Lekker een muziekje aan deze zomer terwijl je geniet van een welverdiende vakantie? Maar welke bluetoothspeaker moet je dan hebben? FWD gaat dit voorjaar zeven bluetoothspeakers tot 100 euro met elkaar vergelijken. We kijken hierbij naar de verkoopprijs en niet naar de adviesprijs. We willen tenslotte zoveel mogelijk speaker voor zo weinig mogelijk geld. Deze review van de Sony SRS-XE300 is onderdeel van ons zomerdossier. Nadat we zeven verschillende bluetoothspeakers hebben getest in een review komen we met ons zomerdossier waarin we antwoord geven op de vraag welke bluetoothspeaker het beste bij je past deze zomer. We gaan aan de slag met de volgende bluetoothspeakers in de komende weken:
We gaan aan de slag met de derde bluetoothspeaker voor ons zomerdossier. De Sony SRS-XE300 weet zich te onderscheiden door de unieke Line-Shape Diffuser. Dit moet zorgen voor een breder geluidsbeeld en kamervullend geluid zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit.
Dit is de Sony SRS-XE300
De Sony SRS-XE300 is de grootste bluetoothspeaker in ons zomerdossier. Bij lancering twee jaar geleden was dit ook verreweg het duurste model met een adviesprijs van 200 euro, maar inmiddels zagen we de speaker zelfs al voorbij komen voor 59,99 euro. Aangezien we kijken naar de verkoopprijs kunnen we dit model dus meenemen in ons zomerdossier. Wat mag je verwachten van de Sony SRS-XE300?
De Sony SRS-XE300 is een forse draadloze speaker uit de X-serie. Je kunt de vijfhoekige koker zowel verticaal als horizontaal gebruiken. Van de buitenkant zie je met name rubber en stof, maar waar komt het geluid nu eigenlijk vandaan? Tussen de smalle opening bij het rubber. Sony maakt gebruik van een unieke Line-Shape Diffuser. Samen met de X-Balanced Speaker Unit gaat het geluid langs een nauw diafragma wat zorgt voor een grotere geluidsdruk en een breed geluidsfront. Zo dringt de muziek volgens Sony dieper en verder door en vult het de hele ruimte zonder verlies aan geluidskwaliteit. De speaker beschikt verder over dubbele passieve radiatoren aan beide uiteindes. Fijn is dat deze Sony naast SBC en AAC ook ondersteuning heeft voor Hi-Res Audio middels LDAC.
De Sony SRS-XE300 weegt 1.3 kilogram en is voorzien van IP67-classificatie en is water- en stofbestendig. Dit model is voorzien van een flinke batterij die je 24 uur lang muziek laat afspelen op een enkele lading. Tien minuten laden staat garant voor 70 minuten muziek. Dankzij de microfoons met echo-onderdrukking kun je ook praten via de speaker. Ook is er Multipoint aanwezig om twee apparaten tegelijk te koppelen en via Stereo Pair maak je van twee van deze speakers een echt stereopaar. Opladen kan via de usb-c-aansluiting. Sony heeft een aanvullende app met Sony Music Center om audioinstellingen aan te passen. De Sony SRS-XE300 is verkrijgbaar in de kleuren blauw, lichtgrijs en zwart. De adviesprijs is 119 euro, maar de speaker is ook ruim voor onder de 100 euro verkrijgbaar.
Design en Bediening
De vijfhoekige Sony SRS-XE300 bestaat vrijwel volledig uit rubber rondom. Tussendoor vinden we een smal strookje stof met daaronder het rooster. Daar komt het geluid vandaan. Rond beide uiteindes zien we ook nog een strookje stof. Het is een uniek uiterlijk en je kan zien dat het gaat om een robuuste speaker die zeker tegen een stootje kan. Niet alle vijf hoeken zijn even lang overigens, waardoor dit model een speelse vorm heeft. Op de langste vlakke kant vinden we fysieke knoppen, van boven naar beneden de aan/uit-knop, bluetoothverbindingsknop, play/pauze (en gesprekken opnemen), volume omhoog, volume omlaag, batterijbesparingsmodus en de microfoon uit. Op de smalste kant daar rechts naast vind je een rubberen klepje met daaronder de usb-c-aansluiting. Meer aansluitingen zijn er niet. De speaker is met een gewicht van 1,3 kilogram wel aan de zware kant om zo even in je rugzak te gooien. De hoogte van 23,8 centimeter is ook fors.
