties
LG-OLED42C24LA-lifestyle
FWD award

Een 42 inch OLED-tv, daar hebben we lang op moeten wachten. Maar wie niet genoeg plaats heeft, of gewoon niet houdt van een erg groot scherm kan nu ook van OLED-beelden genieten. De OLED42C24LA is bovendien van alle features voorzien die je op de grotere modellen vindt.

LG OLED42C24LA – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle LG 2022 OLED-modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.

Wat Ultra HD OLED-tv
Schermformaat 42 inch (106 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, 1x IR-blaster, Bluetooth 5.0
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 22, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 9 Gen 5 processor
Afmetingen 932 x 577 x 170 mm (incl. voet)
Gewicht 9,3 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 52 (G) / HDR 94 watt (G)
Adviesprijs 1.599 euro

LG OLED42C24LA - Design

Het valt op dat deze kleine maat niet onmiddellijk die typische OLED-tv indruk geeft. De OLED42C24LA is ongeveer vier centimeter diep, en de elektronicabehuizing komt bijna tot aan de rand van het scherm. Het dunne OLED-scherm dat anders het uitzicht zo domineert, komt hierdoor minder goed tot uiting.

Wat dan weer wel meer in het oog springt dan bij de grote schermformaten is hoe dun de zwarte rand rond het scherm is. Amper vijf millimeter, onderaan tien millimeter, op een groot scherm zie je het nauwelijks, maar op dit kleiner formaat merk je hoe smal dat is.

De voeten, links en rechts van het scherm, zijn wel erg spaarzaam. Het zijn dunne poten die weliswaar voor een goede stabiliteit zorgen, maar zeker geen uitzonderlijke look geven aan deze kleine C2.

LG OLED42C24LA - Aansluitingen

Klein, maar goed uitgerust, dat is het motto van deze C2. Hij komt met dezelfde aansluitingen als de grotere modellen. Vier HDMI 2.1-aansluitingen die de volledige 48Gbps bandbreedte leveren en ondersteuning bieden voor ALLM, VRR, ARC/eARC, 2K en 4K HFR.

Alle aansluitingen staan overigens aan de zijkant, en voldoende ver van de rand. Je vindt er drie USB-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, twee antenne-aansluitingen, een ethernetpoort en WiFi. Opvallend is de hoofdtelefoonaansluiting, die vind je overigens enkel op de 42 en 48 inch modellen. Er is ook een IR-uitgang en IR-blaster. Wie de CI Plus-slot zoekt, die zit aan de bovenkant van de elektronicabehuizing.

Geen WiSA 2.1 op deze C24LA. Wie toch WiSA wenst, moet uitkijken naar een C26LA, en hou er rekening mee dat net zoals op de G2 je beperkt bent tot 2.1-opstellingen, geen echte draadloze surround dus.

Gebruiksgemak en smart tv

De C2-serie en G2-serie verschillen niet op vlak van gebruiksgemak of functies, dus hernemen we hier grotendeels wat we al voor de G2 opmerkten. LG heeft WebOS 22 wat extra functies en personalisatie-opties geïmplementeerd na het grote redesign van 2021.

Centraal vind je alle apps, en bovenaan is nog steeds een deel van het scherm opgeofferd aan weersinfo en tips. Rechts bovenaan vinden we nu een handige tegel die je recentste bron bevat. Ook nieuw is de optie om je aan te melden, en dus ook van profiel te veranderen als je dat wenst. Verschillende leden van het gezin kunnen zo een eigen organisatie van het Home scherm en eigen aanbevelingen zien.

De aanbevelingen die je centraal ziet (Disney+), zijn helaas niet aan te passen. Heb je geen Disney+ in huis, dan is dat dus verspilde ruimte. Maar de volgorde van alles wat onder de lijst met apps staat kan je wel personaliseren. Daar staat onder andere een item ‘Nu aan het streamen’ waarin je via een tab-lijst alle streamingdiensten kunt bekijken. In onze lijst vonden we Amazon Prime Video, Rakuten TV en YouTube, maar helaas geen Netflix of Disney+.

Andere rijen bevatten het Thuisdashboard en aansluitingen, regelmatig bekeken kanalen, Sportalarm en de Webbrowser.

