Google Nest Hub en Google Nest Hub 2: dit zijn de verschillen

17 maart 2021 8 Minuten 0 Reacties
Google Nest Hub 2-1

Gisteravond werd de nieuwe Google Nest Hub 2 aangekondigd. Het nieuwe model lijkt op het oude model, maar komt toch met verschillende nieuwe functies.

Gisteren werd de nieuwe Google Nest Hub 2 aangekondigd. Het is de directe opvolger van het origineel die we twee jaren geleden mochten verwelkomen. Op het eerste gezicht lijken beide modellen sterk op elkaar, maar toch zijn er belangrijke verschillen tussen beide slimme displays. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is een slim display?

Een slim display kun je vergelijken met een slimme speaker als de Google Nest Mini of Nest Audio, maar dan tevens met een display. Je hoort niet alleen het antwoord op je vragen vanuit de speaker, maar krijgt ook visuele informatie te zien. De slimme speakers en slimme displays van Google beschikken over de Google Assistant. Deze slimme assistent geeft antwoord op al je vragen. Van het huidige weerbericht tot geschiedenisvragen en van files op weg naar je werk tot aan de hoofdstad van Mali. Je kunt alles vragen wat je maar wilt. Daarnaast kun je je verbonden smarthome-apparaten met je stem bedienen. En het leuke van een apparaat als de Google Nest Hub is dat je ook direct op het touchscreen je slimme huis kunt bedienen.

Dit zijn de overeenkomsten tussen de Google Nest Hub en de Google Nest Hub 2

Ondanks dat er verschillen te benoemen zijn kijken we eerst naar de overeenkomsten tussen het origineel en de nieuwe Google Nest Hub 2. En laten we meteen bij het begin beginnen. De naam is eigenlijk voor beide modellen de Google Nest Hub. Het nieuwe model vervangt als het ware het oude model. In dit artikel houden we voor het gemak en het onderscheid maar even de namen Google Nest Hub en de Google Nest Hub 2 aan.

Design en display

Het design is grotendeel hetzelfde gebleven. Beide modellen beschikken over een lcd-display van 7-inch in dezelfde resolutie van 1.024 bij 600 pixels. De speaker met stoffen behuizing vinden we aan de achterkant, waarbij het display er als het ware in een schuine hoek voorop is geplakt. Beide zijn ze voorzien van grote witte schermranden om het display. Dit is bewust gekozen, omdat je het slimme display zo echt het uiterlijk van een slim fotolijstje kunt geven. Je kunt namelijk je digitale fotocollectie op allebei de modellen tonen middels Google Foto’s. Waar het oude model echter nog een donkere rand om de witte schermrand heeft, daar heeft het nieuwe model dit niet meer.

Functies

Beide modellen beschikken over een Ambient EQ-sensor. Hiermee wordt de helderheid van het display automatisch aangepast aan de omgeving. Er is wederom ondersteuning voor wifi en bluetooth en voor Google Cast. Je kunt dus YouTube-video’s en (sinds een jaar) ook Netflix streamen naar de Google Nest Hub. Tevens kun je beide modellen opnemen in een speakergroep voor multiroom-audio. Muziek luisteren kan via je favoriete streamingdiensten, maar ook via internetradio.

Via het touchscreen heb je toegang tot diverse informatie, instellingen en kun je gemakkelijk je smarthome-apparaten bedienen. Net als bij een normale slimme speaker krijg je antwoord op al je vragen, maar dit keer inclusief visuele informatie. Vraag naar het weerbericht en de Google Assistant geeft je niet alleen via de speaker antwoord, maar je krijgt ook de weersverwachting op het scherm te zien. Vraag hoe hoog de Eiffeltoren precies is en je hoort niet alleen het antwoord, maar krijgt ook een afbeelding van de Eiffeltoren met de correcte hoogte op het display te zien. Een slim display biedt dus echt een meerwaarde ten opzichte van een slimme speaker.

Alles wat je kent van de originele Google Nest Hub is ook aanwezig op de Google Nest Hub 2. Waarom zou je dan willen overstappen? De Google Nest Hub 2 komt met verschillende extra mogelijkheden die een overstap interessant kunnen maken.

Dit zijn de verschillen tussen de Google Nest Hub en Google Nest Hub 2

Naast de Ambient EQ-sensor is het nieuwe model ook uitgerust met een kleurtemperatuursensor. Niet alleen de helderheid wordt dus aan de omgeving aangepast, maar ook de kleurtemperatuur van het scherm. Waar het originele model over twee microfoons beschikte, daar is er een extra microfoon toegevoegd aan het nieuwe model. Hierdoor moet de Google Assistant je vragen beter kunnen horen.

