Review: Sony XR-55A80L (A80L-serie) oled-televisie

03 januari 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Sony-xr55A80l-lifestyle

Sony gebruikt niet alleen LCD en QD-OLED maar ook nog steeds W-OLED in zijn lineup. De A80L-reeks is het OLED-werkpaard, beschikbaar in 55, 65, 77 en 83 inch, en levert bijzonder mooie beeldkwaliteit voor film, sport en games. We testen de 55 inch-versie.

Sony XR-55A80L – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Sony 2023 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2023.

Wat Ultra HD 4K 120 Hz W-OLED-tv
Formaat 55 inch (139 cm)
Aansluitingen 4x HDMI (2x 48Gbps, 2x 18 Gbps, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR), 1x composiet video + 1x stereo minijack (of S-middenspeaker), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Google TV (10), Chromecast, Airplay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Cognitive processor XR
Afmetingen 1227 x 780 x 327 mm (incl. voet)
Gewicht 18,8 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 83 W (G) / HDR 97 W (G)
Adviesprijs 1.899 euro

Sony XR-55A80L – Design

Deze Sony kreeg een bijzonder aantrekkelijk ontwerp. Het One Slate ontwerp mikt niet op de dunst mogelijke tv, maar op een knap, stijlvol en perfect afgewerkt toestel. Het dunne titanium zwart frame rond het scherm zorgt voor een degelijke bescherming, maar is duidelijk wat dikker dan we gewend zijn bij OLED-modellen.

Op de rug is het scherm mooi vlak afgewerkt, en de behuizing van de elektronica heeft een leuk vierkantjespatroon. De voeten vallen nauwelijks op met hun slanke staafvorm, maar vormen toch een mooi detail dankzij de ruitvormige doorsnede en donkerzilver uitvoering. Je kan ze monteren in drie posities. Standaard (aan de uiteindes van het toestel), op dezelfde plaats maar met het scherm hoger boven het meubel zodat je een soundbar kunt plaatsen. En voor wie een smaller tv-meubel heeft, kan je de voeten ook meer centraal onder het toestel monteren.

Sony XR-55A80L - Aansluitingen

De Sony XR-55A80L (A80L-serie) beschikt over vier HDMI-aansluitingen. Twee daarvan zijn HDMI 2.1-versies met 48Gbps bandbreedte. Ze zijn geschikt voor high end gaming en leveren de volgende HDMI 2.1-features: ARC/eARC, ALLM, 4K120 en VRR-ondersteuning.

Wie een Ultra HD Blu-ray-speler of spelconsole/pc aansluit via HDMI moet de ingang wel in de juiste modus zetten. Ga naar Zenders en Ingangen / Externe Ingangen / Indeling HDMI-signaal. Voor Dolby Vision moet je ‘Verbeterde indeling (Dolby Vision)’ kiezen en voor VRR moet je ‘Verbeterde indeling (VRR)’ kiezen. VRR en Dolby Vision samen is niet mogelijk.

Naast de vier HDMI-poorten vinden we twee USB-poorten, een minijack voor composiet video en stereo ingang die je kan omschakelen naar S-centerspeaker om de tv te gebruiken als centerspeaker met een av-receiver, en een optische digitale uitgang. Hoofdtelefoons kan je enkel draadloos aansluiten via Bluetooth.  Alle aansluitingen staan links, en wijzen naar opzij, wat wandmontage vergemakkelijkt.

Sony XR-55A80L - Gebruiksgemak en smart tv

De XR-55A80L (A80L-serie) wordt aangedreven door de MediaTek MT5895 chipset met quad-core ARM Cortex-A73 CPU, 3GB RAM en de Mali-G52 GPU. Die chipset heeft al wat jaren op de teller, maar levert toch een vlotte werking in Google TV (Android 10).

Google tv installeren doe je best via de Google Home app, maar het kan uiteraard ook met de afstandsbediening. Tijdens de installatie kan je kiezen voor een ‘Basic TV’ optie, waarbij je enkel gebruik maakt van live tv en de HDMI-ingangen. De geïnstalleerde apps kan je gebruiken, maar zodra ze een update vereisen moet je toch inloggen.

