Met deze tips is je tablet klaar voor je vakantie

02 juli 2015 + 10 minuten 0 Reacties
tablet-vakantie

De zomervakantie begint bijna, een tijd waarin vele Nederlanders heerlijk op vakantie gaan. Een tablet is een ideale compagnon tijdens de vakantie, dankzij de veelzijdigheid qua entertainment en handige apps die Android en iOS te bieden hebben. Maar hoe bereid je je tablet nou goed voor op je vakantie?

De vakantie komt er aan!

In de vakantie wil je natuurlijk graag uitrusten. Lekker in de zon liggen met je tablet er bij, maar hoe zorg je nou dat je je genoeg vermaakt? Want wanneer je niet genoeg apps op je tablet hebt staan ga je je natuurlijk gauw vervelen. Daarom zijn hier wat tips om te zorgen dat je tablet klaar is om mee te nemen op vakantie.

Lezen met je tablet

Bliyoo

Bruna heeft recent haar eigen abonnement-service gelanceerd voor het onbeperkt lezen van tijdschriften en boeken, genaamd Bliyoo. Voor €9,95 kun je onbeperkt boeken lezen uit een groeiende selectie, en voordezelfde prijs kun je ook een abonnement afsluiten voor het onbeperkt lezen van tijdschriften. Als je liever tijdschriften én boeken kun je ook €14,95 betalen, al raad ik je dan sterk aan eerst een proefmaand te starten en eens goed het aanbod door te nemen. Bliyoo is namelijk nog maar net gelanceerd, en het aantal beschikbare boeken en tijdschriften is dan ook relatief klein. Dat neemt niet weg dat je met een boek meerdere dagen zoet kunt zijn, en dat een abonnement je dus een hele vakantie zoet kan houden tegen een mooie prijs, ook al zijn er maar een paar boeken die je bevallen.

De eerste maand is gratis, dus probeer vooral even de Android en iOS-app uit voordat je op pad gaat! Het handige aan de app is dat je onbeperkt bestanden offline kunt zetten, tot je geheugen vol is. Je kunt dus thuis alvast een aantal boeken of tijdschriften downloaden, zodat ze kunt lezen wanneer je bijvoorbeeld in het vliegtuig zit, of andere locaties zonder internet. Op de website van Bruna kun je het aanbod van Bliyoo bekijken.

Advertentie

Marvel Unlimited

Met het recente succes van The Avengers en Captain America in de bioscoop is er geen beter moment dan nu om in het bronmateriaal te duiken: comics. Velen denken bij comics aan strips als Donald Duck en Suske en Wiske, maar de meeste comics van Marvel zijn alles behalve kinderachtig. Serieuze en zware onderwerpen komen geregeld voorbij, maar er zijn ook talloze grappige en luchtige verhalen. Marvel Unlimited is een app waarmee je onbeperkt de comics van Marvel kunt lezen op je tablet, voor slechts €9 per maand, of €62 per jaar. Voor die prijs kun je dus onbeperkt alle verhalen over bekende helden als Spider-Man en Iron Man lezen, maar ook onbekendere strip-series die de meeste Nederlanders niet zullen kennen.

Het handige aan Marvel Unlimited is dat je twaalf comics offline mag downloaden, wat ideaal is voor op het vliegveld of achterin de auto. De comics zijn leuk voor jong en oud, waardoor je kinderen ook kunnen meegenieten. Je kunt de app namelijk op meerdere apparaten tegelijkertijd installeren, en zo dus met zijn alle tegelijkertijd met één abonnement lezen. Let wel dat je een credit card nodig hebt om een abonnement af te sluiten.