De snelheid moet sowieso flink verbeterd zijn met de nieuwe versie. Niet alleen is er een snellere processor aanwezig, maar ook een ‘machine learning chip’ moet zorgen voor snellere reacties op je vragen. De nieuwe Google Nest Hub moet met deze chip leren van jouw gedrag. Het moet je veelgestelde vragen straks herkennen en deze tevens gaan onthouden. Vraag je iedere dag naar files op weg naar je werk of het weerbericht? De antwoorden op je veelgestelde vragen moeten altijd vooraan in de rij paraat staan. Deze machine learning chip kan voor meerdere doeleinden gebruikt gaan worden. We zijn benieuwd welke mogelijkheden Google voor ons in petto heeft.

Het geluid

Veel gebruikers vinden het geluid van de originele Google Nest Hub een minpuntje. Het klinkt wat blikkerig en dof en een bas is nauwelijks aanwezig. Google is hiermee aan de slag gegaan en claimt dat het geluid van het nieuwe slimme display nu in de buurt moet komen van de Google Nest Audio. Dit komt door de nieuwe primaire driver van 43,5 mm. Deze is niet alleen groter, maar moet ook zorgen voor een betere ‘bass performance’ van maar liefst 50 procent.

Soli-technologie en Thread-ondersteuning

De grootste vernieuwing op de Google Nest Hub 2 is waarschijnlijk de Soli-radar. Deze technologie zagen we het eerst op de Pixel-telefoons van Google, maar komt nu ook naar het nieuwe slimme display. Deze sensor zorgt ervoor dat jouw bewegingen bijgehouden kunnen worden. Je kunt straks niet alleen afgespeelde muziek bedienen met handgebaren, maar de Soli-technologie wordt ook gebruikt om je slaapritme in kaart te brengen.

De Soli-technologie kijkt midden in de nacht naar je bewegingen, waarbij zelfs je ademhaling geanalyseerd kan worden. Lig je rustig te slapen of ben je veel aan het hoesten of snurken? De volgende ochtend krijg je informatie op het display te zien over je nacht. Je hoeft dus geen smartwatch of ander apparaat te dragen. De nieuwe Google Nest Hub kijkt gewoon vanaf je nachtkastje mee middels de Soli-technologie. Het kan geen diepe slaap herkennen, maar herkent wel wanneer je in slaap valt, weer wakker wordt en of je rustig de nacht hebt doorgebracht. Ook is er een koppeling met de Google Fit-app mogelijk, waarna je iedere ochtend een analyse van je slaap getoond krijgt.

Een andere nieuwe sensor is de temperatuursensor. Deze doet precies wat de naam doet vermoeden, het geeft de temperatuur in de kamer waar het slimme display staat aan. Over deze temperatuursensor is op dit moment nog niet veel bekend. We verwachten eigenlijk dat je deze kunt gebruiken in je routines om bepaalde smarthome-producten aan te sturen als de temperatuur een bepaalde waarde heeft bereikt. Bijvoorbeeld een slimme airconditioner als het erg warm is, of juist de thermostaat/verwarming als het koud is.

De Google Nest Hub 2 beschikt ook over Thread. Dit draadloze smarthomeprotocol is bij lancering nog niet actief, maar al wel aanwezig. Google zal dit op een later moment activeren middels een update. Thread is een meshnetwerkprotocol dat erg weinig stroom verbruikt en biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere smarthomeprotocollen. Je leest alles over dit smarthomeprotocol in Thread in je smarthome: alles over het draadloze protocol.

Prijs en kleur

De nieuwe Google Nest Hub 2 doet precies hetzelfde als de eerste generatie, maar voegt daar verschillende extra’s aan toe. Fijn is ook dat de prijs bij lancering lager is. Het eerste model had een verkoopadviesprijs van 129 euro. Het nieuwe model kost 99,99 euro. Een lancering in Nederland is nog niet bekend, maar vanaf 30 maart ligt het slimme display bij onze buren in Duitsland in de winkels. Kun je niet wachten, dan kun je de Google Nest Hub 2 daar alvast gaan bestellen. Het laatste verschil tussen beide slimme displays is de nieuwe kleur. Naast de bekende kleuren Charcoal, Chalk en Sand is er een nieuwe kleur met de naam Mist. Mist heeft een blauwachtige gloed.

Meer informatie?

Wil je meer tips en advies over smarthome? Kijk dan eens op onze pagina met Smarthome tips en advies. En ben je op zoek naar een nieuwe product voor in je smarthome? Dan doe je er goed aan om eens te kijken bij de laatste reviews.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)