Smart home platformen voor beginners: een overzicht van de grote spelers

30 juni 2019 9 Minuten 14 Reacties
smarthome-algemeen-2019-6

Wil je starten met je eigen smarthome? Dan zul je ook een keuze moeten maken voor een smart home platform. In dit artikel kijken we naar de grootste spelers van smart home platformen in Nederland.

Wil je graag beginnen met de eerste aankoop voor je smarthome? Dan is het een goed idee om je vooraf in te lezen over de verschillende smart home platformen. Je kunt natuurlijk allerlei losse producten aanschaffen die je vervolgens allemaal individueel via een eigen app kunt aansturen. Toch is dat niet helemaal de bedoeling van het slimme huis. Je wilt tenslotte dat de slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren via één systeem. Wat heb je dan nodig? Een smart home platform. Smart home platformen zijn er van eenvoudige en goedkope oplossingen tot uitgebreide domotica-systemen die je kunt inbouwen of waarmee je zelf kunt programmeren. In dit artikel kijken we naar de ‘instapsystemen’ waar je zonder groot budget en vrijwel meteen mee aan de slag kunt.

Verschil smart home platform en smart home protocol

Anders dan je misschien zou denken is een smart home protocol en een smart home platform niet hetzelfde. Een protocol zorgt er op de achtergrond voor dat apparaten met elkaar kunnen verbinden. Een smart home protocol kun je zien als bijvoorbeeld bluetooth of wifi, waarbij producten op dezelfde frequentie met elkaar kunnen communiceren. Het is dus eigenlijk een specifieke taal. Voorbeelden van een smart home protocol zijn bijvoorbeeld ZigBee of Z-Wave. Een smart home platform daarentegen is een overkoepelend systeem. Denk bijvoorbeeld aan Google Home en Google Assistent, waarin je verschillende slimme producten kunt onderbrengen en deze vanuit de Google Home-app en met je stem via de Google Home-speakers kunt bedienen. Een protocol is dus eigenlijk iets op de achtergrond, een taal waarmee slimme apparaten met elkaar kunnen verbinden. Een platform is iets op de voorgrond en is het softwareprogramma waarmee je zelf de slimme producten kunt aansturen.

In de wereld van het slimme huis is er niet één standaard  voor het smart home platform. Dit zou betekenen dat je alle slimme producten op de markt met ditzelfde platform kunt bedienen. In plaats daarvan moet je bij de aanschaf van je eerste slimme apparaat ook een keuze maken voor een smart home platform. Niet alleen voor dit eerste product, ook bij toekomstige producten die je wellicht wilt aanschaffen is het belangrijk dat je voor een platform kiest dat helemaal aan jouw wensen voldoet. Zo kun je jouw smarthome straks via één platform bedienen. Welke grote smart home platformen zijn er allemaal? In dit artikel geven we een overzicht van alle grote spelers.

In dit artikel focussen we ons op de platformen die eigenlijk dienen als koppelstuk tussen apparaten in huis. Deze platformen zijn het meest geschikt voor de beginnende gebruikers. In een later artikel gaan we in op de geavanceerde platformen zoals Fibaro, Homey, Domoticz en Zipato. Deze hebben een echte gateway om je huis mee aan te sturen maar vereisen ook meer (programmeer)kennis.

Google

Eén van de bekendste smart home platformen in Nederland is van Google. Via de Google Home-app kun je slimme producten koppelen en bedienen en tevens met de Google Assistent met je stem bedienen. Het voordeel van Google is dat er volledig Nederlandse ondersteuning is. Niet alleen de Google Home-app is Nederlands, maar je kunt de Google Assistent ook in het Nederlands opdrachten met je stem geven. Dit kan niet alleen via de Google Assistent op je Android-smartphone, maar ook via de Google Home-speakers, Google Nest Hub, JBL Link-serie, LG WK7-speaker of bijvoorbeeld de Harman & Kardon Citation One-serie. Bekijk ook het overzicht van slimme speakers met Google Assistent in ons land.

Onder de producten die werken met de Google Assistent vinden we de slimme thermostaten en deurbellen van Nest, slimme verlichting van Philips Hue, slimme schakelaars van TP-Link, maar ook diensten als YouTube en Spotify. Let op het logo van ‘Works with the Google Assistent’ op de verpakking of het product, zodat je zeker weet dat het slimme product ook werkt via Google Home en Google Assistent. Op 8 mei werd ook bekend dat de producten die werken onder het ‘Works with Nest’-programma voortaan onder het Works with the Google Assistent-platform zal vallen.

Amazon

Alhoewel Google één van de bekendste smart home platformen in ons land is, is het zeker niet de grootste. Amazon is met Alexa al een tijdje langer actief en dat zien we ook terug in het aantal ondersteunde slimme producten. Amazon Alexa heeft echter twee nadelen. Ten eerste is Amazon Alexa officieel niet in Nederland actief, wat betekent dat je ook geen Nederlands kunt praten met Alexa, en ten tweede zijn veel van de ondersteunde producten ook niet in ons land te koop.