Amazon Kindle

De Amazon Kindle app (Android en iOS) is een app waarmee je meer dan duizend gratis boeken kunt lezen welke geselecteerd zijn door Amazon. Via de app kun je ze dan zelf nog uitkiezen, eventueel worden ze zelfs gesynchroniseerd met je andere apparaten, en dan zijn ze heel makkelijk terug te lezen via je tablet. Je hebt zelfs beschikking tot een ingebouwd woordenboek dat zijn informatie van Google en Wikipedia haalt. Ook is het nog mogelijk om boeken te kopen via deze app, maar daar heb je dan een credit card voor nodig. Lees je liever via een andere applicatie je e-boeken? Lees dan even ons artikel over de beste e-readers voor Android.

iBooks

iBooks staat standaard op alle Apple-apparaten, waaronder de iPad en iPhone. Met deze app is het mogelijk om je gekochte boeken te lezen, maar ook om de boeken die je op je Apple-device hebt staan te openen en te lezen. Deze kun je eenvoudig via iTunes op je Apple-device zetten, synchroniseren en meteen gebruiken. Ook is het mogelijk om ebooks vanaf andere apps te openen, wanneer je bijvoorbeeld via email een epub-bestand gemaild krijgt. Lees je liever via een andere applicatie je e-boeken? Lees dan even ons artikel over de beste e-readers voor de iPad.

Google Play Books

Alle Android tablets worden meegeleverd met deze app van Google. Hiermee is het namelijk mogelijk om boeken te kopen en te lezen uit de Play Store van Google. Maar er is meer, je kunt namelijk ook via de website je eigen epub- of pdf-bestanden uploaden om zo terug te lezen via diezelfde website of je tablet. Hierdoor heb je dus altijd een goede voorraad aan boeken wanneer je deze hebt geüpload naar Google Play Books. Het kan natuurlijk zo zijn dat je liever via een andere applicatie je boeken leest, in dit artikel zetten we de beste e-reader applicaties voor Android op een rijtje.

Films en video’s kijken op je tablet

Films op je tablet zetten

Wanneer je je (Android) tablet aansluit op je computer is het mogelijk om hiermee films op je tablet te zetten. Dit werkt hetzelfde als een USB-stick. Je computer herkent namelijk de opslag van je tablet, en deze wordt dan ook weergegeven met alle onderliggende mappen. Wanneer je dan dus zorgt dat je een mapje hebt met films die goed terug te vinden is kun je de films openen met een file manager die te downloaden is van de Play Store, of dan kun je deze terugvinden in de app Google Play Movies. Meer over dit onderwerp kun je lezen in ons artikel over bestanden op je tablet zetten.

iTunes

Via iTunes is het ook mogelijk om films op je (Apple) tablet te zetten. Je kunt films kopen, of ze zelf downloaden en op je tablet zetten. Door films toe te voegen aan je iTunes bibliotheek kun je zelf selecteren welke gesynchroniseerd moeten worden naar je tablet. En wanneer deze er dan op staan kunnen ze bekeken worden via de standaard app die op je tablet staat voor films. Het is overigens ook mogelijk om je iTunes-muziek te synchroniseren met je Android-tablet.

Google Play Movies

Google Play Movies is een app net zoals Google Play Books, maar dan voor films. Het is mogelijk om met deze app films te kopen via de Play Store, maar het is ook mogelijk om via de site films te uploaden en terug te kijken via je laptop of je tablet. Ook kun je wanneer er films op je tablet staan deze bekijken via de Google Play Movies app. Deze herkent de films die er op staan, en zal ze automatisch invoegen in de app zelf. Hierdoor zul je ze niet hoeven toe te voegen, maar herkent de app ze zelf.

Netflix

Netflix is natuurlijk één van de meest populaire streamingdiensten voor films en series en mag dan ook eigenlijk niet op je iPad of Android tablet ontbreken. Maar, het is niet mogelijk om series en films offline op te slaan dus je bent verplicht verbinding te maken met het internet. Voor onderweg minder handig maar als je op je hotelkamer of op de camping WiFi hebt dan is Netflix zeker een handige app om de dagen of nachten door te komen.

