Met welke schakelaars kun je jouw Philips Hue lampen bedienen?

03 oktober 2020 8 Minuten 5 Reacties
philips-hue-new

Een slimme lamp heb je zo gekocht en de hub ook, maar hoe zit dat met schakelaars? Deze kun je gebruiken in combinatie met Philips Hue.

Als je je eerste stappen zet richting een slimmer huis, dan is de kans groot dat je kiest voor lampen. Philips heeft met zijn Hue-lijn een productreeks gemaakt waarbij iedereen wel een toepassing in huis kan bedenken. Het is handig om die lampen ook aan en uit te kunnen doen op een andere manier dan via de app of je stem. Gelukkig is er een kust en keur aan schakelaars verkrijgbaar.

Philips Hue is een lijn verlichting zonder draad die je met een app kunt bedienen. De lampen kunnen in een hele regenboog aan kleuren schijnen, maar ook dimmen voor de perfecte setting. Je hoeft er weinig voor te doen om Hue aan de praat te krijgen. Het is een gebruiksvriendelijk systeem dat je goed stap voor stap kan uitleggen hoe je ermee kunt werken. Wat na aanschaf van bijvoorbeeld de hub en de lampen echter weleens wordt vergeten, dat is dat je ze naast de app ook kunt gebruiken met een schakelaar. Daarmee bedoelen we een schakelaar zoals je gewend bent van andere lampen in je huis, maar ook een slimmere schakelaar. Dit zijn de schakelaars die je kunt gebruiken in combinatie met Philips Hue.

Dimmer Switch

Een dimmer voor in de muur kan prijzig zijn, maar gelukkig is er een Dimmer Switch die aanzienlijk prettiger geprijsd is. De Hue Dimmer Switch heeft vier mogelijkheden: de aanknop, meer licht, minder licht en de uitknop. Het is met de Dimmer Switch mogelijk om tussen vier lichtscènes binnen de Hue White Ambiance en Hue White & Color te schakelen. Je kunt hierbij kiezen uit één van de standaard scenes of zelf aangemaakte scenes. Ook is het mogelijk alle lampen in een specifieke ruimte aan de schakelaar te koppelen.

De dimmer is handig omdat hij op een batterij werkt, waardoor de installatie weinig voeten in aarde heeft. Je kunt hem aan de muur schroeven, maar dubbelzijdig tape werkt ook. Het grappige is daarbij dat de dimmer zelf niet per definitie vast zit in de muur. Je kunt hem zowel in de wand kan vastklikken als los gebruiken als een soort afstandsbediening. De Dimmer Switch is vanaf 17,50 euro verkrijgbaar.

Hue Smart Button

De Smart Button is aanzienlijk simpeler dan de dimmer, maar is eigenlijk slimmer. Het lijkt dan wel een gewone knop, maar je kunt hem zo instellen dat er een soort tijdschakelaar opzit. Hij kan dan bijvoorbeeld in de ochtend zorgen voor wat feller en verkwikkend licht en in de avond voor sfeervol licht. Met een druk op de knop kun je zorgen dat er wordt gedimd of juist meer helder gemaakt, mocht je dit handmatig willen doen. Net als de Dimmer Switch heeft de Smart Button een wandhouder waar je hem in kunt klikken of uit kunt halen. Smart Button lijkt simpeler, maar hij kan dus meer dan je denkt. Hij is dan ook wat duurder dan de Dimmer Switch en kost 28 euro.

Hue Tap

Een iets duurdere optie van rond de vijftig euro is Hue Tap. Dit is eigenlijk de Switch Dimmer, maar dan werkt hij op kinetische energie. Hierdoor heb je geen batterijen nodig, want door bewegingsenergie wordt deze schakelaar aangedreven. Er is echter meer. Waar Hue Dimmer Switch vooral goed is voor witte Hue-lampen, kan Hue Tap ook goed overweg met gekleurde lampen. Tap werkt met vooraf ingestelde scènes en kan in één keer alle lampen in je huis bedienen.

