Er zijn oneindig veel mogelijkheden om je smarthome in te richten. Je kunt zelf knutselen met een Raspberry Pi, maar er zijn mogelijkheden die veel meer laagdrempelig zijn. Tijdens een winkelronde in IKEA kun je zelfs tegen oplossingen aanlopen die zomaar de start kunnen zijn van jouw smarthome.
IKEA heeft een flinke afdeling voor kinderen, maar naast dat departement is smarthome de grootste vernieuwing van het meubelbedrijf. Het heeft inmiddels al een vrij indrukwekkende line-up met smarthomeproducten, zoals slimme lampen die zich kunnen meten met die van Philips Hue, maar ook een bejubelde speakersamenwerking met Sonos. IKEA heeft het starten van een smarthome enorm laagdrempelig gemaakt, door met een charmante, gebruiksvriendelijke productlijn te komen waar regelmatig nieuwe items aan worden toegevoegd. En door zelfs met allerlei nieuwe lijnen te komen naarmate smarthome steeds populairder wordt.
Trådfri verbindingshub
De vroegere smarthomeproducten van IKEA werken allemaal met de Tradfri-verbindingshub.Sommige nieuwere apparatuur werkt met de nieuwe Dirigera-hub, waarover later meer. Eerst de bekendste, de Trådfri. Dit is een smarthomehub die benodigd is om volop van de slimme mogelijkheden van IKEA’s smarthomelijn gebruik te maken. Er zit wel een afstandsbediening bij sommige producten, waardoor de hub niet nodig is; maar wil je IKEA-artikelen integreren met andere smarthomeproducten en de producten blijven updaten, dan is deze wel nodig. Daarbovenop gebruik je de Home Smart-app van IKEA om de boel te beheren. Het is ook mogelijk om de Home-apps van Google en Apple hiervoor te gebruiken, al zul je altijd de Home Smart-app van IKEA eerst moeten instellen.
Hoewel niet alles van IKEA goed kan samenwerken met andere smarthomeproducten, is het meeste gemakkelijk te integreren met je bestaande smarthome-producten. Echter is het in de meeste gevallen belangrijk dat je de Trådfri-verbindingshub in huis hebt, want anders is de kans groot dat die integratie niet werkt. Voordat we daarin duiken, laten we eerst zien welke smarthomeproducten het Scandinavische bedrijf aanbiedt.
Trådfri - Slimme lampen van IKEA
De slimme lampen van IKEA zijn goedkoper (soms tientallen euro’s) dan die van Philips Hue, terwijl ze er wel mee samenwerken. Beide maken gebruik van het Zigbee-protocol. Je kunt de lampen gebruiken met de app van IKEA, waarmee je instelt in welke kleuren ze moeten schijnen, maar ook wanneer je ze aan en uit wil zetten. Trådfri komt in veel soorten, ze zijn er als lichtpanelen (Irsta, Floalt, Jormlien en Surte), maar ook als losse lampen met verschillende grootten fittings en zelfs spotjes. Er is ook een IKEA Snelkoppelknop beschikbaar, waarmee je in één keer een specifieke lichtsetting instelt, eventueel inclusief gesloten of geopende rolgordijnen.
Trådfri - Slimme sensoren van IKEA
Misschien wat verwarrend qua naam, maar de slimme sensoren die net als de lampen Trådfri heten zijn een welkome toevoeging aan elke smarthome. Je kunt de sensoren plakken op bijvoorbeeld een deurpost, waarna je ze zo kunt instellen dat elke keer als je langs de deurpost loopt, de lampen aangaan. Je kunt aangeven of de lampen een half uur aan moeten blijven of slechts een paar minuten, bijvoorbeeld voor een keukenkastje.
Trådfri – Slimme stekker van IKEA
Er is nog één productcategorie die Trådfri heet en dat zijn de slimme stekkers van IKEA. Hiermee kun je op afstand bepalen dat een apparaat waarvan de stekker in het stekkerblok zit aangaat. Je kunt dat direct doen, maar het is ook mogelijk om het in te stellen voor een standaardtijdstip. Trådfri werkt met apparaten die een aan/uit-knop hebben.
