Beste games van 2022-2023: deze games wil je echt gespeeld hebben

30 december 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Horizon Zero Dawn

In dit overzicht bespreken we de beste games die in 2022 uitkwamen op Xbox One, Xbox Series X en S, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch.

In dit overzicht kijken we naar de beste games van de afgelopen twaalf maanden. We kijken naar de games die voor verschillende consoles uitgebracht zijn: de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S. Games die voor PS4 en Xbox One uitgebracht zijn, kunnen tevens gespeeld worden op de PS5 of Series X|S, vaak in betere kwaliteit. Heel vaak draaien games gewoonweg soepeler, maar in sommige gevallen is er ook een boost in het aantal frames per seconde. Staat je favoriet er niet tussen, laat dat weten in de comments hieronder!

Elden Ring

Wellicht ben je bekend met games als Dark Souls, Sekiro en Bloodborne. Dit zijn behoorlijk pittige games die soms meer van je vragen dan je mogelijk bereid bent te investeren. Maar wanneer je toch investeert, dan is duidelijk dat je een behoorlijke beloning te wachten staat in de vorm van bevredigende gameplay en fantastische lore. Elden Ring is een game in de dezelfde lijn games, van precies dezelfde ontwikkelaar, die het net even anders aanpakt. Zo is er nu een grote, open wereld en kun je overal naartoe gaan waar je wil, wanneer je wil.

Of dat handig is, is een tweede. Verschillende, meteen veel te sterke vijanden liggen op de loer, waardoor je soms je trots moet inslikken en moet doorlopen nadat je een keer verslagen bent. Je kunt vijanden en bazen zo vaak proberen als je wil, omdat je nooit echt helemaal game over gaat. Wel verlies je waardevolle items waarmee je dingen kunt upgraden. Daardoor word je sterker en worden volgende uitdagingen minder moeilijk. Maar soms kost het je heel veel. Veel energie, veel zweet en veel tranen. Maar als het dan lukt…

Vanwege de aard van het beestje is dit waarschijnlijk de meest toegankelijke game van ontwikkelaar FromSoftware ooit. De wereld moet immers op verschillende momenten te verkennen zijn en gameplayonderdelen zo begrijpelijk als mogelijk, want anders haken mensen af. Spelers hebben nou eenmaal bepaalde verwachtingen bij openwereldgames. En hoewel FromSoftware op een geheel eigen manier die verwachtingen inlost, moet je er rekening mee houden dat niet alles meteen voorspoedig gaat. Heb je veel geduld? Dan is Elden Ring iets voor jou.

God of War: Ragnarök

God of War Ragnarök, van PlayStation Studios, is een prestatie van ongekende proporties. Ragnarök is duidelijk een evolutie van wat de ontwikkelaar neerzette in 2018. Waar de game van een paar jaar geleden echt een nieuwe start inluidde voor de franchise, neemt Ragnarök ons mee naar de conclusie van het verhaal van zoon Atreus en papa Kratos. Alles is groter, breder, beter en vooral meer dan we eerder zagen. Er is een ongekende hoeveelheid aan verschillende vijanden en animaties en de gevechten hebben letterlijk een extra dimensie gekregen.

Kratos springt namelijk van het ene naar het andere platform, duikt van richels af en klimt snel omhoog om vijanden van alle kanten te bestoken met zijn bijl en andere wapens. Terwijl zijn nu wat oudere zoon meedoet met pijl en boog en andere magie. Het is een heerlijk schouwspel en één waar je na veertig uur gamen nog steeds van kunt genieten.

Ragbarök zet een nieuwe standaard neer van art direction, acteren, verhaal vertelling en wat een emotie een videogame teweeg kan brengen. Binnen tien minuten na het opstarten lopen de tranen waarschijnlijk al over je wangen. De personages zijn geloofwaardig door het hartverwarmende verhaal. God of War Ragnarök vertelt het verhaal van een zoon die zijn eigen pad probeert te vinden in een wereld met veel gevaren en een vader die moeite heeft om zijn zoon zijn eigen fouten te laten maken. Gooi daar tussendoor nog wat Noorse goden en andere mythische figuren doorheen en je houdt een onvergetelijk avontuur over.

