Philips 65OLED937 – specificaties
Op zoek naar een compleet overzicht van alle Philips 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.
Het Philips topmodel is ondertussen bijna een klassieker geworden. Philips haalt het beste OLED-paneel in huis en vult het aan met hun P5 AI Dual Picture processor. De in het oog springende luidsprekerbalk wordt verzorgd door het Britse Bowers & Wilkins. Die combinatie moet een prachtige thuisbioscoop garanderen.
Op zoek naar een compleet overzicht van alle Philips 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.
Wat | Ultra HD OLED-tv |
---|---|
Formaat | 65 inch (165 cm), vlak |
Aansluitingen | 4x HDMI (2x v2.1 48 Gbps, 2x v2.0 18 GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR, AMD Freesync, NVIDIA GSync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, subwoofer pre-out, 2x antenne, 1x Ethernet, Bluetooth |
Extra's | HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 11.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 6th Gen P5 AI Dual Picture Engine, vierzijdige Ambilight Next Generation |
Afmetingen | 1.444 x 929 x 268 mm (incl. voet) |
Gewicht | 40,4 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 112 (G) / HDR 108 watt (G) |
Adviesprijs | 3.499 euro |
Het beproefde recept van de OLED937 gaat niet alleen over beeld en geluid, maar ook over ontwerp. Het nieuwe OLED-paneel heeft nog dunnere randen rond het scherm, maar die winst van enkele millimeter ga je echt niet opmerken. De imposante luidsprekerbalk domineert het ontwerp van de 65OLED937.
Die balk is wat breder dan vorig jaar, en kreeg een licht gewijzigd ontwerp. De voor- en bovenzijde zijn afgewerkt met Kvadrat-luidsprekerstof. De zijkanten zijn nu lichtjes schuin geplaatst, een belangrijk detail voor de nieuwe toevoeging aan de soundbar. De drivers aan de zijkant schuilen achter een fijne honingraatstructuur. Bovenop de balk prijkt nog steeds de ‘Tweeter-on-Top’, afgewerkt in donker gesatineerd metaal.
Er zitten twee verschillende halzen in de doos, een voor wandmontage en een voor opstelling op een tv-meubel.
Philips heeft niets veranderd aan de aansluitingen. Je vindt twee HDMI 2.0-aansluitingen (18 Gbps) en twee HDMI 2.1-aansluitingen met 48 Gbps bandbreedte. Ze ondersteunen ALLM, 4K120 HFR en VRR.
Het aanbod bevat ook drie USB-aansluitingen, hoofdtelefoonuitgang en digitaal optische uitgang, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth (voor draadloze keyboards, de remote en draadloze hoofdtelefoon). Een extra subwooferaansluiting is beschikbaar als je de lage tonen nog een extra zetje wilt geven. Alle aansluitingen staan naar opzij of naar onder gericht.
Het Android TV-platform loopt op dezelfde chipset als vorig jaar. De MT5898 chipset, met een quad-core ARM Cortex-A73, 3 GB RAM en de Mali G52 GPU. Die chipset vinden we ook terug in de Sony modellen. De prestaties zijn uitstekend. De interface navigeert vlot, apps starten snel en menu’s reageren prompt.
Philips houdt de boot van Google TV nog even af, de OLED937 draait nog steeds de Android TV-interface. Het Android TV Home scherm geeft rijen met aanbevelingen per app en je kan zelf kiezen welke apps in de lijst verschijnen. Mogelijk zal Philips in de loop van dit jaar toch de stap naar Google TV zetten. Dat Home scherm levert minder personalisatie-opties, maar het is wel sterk verbeterd. Wie al een voorsmaakje wil, navigeert naar bovenaan naar de ‘Ontdekken’ tab, waar je aanbevelingen vindt per genre, bovendien over de verschillende streamingapps heen. Voorlopig enkel aanbevelingen uit Prime Video, Apple TV en Disney+, maar mochten daar ooit Netflix en lokale diensten bij komen, dan wordt dat een krachtige omgeving.
Geen veranderingen in het instellingenmenu van Philips. Alhoewel het vrij goed georganiseerd is, is het nog steeds niet geïntegreerd in de Android TV omgeving. Het menu vult een groot deel van of zelfs het volledige scherm, dat is niet zo handig als je aanpassingen in het beeld wil bekijken. Nog steeds onhandig voor reviewers, kalibratoren en hobbyisten die graag de mogelijkheden van hun tv verkennen, maar voor de meeste gebruikers niet echt een probleem.