Symfonisk - Slimme speakers van IKEA en Sonos
De Symfonisk-speakers zijn een samenwerking van IKEA en Sonos en komen in diverse varianten. Het begon met twee soorten. De één is een modern-klassieke lamp met daarin een speaker, de andere is een soort boekenplankspeaker. Echter is daar inmiddels een speakerschilderij bijgekomen met veranderbare afbeeldingen en een vloerlamp met luidspreker. Het voordeel is dat deze luidsprekers allemaal binnen het Sonos-ecosysteem vallen. Hierdoor kun je ze gebruiken in combinatie met andere Sonos-speakers, de Sonos-app en zelfs daaraan gekoppelde diensten zoals de Google Assistent. In het verlengde hiervan is de TRÅDFRI-verbindingshub niet per se nodig als je alleen deze speakers gebruikt.
Fyrtur, Kadrilj, Praktlysing en Tredansen - Slimme rolgordijnen van IKEA
De slimme rolgordijnen van de meubelgigant zijn slim omdat ze dankzij een op oplaadbare batterijen werkend systeem kunnen worden geopend en gesloten. Je kunt deze smart blinds openen en sluiten met de meegeleverde afstandsbediening en tevens aansluiten op de Trådfri-hub. Ze zijn volledig koordloos, wat betekent dat je ze niet handmatig kunt bedienen. De IKEA Trådfri-hub opent de deuren naar nieuwe mogelijkheden. Zo kun je de slimme rolgordijnen bedienen via de IKEA Home Smart-app, met je stem via Google Assistent, Amazon Alexa en/of Siri en kun je tijdschema’s instellen om de rolgordijnen automatisch open en dicht te doen.
De systemen komen in vaste maten en zijn dus niet exact op maat te maken of te bestellen. Wel kun je ze integreren in je IKEA-smarthome en met diverse andere spraakassistenten en diensten. Lees onze review van IKEA Fyrtur.
Nieuwer zijn de slimme rolgordijnen Praktlysing en Tredansen. Deze zijn geen gordijn op een rol, maar slimme plisségordijnen die als een harmonica opvouwen. Praktlysing is niet verduisterend, maar dat is Tredansen wel (en daarom is die ook een stukje duurder).
PILSKOTT
IKEA heeft na Trådfri zijn smarthome-productlijn enorm uitgebreid. Waar het twee jaar geleden nog steeds Trådfri was wat de klok sloeg, zien we inmiddels dat er steeds meer nieuwe slimme IKEA-merken de kop opsteken. Zo ook Pilskott. Het klinkt als een bar waar je een biertje haalt, maar dat is het bepaald niet. Het zijn twee slimme lampen: een staande led-lamp en een led-platfondlamp. De vormen zijn modern en grafisch en je kunt de Trådfri-afstandsbediening gebruiken om de lichten draadloos te dimmen. De lampen kunnen dan ook zowel met de Trådfri-hub worden gebruikt als de Dirigera-hub (zie onderstaande). Lees ook de review van de Pilskott staande lamp.
Vappeby
Eén van de meest opvallende, slimme oplossingen van IKEA is de Vappeby-lamp. Het is een grappig lampje om te zien, dat doet denken aan een soort kampeerlampje. Zo heeft hij ook een ingebouwde bluetoothspeaker en is hij voorzien van Spotify Tap. In onze review schreven we: “Audiofielen zullen niet blij worden van de geluidskwaliteit, maar daar is deze speaker dan ook zeker niet voor bedoeld. De IKEA Vappeby zorgt voor extra sfeer dankzij een lamp, een uniek design, spatwaterdichtheid en ook nog redelijk geluid voor een zeer goede prijs. Dit is dan ook geen speaker om keihard aan te zetten tijdens een tuinfeest, maar echt een model dat je rustig muziek laat afspelen terwijl je met vrienden buiten zit te genieten van een warme zomeravond. Slinger de barbecue aan, drink een biertje en draai lekkere loungemuziek met de verlichting aan op de IKEA Vappeby. Beleving en sfeer zijn hier de toverwoorden.”