Het enige punt van kritiek is dat het allemaal misschien teveel is. God of War Ragnarök legt niet alles direct uit aan de speler, waardoor je sommige bonussen soms misschien misloopt. En dat kan van invloed zijn op de gameplay, wanneer je bijvoorbeeld te laat registreert dat bepaalde combinatie ruïnes voor nieuwe voordelen kan zorgen. En verder: elk stuk armor is te upgraden, heeft een nieuwe perk en verandert de aanpak van gevechten. Elke speciale aanval kun je sterker maken en elk nieuw gebied in de wereld zit propvol met geheime kisten en raven. Het vergt soms best veel van spelers, maar daar tegenover staat een wereld waarin je je helemaal kunt onderdompelen. Ragnarök is het vervolg op een van de beste games ooit gemaakt en heeft op elk denkbaar onderdeel zijn voorganger overtroffen.

Xenoblade Chronicles 3

Liefhebbers van role-playing games hebben er jaren op moeten wachten, maar één van de beste games van dit moment is eindelijk uit: Xenoblade Chronicles 3. Dit is een open wereld-rpg die laat zien wat er met de werelden uit Xenoblade Chronicles en Xenoblade Chronicles 2 gebeurd is. De game grijpt ook terug naar de basis die beide voorgangers neergezet hebben. Zo is er veel ruimte voor het ontdekken en verkennen van de wereld, zoals in deel één, terwijl het gevechtssysteem uit deel twee wederom zijn intrede doet.

In Xenoblade Chronicles verken je een wereld genaamd Aionios. Dit is een fusie van de locaties die je in de eerste twee games verkend hebt. In deze wereld worden mensenlevens beperkt tot een periode van slechts tien jaar en vechten twee naties tegen elkaar met als doel de levens van mensen te verlengen. Mocht je de voorgaande games niet gespeeld hebben, dan is dat niet heel erg. Natuurlijk mis je wellicht wat verwijzingen en snap je her en der bepaalde verhaalelementen niet, maar qua gameplay hoef je de vorige games niet gespeeld te hebben.

Als je het verhaal zo leest dan klinkt het een beetje droog allemaal. Maar vergis je niet: want er zit wel degelijk een flinke emotionele lading achter. Bovendien oogt alles prachtig en zijn de doorgevoerde veranderingen aan het speelsysteem meer dan welkom. De vaardigheden van teamleden kunnen combineren zorgt voor frisse gameplay en stijlvolle actie. En het mooiste is: heel ingewikkeld is het systeem niet, waardoor Xenoblade Chronicles 3 toegankelijk is voor veteranen van de serie en de talloze nieuwkomers met een Nintendo Switch.

Horizon: Forbidden West

Horizon: Forbidden West is een game van de Nederlandse studio Guerrilla Games. Het is een gigantische, enigszins typische openwereldgame waarin je een grote kaart verlost van heel veel vraagtekens. Nu is zo’n omschrijving een beetje oneerbiedig, maar qua bezigheid komt het daar wel op neer. Je verkent een post-apocalyptische wereld waarin robotdieren en -dino’s zegenvieren, terwijl de mens haar nieuwe plek in de wereld vindt. Natuurlijk is zo’n game niet compleet zonder wrijving, dus zijn er ook menselijke vijanden die je het leven zuur maken.

Je kruipt in de huid van Aloy en trekt naar het verboden westen. Het spel legt prima uit waarom het westen een verboden plek is, maar vertelt niet wat je precies te wachten staat. Dat zorgt voor een lekker gevoel van avontuur en mysterie, helemaal wanneer je gewoon de verschillende verhalen volgt en contact legt met bekende en onbekende personages. Samen met de geloofwaardige manier waarop de wereld is vormgegeven (grafisch en qua indeling), zorgt dit voor een onvergetelijk avontuur waar je later nog eens op terug kunt kijken.

Echter, we moeten het even over die typische dingen hebben. Houd er rekening mee dat Horizon: Forbidden West vol zit met gameplay uit vergelijkbare titels. Klimmen, klauteren, sluipen, stealth kills en zweven en de daarbij horende problemen komen allemaal voorbij. De basisgameplay is dan ook niet het sterkste punt van Forbidden West, maar wel het onderdeel waar je het meeste mee te maken krijgt. Staat die gameplay in de weg van een fantastische ervaring? Een beetje; het spel leent zich daardoor niet voor lange speelsessies.