Naast de fysieke knoppen voor de bediening is er ook de Sony Music Center-app. De app is allesbehalve spectaculair qua uiterlijk, maar je vindt wel enkele handige functies. Zo kies je voor Hi-Res Audio, vind je een (ietwat karige) drie-bands equalizer en kun je verder nog kiezen uit stereo of mono. Apart is dat de speaker standaard op mono staat. De app zelf ziet er zeer simpel uit. Het is functioneel met een witte achtergrond en zwarte letters, meer ook niet. Handig is wel de directe toegang naar je favoriete streamingdiensten als Tidal, Spotify, TuneIn Radio en YouTube Music. Staat alles eenmaal goed ingesteld? Dan zal je de app niet snel meer openen.
Geluid
De Sony SRS-XE300 is dan wel de grootste speaker voor ons zomerdossier, maar niet de krachtigste, dat kunnen we direct wel horen. Hoeveel power precies is onduidelijk, want Sony zegt niets over het vermogen van deze speaker. Toch komt er flink wat geluid uit dit model. Uniek is natuurlijk de Line-Shape Diffuser. Helaas lijkt het erop alsof dit precies het tegenovergestelde doet van wat Sony voor ogen heeft. Er is een duidelijke sweetspot, precies voor de smalle opening. Daar is de geluidskwaliteit verreweg het beste. Daarbuiten klinkt het vooral heel smal en niet kamervullend, alsof je verder weg de muziek hoort. De geluidskwaliteit gaat echt omlaag en er treedt ook direct vervorming op van de lage tonen wanneer je niet direct in de straal van de opening zit. Oei, dat is niet wat Sony voor ogen had.
Want zit je wel op de juiste plek, dan is dit best een goede bluetoothspeaker. De Sony SRS-XE300 kan een stevige bas weergeven terwijl ook het midden en hoog niet vergeten wordt. Het volume is flink op te schroeven, maar het geluid gaat wel vervormen op hoger volume. Schroef je terug naar een normaal volume, en zit je echt in de sweetspot, dan krijg je gedetailleerd geluid te horen waar je de instrumenten echt in kunt onderscheiden. De Sony biedt echt een warm en dynamisch geluid aan. De speaker klinkt overigens beter wanneer je deze horizontaal neerlegt voor een breder geluidsbeeld. In verticale stand mis je toch een stukje warmte en laag doordat je de speaker dan op een passieve radiator legt. Jammer dat deze Sony je wel echt beperkt tot de sweetspot, waardoor je wat minder flexibel in de plaatsing van deze speaker bent.
Conclusie
Sony’s Line-Shape Diffuser is een beetje een flop, want het doet juist het tegenovergestelde. Geen breed geluidsfront, maar juist een kleine sweetspot. Je moet dus echt op de juiste plek zitten, want daarbuiten klinkt de muziek verder weg, bedrukt en gaat de geluidskwaliteit echt omlaag. In de sweetspot is het geluid goed in orde met een prima balans voor de echte muziekliefhebber en een stevige bas voor de jeugd. Wellicht is de Sony SRS-XE300 niet de beste bluetoothspeaker, maar voor de lage verkoopprijs ten opzichte van de originele adviesprijs bij lancering wel het overwegen waard.
Beoordeling
Sony SRS-XE300
- Fraai design kan tegen een stootje
- App met equalizer
- LDAC-ondersteuning
- In de sweetspot prima geluid
- Google Fast Pair
- Line-Shape Diffuser valt tegen
- Buiten de sweetspot valt de geluidskwaliteit tegen
- App is erg sober
- Gewicht
Beoordeling Sony SRS-XE300
Sony's Line-Shape Diffuser is een beetje een flop, want het doet juist het tegenovergestelde. Geen breed geluidsfront, maar juist een kleine sweetspot. Je moet dus echt op de juiste plek zitten, want daarbuiten klinkt de muziek verder weg, bedrukt en gaat de geluidskwaliteit echt omlaag. In de sweetspot is het geluid goed in orde met een prima balans voor de echte muziekliefhebber en een stevige bas voor de jeugd. Wellicht is de Sony SRS-XE300 niet de beste bluetoothspeaker, maar voor de lage verkoopprijs ten opzichte van de originele adviesprijs bij lancering wel het overwegen waard.
Reacties (0)