Review: JBL Clip 5 – Bluetoothspeaker met karabijnhaak en Auracast

26 juni 2024 6 Minuten 0 Reacties
JBL Clip 5-4-2

Tijd voor de zevende en laatste speaker van ons zomerdossier. De JBL Clip 5 is een waterbestendige en draagbare bluetoothspeaker met karabijnhaak en neem je gemakkelijk met je mee.

Lekker een muziekje aan deze zomer terwijl je geniet van een welverdiende vakantie? Maar welke bluetoothspeaker moet je dan hebben? FWD gaat dit voorjaar zeven bluetoothspeakers tot 100 euro met elkaar vergelijken. We kijken hierbij naar de verkoopprijs en niet naar de adviesprijs. We willen tenslotte zoveel mogelijk speaker voor zo weinig mogelijk geld. Deze review van de JBL Clip 5 is onderdeel van ons zomerdossier. Nadat we zeven verschillende bluetoothspeakers hebben getest in een review komen we met ons zomerdossier waarin we antwoord geven op de vraag welke bluetoothspeaker het beste bij je past deze zomer. We gaan aan de slag met de volgende bluetoothspeakers in de komende weken:

Dit is de JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is alweer het vijfde model binnen de Clip-serie van JBL. De naam zegt al veel over deze compacte bluetoothspeaker, want de Clip slaat in dit geval op de karabijnhaak bovenaan de speaker. Hiermee kun je dit model overal gebruiken. Clip de speaker aan je rugzak vast, hang hem aan een boom of aan de douchestang, want de speaker is met IP67 ook bestand tegen water. Volgens JBL levert de JBL Clip 5 ultradraagbaar JBL Pro-geluid met een opnieuw ontworpen karabijnhaak ten opzichte van de vierde generatie. Je kan twaalf uur muziek luisteren en dit verlengen met 3 uur met de functie Playtime Boost. Deze functie schakelt de equalizer uit, verhoogt het volume maar verbruikt vervolgens minder stroom.

JBL Clip 5

Je kunt twee JBL Clip 5’s koppelen voor stereogeluid of met behulp van Auracast meerdere JBL Auracast-speakers aansluiten. De JBL Clip 5 heeft een vermogen van 7 Watt, weegt 285 gram en heeft de afmetingen 13.5 cm x 8.5 cm x 4.6 cm. In de doos vind je een handleiding en een usb-c-kabel. De speaker ondersteunt bluetooth 5.3 met SBC. Zoals we kennen van JBL is de JBL Clip 5 verkrijgbaar in diverse frisse kleuren, zoals Black, Squad (camouflage), White, Red, Blue, Pink en Purple (ons testmodel). De adviesprijs is 69,99 euro waarmee deze speaker qua adviesprijs de goedkoopste speaker van ons zomerdossier is.

Design en bediening

Ten opzichte van de JBL Clip 4 is er qua uiterlijk niet veel aan deze speaker gewijzigd, alleen heeft de karabijnhaak nu meer ruimte om open te gaan, zodat je de speaker makkelijker kunt ophangen. De vorm is ovaal en er zit geen rechte hoek aan deze speaker. De bouwkwaliteit is echt uitstekend. Voor en achter een rooster met een fraaie stof, veel rubberen elementen waardoor de speaker tegen een stootje lijkt te kunnen en tot slot de zeer stevige karabijnhaak bovenop. Onderop vinden we de usb-c-aansluiting. Verdere aansluitingen heeft de speaker niet.

De JBL Clip 5 beschikt over zes fysieke knoppen. Drie aan de voorkant voor volume omlaag, play/pauze en volume omhoog. Aan de linkerkant vinden we nog drie knoppen, namelijk aan/uit, de bluetoothverbindingsknop en de knop voor het inschakelen van Auracast.

Naast de fysieke knoppen is er ook nog de JBL Portable-app. Verwacht hier echter niet teveel van. Je kunt kiezen uit vier presets voor het geluid, namelijk JBL Signature, Chill, Energetic en Vocal. De standaard JBL Signature klinkt het beste. Chill draait de bas echt naar beneden en Signature doet er een (ietwat overdreven) schepje bovenop. Vocal laat de vocalen meer naar voren halen. Leuk voor een podcast, maar niet tijdens de muziek. Scroll je even opzij dan vind je een basic equalizer (5-bands) om het geluid nog aan te passen, maar dit heeft niet zoveel impact als je wellicht zou wensen. In de app vind je verder nog een knop voor Playtime Boost, kun je een stereogroep maken en een firmware-update uitvoeren.

