Review: Marshall Willen – Klein, maar zeer fijn

16 juni 2024 7 Minuten 0 Reacties
Marshall Willen-5-2
FWD award

Dit keer testen we de Marshall Willen. Het is de vierde review van een bluetoothspeaker voor ons zomerdossier. De Marshall Willen is een zeer compacte bluetoothspeaker met het uiterlijk van een gitaarversterker van het iconische merk.

Lekker een muziekje aan deze zomer terwijl je geniet van een welverdiende vakantie? Maar welke bluetoothspeaker moet je dan hebben? FWD gaat dit voorjaar zeven bluetoothspeakers tot 100 euro met elkaar vergelijken. We kijken hierbij naar de verkoopprijs en niet naar de adviesprijs. We willen tenslotte zoveel mogelijk speaker voor zo weinig mogelijk geld. Deze review van de Marshall Willen is onderdeel van ons zomerdossier. Nadat we zeven verschillende bluetoothspeakers hebben getest in een review komen we met ons zomerdossier waarin we antwoord geven op de vraag welke bluetoothspeaker het beste bij je past deze zomer. We gaan aan de slag met de volgende bluetoothspeakers in de komende weken:

Dit is de Marshall Willen

De Marshall Willen is een zeer compacte bluetoothspeaker met een enkele 2″-driver (10 Watt, klasse D) en twee passieve radiatoren. Je kent Marshall misschien wel van de iconische gitaarversterkers, daar is het uiterlijk van deze kleine krachtpatser ook op gebaseerd. Marshall Signature Sound moet zorgen voor karakteristiek en vol geluid. Volgens Marshall is dit de ultieme ‘on-the-go’-speaker. Het kan tegen een stootje, is stof- en waterbestendig dankzij IP67 en dankzij de handige elastische, rubberen strap op de achterkant kan je dit model overal aan vastmaken.

De Marshall Willen gaat 15 uur mee op een enkele lading en is in drie uur weer volledig op te laden. Er is een ingebouwde microfoon aanwezig, zodat je ook kunt bellen via deze bluetoothspeaker. Dit model ondersteunt bluetooth 5.1 en er is een Marshall-app beschikbaar waarbij je firmware-updates kunt uitvoeren, kunt kiezen uit drie verschillende geluidspresets en om twee speakers aan elkaar te koppelen. De speaker weegt slechts 310 gram in de afmetingen 101,6 mm x 100,5 mm x 40,4 mm en is verkrijgbaar in de kleuren Black and Brass en Cream. De verkoopadviesprijs is 119 euro, maar de speaker is op diverse plekken voor minder dan 100 euro verkrijgbaar.

Design en bediening

Stoer, zwart en het lijkt echt een kleine gitaarversterker. De Marshall Willen ziet er ontzettend robuust uit. Het is een platte en vierkante speaker die tegen een stootje kan. De zijkanten zijn voorzien van erg dik en stevig rubber. Voorop vinden we het rooster met Marshall-logo, net als bij de gitaarversterkers van het merk. Rechtsboven aan de voorkant zien we een kleine joystick. Erg handig, want hiermee zet je niet alleen de speaker aan en uit, maar kan je ook kiezen voor vorig en volgend nummer en volume omhoog en omlaag. Draaien we de speaker naar de bovenkant, dan zien we daar het batterijniveau middels vijf ledjes en vinden we de bluetoothverbindingsknop. Links aan de zijkant vinden we een usb-c-aansluiting. Verdere aansluitingen en knoppen ontbreken. Handig is de strap aan de achterkant. Even onderaan aantrekken en de strap gaat los. Je kunt de speaker met deze strap makkelijk aan je rugzak, je riem, fotostatief of zelfs je fiets hangen. Het is hiermee de ideale reisgezel.

Er is ook een bijbehorende app beschikbaar. De Marshall-app bleek uiteindelijk echt een hoofdpijndossier. De app kreeg ik namelijk met geen mogelijkheid op mijn Pixel-telefoon draaiende. Ik kreeg dan ook het bericht dat de app op dit moment niet werkt op Android 14. We hebben een oudere telefoon gepakt die draait op Android 13 en ook daar bleek het een drama. Negen van de tien keer is er geen verbinding te maken met de app. Die enkele keer dat het wel lukte hebben we dan ook snel de nieuwste firmware-update uitgevoerd. Je kunt kiezen uit drie presets, maar de standaard Marshall Signature Sound is eigenlijk precies wat je nodig hebt. Tenzij je een Party-modus met twee speakers op wil starten heb je de app verder gelukkig niet meer nodig na een firmware-update, want dit werkt voor geen meter. De app ziet er overigens wel fraai uit, maar als het niet werkt, dan heb je daar ook niets aan.

