Alles wat je moet weten over LG WebOS 5.0: tips en aanraders

21 mei 2020 + 10 minuten 11 Reacties
WebOS50

WebOS 5.0 is de smart tv-versie die je op de 2020 LG tv's vindt. We bespreken de vernieuwingen, tonen de belangrijkste functies en geven je handige tips.

WebOS is sinds 2013 het standaard smart tv platform voor LG televisies. Zo goed als elk jaar worden er verbeteringen en/of nieuwe features in aangebracht. WebOS 5.0 is de versie die je op de 2020 modellen vindt. De interface werd wat strakker en minder kleurrijk, maar behoudt zijn handigheid.

WebOS 5.0 – Upgrading & Updating

Helaas, WebOS 5.0 is uitsluitend voor 2020 toestellen. LG brengt nieuwe versies nooit naar oudere toestellen, een praktijk die we beklagen. Een of andere nieuwe feature kan soms wel naar oudere versies gebracht worden, maar ook dat is eerder zeldzaam. Upgraden van je oud toestel is dus niet mogelijk.

Smart tv’s krijgen regelmatig software updates. Op de modellen met WebOS 5.0 vind je dat in het menu onder de hoofding ‘Ondersteuning, Software-update’.  Je ziet er ook onmiddellijk welke firmware versie je momenteel gebruikt. Als je wil weten welke WebOS-versie je toestel gebruikt, kijk dan onder ‘Ondersteuning, TV-informatie’.

Advertentie

Onze gids is gebaseerd op een LG OLED65CX6LA.

WebOS 5.0 – Installatie

Al van dag één was Bean Bird de speelse mascotte van WebOS, maar sinds deze versie is die met pensioen. De installatieprocedure ziet er nu wat strakker uit, maar is er niet moeilijker op geworden. Eerst selecteer je taal en land. Laat de optie “Gebruik deze tv als een winkelmodus” uit staan, die instelling is enkel voor promotionele doeleindes. Vervolgens verbind je hem met het thuisnetwerk en andere bronapparaten.

In de volgende stappen accepteer je de gebruiksvoorwaardes. Vervolgens probeert de tv de aangesloten apparaten te identificeren en bepaal je hoe je televisie kijkt (via de tuners van de tv en/of via een decoder). Vervolgens stel je een pincode in.

Indien je de interne tuners gebruikt om tv te kijken dien je de kanalen in te tunen. De tv geeft daarvoor zelf de nodige instellingen.

Gebruik je een decoder, dan kan je de Magic remote instellen als universele remote voor de decoder. Je kunt dit ook later doen via de menu’s. De tv vraagt je ook om AI-beeld Pro en AI-geluid Pro te activeren. Ook dit kan je later via de menu’s doen.

WebOS 5.0- Home Scherm

Het Home scherm van LG was toen het enkele jaren geleden geïntroduceerd werd vrij revolutionair, en het is nog steeds een van de gebruiksvriendelijkste systemen op de markt. Alle bronnen en functies van de televisie zijn beschikbaar via grote tegels in een lint onderaan het beeld.

In WebOS 4.5 werd het Home scherm aanzienlijk vereenvoudigd, daar is dit jaar niets aan veranderd. Ingangen en instellingen bereik je het snelst via de corresponderende toets op de remote.

Het lint

Het lint onderaan het Home scherm is waar je werkelijk al je content terug vindt. Het tweede, contextueel lint (LG noemt het AI Preview) verschijnt zodra je bepaalde tegels selecteert. Het is een erg handige manier om snel bepaalde dingen te bekijken, recente apps te selecteren, of aangesloten apparaten te kiezen.

Door je cursor naar het tweede lint te bewegen wordt dit groter en kan je er zaken selecteren. Zoals hieronder bijvoorbeeld de speler aangesloten op HDMI2.

De eerste tegel links (webOS) kan advertenties bevatten, je kunt hem verbergen door een instelling aan te vinken (zie verderop hoe).

Advertentie

De volgende tegel bevat vier functies: de zoekfunctie, het Thuisdashboard (zie verder), de tv-functie, en je recente toepassingen. Afhankelijk van je keuze tijdens de installatie stuurt de tv-functie je naar de ingebouwde tuners of naar je aangesloten settopbox. Al deze functies bieden AI Preview via het tweede lint (bij TV is dat enkel als je de ingebouwde tuners gebruikt).