Friends of Hue

Niko is niet van Philips, maar het mag zich wel ‘friends of Hue’ noemen, wat betekent dat het tech mag maken dat door Philips wordt erkend als een gadget die met Hue kan samenwerken. Net als Niko zijn er meer merken die tot die ‘inner circle’ behoren, zoals Busch-Jaeger, Senic en Gira, Vimar en Nodon. Alle ‘friends of Hue’ werken sowieso met Apple Homekit en op kinetische energie: als je een knop indrukt, krijgt het apparaat genoeg energie om geen batterij nodig te hebben. We lopen er een paar bij langs:

Busch-Jaeger Friends of Hue-schakelaar

De slimme lichtschakelaar van Busch-Jaeger lijkt enorm op een ouderwetse, gewone lichtschakelaar. Daardoor past het beter bij de rest van je woning waar je bijvoorbeeld nog wel andere lampen gebruikt. Je kunt hem plaatsen waar je maar wil zonder dat er een kabel aan te pas hoeft te komen. Uiteindelijk kun je er maximaal 50 lampen en 25 Friends of Hue-schakelaars mee besturen, al moet je hem wel altijd gebruiken in combinatie met een Philips Hue Bridge v2.

Niko

De dimschakelaar van Niko is net zo makkelijk te programmeren met de Hue-app als de Hue eigen schakelaars. Ook deze lijkt wat meer op een gewone lichtknop. Ook voor deze schakelaar heb je de Philips Hue Bridge nodig. Het is mogelijk om meer dan twintig Niko dimschakelaars aan één bridge te koppelen. Ze komen in allerlei kleuren en passen hierdoor eigenlijk in elk interieur.

Nodon

Een iets minder strakke schakelaar qua design is de Nodon. Deze heeft afgeronde hoeken en past daardoor beter in een wat klassieker interieur. Ook met deze lichtschakelaar kun je de lichtsterkte van je Philips Hue-lampen aanpassen. De draadloze dimmer kun je met schroeven of dubbelzijdig tape aan de muur bevestigen, of op andere plekken die wel een schakelaar kunnen gebruiken.

Senic

Een ander voorbeeld is Senic, dat in combinatie met Gira slimme schakelaars voor Philips Hue heeft geïntroduceerd. Het gaat om draadloze exemplaren die alleen werken met het ecosysteem van Philips Hue. Ze zijn op elke gewenste plek te monteren en hebben een bereik van maximaal 30 meter. Deze schakelaars vallen op door hun stijlvolle uiterlijk in matwit of matzwart.

Works with Hue

Naast Friends with Hue is er ook nog Works with Hue. Dit zijn producten die niet volop worden gepromoot door Philips zelf, maar die wel werken met de Hue-productlijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om Logitech Harmony, waarmee je lampen in scenes kunt koppelen met je slimme apparaten, evenals een knop waarmee je de lampen direct bedient. Wil je hier meer over weten, lees dan onze review van Harmony Elite.

Externe schakelaars

Gebruik je de Hue-lampen in combinatie met een platform zoals Homey, Home Assistant of Fibaro,  dan hoef je niet per se een Philips-schakelaar te kiezen. Je kunt dan ook gaan voor een externe schakelaar die werkt met de betreffende hub. Middels flows/scenario’s kun je dan zelf inregelen welke schakelaar welke Hue-lamp precies mag bedienen en hoe de lamp hierop mag reageren. Voorbeelden van schakelaars die je hiervoor kunt gebruiken zijn de Heatit Z-Push (Z-Wave) en de Xiaomi Aqara (Zigbee).

Het is ook mogelijk om de slimme knop van Ikea te gebruiken in combinatie met Philips Hue, maar dit heeft wel wat voeten in aarde. Hier en hier kun je meer lezen over hoe je dat aanpakt. Hier is afgezien van de Hue Bridge geen extra hub voor nodig.

Spraakassistenten

Tot slot hoef je niet per se van schakelaars gebruik te maken als je je huis slimmer maakt met verlichting. Veel mensen gebruiken puur de app op de smartphone of kiezen ervoor om een stemassistent in te schakelen. Die laatste kan bijvoorbeeld de Nest Hub zijn, waarbij je ook knoppen kunt indrukken, maar ook een Google Nest Mini is in staat je te helpen bij het aan en uitdoen of anders beheren van de lampen. Spraakbediening is een veelgebruikte methode om lampen aan te sturen, al kan het natuurlijk altijd beter.

Meer weten?

Lees ook onze artikelen over met welke apps je meer uit je Hue-verlichting haalt en over de combinatie IKEA en Hue.

Reacties (5)