Een nieuwe TV voor het EK voetbal? Zo kies je de juiste

28 april 2024 9 Minuten 3 Reacties
EK 2024 tv Hisense

Sportevents zoals het komende EK voetbal zijn een uitgelezen moment om een nieuwe televisie in huis te halen. Fabrikanten pakken dan immers graag uit met knappe deals. Maar waar let je best op als je een nieuwe tv in huis haalt? Hoe groot moet hij zijn? Kleurrijk? En hoe zit dat met HDR? Waar moet je nu exact op letten als je veel sport kijkt op tv? Wij leveren de checklist!

Help, ik heb te veel vragen!

Een EK (of WK) voetbal is de periode waarin bijna heel het land zijn planning aanpast, de gepaste kleding en attributen in huis haalt en luidkeels supportert voor zijn favoriete ploeg. Bij heel wat voetballiefhebbers is het ook het moment bij uitstek om een nieuwe televisie in huis te halen. Maar dat roept heel wat vragen op. Is er een ideale maat? Een ideale resolutie? Welke HDR-formaten moet de tv ondersteunen? Heeft een bepaalde beeldtechnologie de voorkeur? Hoe krijg ik het scherpste beeld? De lijst vragen is lang. Wie goed voorbereid de winkel binnenstapt, komt ongetwijfeld met een prachtig toestel buiten.  Volg daarom onze checklist.

Panasonic LZW2004 oled tv 5
Lees ook

Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een nieuwe tv

De juiste maat

Het mag controversieel klinken, maar groot is wel degelijk beter. Een 32 inch-tv die drie meter van je af staat, daar is op zich niets mis mee, maar je mag niet verwachten dat het de sfeer van een groots voetbalstadium naar de woonkamer brengt. Kies dus voor een lekker grote maat. Al moet je natuurlijk ook niet overdrijven. Zeker aangezien de nieuwe tv vermoedelijk een vaste plaats krijgt in de woonkamer. Praktische en esthetische bedenkingen zijn er ook. Hou daar altijd rekening mee.

De ideale maat hangt af van hoe ver je van het scherm zit. Meet de kijkafstand (in centimeter) tussen de belangrijkste zitplaats en het tv-scherm. Wil je echt het gevoel dat je in het stadium zit, deel die afstand dan door 1,2. Het resultaat is de maximale schermdiagonaal (in centimeter) die we aanraden. Opgelet, dat is echt wel groot, voor een kijkafstand van 2,6m heb je dan een 85 inch-scherm. Bijkomend voordeel, je hebt dan ook een schermformaat dat een bioscoopervaring simuleert, waardoor film kijken ook een fantastische beleving zal zijn.

Maar die maat is niet in elke huiskamer welkom. Wil je het kleinste scherm dat toch nog een leuke, meeslepende ervaring geeft, deel de kijkafstand dan door twee. Daarmee kom je voor diezelfde kijkafstand van 2,6m ongeveer uit op een 55 inch-scherm. Zoals je ziet is de vork erg ruim, er is dan ook altijd een goede oplossing te vinden. Maak vooral zelf even de berekening wat in jouw woonkamer de twee uitersten zijn.

LG Gaming oled gx 2
Lees ook

Koopgids tv 2024: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

Resolutie: Ultra HD 4K is ideaal

De titel zegt het eigenlijk al, maar een woordje uitleg maakt het wellicht nog duidelijker. Ultra HD 4K is al enkele jaren de schermresolutie van de meeste televisies. De 3.840 x 2.160 pixels (exact vier keer meer dan Full HD) zorgen voor scherp en gedetailleerd beeld. Full HD, ja, dat kan je nog vinden, maar enkel op de kleine modellen. Boven 40 inch diagonaal raden we ten stelligste af om voor lagere resoluties te kiezen.