We zien geen wijzigingen aan de layout en vormgeving van de slanke zilverkleurige remote ten opzichte van vorig jaar. Je krijgt dus zacht Muirhead leder aan de achterzijde, voor die extra luxueuze touch. Helaas betekent dat ook dat het nog steeds vrij gemakkelijk is om een foute toets in te drukken. De toetsen sluiten immers nauw op elkaar aan, en liggen perfect in het oppervlak van de remote. Let je even niet op, dan dwaalt je duim gemakkelijk af.
Toch is er een klein detail veranderd. Het lijkt erop dat Philips onze aanbeveling ter harte heeft genomen en de toetsen lichten nu op wanneer je de remote 30° naar je toe kantelt. Dat is precies wat je doet als je de remote vastneemt en er naar kijkt. Andere bewegingen triggeren de sensor niet, om onnodig batterijverbruik tegen te gaan. Je kan ook nog steeds op een willekeurige toets drukken om de verlichting te activeren.
De 65OLED937 beschikt over een single tv-tuner en één CI+-slot. Opnemen kan naar USB harde schijf, maar tegelijk een ander kanaal bekijken is niet mogelijk. Dat blijft een beetje jammer voor een topmodel, waar een dubbele tuner toch niet zou misstaan. De mediaspeler speelde bijna al onze bestanden, inclusief HDR-video en ondertitels. Hij weigerde enkel Divx en Xvid, maar ondersteunt wel DTS. Op Android tv is er echter geen gebrek aan apps die Divx spelen. Philips blijft de enige tv-fabrikant die voor DTS Play-Fi kiest. Dat is handig als je de tv wil opnemen in een multiroom-omgeving. Airplay blijft opvallend afwezig.
Ambilight heeft een mooie upgrade gekregen, Ambilight Plus. Elke LED wordt nu individueel aangestuurd waar dat op de vorige versie nog in groepen van drie LEDs was. Daardoor kan de Ambilight halo drie maal meer kleurdetail tonen en veel nauwkeuriger matchen wat er op het scherm gebeurt. Net zoals de PUS8807 krijgt de OLED937 de Aurora functie. Je kiest uit een ingebouwde bibliotheek van sfeerbeelden, bewegende scènes, kunst of speelse tijdsaanduidingen. Samen met vierzijdige Ambilight wordt je tv zo een decoratief element in de woonkamer.
De P5 AI Dual Picture Engine krijgt elk jaar een paar verbeteringen, dat is ook dit jaar het geval. Bovenop de uitstekende basis van de voorgaande prestaties (zie de OLED936 en de OLED806) krijg je drie nieuwe features. Advanced HDR is de eerste, die behandelen we verder in de HDR-sectie. De minst belangrijke is de uitbreiding van de AI Auto Film Mode selectie. De processor detecteert automatisch wanneer er een film start en schakelt dan naar een andere beeldmode. Dit jaar kan je kiezen uit zeven beeldmodes, vorig jaar waren dat er nog maar twee.
De tweede is een uitgebreide aanpassing aan de werking van de lichtsensor. Onder Ambient Intelligence vind je nu drie opties, Eye Care, Dark detail optimization en Color Temperature optimization, die je elk afzonderlijk kan in of uitschakelen. Een van de belangrijkste voordelen is dat Ambient Optimization op alle bronnen werkt, ook HDR-bronnen, zelfs in Dolby Vision. Wat zijn die drie verbeteringen? Eye Care is de lichtsensor zoals we hem traditioneel kennen, deze functie past de maximale helderheid aan. Dark detail optimization past dan weer de gamma waarde aan van 2.0 (voor zeer heldere kamer) tot 2.4 voor een donkere kamer (én wanneer Ambilight uit staat). Bij lagere gammawaardes wordt er meer zwartdetail zichtbaar. Tot slot is er Color Temperature optimization, waarbij de tv de kleurtemperatuur in donkere kamer naar een warme tint verschuift (D65, zoals in Filmmaker mode) en in een heldere kamer naar een koelere kleurtemperatuur schuift. Daardoor krijgt het beeld een wat blauwere (vandaar, koeler) tint, die ook wat helderder aanvoelt. Ambient Intelligence is een mooie meerwaarde, zeker als je op veel verschillende momenten van de dag tv kijkt. We vonden de effecten in elk geval niet storend, en omdat je het individueel kan activeren, kan je ook zelf bepalen wat er wel of niet veranderd.