Muziek

Google Music

Met Google Play Music is het mogelijk om muziek af te spelen vanaf je tablet. De app herkent de muziek die op je tablet staat. Dus kun je zelf via de computer muziek op je tablet zetten. Of je kunt zelf muziek uploaden via de website waarna dezelfde muziek op je tablet verschijnt. Als je muziek geüpload is is het mogelijk om te selecteren welke muziek offline beschikbaar moet zijn zodat je ook muziek kunt luisteren zonder dat je een internet verbinding nodig hebt. Google Play Music heeft ook een eigen streaming service, deze kost 9,99 euro per maand en het is mogelijk om dertig dagen te proberen. Wanneer je je aanmeld voor deze service heb je de beschikbaarheid over meer dan dertig miljoen nummers. En deze kun je dan ook weer offline beschikbaar stellen.

Advertentie

Spotify

Spotify is ook een app om muziek mee af te spelen. Het aanbod aan muziek is enorm, maar wanneer je geen abonnement hebt zul je vaak reclame hebben tussen de verschillende nummers door. Daarom is het het slimst om wanneer je Spotify gebruikt een abonnement af te sluiten van 9,99 euro per maand. Eventueel is er wel een 60 dagen proeftijd met alle volledige functies.

Wanneer je namelijk geen Spotify premium afsluit zul je namelijk geen extra functies hebben. En kun je dus niet onbeperkt nummers skippen of muziek downloaden om offline beschikbaar te hebben op je tablet, en laat nu vooral dat laatste interessant zijn voor tijdens je vakantie.

iTunes

Via iTunes kun je zelf heel makkelijk muziek kopen of toevoegen aan je iTunes bibliotheek. Daarna kun je zelf selecteren welke muziek je naar je tablet gesynchroniseerd wil hebben. Wanneer dit klaar is open je de standaard muziek app en kun je heel simpel de gewenste muziek afspelen. Ook kun je iTunes-muziek met een Android-tablet synschroniseren.

Offline spellen op je tablet spelen

Er zijn tegenwoordig veel offline spellen beschikbaar. Het aanbod is enorm groot met van alles wat en voor ieder wat wils. Heel simpel is het dus om naar de App/Play Store te gaan en gewoon te gaan zoeken naar een leuk spel. Dit kan bijvoorbeeld Tetris zijn, wat offline te spelen is. Maar het kan ook Angry Birds of Asphalt 8 zijn. Het belangrijkste is dan natuurlijk dat je er geen vaste internet verbinding voor nodig hebt, en natuurlijk dat het een spel is wat je zelf enorm leuk vindt om te spelen.

Tetris

Iedereen kent Tetris (Android en iOS) wel, hét spel waarbij je de vallende blokjes zo moet plaatsen waarbij er met een volle rij de rij verwijder wordt. Lekker simpel spelletje dus dat je kunt spelen wanneer je maar wilt.

Angry Birds

Angry Birds (Android en iOS) is ook een erg bekend spelletje. Je hebt vogeltjes op een katapult liggen en je moet proberen om met de vogeltjes, waarbij sommige speciale krachten hebben, biggetjes neer te halen die verscholen zijn in gebouwen.

Asphalt 8

Asphalt 8 (Android en iOS) is misschien wel het meest interessante spel van deze drie. Asphalt 8 is een racespel met erg goede graphics. Het is dan ook een erg groot spel om op je tablet te hebben, maar het is het zeker allemaal waard. Je kunt via internet ook tegen anderen racen, maar dit is niet nodig en daardoor is het ook een erg goed offline spel. Asphalt 8 is zeker een aanrader.

Meer games

Natuurlijk zijn er veel meer spellen in de App Store en de Google Play Store te vinden. Elke week zetten we de nieuwste en beste spellen voor je onder elkaar. De meest recente artikelen vind je terug in ons app-archief.

Navigatie en informatieve apps voor je tablet

Google Maps offline

Met Google Maps (Android en iOS) is het mogelijk om te navigeren zonder dat je een internetverbinding nodig hebt. Je kunt thuis al het gedeelte van het land downloaden waar je heengaat op vakantie om te zorgen dat je nog steeds alles kunt vinden zonder dat je internet nodig hebt. Wanneer je het juiste stuk land/kaart gedownload hebt kun je ook heel makkelijk navigatie aanzetten zonder internetverbinding. En dit alles gaat heel makkelijk in de Google Maps app zelf.