Google TV is een goede keuze als je veel aanbevelingen wenst. Google rangschikt ze per genres en de aangeboden genres zijn gebaseerd op je kijkgedrag, waardoor ze vrij relevant zijn. Bovendien komen ze uit verschillende streamingdiensten zodat je af en toe leuke nieuwe dingen ontdekt. De gebruikte diensten zijn echter nog steeds beperkt (Prime Video, Apple TV en Disney+).

De A80L gebruikt dezelfde menu-opbouw als de X95L, niet de vernieuwde opbouw die we op de A95L zagen. Snel een instelling aanpassen is erg gemakkelijk op deze Sony. Niet alleen is er een prima snelmenu dat onderaan het beeld verschijnt, het is ook volledig aanpasbaar naar wens. De volledige instellingen zijn geïntegreerd in Google TV-omgeving. Ook de input-toets zet een snelmenu onderaan het beeld, waarin niet enkel externe aansluitingen maar ook apps verschijnen.

Afstandsbediening

De remote is identiek aan de versie van de X95L, met als enige verschil dat hij niet verlicht is. Hij is compact, ligt goed in de hand en de toetsen zijn gemakkelijk in te drukken en geven duidelijke feedback.

De remote biedt uitstekend gebruiksgemak, met een opmerking. Sony heeft drie verschillende toetsen voorzien voor instellingen. Bovenaan rechts (sleutel) opent het snelmenu voor instellingen, de ‘menu’-toets net eronder opent het extra functie-menu (voor onder andere de cijfertoetsen). Onder de volume-toets staat dan nog de toets voor het Google TV-menu (tandwiel). Handig ja, maar je moet er wel even aan wennen.

Functies

De Sony XR-55A80L (A80L-serie) is uitgerust met een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) maar beschikt slechts over één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan dus enkel met kanalen die niet versleuteld zijn. Naast Chromecast kan je ook gebruik maken van Apple Airplay 2. De tv is ook compatibel met Apple Homekit. Sony heeft een prima mediaspeler voorzien die met alle belangrijke video- en geluidsformaten raad weet. Ook Bravia Core, Sony’s exclusieve streamingdienst, blijft beschikbaar. Naast een ingebouwde screensaver biedt Sony ook een Ecodashboard waar het alle eco-functies samenbrengt. De omgeving illustreert je besparingen, afhankelijk van de instellingen, met een bloeiende boom. Behalve het feit dat je alle eco-zaken makkelijk terugvindt, heeft het helaas weinig nut. Activeer de lichtsensor, maar laat de Power Saving instellingen uitstaan, die dimmen het scherm sterk.

Sony XR-55A80L - Beeldverwerking

De Sony Cognitive Processor XR van Sony is al enkele jaren het hart van de Bravia tv’s en met goede resultaten. Goede deinterlacing, uitstekende ruisonderdrukking en mooie upscaling zet al je content, zowel gloednieuw als ouder materiaal, erg mooi op het scherm. ‘Reality Creation’ is een uitstekende functie om oudere HD-content wat extra detail en scherpte te geven. Activeer ‘Vloeiende gradatie’ om kleurbanden te voorkomen in zachte gradiënten. De ‘laag’ stand is veilig, verbergt nauwelijks detail maar werkt wel de meeste kleurbanden weg. Voor ernstigere problemen, zoals in onze donkere Game of Thrones-scène is de ‘midden’ stand vereist, ook al kost die een minimum aan detail.