Zoals alle OLED-tv’s levert hij uitstekende bewegingsscherpte. Toch is er een opvallende afwezige, namelijk ‘Fast Motion Clarity’. Die 120Hz Black Frame Insertion (wat is BFI) techniek was pas vorig jaar voor het eerst aanwezig op de OLED936. Nu is hij opnieuw verdwenen. Volgens Philips is die optie verdwenen op de panelen, en kunnen ze dit daarom niet meer aanbieden. Op de LG G2 zagen we overigens ook al dat de BFI daar nu beperkt is tot 60 Hz, wat flikkering veroorzaakt. Wel gebleven is de uitstekende motion interpolation die judder goed wegwerkt, al moet je daarvoor wel minstens de ‘film’ motionstijl kiezen.
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Beeld | Beeld Geavanceerd | Beeld Geavanceerd |
Beeldmodus: Filmmaker mode
Kleur: 50 |
Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum Scherp Beeld/MPEG Artefactreductie: MinimumScherpte/Ultra Resolution: AanKleur/Kleurverbetering: Uit Kleur/Kleurengamma: Normaal Kleur/Kleurtemperatuur: Warm |
Contrast/Lichtboost: Minimum
Contrast/Perfect Natural Reality: Uit/Minimum Motion/Motionstijl: Films/Standaard |
De OLED937 kreeg, zoals het een topmodel betaamt, het nieuwste OLED-paneel. Dat levert een uitstekende uniformiteit in zowel donkere als heldere beelden.
Filmmaker Mode is de go to-mode voor wie zo dicht mogelijk bij het originele beeld wil blijven. De Philips zorgt in deze beeldmode voor een quasi-referentieniveau beeld. De grijsschaal is perfect neutraal, en levert een goede 2,2 gammawaarde. Zo krijg je een beeld dat alle nuances toont, in een varia van lichtomstandigheden. Met Ambient Intelligence kan de tv zoals hierboven vermeld ook wat bijsturen, maar hou er wel rekening mee dat de tv bij weinig omgevingslicht dan naar gamma 2,4 schakelt en dat leek ons toch wat zwartdetail te kosten.
Niet dat de 65OLED937 het nodig heeft, kalibratie kan automatisch gebeuren in Portrait Displays Calman.
Brede HDR-ondersteuning is een van de troeven van Philips. Je kan naast HDR10 en HLG ook Dolby Vision én HDR10+ Adaptive bekijken. Geen Dolby Vision IQ, maar daarvoor rekent Philips op zijn eigen Ambient Intelligence feature.
Welke prestaties kan Philips uit het nieuwste OLED-paneel halen? We schakelen naar de HDR Filmmaker Mode. Daar meten we een piekhelderheid van 843 nits op een 10% venster, met een piek van rond de 970 nits op een 2% venster, en 203 nits op een volledig wit veld. Dat zijn in elk geval al uitstekende resultaten. We zien vooral in de grotere vensters dat de Philips terrein wint ten opzichte van vorig jaar. Vergeleken bij de G2 lijkt de Philips ook een wat meer vrijgevige ABL (Average Brightness Limiter) te hebben, maar de LG houdt op het 10% venster meer licht over. Het is in elk geval duidelijk dat de Philips zijn plaats in het vooraan in het peloton kan behouden.
Wat kleurbereik betreft doet hij het iets beter dan vorig jaar, en zit op dezelfde lijn als de G2. Het resultaat van 97% DCI-P3 en 70% Rec2020 is in elk geval uitstekend. De Filmmaker Mode is goed gekalibreerd, al zitten er wel een paar opvallende dingen in. Zo is de EOTF iets te helder, dat zien we liever niet, maar de impact is beperkt. Opvallender is dat Philips in de HDR kleurweergave sterke prioriteit geeft aan correcte kleur, zelfs als die dan iets aan helderheid inboet. Dat is een afweging die de kalibrator kan maken. Mikken op een kleinere meetfout leidt mogelijk tot minder intense kleuren.
Metingen zeggen natuurlijk maar zo veel. De echte test zit in het beeldmateriaal dat we bekijken. En daar toont de Philips zeer mooie resultaten. We merken inderdaad dat hij heel veel kleur bewaart, ook in zeer heldere fragmenten. Zelfs in vergelijking met de Sony A95K vonden we de verschillen soms bijzonder klein.