Gran Turismo 7

De koning der racegames is terug van weggeweest. Gran Turismo is een raceserie waar games al sinds de eerste PlayStation van genieten. Met de release van Gran Turismo 7 pakt ontwikkelaar Polyphony Digital flink uit, aangezien die ook meteen het 25-jarig bestaan van de serie viert. Dat levert een game op die groter is dan ooit en onderdelen bevat die niet per se in het teken staan van realisme en simulatie. Dat betekent niet dat het simulatieracespel zijn focus verliest, integendeel. Al die extra dingen zijn precies dat: extra opties.

Gran Turismo 7 biedt ontzettend veel singleplayercontent aan in de vorm van rijbewijsopdrachten (veel meer dan een veredelde tutorial), missies, menu’s (die kleine opdrachten voorschotelen en je heel fijn en subtiel het spel laten verkennen) en nog veel meer. Daarnaast zijn er ontzettend veel auto’s die je kunt uitproberen. Je krijgt er ook behoorlijk veel door gewoon de game te spelen, waardoor constant nieuwe auto’s kopen niet nodig. Je kunt je bestaande auto’s daardoor lekker opvoeren. En hoe hoger je rijbewijs, hoe meer middelen er zijn.

Kortom: geen enkel onderdeel staat echt op zichzelf en alles heeft invloed op elkaar. Voltooi je meer missies of menu’s? Dan krijg je auto’s en geld. Ga je eerst voor je rijbewijs? Dan ontgrendel je veel aanpassingsmogelijkheden. Er zijn daarnaast heel veel vollopende balkjes, cijfers die constant omhoog gaan en andere plingetjes die ervoor zorgen dat je wil blijven spelen. Gran Turismo 7 ziet er wellicht niet zo mooi uit als je zou denken op de PS5 en sommige races zijn best pittig, maar niets staat echter in de weg van het plezier dat het spel geeft.

Tactics Ogre: Reborn

Uitgever Square Enix brengt de laatste paar jaar oude klassiekers opnieuw uit. Soms in een geheel nieuwe jas en soms met een nieuwe lik verf. Maar hoe de uitgever het ook aanpakt, meestal vallen die remakes en remasters gewoon in de smaak. Je kunt van mening zijn dat dergelijke games je tijd niet waard zijn, omdat je ze al eens beleefd hebt en ze je daardoor niets nieuws kunnen bieden. En die mening is gewoon legitiem; maar vergeet niet dat er ook gamers zijn die alleen van enkele games gehoord hebben (van hun ouders, ooms, tantes of grootouders).

Tactics Ogre is zo’n game waar misschien veel mensen van gehoord, maar niet gespeeld hebben. Het spel dateert uit 1995 en zette een aantal belangrijke grondbeginselen neer voor games die het spel zouden opvolgen. Dankzij dit spel hebben we bijvoorbeeld Final Fantasy Tactics, om maar een voorbeeld te geven. Reborn is gebaseerd op een eerder uitgebrachte remake van de PSP-versie van dezelfde game en kent een aantal verbeteringen. Zo zijn er veel grafische aanpassingen, waardoor de game er kraakhelder uitziet op moderne spelcomputers.

Daarnaast kun je ook echt genieten van de conversaties en de verhalen in Tactics Ogre: Reborn, omdat die haast poëtisch opgeschreven zijn. Daar mag je de muzikale pracht van de tactische rpg bij optellen. Los van de vormgeving en presentatie is het nog altijd genieten geblazen met de uitgebreide en diepgaande gameplay, waarin je helemaal los kunt gaan met menuutjes en statistieken. Mocht je van tactische rpg’s houden en Tactics Ogre nog nooit gespeeld hebben, dan raden we aan er zo snel als mogelijk aan te beginnen.

Mario + Rabbids: Sparks of Hope

In de beginjaren van de Nintendo Switch ontving het systeem één van de beste games in zijn bibliotheek: Mario + Rabbids: Kingdom Battle. Dit was een potpourri van allerlei verschillende elementen die we zelf nooit bij elkaar gegooid zouden hebben. Denk dan aan personages uit de Super Mario- en Rayman-franchises, evenals tactische schiet- en sla-gameplay en een visuele stijl die – vijf jaar later – mooi oud geworden is. Dit jaar verscheen dan eindelijk het vervolg op die game, genaamd Sparks of Hope.