Sony levert erg goede motion handing voor films, maar laat al geruime tijd wat punten liggen omdat de motion interpolation niet goed kan omgaan met snelle camerabewegingen. Wie dat activeert om filmscènes wat vloeiender te maken zal merken dat de processor af en toe flink wat artefacten op het scherm zet, uiteraard enkel als de camera echt snel beweegt. Dat is iets waar we bij concurrenten toch minder last van hebben. Schakel ‘soepelheid’ naar 2 of 3 voor het beste resultaat, en laat ‘helderheid’ op laag. De hoog stand activeert immers een ‘black frame insertion’ (BFI) die het beeld een zichtbare flikkering geeft. De bewegingsscherpte is uitstekend, zoals we gewend zijn bij alle OLED-tv’s.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeldregeling Beeld Kleur Scherpte / Beweging
Wide-Modus: Auto
4/3 standaard: Normaal
Auto Display Omgeving: Uit
Beeld Bereik: +1
Beeldmodus: Gebruiker
Autom Beeldmodus: Uit
Ambient Optimization Pro: Aan / UitHelderheid: 35
Contrast: 90
Gamma: -2
HDR tinttoewijziging: Gradatie
Zwartniveau: 50
Zwart aanpassen: uit
Geav. Contrastoptimalisatie: Uit/laag
Piekverlichting: Midden
Kleur: 50
Kleurtint: 0
Kleur Temperatuur: Expert 1
Live Colour: Uit
Beeldscherpte: 50
Realiteits Creation: Auto
Willekeurige ruis verminderen: Laag
Digitaal ruis verminderen: Laag
Vloeiende Gradatie: LaagMotionFlow: Auto, of soepelheid 2-3, helderheid Laag
Film Modus: Hoog

Sony XR-55A80L - Beeldkwaliteit

De XR-55A80L (A80L-serie) gebruikt een laatste generatie OLED-paneel, maar geen mla-techniek. Het scherm had een uitstekende uniformiteit zowel in donkere als heldere beelden. Er was op het donkere testbeeld aan de rechterzijde een donkere verticale band zichtbaar, maar die was nooit zichtbaar in gewoon beeldmateriaal.

De ‘Gebruiker’ beeldmode is goed gekalibreerd. Sony mikt op een lichtjes koeler witpunt, maar dat heeft geen nadelig effect op de kleurweergave en, belangrijker, op de huidskleuren. Die zijn nagenoeg perfect.

De gamma-curve toont dat Sony zwartdetail lichtjes optilt zodat het beter zichtbaar is. Daar hebben we geen enkel probleem mee, het maakt donkere beelden des te aangenamer. Het OLED-contrast, goed zwartdetail en prima kleuren maakt SDR-beelden erg aantrekkelijk. Met de lichtsensor kan je helderheid en tonecurve aanpassen op basis van het omgevingslicht.

Sony XR-55A80L - HDR

Zonder mla-laag hoeven we geen revolutionaire resultaten te verwachten, en Sony is over het algemeen ook erg voorzichtig op vlak van piekhelderheid. Op het 10% venster meten we een maximum van 697 nits, in de Gebruiker beeldmode. Dat kan nog licht hoger gaan op het 2% venster, maar daarnaast moeten we ook vermelden dat de piek vrij sterk varieert, en op 10 seconden tijd kan schommelen tussen 600 en 700 nits. Op het volledig wit beeld haalt de A80L 150 nits. Dat zijn allemaal eerder typische OLED-resultaten, maar de LG C3 is duidelijk helderder.

Het kleurbereik is zeer goed, hij haalt 97% P3 en 70% Rec.2020.

We weten dat Sony gebruik maakt van eigen dynamische tonemapping in HDR10. Die laat je ook best geactiveerd, zet HDR-tinttoewijzing op ‘Gradatie’. ‘Helderheid’ levert zoals te verwachten wat helderder beeld, maar we prefereren de erg goede en natuurlijke resultaten van ‘Gradatie’. Daarmee haalt de Sony heel veel zwartdetail naar boven, maar bewaart ook uitstekend alle witdetail. Enkel in de allerhelderst gemasterde beelden verlies je mogelijk wat witnuances, maar dat gebeurt op een erg gracieuze wijze, zonder overduidelijke clipping of andere beeldfouten.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

OLED-schermen hebben een uitstekende kijkhoek, en weren relatief goed reflecties. De input-lag scoort een bescheiden 18.0ms (4K60) en 9,6ms (2K120). Concurrenten doen het enkele ms beter, maar ook met deze input-lag kan je prima gamen. De HDMI 2.1-poorten ondersteunen VRR, en uit onze test bleek de A80L ook NVIDIA G-Sync compatible. VRR/4K120 en Dolby Vision zijn te combineren op deze tv. Voor gamers met meerdere high-end bronnen is het jammer dat je maar twee HDMI 2.1-poorten hebt, zeker als je een soundbar wil gebruiken, want ARC/eARC neemt een van die poorten in. Het Game menu geeft je info over het beeldformaat en laat je ook toe om bijvoorbeeld te gamen op een kleiner deel van het scherm.