En 8K? Grote sportevenementen, zoals het WK of EK voetbal en Olympische Spelen worden inderdaad vaak opgenomen in 8K. Maar dat betekent nog niet dat ze door jouw provider uitgezonden worden in 8K. Denk je dat 8K misschien nuttig is voor andere content? Dat zou kunnen, maar andere 8K-content is nog zeldzamer, en dat zal nog geruime tijd zo blijven. Je blijft dus grotendeels aangewezen op de upscaling van de 8K-tv. En alhoewel die knappe prestaties levert, blijft het minder goed dan echt 8K-materiaal. Bovendien is een 8K-model duurder, en heb je aan al dat extra detail heel weinig tenzij je voor 75 inch of groter kiest. De meerwaarde van een 8K-toestel is dan ook zeer beperkt. Dat extra budget is beter besteed aan een top 4K-model.

Elke goal haarscherp in beeld

Sommige goals worden langzaam maar zeker opgebouwd, andere worden in een briljante flits gescoord. Net daarom wil je dat alle actie haarscherp in beeld blijft. Ook als de camera vliegensvlug over het veld moet pannen, om die bliksemsnelle doorbraak te volgen. Kies daarom een televisie met 100-120 Hz refresh rate. Want zo veel te meer beelden per seconde, zoveel te minder kans op een vage bal of onscherp beeld.

HDR en maximale helderheid

HDR (High Dynamic Range) blijft nog steeds een zeldzaamheid als het over live tv-uitzendingen gaat. Dat is jammer want HDR geeft beelden echt een extra dimensie en maakt ze veel levensechter. Maar voor grote sportevenementen wordt wel een extra inspanning geleverd, dus de kans is reëel dat je het EK in HDR kunt ontvangen. Informeer bij je tv-provider of dat mogelijk zal zijn.

HDR-materiaal is beschikbaar in verschillende standaarden. HDR10 en HLG zijn bijna gegarandeerd aanwezig op alle HDR-tv’s. Live TV zal vrijwel zeker gebruik maken van HLG, dus op dat vlak zit je goed. Wil je later ook optimaal genieten van films en tv-series in HDR, dan is het goed om een tv uit te zoeken die Dolby Vision en/of HDR10+ ondersteunt. Die formaten leveren immers nog betere beelden. Dolby Vision is van deze twee veruit het populairst.

In ons artikel over het belang van helderheid lees je hoe en waarom je best op de maximale helderheid let. Voor sport zal vooral de invloed van je kijkomgeving belangrijk zijn. Wie overdag kijkt, moet rekening houden met veel omgevingslicht en dan is een tv met voldoende piekhelderheid belangrijk. Instapmodellen zullen daar mee worstelen, kijk dus liever in het middensegment en hoger.

LG Signature M3 oled tv
Lees ook

Hoeveel (piek)helderheid heeft je tv nodig en waar let je op bij een aankoop?

Er is geen sport in HDR beschikbaar!

Zelfs als je het EK niet in HDR kunt ontvangen, heeft een tv die goed uitgerust is voor HDR echt wel meerwaarde. Voor HDR willen we immers een tv met goed contrast, een ruim kleurbereik en hoge helderheid. Dat zijn eigenschappen die ook heldere en kleurrijke SDR-sportbeelden ten goede komen. En eens het EK voorbij is, kan je verder genieten van je HDR-tv met het enorme aanbod HDR-materiaal dat je op streamingdiensten vindt.

Welke beeldtechnologie kies ik?

Niet alle tv’s gebruiken dezelfde technologie. En ze hebben ook verschillende voor-en nadelen. We kunnen ze in twee brede categorieën onderverdelen. LCD en OLED. Beide kunnen een prima keuze zijn voor het WK, maar de beste keuze hangt af van hoe je de tv precies wil gebruiken. We overlopen kort even de verschillende voor-en nadelen.