Voor dit vervolg heeft ontwikkelaar Ubisoft de basis van het spel op de schop gegooid. Hoewel je als speler van de eerste game meer dan genoeg herkenningspunten aantreft, waardoor je zo weer in de wereld gezogen wordt, is er ontzettend veel veranderd. Dit keer komt speciale kracht namelijk van Sparks vandaan. Dit is een combinatie van een Luma (uit de Wii-game Super Mario Galaxy) en een Rabbid (uit de Rayman-serie). Die krachten lopen uiteen van elementaire aanvallen tot extra beschermen.

Je kunt de krachten mixen en matchen met de personages waar je het liefst mee speelt. Alle personages hebben nog steeds unieke vaardigheden — maar als je vaardigheid één tof vindt en vaardigheid twee niet (zoals in deel één), dan hoef je dus niet te hannesen. Dan combineer je de basisaanval met iets tofs en speel je alleen met poppetjes die geheel in jouw stijl vallen. Combineer dat met de grote mate van bewegingsvrijheid op het veld en je houdt een game over die optimaal functioneert binnen de zelf opgelegde beperkingen.

Je hoeft namelijk niet meer over een raster te bewegen, maar loopt vrij rond binnen een bepaalde zone. Sommige dingen zijn even wennen; maar zodra de ideeën klikken dan kun je daar optimaal van profiteren. Verder is het tof om te zien dat de levels dit keer veel groter en meer open zijn (al zijn ze soms net even té groot) en dat je nu ook tussen de levels door kleine omgevingen met zijmissies ontdekt. Het overzicht kan daardoor soms een beetje zoek zijn, maar uiteindelijk kan dat de pret van het spel niet drukken.

OlliOlli World

Ontwikkelaar Roll7 gooit het met OlliOlli World over een andere rail. Deze derde skateboardgame in de Olli Olli-reeks introduceert het land Radlandia, een skateboardutopie waarin vijf skategoden heersen over de verschillende regio’s. De gebieden hebben allemaal een eigen thema, zoals een bosgebied, een woestijn, een industrieel gebied en een zonnige strandboulevard. De Skate Wizard wil graag eens met pensioen en ziet in jou een ideale opvolger. Uiteraard moet je eerst nog wel even laten zien wat je in huis hebt.

Skatend met een eigen ontworpen avatar baan je je een weg door de razendsnelle routes. Olli Olli’s karakteristieke tweedimensionaal skaten is niet nieuw, maar de levels zijn dit keer veel dynamischer ontworpen. Zo spring je van enorme schansen door de lucht, om vervolgens in de lucht drie trucs te doen en door te grinden op een enorme rail. Ook heeft nu elk level verschillende routes. Door snel te bewegen met de linker stick draait je board, en met de rechter stick kan je in de lucht het board vasthouden. Dit kan, als je vingers niet in de knoei raken tijdens de actie, ontzettend toffe combinaties opleveren.

Door te kiezen voor getekende 3d-graphics zien de trucs er ontzettend strak uit. Het board flipt soepel en de animaties gaan vloeiend in elkaar over. Dit levert steeds meer snelheid op waardoor je soms bijna uit het oog verliest welke obstakels op de speler af komen. Toch is deze OlliOlli toegankelijker, omdat je alleen het einde van het level hoeft te halen om verder te komen in de wereld. Elk level heeft (pittige) extra doelen om je uit te dagen en om de speelduur flink te verlengen. Zo hoef je dus niet minutenlange perfecte combo’s aan elkaar te rijgen om toch progressie te maken. De fijne soundtrack van lichte elektronische beats maakt het skateplaatje af. OlliOlli World is daarmee een waardige opvolger.

Pokémon Legends: Arceus

We winden er geen doekjes om. Pokémon Legends: Arceus is waarschijnlijk de lelijkste game op de lijst. Maar het is tevens ook de leukste Pokémon-game van de afgelopen tien jaar. In Legends: Arceus gaan dingen net even anders dan je gewend bent. Je verkent nu verschillende open omgevingen en helpt bij het tot stand brengen van de allereerste Pokédex. Dat doe je in de Hisui-regio, wat later de Sinnoh-regio wordt. Daar spelen de games Pokémon Diamond, Pearl, Platinum, Brilliant Diamond en Shining Pearl zich onder meer af.