Via de Alexa-app op je smartphone kun je de slimme producten koppelen en bijvoorbeeld groepen maken. Via je stem in combinatie met de Amazon Echo-speakers of slimme displays kun je vervolgens opdrachten geven. Er zijn op dit moment al 60.000 verschillende smarthome-apparaten van 7.400 verschillende merken die je kunt bedienen met Alexa. Denk bijvoorbeeld aan televisies van LG, slimme verlichting van Philips Hue, speakers van Sonos of de slimme deurbellen en camera’s van Ring. Wil je weten of een product geschikt is voor Amazon? Kijk dan naar het ‘Works with Alexa’-logo op de verpakking.

Apple

Ook Apple heeft een eigen smart home platform in de vorm van Apple HomeKit. Zo kun je met de stemassistent Siri opdracht geven om jouw slimme huis te bedienen. Dit kan op je iPhone of iPad, maar ook met bijvoorbeeld de Apple HomePod, Apple’s eigen slimme speaker. Deze zul je echter moeten importeren, want deze is (nog) niet in Nederland te koop. Via de Woning-app kun je al jouw verbonden HomeKit-apparaten instellen en bedienen. Ondersteunde producten voor HomeKit van Apple zijn onder andere de slimme verlichting van Philips Hue, thermostaten van Tado en Honeywell of de slimme stekkers van Eve Energy. Bij Apple moet je letten op het logo ‘Works with Apple HomeKit’.

Samsung

Ook Samsung heeft een eigen platform om apparaten met elkaar te verbinden en samen te laten werken. Dit platform wordt Samsung SmartThings genoemd. Je kunt apparaten verbinden via de SmartThings-app. Tevens kun je ze bedienen via de app op je smartphone. Heb je ook een Samsung-telefoon? Samsung heeft een eigen stemassistent, namelijk Bixby. Via Bixby kun je met je stem diverse apparaten aansturen.

Kies je Samsung SmartThings als jouw smart home platform? Let dan op het ‘Works with SmartThings’-logo op de verpakking of het product. Samsung werkt ook aan een eigen slimme speaker, de Samsung Galaxy Home. Zoals het nu lijkt verschijnt de speaker in het derde kwartaal van 2019. Daarnaast is SmartThings te integreren met onder andere Google Home en Amazon Alexa. Zo kun je dus de Google Assistent of Amazon Alexa gebruiken om je slimme apparaten te bedienen die verbonden zijn met Samsung SmartThings.

IFTTT

Een vreemde eend in de bijt is wellicht IFTTT. IFTTT is een dienst waarmee je diverse processen in het slimme huis automatisch kunt laten verlopen. IFTTT staat voor If This Then That. Oftewel, als dit gebeurt, dan volgt er automatisch iets anders. Een paar voorbeelden: Gaat de zon op? Open automatisch de gordijnen. Gaat de zon onder? Laat automatisch de lampen aanzetten. Je kunt IFTTT instellen via de website of de IFTTT-app. De dienst werkt met zogenaamde applets. Zoek in de app of op de website naar producten die jij in je bezit hebt en kijk naar de mogelijke applets voor jouw slimme apparaten. Naast applets kun je via widgets, zeg maar een soort snelkoppelingen, ook gemakkelijk apparaten in het huis bedienen. Via de app kun je ook zelf gemakkelijk applets maken om nieuwe situaties te creëeren. IFTTT is wellicht iets lastiger voor beginnende smarthome-gebruikers, maar de dienst doet er alles aan om het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Onder andere de robotstofzuigers van iRobot Roomba en producten van Ring, Arlo, Philips Hue en Nest werken met IFTTT. Kijk op de website van IFTTT welke producten allemaal ondersteund worden of let op het ‘Works with IFTTT’-logo op de verpakking.

Ondersteuning voor meerdere smart home platformen

Veel slimme apparaten bieden ondersteuning voor meerdere smart home platformen. Zo kun je de slimme verlichting van Philips Hue met vrijwel alle smart home platformen gebruiken en dit geldt bijvoorbeeld ook voor de slimme stekkers van TP-Link, thermostaten van Tado, slimme verlichting van IKEA of beveiligingscamera’s van D-Link. Uitzonderingen zijn er echter ook. De populaire videodeurbellen van Ring, dat onderdeel is van Amazon, werken weer niet met de Google Assistent. Andersom geldt dit voor de camera’s en deurbellen van Nest, dat weer onderdeel is van Google en niet werkt met Alexa.

Wil je dus beginnen met je eigen slimme huis, lees je dan goed in over de verschillende smart home platformen. Alhoewel je in de basis in elke productcategorie wel apparaten kunt vinden die werken met jouw gekozen platform, blijft het uiteindelijk toch vervelend dat je meerdere apps en platformen naast elkaar moet gebruiken als je per ongeluk een product kiest dat niet wordt ondersteund. Let daarom goed op de logo’s op het product zelf of op de verpakking, zodat je jouw slimme huis met één en hetzelfde smart home platform kunt bedienen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

Danny

Danny
01 juli 2019 om 07:35

Domoticz, home assistent, homey, fibaro, Vera….
Dit artikel is alles behalve een overzicht. Misschien de titel aanpassen zodat deze meer in de context past?