WebOS 22 werkt in elk geval heel vlot, de interface reageert erg snel. Met de nieuwe personalisatie-opties en kleine aanpassingen is ook een deel van onze opmerkingen weggewerkt. Het blijft wel zo dat het Home scherm veel info bevat die je misschien niet echt nodig hebt of die niet aanpasbaar is. Dat is echter een trend die we helaas meer en meer zien.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de OLED42C24LA heeft een licht afgeronde rechthoekige vorm die goed in de hand ligt. De toetsaanslag vergt iets te veel druk. Uiteraard is de schermcursor nog steeds te bedienen door gewoon met de remote naar het scherm te wijzen.

LG biedt nog steeds numerieke toetsen, handig als je de interne tv-tuner wilt gebruiken, maar ook omdat je ze kan programmeren als sneltoetsen voor je favoriete apps. Onderaan vinden we vier sneltoetsen voor Netflix, Prime Video, Rakuten TV en Disney+.  De drie toetsen voor stembediening vinden we wat verwarrend, er is een algemene microfoon-toets en aparte toetsen voor Google Assistant en Amazon Alexa. Met de NFC-tag (je vindt het logo net onder de toetsen), koppel je snel en eenvoudig je smarthone met de tv, bijvoorbeeld om audio te streamen of je smartphone naar de tv te spiegelen.

Functies

De C2-serie is uitgerust met een enkelvoudige tv -tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en CI+-slot. Er is Apple Airplay 2 en Google Cast voor YouTube en Netflix. De mediaspeler ondersteunt de belangrijkste formaten, ondertitels en HDR. Enkel Xvid en DTS weigert hij. Hij zal daardoor ook geen DTS doorsturen via eARC. Via Sports Alerts volgen fans hun favoriete ploegen.

En dan de nieuwe features. Multi View maakt het mogelijk om twee bronnen tegelijk te bekijken. Momenteel zijn de opties beperkt (HDMI gecombineerd met Screen Share of een USB-camera, of Live tv gecombineerd met Screen Share). LG claimt dat er later op het jaar meer mogelijkheden volgen. Always Ready geeft de tv een functie als je niet aan het kijken bent. Je kan dan een klok op het scherm zetten, foto’s, kunstwerken of een muziekspeler.

LG OLED42C24LA - Beeldverwerking

De C2-serie kan net zoals de G2-serie uitpakken met zeer goede beeldverwerking, niet verwonderlijk gezien beide tv’s dezelfde Gen5 Alpha9-processor gebruiken. Deinterlacing is uitstekend, zodat kam-effecten van digitale tv-uitzendingen zeer beperkt blijven. De nieuwe upscaling en prima ruisonderdrukking bewaren fijn detail in lage resolutiebeelden en vermijden ook hier maximaal dat lastige trapjeseffect dat je soms op bijna horizontale of verticale lijnen ziet. De MPEG-ruisfilter heeft het enkel moeilijk met zeer zware blokvorming maar levert in de meeste gevallen prima resultaten. Zie je kleurbanden in zachte kleur gradiënten, activeer dan ‘Soepele Gradatie’.  Zelfs in onze zeer moeilijke Game of Thrones testscène leverde die goed werk, al moesten we in dat geval wel uitwijken naar de ‘Midden’ stand. Blijf liefst bij de ‘Laag’ stand, zo vermijd je dat er ook wat detail verloren gaat.

Uitstekende bewegingsscherpte mag je ook verwachten van de C2-serie die overigens ook uitstekende motion processing heeft. Voor films raden we  ‘Cinematografische Beweging’ aan omdat TruMotion uitschakelen toch te veel de stotter van 24fps beelden toont. Wie echt geen judder wil zien, kiest voor de ‘Vloeiend’ instelling maar persoonlijk vonden we dat die te veel artefacten veroorzaakt zodra de actie op het scherm te snel is.

Net zoals de G2-serie beschikt de OLED42C24LA (C2-serie) niet meer over een 120 Hz de Black Frame Insertion techniek (wat is BFI). OLED Motion werkt nu in 60 Hz, en kan je enkel nog in of uit schakelen. Aangezien dat zichtbare flikkering veroorzaakt, laat je het beter uit staan.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Geavanceerde Instelling Geavanceerde Instelling
Beeldmodus: Filmmaker mode
Instelling beeldverhouding: Origineel / Scannen: AanEnergiebesparing: Uit/Automatisch
Helderheid:

OLED Pixelhelderheid: 80
Contrast: 85
Schermhelderheid: 50
Autodynamisch Contrast: Uit
Maximale Helderheid: Uit
Gamma: 2.2 / BT.1886
Videobereik: Automatisch
Motion Eye Care: Uit

Kleur:

