Google Nest Hub: alles wat je moet weten over dit slimme display

12 juli 2022 9 Minuten 4 Reacties
Google Nest Hub 2

De Google Nest Hub is inmiddels niet meer weg te denken uit een slim huis, maar voor diegene die nog niet precies weet wat je er allemaal mee kunt. Wat is de Google Nest Hub precies?

De eerste Google Nest Hub verscheen op 28 mei 2019 in Nederland. Het slimme display heeft sindsdien al een opvolger met de naam Google Nest Hub 2. Ze zijn vrijwel identiek aan elkaar, afgezien van een paar verschillende functies. Aangezien het nieuwe model het oude model compleet heeft vervangen noemen we deze ook gewoon de Google Nest Hub. De Google Nest Hub stond voorheen bekend als de Google Home Hub en verscheen in 2018 in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en in Australië. In dit artikel beantwoorden we de vraag wat de Google Nest Hub (2) nu eigenlijk precies is? En wat kun je ermee?

Dit is de Google Nest Hub

De Google Nest Hub is in feite een slimme speaker zoals de Google Nest Audio en de Google Nest Mini, maar dan voorzien van een display van 7-inch. De Nederlands sprekende Google Assistent is ook op dit apparaat aanwezig en dat betekent dat je wederom vragen kunt stellen en je smarthome kunt bedienen met je stem. Daarnaast krijg je nu echter ook visuele informatie te zien. Vraag je om het weerbericht? Naast een antwoord via de speaker dat de Google Assistent je geeft, krijg je ook meteen visuele informatie te zien over het weer van de komende dagen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld recepten inzien, een YouTube-video starten en op het display bekijken, je smarthome bedienen via het touchscreen op de Google Nest Hub en zelfs een Netflix-serie bekijken.

Het display van de Google Nest Hub zorgt ervoor dat we zo’n apparaat een smart display, of slim display, noemen. Het heeft alle functies die je kent van de Google Home/Nest-speakers, maar dan tevens met een visuele weergave. Wil je weten hoe hoog de Martinitoren in Groningen is? Je vraag verschijnt als tekst in beeld, dus je kunt meteen controleren of het goed is gegaan. Vervolgens krijg je antwoord via de speaker en krijg je ook een plaatje te zien van de Martinitoren met de tekst dat deze 97 meter hoog is. Leuk is ook om het slimme display met kinderen te gebruiken. Vraag: Wat voor geluid maakt een koe? De Google Assistent geeft het koeiengeluid en laat ook meteen een plaatje van een koe zien. Zo kunnen kinderen spelen en leren tegelijk. En het werkt niet alleen met dieren, maar met vrijwel alles wat in je opkomt qua vragen.

Wat kun je met de Google Nest Hub?

De Google Nest Hub doet dienst als slimme speaker en toont direct informatie op het display. Google heeft verschillende diensten beschikbaar gesteld voor deze smart display. YouTube, Google Maps, Google Search, Google Calendar en Google Photos zijn allemaal beschikbaar. Daarnaast kun je het slimme huis bedienen. De weergave zoals je die kent in de Google Home-app op je smartphone vind je ook weer terug op het display, maar dan net even anders. Google noemt deze weergave ‘Home View’. Hiermee hoef je dus niet met je stem het smarthome te bedienen, maar kun je direct de lampen aanzetten, de thermostaat een graadje warmer zetten of een slimme schakelaar uitzetten via het touchscreen.

Heb je een beveiligingscamera in huis of een videodeurbel? Het slimme display kan tevens live de beelden tonen. Zo weet je meteen wie er voor de deur staat. Heb je geen zin om open te doen? Je kunt meteen via het display een reactie kiezen of via je stem antwoord geven, welke vervolgens via je slimme deurbel wordt afgespeeld. Overigens werken niet alle slimme beveiligingscamera’s of videodeurbellen op de Google Nest Hub. De producten van Google Nest uiteraard wel. De Google Nest Doorbell bijvoorbeeld laat automatisch de liveview van de videodeurbel zien als er aangebeld wordt en je kunt direct via spraak of via het touchscreen een reactie geven. Bij andere merken moet je eerst om een liveview vragen, dus dat is een nadeel. Ondersteuning voor videodeurbellen van derden is nog altijd onderweg, dus het moet nog komen.