De tegel vlak daarnaast bevat al je recent gebruikte toepassingen, ook deze tegel biedt AI Preview.

Het lint bevat verder de iconen voor al je smart tv apps, met als eerste tegel die van de LG App store, en achteraan de ingebouwde tv-functies (zoals de mediaspeler).

Ordenen

Uiteraard wil je het Home scherm zo veel mogelijk aanpassen op basis van wat je zelf gebruikt. Dat kan op twee manieren. Ofwel orden je de tegels naar eigen inzicht. Selecteer een tegel, en hou het scrollwiel lang ingedrukt. Je komt dan in de bewerkingsmodus en kunt de tegel verplaatsen. Na een druk op de ok-toets valt de tegel op zijn plaats en zie je een ‘x’ boven de tegel. Druk op het pijltje naar boven en vervolgens op ok als je de tegel wilt verwijderen uit het lint.

De ‘intelligent bewerken’ optie rangschikt de apps in volgorde van meest naar minst gebruikt. Zo pas je het scherm in enkele klikken aan, maar dat zal uiteraard pas voor het eerst zinvol zijn als je de tv enkele dagen of langer gebruikt hebt.

Het is nu ook mogelijk om YouTube kanalen toe te voegen aan het lint. Selecteer in de bewerkingsmodus de optie YouTube-kanaal toevoegen en zoek je favoriete kanalen op naam.

Vervolgens drop je de tegel gewoon ergens in het lint.

WebOS 5.0 – Het Thuisdashboard

Alles wat je extern aansluit op de televisie vind je terug in het Thuisdashboard. Je vindt er alle externe ingangen terug, maar ook mediaservers (DLNA) die zich op je netwerk bevinden en aangesloten USB-sticks. Links vind je snelkoppelingen naar de handleiding om apparaten aan te sluiten, Airplay, en de optie om je smartphone audio via Bluetooth op de tv af te spelen (Sound Share). Gebruik je de LG TV Plus (of LG ThinQ) app, dan verschijnt hier ook je smartphone.

De Picture in Picture functie is nieuw, net als de optie om de geluidsuitgang aan te passen. Het Thuisdashboard bevat ook een sectie voor IoT apparaten aan de rechterzijde. Naast LG’s eigen ThinQ apparaten kan je ook apparaten die gebruik maken van de Open Connectivity Foundation toevoegen.

Met de rode toets maak je routines aan, bijvoorbeeld om ’s morgens de luiken automatisch te open en de verwarming te starten. Dat soort automatisatie werkt enkel met aangesloten IoT-apparaten, niet met je andere AV-apparatuur.

Met de groene toets pas je aan hoe de externe ingangen heten en welk icoon ze gebruiken.

Advertentie

WebOS 5.0 – De Magic Remote

De Magic Remote van LG verdient wat aandacht aangezien hij een essentiële manier is om WebOS te bedienen. De remote kreeg het adjectief Magic omdat je er de cursor op het scherm mee bestuurt gewoon door er naar te wijzen. Dat vergt misschien wat oefening, maar het went snel en is in veel gevallen erg handig.

Je hoeft geen weidse gebaren te maken om de cursor te besturen. Wij laten onze hand met de remote meestal gewoon op ons been rusten en maken kleine bewegingen met de pols. Zo hou je je hand (en de cursor) stabiel. De ok-toets in het midden van de d-pad doet ook dienst als scrollwiel. Daarmee kan je bijvoorbeeld snel mee door het Home lint scrollen, of door tv-zenders. Moet je in eender welk onderdeel van de tv snel door veel keuzemogelijkheden lopen, probeer dan zeker of het scrollwiel werkt.

Universele remote functie

De Magic Remote kan ook gebruikt worden als universele remote voor de aangesloten bronapparaten. Dat kan via het algemene menu, ‘Verbinding, Instellingen Apparaataansluiting, Instellingen voor de universele afstandsbediening’. Of je kunt het in het lint onderaan, de tegel voor het Thuisdashboard selecteren, vervolgens het lint bovenaan activeren en op het pijltje klikken boven de HDMI-aansluiting die je wilt configureren.

