Hoe kies je een tv voor het WK voetbal?

15 november 2022 6 Minuten 1 Reacties
LG 97 G2 oled tv

Moet hij groot zijn? Kleurrijk? En hoe zit dat met HDR? Waar moet je nu exact op letten als je veel sport kijkt op tv? Met het WK voetbal in het verschiet zijn er ongetwijfeld sterke deals te scoren, dus het loont om nu al aan het voorbereidend werk te beginnen. Wij leveren de checklist!

Zo veel vragen!

Op 20 november 2022 is het zover. Na vier jaar is er weer een WK voetbal, de periode waarin bijna heel het land zijn planning aanpast, de gepaste kleding en attributen in huis haalt en luidkeels supportert voor zijn favoriete ploeg. Bij heel wat voetballiefhebbers is het ook het moment bij uitstek om een nieuwe televisie in huis te halen. Maar dat roept heel wat vragen op. Is er een ideale maat? Een ideale resolutie? Welke HDR-formaten moet de tv ondersteunen? Heeft een bepaalde beeldtechnologie de voorkeur? Hoe krijg ik het scherpste beeld? De lijst vragen is lang. Wie goed voorbereid de winkel binnenstapt, komt ongetwijfeld met een prachtig toestel buiten.  Volg daarom onze checklist.

De juiste maat

Het mag controversieel klinken, maar groot is wel degelijk beter. Een 32 inch tv die drie meter van je af staat, daar is op zich niets mis mee, maar je mag niet verwachten dat het de sfeer van een groots voetbalstadium naar de woonkamer brengt. Kies dus voor een lekker grote maat. Al moet je natuurlijk ook weer niet overdrijven. De ideale maat hangt af van hoe ver je van het scherm zit. Meet de kijkafstand (in centimeter) tussen de belangrijkste zitplaats en het tv-scherm. Wil je echt het gevoel dat je in het stadium zit, deel die afstand dan door 1,2. Het resultaat is de maximale schermdiagonaal (in centimeter) die we aanraden. Opgelet, dat is echt wel groot, voor een kijkafstand van 2,6 m heb je dan een 85 inch scherm. Wil je het kleinste scherm dat toch nog een leuke, meeslepende ervaring geeft, deel de kijkafstand dan door twee. Daarmee kom je voor diezelfde kijkafstand van 2,6 m ongeveer uit op een 55 inch scherm. Zoals je ziet is de vork erg ruim, er is dan ook altijd een goede oplossing te vinden. Praktische en esthetische bedenkingen zijn er ook. Hou daar altijd rekening mee, zeker als de tv echt in de woonkamer staat.

Panasonic LZW2004 oled tv 4
Lees ook

Plaatsen of ophangen van je nieuwe tv – dit zijn de beste manieren

Resolutie: Ultra HD 4K is ideaal

De titel zegt het eigenlijk al, maar een woordje uitleg maakt het wellicht nog duidelijker. Ultra HD 4K is al enkele jaren de schermresolutie van de meeste televisies. De 3.840 x 2.160 pixels (exact vier keer meer dan Full HD) zorgen voor scherp en gedetailleerd beeld. Full HD, ja, dat kan je nog vinden, maar enkel op de erg kleine modellen. Boven 40 inch diagonaal raden we ten stelligste af om voor lagere resoluties te kiezen.

En 8K? Grote sportevenementen, zoals het WK of EK voetbal en Olympische Spelen worden inderdaad vaak opgenomen in 8K. Maar dat betekent nog niet dat ze bij ons beschikbaar zijn in 8K. Andere 8K-content is nog zeldzamer, en dat zal nog geruime tijd zo blijven. Bovendien is het duurder, en heb je aan al dat extra detail heel weinig tenzij je voor 75 inch of groter kiest. De meerwaarde van een 8K-toestel is dan ook zeer beperkt.

Sony X95K 2022 tv
Lees ook

Televisies en resoluties: alles dat je moet weten

Elke goal haarscherp in beeld

Sommige goals worden langzaam maar zeker opgebouwd, andere worden in een briljante flits gescoord. Net daarom wil je dat alle actie haarscherp in beeld blijft. Ook als de camera vliegensvlug over het veld moet pannen, om die bliksemsnelle doorbraak te volgen. Kies daarom een televisie met 100-120 Hz refresh rate. Want zo veel te meer beelden per seconde, zoveel te minder kans op een vage bal of onscherp beeld.