Een belangrijk onderdeel van de Google Nest-speakers is je eigen persoonlijke ochtendprogramma. Wens je jouw Google Nest-speaker goedemorgen? Dan vertelt ze je het weer, je agenda voor de dag, de verkeersinformatie naar je werk en krijg je tevens het laatste nieuws te horen. Op de Google Nest Hub werkt dit hetzelfde, met als voordeel dat je nu op het scherm de weersverwachting ziet, jouw agenda voor de dag in beeld staat en je direct de verkeersinformatie via Google Maps getoond krijgt. Uiteraard kunnen routines ook via deze manier gestart worden, waarbij de lampen langzaam steeds feller gaan branden of de gordijnen langzaam open gaan.

Je hoeft overigens niet elke keer je stem gebruiken om het slimme display te activeren. Dit kan ook door simpelweg het scherm aan te raken. Het dashboard toont bijvoorbeeld het weer, muziek waar je naar aan het luisteren bent, YouTube-video’s, populaire berichten of een alarm dat je wilt aanzetten. Hier kun je gemakkelijk van links naar rechts doorheen swipen. Uiteraard is dit model ook gewoon een speaker. Je kunt dus gewoon muziek luisteren en je kan de Google Nest Hub ook weer onderdeel maken van je zelfgemaakte speakergroep in je smarthome.

Wat kun je niet met de Google Nest Hub?

Belangrijk om te weten is dat je geen apps kunt downloaden op het slimme display. Je zult het moeten doen met de functies die beschikbaar zijn, alhoewel Google natuurlijk wel voortdurend voor nieuwe updates zorgt voor een betere ervaring. Zo is Netflix tegenwoordig beschikbaar. Een webbrowser is niet aanwezig, dus je kunt niet even gemakkelijk internetten op het display. Casten van bijvoorbeeld Spotify of YouTube Music is erg gemakkelijk en werkt precies zoals je het gewend bent. De interface van de Google Nest Hub blijft in ontwikkeling. Zo heeft de eerste versie zelfs een compleet nieuw besturingssysteem gekregen met Fuchsia OS, maar aangezien de voorkant er precies hetzelfde uit ziet merk je geen verschil.

Wat ook niet kan is videobellen. Een smart display is ideaal om mee te videobellen, maar in tegenstelling tot de smart displays van concurrenten en de nieuw aangekondigde Nest Hub Max, kun je niet videobellen met dit model. Er is geen camera aanwezig, ook niet op de nieuwe Google Nest Hub 2. Wel kun je bellen via Google Duo. Naast alleen audiogesprekken kun je hier ook videogesprekken mee voeren, waarbij je de ander op het display kunt zien, maar zij kunnen jou natuurlijk niet zien door het ontbreken van een camera.

Digitaal fotolijstje

Gebruik je de Google Nest Hub niet? Door middel van je fotoverzameling via Google Photos kan het display dienst doen als digitaal fotolijstje. Je kunt zelf gemakkelijk foto’s uitkiezen of bijvoorbeeld foto’s van familie of vrienden gebruiken. Via Live Albums kun je zo bijvoorbeeld de vakantiefoto’s van je familie al zien, terwijl ze zelf nog op vakantie zijn. Wil je dit liever niet? Je kan er ook voor kiezen om gewoon de tijd in beeld te zetten of kiezen voor foto’s van Google zelf.

De Google Nest Hub heeft tevens ook een fysieke knop om de Google Assistent uit te zetten. Ook zijn er fysieke volumeknoppen en twee far field-microfoons aanwezig, zodat het apparaat je ook kan horen als je er wat verder vanaf staat. Nieuw is de EQ-sensor. Deze zorgt ervoor dat de helderheid van het scherm naar behoefte hoger of lager wordt. In een lichte omgeving wordt de helderheid hoger om het scherm goed af te kunnen lezen, maar in de nacht wordt de helderheid van het scherm juist veel lager. Zo word je nooit verblind door het display.