Geluid

Zet je de speaker aan, dan komt er al een lekker gitaardeuntje uit tevoorschijn, maar daarna is het echt wel genieten geblazen. Wat een geluid komt er uit deze kleine krachtpatser! De enkele driver geeft dan wel mono-geluid en geen stereo, maar verkijk je niet. Deze speaker kan zich moeiteloos meten met veel grotere bluetoothspeakers. Natuurlijk is het lastig om een diepe bas uit een dergelijke kleine behuizing te halen, maar het detail en de helderheid is echt een knappe prestatie. Nergens klinkt het geluid bedrukt of ver weg, het knalt gewoon uit de kleine speaker. Stemmen klinken ontzettend helder, wat deze kleine krachtpatser ook zeer geschikt maakt voor podcasts.

Het is natuurlijk een kleine speaker, dus echt kamervullend geluid hoef je niet te verwachten. Toch biedt dit model lekker vol geluid gezien het formaat waarbij de Marshall Signature Sound zorgt voor een klein rauw randje dat zeer prettig in het gehoor ligt. De echte basliefhebbers zoeken liever even verder, die halen geen voldoening uit de bas op deze speaker. Het volume is redelijk op te schroeven, maar de 10 Watt-speaker zal geen oorverdovend geluid ten gehore kunnen brengen. Toch blijft het geluid nog redelijk goed in balans, ook op een wat hoger volume. De Marshall Willen ondersteunt enkel SBC, maar dat is voor zo’n compacte behuizing niet onoverkomelijk. High-end audiocodecs komen toch niet tot z’n recht bij een dergelijke kleine speaker. De speaker laat een zeer goede geluidskwaliteit voor de kleine behuizing horen, maar daar betaal je dan ook wel voor. De speaker is verkrijgbaar voor minder dan 100 euro, maar voor dat bedrag heb je ook grotere modellen met een stevigere bas. De Marshall Willen is dan ook vooral een ideale reisgenoot en gebruik je minder snel in huis als vervanging voor een volwaardige speaker of echte hifi-set.

Conclusie

De Marshall Willen is echt de ultieme draagbare speaker en biedt goed geluid in een zeer compact, maar robuust jasje. Dankzij de handige strap neem je de speaker zeer gemakkelijk mee tijdens je avonturen, maar ook thuis in de badkamer is geen probleem dankzij de stof- en waterbestendige behuizing. Grootste minpunt is de verschrikkelijke app, want dat werkt voor geen meter. Gelukkig hoef je maar één keer een firmware-update uit te voeren en Marshall Signature Sound is alles wat je nodig hebt, dus de app daarna gebruiken is gelukkig niet nodig. Lekker geluid met een klein rauw randje maken de Marshall Willen met z’n compacte en robuuste design een kleine, maar zeer fijne bluetoothspeaker.

8.5
Marshall Willen product
FWD award

Beoordeling
Marshall Willen

Pluspunten
  • Compact en robuust
  • Goed geluid
  • Ideale reisgenoot dankzij de strap
  • Handige joystick
  • Fraai design
  • Stof- en waterbestendig
Minpunten
  • App werkt voor geen meter
  • Geen echte equalizer
  • Mist wat laag

Beoordeling Marshall Willen

De Marshall Willen is echt de ultieme draagbare speaker en biedt goed geluid in een zeer compact, maar robuust jasje. Dankzij de handige strap neem je de speaker zeer gemakkelijk mee tijdens je avonturen, maar ook thuis in de badkamer is geen probleem dankzij de stof- en waterbestendige behuizing. Grootste minpunt is de verschrikkelijke app, want dat werkt voor geen meter. Gelukkig hoef je maar één keer een firmware-update uit te voeren en Marshall Signature Sound is alles wat je nodig hebt, dus de app daarna gebruiken is gelukkig niet nodig. Lekker geluid met een klein rauw randje maken de Marshall Willen met z'n compacte en robuuste design een kleine, maar zeer fijne bluetoothspeaker.

Prijsvergelijker Marshall Willen

Reacties (0)