Kleurdiepte: 50
Tint: 0
Kleurbereik: Auto
Witbalans-Kleurtemperatuur: Warm50

Zuiverheid:

Scherpte: 10
Superresolutie: Laag
Ruisonderdrukking: Laag
MPEG ruisonderdrukking: Laag
Soepele Gradatie: Laag-Midden
Echte Bioscoop: Aan
TruMotion: Cinematografisch of Natuurlijk

OLED Motion: uit

LG OLED42C24LA - Beeldkwaliteit

Gebruikt de OLED42C24LA nu een ouder OLED-paneel of toch een nieuwere versie? Ons testmodel leek uitgerust met een nieuwer paneel, te oordelen aan de spectrumanalyse. Maar wie in de specificaties kijkt, merkt dat de 42 inch C2 wel de OLED evo benoeming kreeg, maar niet uitgerust is met de ‘Brightness Booster’.

Concreet mag je dus niet verwachten dat het paneel even helder zal zijn als de 55 inch (of groter) versie. Dat heeft vermoedelijk te maken met de hogere pixeldensiteit, en de intentie van LG om image retention en burn in beter onder controle te houden.

Het paneel had een uitstekende uniformiteit in heldere beelden. Op het donkere testscherm was een lichte roze tint zichtbaar aan de uiterste linkerzijde van het scherm, maar dat effect was niet zichtbaar in normaal beeldmateriaal. Net zoals op de G2 zien we dat de dithering in donkere tinten aanzienlijk minder zichtbaar is. We zagen ook geen hinderlijke flikkeringen in donkere beelden.

De Filmmaker Mode is zeer goed gekalibreerd. De grijsschaal is nagenoeg perfect. De kleurweergave is uitstekend, ook voor huidskleuren. Er is veel zwartdetail zichtbaar, ook daar leunt hij aan bij een bijna perfect resultaat.

Wie echter bij wat omgevingslicht kijkt, kan beter de gammawaarde naar 2,2 schakelen, om zwartdetail wat op te tillen. Of kies voor de Bioscoop mode.

LG OLED42C24LA - HDR

De C2 ondersteunt HDR10, HLG en Dolby Vision IQ, geen HDR10+. Maar hoe scoort deze kleine OLED op piekhelderheid? Op een 10% venster haalt hij nog 715 nits, een zeer goed resultaat, en beter dan we verwacht hadden. Maar de ABL (Average Brightness Limiter) grijpt redelijk hard in als het testvenster groter wordt. Op een volledig wit scherm houdt hij nog slechts 117 nits over.

Het kleurbereik van 95% DCI-P3 en 68% Rec.2020 ligt volledig binnen de verwachtingen. We schakelen naar HDR Filmmaker Mode om de prestaties te evalueren. De beelden zijn bijzonder mooi. Er is enorm veel zwartdetail en de C2 kan erg goed om met zeer helder gemasterde beelden. Daar bewaart hij nagenoeg alle witdetail. Een belangrijk deel van die prestaties kunnen we op het conto van ‘Dynamic Tonemapping’ schrijven.

De C2-serie gebruikt immers dezelfde processor als de G2-serie en kan dus ook rekenen op de verbeteringen die we daar al zagen. Voor HDR10-beelden houdt de OLED42C24LA dus niet enkel rekening met de metadata, maar analyseert hij zelf heel fijnmazig het beeld en optimaliseert tonemapping op verschillende manieren binnen hetzelfde beeld. Zo haalt hij het volledige potentieel uit het scherm. Er blijft veel kleur bewaard, ook in de helderste tinten, al moeten we toegeven dat hij daar nog een heel klein beetje terrein prijsgeeft. Maar dat is grotendeels eigen aan de WOLED-techniek. Voor puristen is dit misschien niet optimaal, maar persoonlijk vinden we de meerwaarde uitstekend. Een andere prima troef is ‘AI Helderheid’, die functie tilt het schaduwdetail wat op wanneer er veel omgevingslicht is. Dit werkt overigens ook bij SDR, maar zeer beperkt.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De C2-serie heeft een uitstekende kijkhoek, en degelijke anti-reflectie eigenschappen. Voor het beste resultaat blijf het wel aangeraden reflecties zo veel mogelijk te vermijden.