Pokémon Legends: Arceus breekt meer conventies. Zo vang je Pokémon door gewoon een Pokéball hun kant op te gooien, zonder dat je eerst met hem hoeft te vechten. Vechten kan nog steeds, maar ondertussen kan de trainer nog steeds rondlopen. Dit alles zorgt ervoor dat het gevoel van vrijheid dat je hebt, behouden blijft. Je kunt doen en laten wat je wil, terwijl het spel zich verder opent. Later kun je op de rug van een Pokémon rijden en varen, kun je door de lucht vliegen en is het mogelijk bergen te beklikken, allemaal zonder laadtijden.

Gevechten gaan ook net even anders, aangezien er nu twee vechtstijlen zijn die spelers dwingt iets meer vooruit te denken. Je ziet rechts in beeld precies wanneer je aan de beurt bent, waardoor dat prima kan. Pokémon Legends: Arceus is niet de meest diepgaande Pokémon-game. Want veel onderdelen die daarvoor zorgen, zijn eruit gesloopt. Bovendien doet het spel ook weinig met de opzet van reizen door de tijd (jouw personage komt uit de toekomst), waardoor het verloop van het verhaal weinig impact heeft op den duur.

Marvel's Midnight Suns

Marvel’s Midnight Suns is één van de beste games die je dit jaar in het genre tactische rpg’s kunt spelen. Het spel combineert toffe, duistere Marvel-personages met de diepgaande gameplay van strategische Xcom-games, en gooit daar nog een laag card battling overheen. Die kaartjes vormen de mogelijkheden die je hebt op het slagveld. Daarmee bepaal je of een bepaald personage aanvalt, verdedigt of anderen helpt, waarna er toffe animaties in beeld verschijnen die niet snel saai worden om naar te kijken. Die ogen namelijk oogstrelend.

In Marvel’s Midnight Suns speel je bovendien met een personage dat je zelf mag vormgeven, en dat is altijd tof in superheldengames. Zo kun je dus je superheldenfantasie, dit keer gebaseerd op magische vaardigheden, helemaal uitleven. In de strijd tegen de moeder der demonen, Lilith, krijg je hulp van allerlei andere Marvel-helden. Denk dan aan Iron Man, Blade en Nico Minoru. Net zoals bij het Avengers-spel dat een tijd geleden uitkwam, blijft het wel vreemd om te zien dat deze helden niet lijken op de evenbeelden die we tegenkomen in de films.

Maar goed, daar kun je je mettertijd overheen zetten — dit speelt zich namelijk niet af in het MCU. Wat dan wel weer vreemd is, is dat het personage Nico Minoru ingesproken wordt door de actrice die dezelfde character in de serie The Runaways speelt, dat zich dan wel weer afspeelt in de MCU. Enfin, het wordt zo een beetje rommelig af en toe, maar dat doet niets af aan de gameplay. Voor de rpg-liefhebbers onder ons: dat is een combinatie van Xcom, Dragon Age en Persona, omdat je ook tussen de gevechten door tijd met je teamleden doorbrengt.

Dat is best tof. Want je leert ze zo beter kennen, terwijl je kunt genieten van een beetje downtime. Maar waar het spel echt in schittert, is die eerdergenoemde strategische en tactische gameplay. Er zijn best wat beperkingen ingebouwd; maar als je eenmaal binnen de grenzen leert denken en doen, dan opent er zich een wereld aan mogelijkheden voor je. Dit is typisch zo’n spel waarbij je gewoon gaat zitten en genieten, zonder dat je je met allerlei onnodige randzaken hoeft bezig te houden. En dat hebben we toch wel eens anders gezien.

hyperx-cloud-alpha-wireless-2

De beste gaming headsets

Als gamer heb je een behoorlijke luxe positie aangaande gaming headsets. Want je komt er in om. Maar dat heeft helaas ook het nadeel dat je soms door de bomen het bos niet meer zien. De afgelopen weken hebben we op FWD enkele gaming headsets getest en die presenteren we hier in een handig overzicht. Zo kun je nog even nalezen welke koptelefoon voor gaming het beste bij je past, of welke wellicht niet. Je kunt immers maar één keer je geld uitgeven, dus dan is het goed om te weten waaraan precies en wat je dan kunt verwachten.

Meer lezen?

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv waar je de beste games op kunt spelen, kun je terecht in de sectie tips en adviezen . Hier lees je ook alles over een perfect audiosysteem en koopgidsen voor alle apparatuur.

Lees ook onze recensies van gameconsoles

De beste games van 2022



Reacties (0)