5 handige smarthome-mogelijkheden voor een gerust hart op vakantie

17 oktober 2021 7 Minuten 0 Reacties
Vakantie

Lekker een weekendje weg in de herfstvakantie, of misschien wel de hele week? We geven je enkele tips om je huis tijdens vakantie met een iets geruster hart achter te laten.

Nu de hevigheid van de pandemie afneemt, durven steeds meer mensen weer op reis te gaan in de vakantie. De herfstvakantie is daar een uitgelezen moment voor. Of je nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, je wil je huis met een gerust hart achterlaten. Met een paar handige smarthome-implementaties kan dat.

Beveiligingscamera

De meest voor de hand liggende manier om je huis beveiligd achter te laten, dat is het gebruik van een camera. Het liefst zelfs meerdere, zodat je zowel binnen als buiten je huis kunt beveiligen. Vaak zijn slimme camera’s in staat om je een notificatie te sturen wanneer er beweging is. Hierdoor hoef je niet zelf de hele tijd de boel in de gaten hoeft te houden. Daarnaast hoeft het allang niet meer alleen te zijn om beelden te hebben van inbrekers.

Het is ook handig om te zien of je pakjesbezorger weer een pakketje in de Kliko of voor je achterdeur heeft neergelegd. Er zijn ook tuinbeveiligingscamera’s met een lamp die aangaat wanneer er beweging wordt gedetecteerd, zoals de Eufy Floodlight 2K. Erg handig om inbrekers af te schrikken én in de spotlights te zetten. Binnen heb je ook veel mogelijkheden. Amazon komt zelfs met een Ring-drone. Hiermee kun je door je huis vliegen om de boel te bekijken. Erg handig als je toch twijfelt of je het gas wel goed hebt uitgedraaid.

Lichtschakelaar

Hoewel de camera handig is voor als er inbrekers binnen zijn, kunnen slimme gadgets je ook helpen om te zorgen dat inbrekers je huis niet eens meer overwegen om in te breken. Hierin kun je voor twee dingen kiezen. Je zou slimme lampen kunnen kopen en die op een bepaalde tijd aan en uit laten gaan. Vaak kun je in de app van slimme lampen een heel ritme maken waarmee ze automatisch in- en uitschakelen. Dat hoeft echter niet per se.

Je kunt ook een gewone lamp op gezette tijden in- en uitschakelen, namelijk door gebruik te maken van een tijdschakelaar. Ook daar zijn slimme varianten van, die je op afstand kunt bedienen. Daardoor kun je een inbreker die wel binnen is gekomen bovendien afschrikken door de lamp te laten flikkeren. Lees ook meer manieren om je Philips Hue-lampen in- en uit te schakelen.

Sensor

Als je in je tuin veel struiken hebt die flink bewegen in de wind, dan hebben slimme camera’s er soms problemen mee om te begrijpen dat dit geen gevaar vormt. Je krijgt dan toch een melding terwijl het slechts je bamboe is die reageert op het herfstweer. Er is nog een andere manier om te weten te komen of iemand in je huis is. Dat doe je door sensoren te plaatsen op ramen en deuren.

Dankzij een soort magnetisch systeem op zowel je kozijn als je deur of raam zelf, kom je te weten of deze is geopend of niet. Als een inbreker lomp een andere ruit ingooit dan heb je uiteraard weinig aan die slimme sensoren, maar over het algemeen gaan ze toch nog steeds vaak voor de deur, waardoor het handig is om een sensor te plaatsen waarvan inbrekers sowieso pas als het al te laat is kunnen zien dat ze in de gaten worden gehouden. Je vindt dit soort sensoren onder andere in de Xiaomi Aqara smarthomelijn.

Voederbak

Bij de slimme voederbak komt meteen een waarschuwing: gebruik deze alleen bij korte trips, want bij langere trips hebben je huisdieren echt meer aandacht en verzorging nodig. Ga je echter een weekendje weg en heb je katten, dan is het geen ramp om een slimme voederbak in te schakelen.

Deze zorgt dat het eten vers blijft en pas in het bakje komt op een bepaald tijdstip, zodat je huisdier zich niet overeet en na twee dagen toch nog kan rekenen op een vers bakje brokjes. Het scheelt je weer buren of vrienden inzetten als je op vakantie gaat. Bovendien kan zo’n voederbak eventueel ook worden gebruikt voor andere dieren, zoals konijnen, die nog gevoeliger zijn voor schrokken. Overweeg bijvoorbeeld de Talo-voerbak.

Deurbel

Het klinkt misschien dubbelop als je al camera’s hebt hangen, maar een slimme deurbel is ideaal als je op vakantie bent. Je krijgt bovendien meteen een melding als er iemand voor je deur staat en je kunt die persoon dan aangeven dat je er niet bent, of wat iemand eventueel met een pakketje kan doen, zoals het naar de buren op een bepaald nummer brengen.

Ze zijn er draadloos en bedraad, zoals de Ring Video Doorbell Wired. Ook heel fijn als de glazenwasser is geweest en betaald wil worden: je kunt hem laten weten dat hij bijvoorbeeld geld bij de buren kan ophalen of vragen of je het deze ene keer mag overmaken, als je normaal cash betaald. Wie er ook voor de deur staat: let wel op dat het niet altijd een goed idee is om te zeggen dat je op vakantie bent, dus geef eventueel gewoon aan dat je er niet bent en een eventueel pakketje straks dan wel even bij de buren ophaalt. 

 

Overige handigheden

Naast de bovenstaande handige smarthomeproducten zijn er nog meer manieren om je huis met een gerust hart achter te laten. Denk aan de slimme brandmelder, die je op afstand op de hoogte stelt als er brand is, waardoor je zelf buren en hulpdiensten kunt inschakelen. Maar vergeet ook de slimme thermostaat niet, die je zelfs als je allang bent gearriveerd in een ander land handmatig nog lager kunt zetten (al is het voor je energierekening veel beter om dat voor vertrek te doen). De Google Nest Thermostat-E is hiervoor  geschikt.

Je kunt ook je gordijnen slim maken, zodat je die zelf open en dicht kunt doen op afstand (of via een tijdsschakelaar) vanaf je vakantie. Uiteindelijk zijn er heel veel slimme apparaten die je kunnen helpen met doen alsof je thuis bent. Zeker als je zorgt dat ze niet standaard op dezelfde tijd in beweging komen. Overweeg daarnaast ook de niet-slimme oplossingen om het toch te doen lijken alsof je thuis bent: laat wat -niet al te vieze- afwas staan, zet een kopje met thee op de tafel en vraag de buren om toch af en toe je post even weg te halen. 

Meer informatie

Wil je meer tips van hoe je je huis met een gerust hart achter kunt laten? Lees dan ons artikel over een veilig huis tijdens vakantie.

Reacties (0)