De input-lag van 10,8 ms (4K60) en 5,7 ms (2K120) is een topresultaat. De vier HDMI 2.1-aansluitingen leveren ALLM, en VRR (zowel HDMI VRR, Nvidia GSync als AMD Freesync) en 4K120. Dolby Vision 4K 120Hz gaming (voor de Xbox Series X) is ondersteund. Daarmee heeft de C2-serie echt alle troeven in handen voor gamers. Via het game dashboard kan je belangrijke informatie over het spel zien zoals framerate, en kan je ook de weergave bijwerken. Wil je 21:9 gamen? Dat kan via het dashboard. Game je veel in het donker en wil je een wat rustiger beeld? Activeer dan de ‘Dark room’.

LG OLED42C24LA - Geluidskwaliteit

Naast wat minder helderheid (alhoewel we daar niet echt zwaar aan tillen), moet de OLED42C24LA het ook stellen met een kleinere audioconfiguratie, 20 Watt in 2.0-opstelling. Dat is op zich niet echt een verrassing gezien het kleine schermformaat. Maar de resultaten waren nog meer dan behoorlijk. Een lekker volle klank, een processor die niet al te zwaar ingrijpt als het er wat hevig aan toe gaat, en Dolby Atmos voor een prima surround. Kortom, meer dan voldoende voor de doorsnee tv-kijker. Mocht je aan een soundbar denken, hou er dan rekening mee dat er onder het scherm maar vier centimeter plaats is, en tussen de voeten 70 centimeter.

LG_OLED65G26LA-Lifestyle
Lees ook

Review: LG OLED65G26LA (G2-serie) oled-tv

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

LG OLED42C24LA – Conclusie

Er is goed nieuws, veel goed nieuws. Deze 42 inch OLED van LG heeft onmiddellijk een plaatsje in onze favorieten verworven. Het enige minpunt dat we het aanstippen waard vinden is de prijs. Die is erg hoog, ja zelfs exorbitant te noemen. Gelukkig zien we dat hij online al tegen een fikse korting te vinden is, maar het blijft een relatief dure aankoop. Verder blijven we van mening dat we het Home scherm graag wat meer zouden personaliseren. En ja, de 42 inch-versie is minder helder dan de grotere modellen. Maar we vinden dat niet significant genoeg, de impact ervan is beperkt.

Over de goede dingen, daar trekt de OLED42C24LA de lijn van de G2 vlot door. De nieuwe processor levert top beeldverwerking af die elk greintje potentieel uit het OLED-scherm haalt. Met Filmmaker Mode geniet je onmiddellijk van een topkalibratie die garant staat voor prachtige beelden, zowel in SDR als HDR. Doe er nog eens de enorme hoeveelheid gamer-features bij en we vermoeden dat heel wat kopers voor deze C2 een plaatsje in hun gamerstek op het oog hebben. WebOS22 levert je daarnaast nog eens een hele hoop features en nagenoeg alle belangrijke streamingdiensten.

9.5
LG-OLED42C24LA-toestel
FWD award

Beoordeling
LG OLED42C24LA

Pluspunten
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Intens contrast en goed zwartdetail
  • Knappe HDR-beelden
  • HDMI2.1 en ruime selectie gamerfeatures
  • WebOS 22 is erg vlot en biedt veel features
Minpunten
  • Prijs
  • Home scherm is onvoldoende aanpasbaar

Beoordeling LG OLED42C24LA

Er is goed nieuws, veel goed nieuws. Deze 42 inch OLED van LG heeft onmiddellijk een plaatsje in onze favorieten verworven. Het enige minpunt dat we het aanstippen waard vinden is de prijs. Die is erg hoog, ja zelfs exorbitant te noemen. Gelukkig zien we dat hij online al tegen een fikse korting te vinden is, maar het blijft een relatief dure aankoop. Verder blijven we van mening dat we het Home scherm graag wat meer zouden personaliseren. En ja, de 42 inch-versie is minder helder dan de grotere modellen. Maar we vinden dat niet significant genoeg, de impact ervan is beperkt.

Over de goede dingen, daar trekt de OLED42C24LA de lijn van de G2 vlot door. De nieuwe processor levert top beeldverwerking af die elk greintje potentieel uit het OLED-scherm haalt. Met Filmmaker Mode geniet je onmiddellijk van een topkalibratie die garant staat voor prachtige beelden, zowel in SDR als HDR. Doe er nog eens de enorme hoeveelheid gamer-features bij en we vermoeden dat heel wat kopers voor deze C2 een plaatsje in hun gamerstek op het oog hebben. WebOS22 levert je daarnaast nog eens een hele hoop features en nagenoeg alle belangrijke streamingdiensten.

Prijsvergelijker LG OLED42C24LA

Reacties (2)