Televisies en resoluties: alles dat je moet weten

25 juli 2022 4 Minuten 12 Reacties
Sony X95K 2022 tv

Als je op zoek gaat naar een nieuwe tv dan kun je met honderd dingen rekening houden. Eerder hebben we uitgebreid stilgestaan bij de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij de aankoop van een nieuwe televisie maar in dit artikel gaan we iets dieper in op één van deze zaken; de resolutie.

Tv’s en resoluties

Resoluties van tv’s (en monitoren) worden op verschillende manieren aangeduid. Zo zien we bijvoorbeeld de termen 1080p en full hd, 4K en Ultra HD en 8K en Ultra HD door elkaar gebruikt worden. Maar, voor welke resolutie staan deze termen nu precies en wat houden ze precies in? Laten we eerst beginnen met wat de resolutie precies is; het aantal pixels (beeldpunten) die samen het beeld van de tv maken. Voor de resolutie wordt vaak het aantal verticale pixels aangeduid, bijvoorbeeld 1080p. De resolutie zegt iets over de scherpte (hoe meer pixels, des te meer details kunnen er weergegeven worden) maar zegt niet per se iets over de beeldkwaliteit. Een tv met een hoge resolutie kan een slecht plaatje verzorgen.

Welke resoluties zijn er?

Op dit moment zijn full hd (1080p) en 4K Ultra HD de meest gebruikte resoluties maar voorheen hadden we bijvoorbeeld HD-ready (720p) en in de toekomst krijgen we 8K Ultra HD. In onderstaande tabel zetten we de resoluties op een rij.

Resolutie horizontale x verticale pixels andere benamingen
720p 1.280 bij 720 pixels HD-Ready, HD
1080p 1.920 bij 1.080 pixels Full HD, FHD, HD, 2K
2K 2.048 bij (ongedefinieerd) pixels
4K 3.840 bij 2.160 pixels Ultra HD, UHD, Ultra High Definition
‘Cinema’ 4K 4.096 bij (ongedefinieerd) pixels 4K
8K Ultra HD 7.680 bij 4.320 pixels 8K, Super Hi Vision

 

TCL miniled OD Zero CES 2021 1
Lees ook

OLED vs miniLED – twee beeldtechnieken vergeleken

720p (HD-Ready)

Op dit moment zien we ze weinig meer terug maar 10 jaar geleden waren alleen de topmodellen tv’s voorzien van een full hd-resolutie. De lagere modellen kwamen met de 720p-resolutie. Diverse tv-zenders gebruiken deze resolutie nog steeds om uit te zenden, maar gelukkig zien we in Nederland de meeste omroepen in full hd uitzenden. Natuurlijk zijn er ook genoeg films en series uit de vroegere jaren die in hd-ready resolutie op een schijfje staan.

1080p (Full HD)

1080p staat voor een verticale rij pixels (1080 stuks, de p staat voor progressive). Bijna alle tv’s hebben een 16:9 beeldverhouding en dan komen we op een aantal van 1.920 horizontale pixels. Deze resolutie wordt ook wel full hd genoemd en was enkele jaren geleden de meest voorkomende resolutie voor monitoren en tv’s. Nu is dat echter 4K (Ultra HD).

1080p is hetzelfde als 2K, want 2K is een term die voor de bioscopen gebruikt wordt. 2K verwijst naar het aantal horizontale pixels (1.920 of 2.048). Maar, 2K wordt vooral in de filmindustrie gebruikt (met een iets afwijkende resolutie), waardoor consumenten de term vrij weinig tegenkomen.

4K Ultra HD

De resolutie die we sinds 2014 veel voorbij zien komen is 4K Ultra HD. En opvallend is dat we bij deze term ineens niet meer uitgaan van het aantal verticale pixels maar het aantal horizontale pixels. De 4K Ultra HD-resolutie voor de thuisbioscoop bedraagt immers 3.840 bij 2.160 pixels. Filmstudio’s gebruiken weer een iets afwijkende resolutie en alleen de term ‘4K’. 4K, Ultra HD en UHD worden voor consumenten door elkaar gebruikt maar verwijzen dus naar dezelfde resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels.

8K Ultra HD

De volgende stap is 8K Ultra HD, een nog hogere resolutie van 7.680 bij 4.320 pixels. Deze resolutie wordt al een tijdje als de opvolger van 4K Ultra HD gezien, maar de resolutie komt nog nauwelijks van de grond. De belangrijkste reden hiervoor is het gebrek aan content in 8K-resolutie. Je kunt echter al wel naar de winkel voor een 8K-televisie. Onder meer Samsung heeft diverse modellen in het assortiment, met name grote modellen uit de premium series. Ondanks dat er nog maar weinig content is kunnen deze televisies lagere resolutie content upscalen naar 8K, waardoor het (in sommige gevallen) iets scherper oogt.

Samsung_88Q9
Lees ook
Beeld 24 januari 2018

De zin en onzin van Ultra HD 8K – kijkafstand, scherpte en grootte

Conclusie

Door het gebruik van verschillende resolutie en benamingen kan het lastig zijn om te zien waar je naar moet zoeken of wat je voor je hebt. Maar, de meeste tv’s vandaag de dag beschikken over een 4K Ultra HD-resolutie. Hierbij moet nogmaals gezegd worden dat meer pixels niet automatisch betekent dat je een betere beeldkwaliteit voorgeschoteld krijgt. Daarop zijn veel meer factoren van invloed.

LG Gaming oled gx 2
Lees ook

Koopgids tv 2024: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen van een tv of de 4K Ultra HD-resolutie? Neem dan onze tips en advies-sectie door. Voor alle nieuwe tv’s die dit jaar in Nederland gelanceerd zijn kun je terecht in het 2022 av overzicht.

Reacties (12)