Geluid

We starten onze favoriete playlist en het valt direct op hoe helder en fijn in balans het geluid klinkt, zelfs voor zo’n compacte speaker als de JBL Clip 5. De bas is best wel aanwezig en dat is toch een knappe prestatie van JBL, ook omdat de algemene balans niet vergeten worden. Echt diep gaat het helaas niet, dus je profiteert er vooral van bij pop en dance, waar de speaker uitstekend functioneert. Op hoger volume blijft het tot op zekere hoogte in balans, waarna het enigszins schel begint te klinken.

Wat opvalt is dat dit model heel erg vergelijkbaar klinkt met de Teufel Boomster Go. Het geluidsprofiel komt bij beide speakers heel erg overeen. Niet alleen qua lage tonen, maar ook het ontbreken van het laag als het echt heel erg de diepte in gaat. Je wordt dus een beetje gedwongen om qua muziek bij de veilige keuze te blijven van popmuziek en niet buiten de gebaande paden te gaan.

Dit model moet voor het beste geluid ergens aan hangen, het liefst ook nog met de achterkant ergens tegenaan. Dat komt het geluid echt goed naar voren en klinkt het voller en warmer. Leg de speaker op de rug en er gaat toch veel verloren en dan is het niet de beste speaker in ons zomerdossier. Het klinkt dan wat bedrukter, alsof het echt die boost nodig heeft. De JBL Clip 5 is daarom ook echt een draagbare speaker die je meeneemt tijdens het hiken, een dagje aan het strand of aan je rugzak hangt tijdens de vakantie, dan voldoet de speaker uitstekend met heldere klanken, een fijne balans en ondanks het compacte formaat toch een indrukwekkende bas.

Nog even over Auracast, want dat werkt echt fantastisch. We hebben ook een JBL Go 4 liggen. We drukken even op de Auracast-knoppen op beide modellen en er wordt direct gesynchroniseerd en het geluid krijgt direct een boost. Helaas werkt dit onderling alleen met JBL-speakers die Auracast ondersteunen. Ken je dus nog iemand met een geschikte JBL-speaker? Dan kun je ze zonder moeite met één druk op de knop met elkaar koppelen, dat is echt een meerwaarde van deze bluetoothspeaker.

Conclusie

De JBL Clip 5 is een indrukwekkende bluetoothspeaker. Niet alleen komt er over het algemeen goed geluid uit de kleine behuizing, dankzij de karabijnhaak neem je dit model gemakkelijk met je mee. Voor 69 euro hebben we weinig te klagen, zolang je met muziek maar binnen de gebaande paden blijft. Voor populaire muziek biedt dit model precies wat je nodig hebt en dankzij de stof- en waterbestendige behuizing en de Auracast-functie zou dit zomaar de draagbare speaker voor jou kunnen zijn.

8.0
JBL Clip 5

Beoordeling
JBL Clip 5

Pluspunten
  • Stevige bouwkwaliteit
  • Goed geluid uit compacte behuizing
  • Karabijnhaak echt van meerwaarde
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Stof- en waterbestendig
  • Batterij gaat lang mee
Minpunten
  • Auracast alleen voor JBL-speakers
  • Equalizer in de app valt tegen
  • Kan niet zo laag als je zou wensen

Beoordeling JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is een indrukwekkende bluetoothspeaker. Niet alleen komt er over het algemeen goed geluid uit de kleine behuizing, dankzij de karabijnhaak neem je dit model gemakkelijk met je mee. Voor 69 euro hebben we weinig te klagen, zolang je met muziek maar binnen de gebaande paden blijft. Voor populaire muziek biedt dit model precies wat je nodig hebt en dankzij de stof- en waterbestendige behuizing en de Auracast-functie zou dit zomaar de draagbare speaker voor jou kunnen zijn.

Prijsvergelijker JBL Clip 5

Reacties (0)