In enkele stappen selecteer je het type van aangesloten apparaat, het merk, en vervolgens krijg je een aantal testen om na te gaan welke ir-commando’s werken. De Magic Remote heeft een Play en pauze toets onderaan, maar voor andere functies, zal je vaak gebruik maken van de ‘More Actions’ toets (rechts naast de ‘0’, met als label drie stippen), waarmee je menu met mogelijke acties oproept. Dat menu hangt af van het aangesloten apparaat.

WebOS 5.0 – Handige apps

In de LG content-store vind je een uitgebreid aanbod toepassingen. Bovenaan kan je kiezen om LG ’s aanbevelingen te zien of om door alle apps te bladeren (‘Alle Apps’).

Aanraders

Deze apps beschouwen we als een goede start selectie voor iedereen. Opgelet, beschikbaarheid van sommige apps hangt af van het geselecteerde land voor LG-services. (instelling:  Algemeen / Locatie / Land van LG-services).

 • Streaming diensten video: Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Apple TV, Disney+, Google Play Films & TV, Rakuten TV
 • Streaming diensten muziek: Spotify, Deezer, Digital Concert Hall (Berliner Philharmoniker)
 • Voor Nederland zijn er NPO, RTL XL, Kijk, NL Ziet. In België zijn er helaas geen apps voor zenders.

Daarnaast heeft de store nog een hele reeks andere streamingdiensten zoals Moviemax, Dvdpost, Pathé ,Anixe, Filmbox live, Viewster, Mubi. Game liefhebbers kunnen Twitch installeren. Wie wat leerzame dingen wilt streamen neem best een kijkje bij CuriosityStream. Er zijn ook verschillende apps voor radio (bvb. Radio Nederland of Radio Belgie by Mytuner).

Specials

Plex: Kodi is niet beschikbaar op WebOS, maar als alternatieve mediabibliotheek, installeer je Plex Plex vereist wel dat je een Plex-server in je thuisnetwerk hebt die al je media bevat.

TV Vlaanderen: Met deze app kan je de kanalen van de satellietprovider TV Vlaanderen (of TéléSat als je de Franstalige versie wenst) bekijken, zonder een schotelantenne op je dak. Uiteraard heb je wel een abonnement nodig. In Nederland krijg je Kanaal Digitaal.

Remote app

Wil je je smartphone als remote gebruiken, installeer dan de LG TV Plus app. Je kunt er ook makkelijk de inhoud van je smartphone mee delen op de televisie.

Via de TV app-lijst start je ook snel allerlei apps of interne functies.

LG beveelt sinds kort de nieuwe LG ThinQ app aan, maar die bevat nog niet alle functies die we in de TV Plus app terug vinden. Op termijn moet de ThinQ app de TV Plus app vervangen, maar voorlopig blijf je dus beter bij de oude app.

WebOS 5.0 – Sports Alert

Nieuw in deze versie is Sports Alert, te activeren via de tegel in het lint. Daarmee kan je een aantal favoriete teams kiezen uit verschillende sporttakken (American Football, Baseball, Basketbal, Voetbal en Ijshockey) en verschillende competities (voorlopig nog geen Belgisch of Nederlands voetbal). Vanuit Sports Alert kan je dan hun speelschema raadplegen.

Of je kunt meldingen inschakelen die je live informeren over de start van een webstrijd, doelpunten, en het uiteindelijke resultaat.

WebOS 5.0 – Casting

LG tv’s hebben geen ingebouwde Chromecast zoals Android TV’s, maar ondersteunen wel casten vanuit YouTube én Netflix. Dat werkt precies zoals bij een Chromecast. Gewoon even klikken op het cast icoon dat op je mobiel verschijnt in YouTube.

Je kunt ook het volledige scherm van je smartphone of laptop (op voorwaarde dat ze Screen Share ondersteunen) naar de televisie sturen.

WebOS 5.0 – AI Aanbevelingen

Na enige tijd kan het gebeuren dat de tv je bepaalde aanbevelingen geeft. Dat kan gaan om bepaalde instellingen (zoals het activeren van AI beeld, of het toekennen van een Quick start knop) of om  bepaalde content waarvan de tv denkt dat hij interessant voor je is. De aanbevelingen verschijnen in een kleine balk onderaan het scherm.

Vind je het storend, dan kan je dit uitzetten via het menu, ‘Algemeen / AI-service / AI-aanbeveling’.

WebOS 5.0 – Quick Access

Zoek je een manier om snel bepaalde apps of ingangen op te starten, zonder langs het home scherm te passeren? Dat kan met behulp van Quick start. Druk lang op de ‘0’ toets en je krijg het Quick start overzicht.