Inloggen
Marcel

Marcel
01 juli 2019 om 07:55

Inderdaad.
En ik zou nog eerder zeggen dat dit artikel nul platformen beschrijft.
Want de drie genoemde besturen zelf (nagenoeg) helemaal niets. Ze zijn alleen een koppelvlak tussen verschillende platformen om ze met spraak (Google, Amazon, Apple) te kunnen bedienen. En IFTTT idem maar dan zonder spraak (bij mijn weten), dus alleen koppelvlak.

Als je dan wat smart wil beschrijven laat je dan informeren door door de bedrijven die er echt verstand van hebben bv Robbshop (daar haal ik mijn spul meestal, is volgens mij ook een van de grootste in Nederland)

Inloggen


01 juli 2019 om 08:23

Zie mijn eerdere reactie. Ik snap de verwarring, maar je moet ook het verschil snappen tussen de consument die bijv. Google Home gebruikt en de consument die met Z-Wave en Zipato aan de slag gaat. We hebben het dan toch over twee verschillende doelgroepen. Dit heeft niets met verstand van zaken te maken, want we werken net zo goed met Fibaro, Homey, etc. Het heeft meer te maken met de informatie die we aan de verschillende doelgroepen willen voorleggen. Zoals gezegd komt er ook nog een artikel over de geavanceerdere (en echte) platformen.

Inloggen
Gassie

Gassie
01 juli 2019 om 16:16

Loxone,digitalstrom, knx, enz…

Inloggen


01 juli 2019 om 16:39

Dat zijn custom install systemen, dat is weer een andere categorie. Ook daar komen we op terug. 🙂

Inloggen
Mike

Mike
01 juli 2019 om 18:50

Zelf heb ik ook één en ander aan domotica producten thuis staan, waaronder diverse Google /Nest producten en dan in combinatie met Homey.

Op deze manier kun je een heel behoorlijk aantal verschillende protocollen en merken door elkaar heen gebruiken. Hierdoor ben je niet van één soort of merk afhankelijk en kun je gaandeweg je Smart home steeds verder uitbrengen.

Zelf maak ik zo nu en dan ook eigen slimme sensoren met Arduino boards (goedkope micro processors uit China icm Homeyduino). Op deze manier kun je de mogelijkheden van je Smart home steeds verder uitbreiden, zonder dat het je de kop kost.

Inloggen


01 juli 2019 om 19:22

Klopt, hele mooie oplossing. Gaan we binnenkort uitgebreid op in.

Inloggen
Patrick

Patrick
01 juli 2019 om 08:04

Daar hoopte ik inderdaad ook op…

Inloggen


01 juli 2019 om 08:22

Voor de ‘gemiddelde’ consument zijn dit wel platformen waar ze nu mee in aanraking komen. Ik snap de verwarring hoor, maar dat zit hem dan in het woord ‘platformen’. Toch is dit in mijn optiek de beste benaming omdat je middels dit ‘platform’ jouw apparatuur koppelt en virtueel aanstuurt. Natuurlijk nemen we de door jou genoemde platformen ook mee, maar dat gaat komen in een andere artikelreeks, die meer geschikt is voor de gevorderde gebruiker.

Inloggen
Danny_M

Danny_M
01 juli 2019 om 11:39

De “gemiddelde” consument heeft in tegenstelling tot wat een hoop bedrijven wel hersens, en gaat zelden over 1 nacht ijs. Daarnaast is de “gemiddelde” nederlander nog steeds op de centen, en zal dus een “best-of-breed” kiezen in plaats van een “platform”. Zeker een makkelijk te verkrijgen apparaat als de Homey, die in iedere Mediamarkt tussen de Google en Hue in ligt, had in dit overzicht moeten zitten. Ook een groot dragend platform, zoals Home Assistant, had in een land dat graag uitgeeft aan Amazon, AliExpress en Banggood, belicht moeten worden.

Inloggen


01 juli 2019 om 16:36

Ben ik het niet helemaal mee eens, zeker niet met onze informatie over de consument. Maar, dat mag. Zoals gezegd nemen we de overige platformen in een ander artikel mee.

Inloggen
Bert

Bert
15 december 2019 om 01:35

Sorry, maar er staat nagenoeg geen bruikbare informatie in dit artikel, ook niet voor de ‘gemiddelde’ consument. Waarbij ik moet aannemen dat jullie hier niet echt een hoge pet van op hebben.

Inloggen


15 december 2019 om 10:58

Dat mag je natuurlijk aannemen, maar dan verschillen we van mening. Op onze pagina met tips en adviezen vind je artikelen die dieper op andere ‘platformen’ en protocollen ingaan.

Inloggen
detage

detage
04 juli 2019 om 14:44

OpenHAB niet vergeten, is een opensource platform dat al deze protocollen/systemen aan elkaar koppelt
https://www.openhab.org/addons/

Inloggen