TomTom Go Mobile

Een andere app waarmee je offline kunt navigeren is de TomTom Go Mobile-app. Het werkt hetzelfde als bij Google Maps: je zoekt het stuk kaart dat je nodig hebt op vakantie en je kunt deze dan downloaden naar je tablet. Deze is dan altijd beschikbaar via de TomTom app. Een nadeel hieraan is dat je een abonnement af moet sluiten omdat je anders maar een bepaald aantal kilometers kunt navigeren. Je kunt dan kiezen uit een eenjarig of driejarig abonnement wat respectievelijk 19,99 of 44,99 euro kost.

Onderweg hotels en campings zoeken

Sommige mensen houden ervan om pas onderweg op zoek te gaan naar een camping of hotel, wat soms erg lastig kan zijn omdat je niet echt kunt vergelijken. Installeer daarom van te voren alvast de ACSI Campings Europa app voor Android en iOS, waarin je altijd de dichtstbijzijnde campings kan vinden en vergelijken. De 8500 campings worden elk jaar geinspecteerd, zodat je zeker weet dat de informatie altijd klopt. Qua functionaliteit is er geen betere app om campings te vinden, al kan de prijs een struikelblok vormen: per land betaal je €0,99 per jaar, waarvoor je een credit-card nodig hebt.

Advertentie

Als je liever gratis campings vergelijkt kun je ook terecht bij de ANWB Camping app. Voor degenen die op zoek zijn naar hotels raden wij de Hotels.com Hotelreserveringen app voor Android en iOS aan, waarin je alles kunt vinden over de beste hotels. De app heeft een toegankelijke en elegante interface waarmee je razendsnel een goed hotel hebt gevonden. Ben je op zoek naar meer handige apps voor op vakantie? We hebben eerder de vijf handige reis- en vakantie-apps voor komende zomer op een rijtje gezet.

Internet op je tablet

Wanneer je je tablet bij je hebt is het natuurlijk heel handig wanneer je ook nog je mail kunt checken. Hier zijn meerdere manieren voor. Bij sommige tablets is het mogelijk om er een simkaart in te stoppen, hierdoor kun je bijvoorbeeld met een prepaid simkaart (of natuurlijk een abonnement) de mobiele dataverbinding van je provider gebruiken. Dit kan aardig wat geld kosten, dus zorg er dan voor dat je wel een abonnement of prepaidkaart hebt waarbij internetten in het buitenland niet zo extreem duur wordt. In dit artikel kun je meer lezen over tablets met abonnement, en in ons overzicht kun je handig prijzen checken.

Hotspots en tethering

Mocht je geen tablet hebben waar een simkaart in kan, maar wel een telefoon hebben met mobiel internet kun je een hotspot aan zetten. Hierdoor is het mogelijk om via een soort WiFi-netwerk je tablet met je telefoon te laten verbinden, en hierdoor dus ook het mobiele netwerk van je telefoon te kunnen gebruiken. Hetzelfde geldt alleen wel voor de simkaart van je telefoon: zorg er voor dat je wel een abonnement hebt waarbij internetten in het buitenland niet zo extreem duur wordt.

Een ander soort hotspots zijn van KPN en T-Mobile. Wanneer je een klant bent van T-Mobile en een Internet, Internet Plus of i-Abonnement hebben, of een 3G abonnement voor je laptop hebben dan kun je gratis gebruik maken van de WiFi hotspots van T-Mobile in binnen- en buitenland. Andere WiFi hotspots zijn van KPN. Deze netwerken heten KPN FON en zijn onbeveiligd. Let wel: wanneer je zelf geen klant van KPN bent met een router van KPN is het niet mogelijk dit te doen. De FON router kun je los kopen en daarmee meld je je automatisch aan bij KPN FON. En wanneer je dit dus doet kun je ook gebruik maken van andere KPN FON netwerken.