Of alle functies die we kennen van de Amerikaanse Google Nest Hub ook direct beschikbaar zijn voor Nederland is nog niet bekend. De Google Nest Hub zorgt dus voor een completere ervaring, door niet alleen geluid te laten horen, maar ook beeld te tonen.

Nieuw op de Google Nest Hub 2

De Google Nest Hub 2 heeft de eerste versie volledig vervangen in de winkel. Voor deze artikelen is dat niet erg. Beide slimme displays kunnen precies hetzelfde, zien er vrijwel identiek uit, beschikken allebei over de Nederlandstalige Google Assistent en hebben een identiek 7″-scherm met dezelfde resolutie van 1.024 bij 600 pixels.

Een nieuwe kleurtemperatuursensor, een extra microfoon en een snellere processor zijn een paar kleine verschillen, naast de machine learning chip voor snellere antwoorden op je vragen. Het geluid is ook ietsje beter als je muziek gaat luisteren op de nieuwe versie.

De grootste vernieuwingen zijn de Soli-technologie, een sensor die jouw bewegingen bij kan houden, en ondersteuning voor Thread, een draadloos smarthomeprotocol dat ook de basis is van Matter dat later dit jaar zal verschijnen. De Soli-technologie kan echter ook je slaap bijhouden, waardoor je iedere ochtend precies kan zien hoe je geslapen hebt. Deze functie was niet aanwezig op de eerste versie van het slimme display.

Wil je weten wat de verschillen precies zijn? Lees dan het artikel: Google Nest Hub en Google Nest Hub 2: dit zijn de verschillen

Prijs en beschikbaarheid

De Google Nest Hub 2 heeft een verkoopadviesprijs van 99,99 euro en dat is goedkoper dan de eerste versie die voor 129 euro te koop was. Zoek je echter goed naar de beste aanbiedingen, dan kun je het slimme display soms wel voor 50 a 60 euro per stuk kopen.

8.5
Google Nest Hub 2-2
FWD award

Beoordeling
Google Nest Hub 2

Pluspunten
  • Beste slimme display van het moment
  • Sleep Sensing werkt nauwkeurig
  • Veelzijdig
  • Compact en strak design
  • Prima beeld- en audiokwaliteit
  • Google Assistant werkt goed
Minpunten
  • Bladeren door interface vaak nog traag
  • Sleep Sensing wordt betaalde functie
  • Als dedicated muziekspeaker nog te mager
  • Slaapdata wordt in de cloud opgeslagen

Beoordeling Google Nest Hub 2

De Google Nest Hub 2 is net als zijn voorganger een ideaal, compact scherm waarmee je media kunt consumeren, je slimme producten in huis kunt bedienen, persoonlijke informatie kan bekijken en toegang krijgt tot alles dat de Google Assistant maar te bieden heeft. Het nieuwe model voegt daar het analyseren van je slaap aan toe, plus wat kleinigheden als een iets beter geluid, iets betere spraakherkenning en ondersteuning voor gebaren. Is het een wereld van verschil? Nee. De gebaren zijn leuk maar nog vrij basic en gevoelig voor misinterpretaties, de audiokwaliteit is nog niet goed genoeg om als dedicated muziekspeaker te gebruiken,  en de betere spraakherkenning merk je vooral als je wat verder weg van de hub staat. Sleep Sensing is echter wel een toegevoegde waarde en biedt zeer nauwkeurige resultaten, zelfs al ligt er iemand naast je. Let wel dat je hier vanaf volgend jaar waarschijnlijk 10 euro in de maand voor dient te betalen. Ook moet de ondersteuning voor Thread benoemd worden, al heb je daar nu nog niets aan. Als je Sleep Sensing niet nodig denkt te hebben en Thread nog te ver weg is voor je, dan kun je net zo goed voor de eerste generatie Nest Hub gaan, zolang deze nog te koop is. Natuurlijk moet ook de privacy even aangehaald worden: de Sleep Sensing functie kan uitgezet worden, net als de microfoons, maar weet wel dat wanneer ingeschakeld de resultaten van de slaapanalyse op de servers van Google staan. Alles bij elkaar genomen is de Nest Hub 2 nog altijd het beste slimme display dat je momenteel kunt kopen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Google Nest Hub 2

Reacties (4)