Bewegingsscherpte tv
Lees ook

Achtergrond: Bewegingsscherpte op televisies uitgelegd

HDR en helderheid

HDR (High Dynamic Range) is nog steeds niet erg ingeburgerd als het over live tv gaat. Dat is jammer want HDR geeft beelden echt een extra dimensie en maakt ze veel levensechter. Maar voor grote sportevenementen wordt wel een extra inspanning geleverd, dus de kans is reëel dat je het WK in HDR kunt ontvangen. Informeer bij je tv-provider of dat mogelijk zal zijn.

Maar zelfs als je het WK niet in HDR kunt ontvangen, heeft een tv die goed uitgerust is voor HDR echt wel meerwaarde. Voor HDR willen we immers een tv met goed contrast, een ruim kleurbereik en hoge helderheid. Dat zijn eigenschappen die ook heldere en kleurrijke sportbeelden ten goede komen. En eens het WK voorbij is, kan je verder genieten van je HDR-tv met het enorme aanbod HDR-materiaal dat je op streamingdiensten vindt.

HDR-materiaal is beschikbaar in verschillende standaarden. HDR10 en HLG zijn bijna gegarandeerd aanwezig op alle HDR-tv’s. Live TV maakt gebruik van HLG, dus op dat vlak zit je goed. Wil je later ook optimaal genieten van films en tv-series in HDR, dan is het goed om een tv uit te zoeken die Dolby Vision en/of HDR10+ ondersteunt. Die formaten leveren immers nog betere beelden. Dolby Vision is van deze twee veruit het populairst.

Streaming Shadow Bone
Lees ook

Achtergrond: Kan ik HDR-beelden minder intens maken?

Welke beeldtechnologie kies ik?

Niet alle tv’s gebruiken dezelfde technologie. En ze hebben ook verschillende voor-en nadelen. We kunnen ze in twee brede categorieën onderverdelen. LCD en OLED. Beide kunnen een prima keuze zijn voor het WK, maar de beste keuze hangt af van hoe je de tv precies wil gebruiken. We overlopen kort even de verschillende voor-en nadelen.

TCL miniled OD Zero CES 2021 1
Lees ook

OLED vs miniLED – twee beeldtechnieken vergeleken

LCD

Ook vaak benoemd als LED-tv of als LED-LCD-tv, en in deze categorie vallen ook de QLED-modellen. LCD-tv’s hebben al belangrijkste voordeel dat ze beschikbaar zijn in veel verschillende prijzen en schermformaten. De topmodellen leveren ook de hoogste helderheid van alle tv’s. Modellen met “Full Array Local Dimming” soms afgekort als “Local Dimming” leveren vaak ook een heel goed contrast. QLED-modellen gebruiken quantum dots om erg intense kleuren te leveren.

Samsung Neo QLED 2021
Lees ook

LCD-tv’s – alles over de LCD-techniek en het verschil met een LED-tv

OLED

OLED-tv’s leveren een perfecte zwartweergave en daarmee ook het beste contrast. Ze hebben een heel rijk kleurpalet en de beste kijkhoek. Dus ook als je niet recht voor de tv zit, blijven kleuren en contrast erg goed bewaard. De allernieuwste technologie (QD-OLED) combineert quantum dots met OLED, voor meer helderheid en nog intensere kleuren.

Kijk je overwegend bij veel omgevingslicht, dan is een top LCD-model met hoge helderheid de betere keuze. Kijk je eerder bij gedempt licht, dan zal een OLED of QD-OLED model de beste resultaten leveren.

LG G2 oled tv
Lees ook

Zijn alle OLED-tv’s hetzelfde of zijn er verschillen? We leggen het uit

Wat moet dat kosten?

Zoals met veel zaken is de prijs redelijk indicatief voor de prestaties. Voor het beste contrast, het helderste beeld en de mooiste HDR-beelden betaal je uiteraard een premium-prijs. Maar het WK brengt veel opportuniteiten. Elke fabrikant zal ongetwijfeld sterke kortingen geven. Maak daarom nu al een lijst van je favorieten modellen en hou de prijs goed in het oog.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door onze Channelpartner, HelloTV.

iEar winkelbezoek 2
Lees ook

Nieuwe tv in een winkel kopen: hier moet je op letten

Reacties (1)