(Onbeveiligde) WiFi-netwerken

De laatste en meest logische oplossing is natuurlijk het zoeken naar (onbeveiligde) netwerken. Hier vallen de netwerken van McDonald’s en bijvoorbeeld Bagels & Beans onder maar waarschijnlijk ook het netwerk van je hotel of camping. Internet in de trein van NS ook, maar ben je in het buitenland moet je gewoon goed zoeken naar zo’n (onbeveiligd) netwerk. Helaas kan dan de veiligheid van het netwerk waar je op zit niet gegarandeerd worden dus houdt in de gaten wat je allemaal met je tablet doet.

Cloudopslag voor je tablet

Om er zeker van te zijn dat wanneer je tablet bijvoorbeeld gestolen wordt of kapot gaat je niet alles kwijt bent, is het goed om een cloudopslag te hebben. Hiermee kun je altijd wanneer je een internetverbinding hebt bij je online bestanden. Dit houdt ze veilig, en hiermee raak je ze dus ook niet zomaar kwijt.

Dropbox

Dropbox is een app en online platform waarbij je je bestanden op kunt slaan in de cloud. Hiermee kun je er dan overal bij, zij het via je laptop, mobiel of tablet. Wanneer je dan dus je tablet bij je hebt en een bestand moet lezen terwijl je internet hebt kun je deze heel makkelijk openen. Maar mocht je tablet gestolen worden en je thuis ook bij dit bestand moet kunnen komen kun je dus gewoon heel makkelijk met je laptop dit bestand alsnog openen. Zelfs wanneer je geen internetverbinding hebt met je tablet kun je nog steeds bestanden openen, dit werkt door de bestanden als favoriet te markeren en zo op de opslag van je tablet te downloaden. Deze kan dan alleen geopend worden in de app zelf, maar je kunt er dan altijd bij. Ook kun je automatische uploads aan zetten voor de foto’s en video’s die je maakt met je tablet. Hierdoor kun je er meteen met bijvoorbeeld je laptop bij wanneer je deze geüpload hebt. Alternatieven voor Dropbox zijn onder meer OneDrive, Box en Google Drive. In ons artikel over cloud-opslag kun je meer lezen over de verschillende opties die je hebt.

Google Foto’s

Google Foto’s is een cloudopslag compleet gefocust op online foto- en video-opslag en bewerkingsmogelijkheden. Met deze app kun je de foto’s die je maakt op je tablet of smartphone opslaan in de cloud, en ook later terugkijken via andere apparaten zoals je laptop. Met deze app kun je alle foto’s zien die er in de cloud staan, maar ook die op je apparaat zelf staan. Hierdoor kun je zorgen dat alle momenten die je meegemaakt hebt online opgeslagen kunnen worden, en dus nooit kwijt zullen raken. In ons artikel over cloud-opslag kun je meer lezen over de verschillende opties die je hebt om je bestanden en media in de cloud op te slaan.

Extra tips

Je wilt natuurlijk dat de accu van je tablet zolang mogelijk meegaat, bijvoorbeeld in het vliegtuig of op het strand. Lees daarom ons artikel over tips om de batterij van je tablet langer mee te laten gaan. Bovendien is het verstandig om voordat je op vakantie gaat eerst een back-up van je Android tablet of een back-up van je iPad te maken.

Meer apps en tips

Ben je op zoek naar meer handige apps voor op vakantie? We hebben eerder de vijf handige reis- en vakantie-apps voor komende zomer op een rijtje gezet. Het zou goed kunnen dat je nog geen tablet hebt om mee te nemen, en dat je er toch één wilt aanschaffen. Dan raden we je onze gids aan over de beste tablets van dit moment, zodat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden. Ben je op zoek naar meer apps voor je Windows tablet, iPad of Android tablet? Neem dan ons uitgebreide app-archief door of lees onze tips voor tablets.

Reacties (0)