Silverglans, Mittled en Skydrag
IKEA introduceerde in de zomer van 2022 drie nieuwe lijnen met slimme verlichting. Het gaat om de slimme lichtbalken Silverglans, die ietwat doen denken aan een TL-balk, maar dan knapper en dimbaar. Mittled zijn juist spotjes en ledstrips die zijn bedoeld voor in de keuken. Denk aan gebruik in een keukenla of keukenwerkblad. Skydrag is de derde nieuwe ster aan de horizon, die lijkt op Silverglans, maar dan ook nog van een bewegingssensor zijn voorzien. Handig voor in je sokkenla of kasten.
Vindstyrka en Starkvind
IKEA heeft twee keer een slimme luchtkwaliteitsensor geïntroduceerd. De nieuwe luistert naar weer een nieuwe naam: Vindstyrka. Deze sensor wordt gekoppeld aan de Dirigera-hub en je kunt er onder andere de temperatuur op aflezen, de PM2,5-deeltjes en de algehele luchtkwaliteit. Vindstyrka is aanzienlijk slimmer dan een eerdere slimme luchtkwaliteitsensor van het meubelhuis, Starkvind (verwerkt in een bijzettafel), al zijn ze wel koppelbaar. Starkvind heeft vaak wat langer nodig, maar werkt verder wel goed. Alleen missen we inzichten over de luchtkwaliteit.
Dirigera-smarthomehub
De vernieuwde versie van de Trådfri-hub komt in de vorm van de Dirigera-smarthomehub. Deze is handig, omdat hij ondersteuning biedt voor de Matter-smarthomestandaard. Daarnaast biedt hij ook wat meer functies dan de Trådfri-hub. Zo kun je daarnaast rekenen op ondersteuning van wifi, Zigbee en Thread. Sterker nog, Dirigera kan functioneren als een Thread border-router. Daarnaast is het apparaat wat kleiner dan de ‘oude’ hub en zijn er een ethernetpoort en een USB-C-poort aanwezig. Ook is er meer geheugen aanwezig en werkt het met een nieuwe IKEA Home Smart-app die van een update is voorzien voor Dirigera.
De integratie van IKEA’s smarthomeproducten met andere merken
Waar andere merken hun smarthome-oplossingen vaak dichttimmeren en limiteren aan alleen dat merk, staat IKEA open voor samenwerking. Het kan bijvoorbeeld met Philips Hue samenwerken omdat het beide gebruikmaakt van hetzelfde protocol (Zigbee). Juist doordat Trådfri met Zigbee werkt, kan het ook met andere smarthomeproducten samenwerken.
Sterker nog, de Trådfri-lampen zijn te gebruiken met Philips Hue in zoverre, dat de IKEA-hub niet nodig is. Je kunt losse lampen binnen tien seconden aan Philips Hue koppelen en bedienen via de Philips Hue-app (en indirect dus ook met Google Assistent). Het betekent echter wel dat je de lampen niet kunt updaten en er zijn klachten dat de Trådfri-lampen op deze gebruikswijze soms knipperen of traag reageren bij het inschakelen. Daarnaast willen de kleureninstellingen nog wel eens automatisch gereset worden. Meer over de koppeling van Philips Hue en IKEA Trådfri lees je hier.
Gebruik je de TRÅDFRI-verbindingshub wel, dan heb je meer mogelijkheden. Je kunt de IKEA-producten dan met Amazon Alexa gebruiken, met Apple HomeKit en Google Assistent. Ook kunnen je producten geüpdatet blijven worden. De verbindingshub van IKEA kost 32,95 euro voor een product waar je los niets mee kunt, maar het is dé manier om je smarthome te starten of aanzienlijk te verrijken.
Mocht je toch nog wat meer verlangen en de IKEA-producten ook aan andere smarthome-producten willen koppelen dan kun je kijken naar een losse smarthomehub met ondersteuning voor de producten (en ZigBee). Het Nederlandse Athom Homey biedt bijvoorbeeld directe integratie aan van diverse IKEA-producten, die je vervolgens kunt laten samenwerken met andere slimme producten in huis. De TRÅDFRI is hiervoor niet nodig.
Meer lezen?
Op zoek naar meer trucs om je huis nog slimmer te maken? Bekijk hier alle onze tips en adviezen en lees hier al onze reviews.
Reacties (1)