De nieuwste troef van Philips is de ‘Advanced HDR Tonemapping’ (in te schakelen via HDR Tonemapping: Advanced). Dat is een sterk verbeterde versie van hun adaptieve tonemapping voor HDR10. Concreet bepaalt de processor voor elk frame wat de optimale tonecurve is. Zo verlies je in matig heldere scènes geen helderheid meer omdat de processor die niet hoeft te tonemappen. En in heel heldere scènes kan de processor alsnog ingrijpen. Dat resulteert in soms heel opvallende verbeteringen. De Advanced Tonemapping brengt vaak veel kleur terug in heldere tinten. Het verbetert ook vaak de witnuances en accentueert goed lichtaccenten. Een enkele keer zagen we het echter ook wat witdetail wegdrukken, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen die ene kleine uitschuiver.
Met de HDR Perfect instelling zet Philips dat concept nog iets verder. In de medium en maximum stand zal de processor dan die matig heldere scenes wat extra licht geven. Voor puristen is dat uiteraard uit den boze, maar wanneer je kijkt bij veel omgevingslicht helpt dat het beeld wel om wat pit te bewaren.
OLED-schermen hebben een zeer ruime kijkhoek die enkel door de nieuwe QD-OLED-tv’s overtroffen wordt. Ook reflecties houdt het scherm goed onder controle, maar je vermijdt ze uiteraard best.
Voor gamers is de input-lag zeker niet slecht, 21,7 ms in 4K60 en 11,0 ms in 2K120. HDMI 1 en 2 ondersteunen 4K120 input en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync Premium en NVIDIA Gsync). Vergeet niet dat je in ‘Algemene instellingen / HDMI UltraHD / Optimaal (Auto Game)’ moet aanvinken, enkel in die mode heb je VRR. Je hoeft ook geen lastige keuze te maken tussen Dolby Vision of VRR-ondersteuning, de Optimal (Game Mode) ondersteunt beide. Omdat VRR soms kan leiden tot een te hoge zwartwaarde heeft Philips op de OLED937 een VRR Schaduwverbeteraar voorzien. De P5 Dual Picture Engine analyseert elk frame en optimaliseert het zwartniveau op basis van de huidige framerate. Je kan dit ook uitschakelen indien gewenst.
De Bowers & Wilkins luidsprekerbalk is een echte blikvanger, én hij levert bijzonder knappe audioprestaties. Het ontwerp bouwt verder op dat van de OLED936. Die bestond uit de kenmerkende Tweeter-on-Top, een 19mm titanium tweeter die ontkoppeld boven de behuizing is geplaatst om diffractie te vermijden. Zo levert hij kristalheldere dialogen. Hij wordt aangevuld met twee extra 19mm titanium tweeters, een links en een rechts aan het uiteinde van de balk. Vier 45mm midrange speakers zorgen voor de middenfrequentie, twee centraal in de balk, en telkens een aan de uiteindes. Voor Dolby Atmos zitten er twee 45mm drivers in de bovenzijde van de balk. Die drivers zijn getuned om zo veel mogelijk energie naar het plafond te richten, zodat je het geluid ook boven je hoort. Een ruim bemeten 100mm x 65mm subwoofer neemt de lage tonen voor zijn rekening.
Dat volledige design is overgenomen en aangevuld met twee extra drivers voor surround. Dit zijn dezelfde drivers als die voor Dolby Atmos effect, maar ze staan licht uitgedraaid aan de zijkant. Zo sturen ze geluid de kamer in, dat dan via de muren tot bij jou kan komen om zo een 360° surroundeffect te creëren. Wat vorig jaar nog een 3.1.2-syteem met 70 Watt vermogen was is nu een 5.
We verloren bijna de tijd uit het oog bij het beoordelen van deze nieuwe luidsprekerbalk. Verdraaid, is die goed. Dolby Atmos? Dat klinkt fantastisch. Trakteer jezelf op de Dolby Atmos demo ‘Shattered’, en je hoort een baseball in slowmo door een raam vliegen, langs je oor, terwijl de glasscherven van boven je op de vloer vallen. Of duik in een Star Wars ruimtegevecht en je hebt het gevoel midden in het strijdgewoel te zitten. De nieuwe zijluidsprekers leverden een opmerkelijke bijdrage aan de surround-ervaring. Het is meer dan eenvoudig een ruimtelijk gevoel, je kan echt klank van opzij horen komen. In al die tracks viel ons ook op hoe sterk de basweergave is.