Sony XR-55A80L - Geluidskwaliteit

Acoustic Surface blijft een van onze favorieten. De technologie gebruikt het beeldscherm zelf als luidspreker, en vult dat aan met twee woofers in de rug voor de bastonen. Het grote voordeel is dat de klank werkelijk recht uit het scherm komt.

De A80L levert goed geluid, met een redelijke baslijn en prima surroundbeleving. Onze Dolby Atmos testen zetten ons midden in de actie, weliswaar zonder duidelijk hoogte-effect, maar dat is te verwachten zonder opwaarts gerichte speakers. De klank kon ons zeker bekoren zowel voor film als muziek, een soundbar is zeker geen noodzaak. De A80L kan de klank aanpassen voor de kamerakoestiek, na een korte kalibratieprocedure met de microfoon van de afstandsbediening. Sony ondersteunt ook DTS, maar enkel de basisversie, dus geen HD-varianten of DTS:X.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Sony XR-55A80L – Conclusie

Sony heeft de XR-55A80L geen opvallende veranderingen of verbeteringen gegeven. Dat betekent dat je soliede prestaties krijgt met een beperkt aantal minpunten. Twee HDMI 2.1-poorten is niet royaal, en het feit dat je moet kiezen tussen Dolby Vision of VRR/4K120 is jammer. Dat treft weliswaar alleen gamers met een Xbox Series X.

Die soliede prestaties merk je in nagenoeg alle aspecten. Het OLED-paneel levert perfect zwart, Sony toont bovendien veel schaduwnuances en mooie natuurlijke kleuren. In HDR is de piekhelderheid goed, maar zeker niet de onderscheidende eigenschap. Sony gebruikt wel uitstekende tonemapping, een onderdeel van de prima beeldverwerking, zodat HDR10-beelden er altijd op hun best uitzien. Dolby Vision ondersteuning is er ook, dat is mooi meegenomen. Of je nu sport, film of games bekijkt, de A80L scoort erg goed. Het Acoustic Surface levert daarnaast mooi geluid, en de handige remote en Google TV staan garant voor een gebruiksvriendelijke omgeving. De prijs is licht hoger dan die van de naaste concurrenten.

9.0
Sony-xr55A80l-toestel

Beoordeling
Sony XR-55A80L

Pluspunten
  • Diepzwart, maar ook maximaal zwartdetail
  • Goede piekhelderheid en prachtige kleuren
  • Uitstekende, subtiele beeldverwerking
  • Goede bewegingsscherpte
  • Zeer goede kleurweergave
  • Aangename, handige remote
  • Acoustic Surface
  • Google TV
Minpunten
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
  • Verplichte keuze tussen Dolby Vision en 4K120 via HDMI
  • Prijs

Beoordeling Sony XR-55A80L

Sony heeft de XR-55A80L geen opvallende veranderingen of verbeteringen gegeven. Dat betekent dat je soliede prestaties krijgt met een beperkt aantal minpunten. Twee HDMI 2.1-poorten is niet royaal, en het feit dat je moet kiezen tussen Dolby Vision of VRR/4K120 is jammer. Dat treft weliswaar alleen gamers met een Xbox Series X.

Die soliede prestaties merk je in nagenoeg alle aspecten. Het OLED-paneel levert perfect zwart, Sony toont bovendien veel schaduwnuances en mooie natuurlijke kleuren. In HDR is de piekhelderheid goed, maar zeker niet de onderscheidende eigenschap. Sony gebruikt wel uitstekende tonemapping, een onderdeel van de prima beeldverwerking, zodat HDR10-beelden er altijd op hun best uitzien. Dolby Vision ondersteuning is er ook, dat is mooi meegenomen. Of je nu sport, film of games bekijkt, de A80L scoort erg goed. Het Acoustic Surface levert daarnaast mooi geluid, en de handige remote en Google TV staan garant voor een gebruiksvriendelijke omgeving. De prijs is licht hoger dan die van de naaste concurrenten.

Prijsvergelijker Sony XR-55A80L

Reacties (0)