Hier kan je allerlei bronnen selecteren die je toekent aan een nummertoets, of bepaalde koppelingen verwijderen. Snelkoppelingen starten doe je eenvoudig door de gekozen nummertoets lang in te drukken. De ‘9’ toets leidt naar een korte handleiding.

WebOS 5.0 – Tips voor het WebOS instellingen menu

Wie snel een nieuwe beeldmode wil selecteren hoeft daarvoor niet naar het volledige instellingenmenu. Klik op het tandwieltje (op de remote) om het snelmenu op het scherm te brengen.

Daarmee kan je volgende zaken aanpassen: beeldmode, geluidsmode, geluidsuitgang, slaaptimer en netwerk. Je kunt het snelmenu ook aanpassen door op het potlood onderaan de lijst te klikken.

Klik vervolgens op het plus-icoon om een item toe te voegen, of selecteer met de pijltjestoetsen een van de andere iconen om het te verplaatsen.

Wil je het volledige menu, dan selecteer je de drie puntjes onderaan de kolom. Of je kunt ook rechtstreeks naar het volledige menu door de tandwiel-toets lang ingedrukt te houden.

Beeld

 • ‘Energiebesparing’: Selecteer ‘Automatisch’ als je de lichtsensor wenst te gebruiken. De helderheid van het beeld wordt dan aangepast op basis van het omgevingslicht in de kamer.
 • ‘Aanvullende instellingen / HDMI Ultra HD Deep Color’: Sluit je een Ultra HD HDR bron aan op een bepaalde HDMI-ingang, activeer op die ingang dan HDMI Ultra HD Deep Color zodat je de allerbeste beeldkwaliteit krijgt.
 • ‘Aanvullende instellingen / Instant Gamerespons’: Hiermee activeer je ALLM (Auto low latency mode) zodat de tv automatisch naar de gamemode springt als je begint te gamen.

Geluid

 • ‘Aanvullende instellingen / AV Sync-Aanpassing’: is de synchronisatie tussen beeld en geluid fout (komt soms voor als je externe geluidsoplossingen gebruikt) dan kan je hier de nodige vertraging invoeren.
 • ‘Aanvullende instellingen / Volumemodus’: hier kan je kiezen om het volume automatisch te laten nivelleren zodat grote volumeverschillen gedeeltelijk verdwijnen.
 • ‘Aanvullende instellingen / eARC’: wens je eARC te gebruiken, activeer dit dan hier.

Verbinding

 • ‘Instellingen Apparaataansluiting’: Als je aangesloten HDMI-apparaten automatisch wenst uit te schakelen als je de tv uit zet, activeer dan Simplink (HDMI-CEC). Je kunt dan ook sommige commando’s van het bronapparaat met de tv-remote uitvoeren.

Algemeen

 • ‘AI Service’: alle AI diensten staan hier bij elkaar. Ze zijn duidelijk, maar vergeet zeker deze niet:
  • ‘AI Akoestische Tuning’: Om het geluid aan te passen aan de kamer akoestiek activeer je deze instelling. Na een kleine test die je uitvoert met behulp van de ingebouwde microfoon in de remote kan je kiezen voor een standaard aanpassing, bassboost, of trebleboost.
 • ‘Locatie’: land van uitzending bepaalt welke zenders er automatisch getuned worden. Land voor LG-services geeft toegang tot bepaalde apps die enkel in selecte landen beschikbaar zijn.
 • ‘Startpagina Instellingen’: Vink ‘Home-Promotie’ uit om de nutteloze eerste tegel op het Home scherm te verwijderen.
 • ‘Aanvullende instellingen / Aanwijzeropties’: Hier pas je de snelheid van de Magic remote cursor aan. Je kunt ook voor een grotere of kleinere cursor-afbeelding kiezen.

Ondersteuning

 • Hier vind je de ‘Software-update’ optie om nieuwe software in te laden en de ‘TV-informatie’ om na te kijken welke WebOS versie je momenteel gebruikt.

Meer informatie

Wil je meer weten over waar je op moet letten bij het kopen van een smart tv of welke smart tv-platformen er allemaal zijn? Neem dan onze tv tips en adviezen door. Voor meer tips over homecinema-producten kun je terecht in onze homecinema informatiegids.

Reacties (11)