LCD LED

Ook vaak benoemd als LED-tv of als LED-LCD-tv, en in deze categorie vallen ook de QLED-modellen en de miniLED-modellen. LCD-tv’s hebben als belangrijkste voordeel dat ze beschikbaar zijn in veel verschillende prijzen en schermformaten. De topmodellen leveren ook de hoogste helderheid van alle tv’s. Modellen met “Full Array Local Dimming” soms afgekort als “Local Dimming” leveren vaak ook een heel goed contrast. QLED-modellen gebruiken quantum dots om erg intense kleuren te leveren. MiniLED-modellen leveren over het algemeen de beste combinatie van kleur, contrast en helderheid. Opvallend is dat ook middenklasse modellen ondertussen met miniLEDs zijn uitgerust.

mini-leds-new
Lees ook

Alles dat je moet weten over de mini-LED technologie voor televisies

OLED

OLED-tv’s leveren een perfecte zwartweergave en daarmee ook het beste contrast. Ze hebben een heel rijk kleurpalet en de beste kijkhoek. Dus ook als je niet recht voor de tv zit, blijven kleuren en contrast erg goed bewaard. De allernieuwste technologie (QD-OLED) combineert quantum dots met OLED, voor meer helderheid en nog intensere kleuren. De recentste OLED-topmodellen zijn uitgerust met een microlens-laag waardoor ook zijn aanzienlijk betere helderheid leveren.

Kijk je overwegend bij veel omgevingslicht, dan is een top LCD-model met hoge helderheid de betere keuze. De reden is niet zozeer de klassieke piekhelderheid (die we meten op een 10% venster), maar eerder de piekhelderheid op een volledig wit scherm. Die is bij OLED-tv’s nog steeds wat beperkt. Kijk je eerder bij gedempt licht, dan zal een OLED of QD-OLED model de beste resultaten leveren.

LG G2 oled tv
Lees ook

Zijn alle OLED-tv’s hetzelfde of zijn er verschillen? We leggen het uit

Wat moet dat kosten?

Zoals met veel zaken is de prijs redelijk indicatief voor de prestaties. Voor het beste contrast, het helderste beeld en de mooiste HDR-beelden betaal je uiteraard een premium-prijs. Maar voor het EK zal elke fabrikant ongetwijfeld sterke kortingen geven. Een goede 55 of zelfs 65 inch middenklasser in de omgeving van 1.000 a 1.200 euro kan al prachtige prestaties leveren. Voor een OLED-tv moet je daar vermoedelijk een paar 100 euro meer voor betalen. Hou zeker ook de series van vorig jaar in het oog, die worden vaak nog sterker afgeprijsd. Maak in elk geval een lijst van je favorieten modellen en kijk regelmatig prijzen na.

Alternatief: projectie

Een projector is zeker ook een prima keuze om van het voetbal te genieten, het grote beeld maakt de ervaring nog meeslepender. Heb je een goede thuisbioscoopprojector staan in een verduisterde ruimte, dan zal sport daar ook erg knap op zijn. Kijk je met vrienden en wil je wat meer sfeer, overweeg dan toch wat beperkt omgevingslicht en schakel de projector in een iets helderdere mode. Je kan bijvoorbeeld eco-stand uitschakelen, of een specifieke sport-beeldmode selecteren. Overweeg je een projector aan te kopen? Ga dan even te rade in onze tips en advies: algemeen advies over projectortechnologie, alles over plaatsing, alles over Ultra Short Throw projectoren, en info over projectieschermen.

Draagbare projectoren zijn een knappe optie als je een impromptu kijkfeest wil organiseren bij vrienden of familie, of op een ongebruikelijke plaats zoals in de tuin. Span een mooi wit laken op, of zoek een witte muur, installeer de projector en klaar. Moderne draagbare projectoren beschikken vaak over uitgebreide automatische functies om de plaatsing te vergemakkelijken. De laser of LED-lichtbron gaat lang mee, maar is minder helder dan die van een thuisbioscoop-projector. Daardoor is het beter om het schermformaat niet te groot te maken zodat het beeld voldoende duidelijk blijft.

LG Gaming oled gx 2
Lees ook

Koopgids tv 2024: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

Reacties (3)