Ook muziek is een waar plezier. Miley Cyrus brengt een prachtige versie van Jolene, maar kan evengoed staalhard uithalen in een recente cover van ‘Nothing Else Matters’. We lieten Lady Gaga haar ding doen met Bradley Cooper in ‘Shallow’ en luisterden naar de onze favoriet drums in ‘Krupa’ van Apollo 440, waar je letterlijk elke drum in de ruimte kon plaatsen, van snares tot tom tom. Top punten voor deze audioprestatie, dat mag ondertussen wel duidelijk zijn.
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
Philips’ topmodel is altijd een toestel geweest voor de echte thuisbioscoopliefhebber. Die trend zet de 65OLED937 met verve verder. Philips past nog steeds voor Dolby Vision IQ, maar heeft met Ambient Intelligence een oplossing gemaakt die niet alleen voor Dolby Vision, maar voor alle formaten werkt. Het enige minpunt blijft de remote. De vlakke, nauw op elkaar aansluitende toetsen zorgen er af en toe voor dat je een foute toets aanslaat.
Deze Philips heeft heel wat topprestaties op zijn scorekaart. Laten we beginnen bij de audio, vaak zo verwaarloosd bij veel tv’s, maar niet hier. De Bowers & Wilkins luidsprekerbalk zorgt voor knappe muziek, en met de nieuwe zijwaarts gerichte drivers voor een nog verbeterde Dolby Atmos 360°-ervaring in je films. Het nieuwe OLED-paneel levert hoge piekhelderheid, en een ruim kleurpalet. Daar maakt Philips optimaal gebruik van voor HDR dankzij hun nieuwe Advanced HDR Tonemapping. De P5-processor zet zijn traditie van uitstekende prestaties verder. De featurelijst is verder uitgebreid met Ambient Intelligence, een slimme lichtsensor die op verschillende manieren het beeld aanpast aan de lichtomstandigheden in de kamer. Doe er nog de mooie kalibratie bij, en je mag er zeker van zijn dat beelden er werkelijk op hun best uit zien. Het Android TV platform, DTS Play-Fi, HDMI 2.1-aansluitingen met alle gamer features en uiteraard het verfijnde vierzijdige Ambilight Next Generation, je merkt het, deze tv is rijk uitgerust. Prijzig, dat is hij wel, maar dat heb je er graag voor over.
Philips’ topmodel is altijd een toestel geweest voor de echte thuisbioscoopliefhebber. Die trend zet de 65OLED937 met verve verder. Philips past nog steeds voor Dolby Vision IQ, maar heeft met Ambient Intelligence een oplossing gemaakt die niet alleen voor Dolby Vision, maar voor alle formaten werkt. Het enige minpunt blijft de remote. De vlakke, nauw op elkaar aansluitende toetsen zorgen er af en toe voor dat je een foute toets aanslaat.
Deze Philips heeft heel wat topprestaties op zijn scorekaart. Laten we beginnen bij de audio, vaak zo verwaarloosd bij veel tv’s, maar niet hier. De Bowers & Wilkins luidsprekerbalk zorgt voor knappe muziek, en met de nieuwe zijwaarts gerichte drivers voor een nog verbeterde Dolby Atmos 360°-ervaring in je films. Het nieuwe OLED-paneel levert hoge piekhelderheid, en een ruim kleurpalet. Daar maakt Philips optimaal gebruik van voor HDR dankzij hun nieuwe Advanced HDR Tonemapping. De P5-processor zet zijn traditie van uitstekende prestaties verder. De featurelijst is verder uitgebreid met Ambient Intelligence, een slimme lichtsensor die op verschillende manieren het beeld aanpast aan de lichtomstandigheden in de kamer. Doe er nog de mooie kalibratie bij, en je mag er zeker van zijn dat beelden er werkelijk op hun best uit zien. Het Android TV platform, DTS Play-Fi, HDMI 2.1-aansluitingen met alle gamer features en uiteraard het verfijnde vierzijdige Ambilight Next Generation, je merkt het, deze tv is rijk uitgerust. Prijzig, dat is hij wel, maar dat heb je er graag voor over.
Reacties (14)