Review: Bluesound PowerNode Edge – Compact en veelzijdig

26 augustus 2023 9 Minuten 0 Reacties
Bluesound PowerNode Edge-5
FWD award

Met de PowerNode Edge bedacht Bluesound een compactere versie van zijn PowerNode-versterker met streaming- en multiroomfuncties. Daarmee krijgt de Sonos Amp er een geduchte rivaal bij die ook tv-geluid belooft een upgrade te geven.

Bluesound heeft al jaren met de PowerNode een alternatief voor de Sonos Amp-versterker van 799 euro. Het concept is hetzelfde: een compactere, huiskamervriendelijke versterker met uitgebreide streamingopties en multiroomfuncties ingebouwd. Je moet enkel eigen speakers toevoegen om naar muziek te luisteren, én er zijn ook ingangen om een tv of een platenspeler aan te sluiten. De PowerNode is inmiddels aan zijn derde generatie toe; vorig jaar vond Bluesound het daarnaast interessant om een slankere en goedkopere versie uit te brengen. Het is deze PowerNode Edge van 699 euro die we in deze review onder de loep gaan nemen. Met 2 x 40 Watt is deze versterker iets minder krachtig dan de gewone PowerNode, maar is het wel uitgerust met dezelfde BluOS-functies en HDMI-eARC.

Wat Stereoversterker met multiroom en streaming
Streaming BluOS, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth (aptX HD)
Ingangen HDMI-eARC, optisch of aux-ingang, IR-extenderingang
Uitgangen sub-out
Extra's surroundmodus met extra Bluesound-speakers
Afmetingen 22 x 4,5 x 19,3 cm
Gewicht 2,6 kg

Compacte speler

De PowerNode Edge ontving dit jaar een EISA Award. Daarbij werd uitdrukkelijk verwezen naar zijn compacte vorm. Terecht, want het is inderdaad een toestel dat niet veel groter is dan een paperbackboek: 22 x 4,5 x 19,3 cm. Terwijl het wél een volledig uitgeruste klasse D-versterker is met uitgebreide streamingopties (Bluetooth, AirPlay 2 en het BluOS-platform) en met een redelijk aanbod aansluitingen (optisch, analoog en HDMI). Let wel: er is één 3,5-mm input die dubbelt voor analoge en digitale signalen. Je kunt dus niet én een platenspeler aansluiten én een cd-speler met een optische kabel, je moet kiezen. Een gepaste kabel is ook nodig.

Door zijn slanke vorm en geringe hitteproductie is de Edge bovendien inzetbaar als motor voor inbouwspeakers. Of als je gewoon iets wil dat je kunt verstoppen in het tv-meubel. Er zijn trouwens beugels beschikbaar om de versterker aan de muur te hangen. Kies je hem wel op een zichtbare plaats te parkeren, dan kun je gebruikmaken van een IR-remote. Zo’n kastje is echter niet meegeleverd (zie verder). Ook bij een verborgen installatie is een afstandsbediening niet uitgesloten. Er is immers een input voor een infraroodoogje voorzien.

Hoewel de PowerNode Edge vrij anoniem oogt, is er vooraan wel een afgeschuinde zijde met daarop enkele verlichte touchknoppen. Het meeste controle krijg je echter via de BluOS-app (iOS, Android, Windows, macOS). Naar goede Bluesound-gewoonte is de PowerNode Edge beschikbaar in het matzwart of een satijnwit.

Past in ruimere systemen

De aanwezigheid van BluOS maakt de PowerNode Edge de veelzijdigste uitdager voor de Sonos Amp. Bluesound zelf gebruikt dit platform in al zijn draadloze speakers en soundbars en in audiotoestellen als de Node-streamer en de PowerNode-versterker. Het is een echt multiroomplatform, wat betekent dat je een huis kunt vullen met BluOS-apparaten en die kunt koppelen of apart bedienen via de app. Een sterkte daarbij is dat BluOS niet enkel door Bluesound wordt gebruikt. Je kunt de PowerNode Edge eveneens combineren met actieve hifi-speakers van DALI, heel wat hifi- en surroundproducten van NAD of met toestellen van Monitor Audio of Roksan. Ook op custom install-vlak vind je heel wat BluOS-apparaten. Dat maakt dat je een heel brede keuze aan compatibele audiotoestellen krijgt waaruit je een multiroomsysteem kunt samenstellen.

De PowerNode Edge heeft aansluitingen voor een paar luidsprekers. Bij iets compact als dit denk je dan meteen aan huiskamervriendelijke boekenplankspeakers. Kleine speakers leveren echter niet altijd de baservaring die sommigen willen. Het is dus wel positief dat er een sub-uitgang is voorzien, zodat je de speakers kunt aanvullen met een subwoofer. Dat kan ook draadloos als je kiest voor de Pulse Sub+, een prijzigere subwoofer van Bluesound (849 euro) die je wel netjes aan de muur kunt hangen.

BluOS en meer

In de BluOS-app vind je zowel een hele reeks streamingopties en controle over de fysieke ingangen. De aux-ingang selecteren om naar een aangesloten platenspeler te luisteren kan dus. Omdat BluOS gebouwd is op een nauwe hard- en software-integratie, kun je ook die plaat laten afspelen op een Bluesound-speaker of ander BluOS-apparaat elders in huis.

Qua streamingdiensten in de app bezit BluOS vergeleken met alle concurrenten (behalve Sonos) een zeer uitgebreid aanbod. Daarbij is er vooral aandacht voor meer audiofielere opties, zoals Idagio en de Neil Young Archives. Leuk vinden we dan weer de Radio Paradise-integratie, waardoor je deze radiostations in FLAC-kwaliteit kunt beluisteren. BluOS ondersteunt daarnaast het afspelen van eigen muziekbestanden. Die kun je aanleveren via opslag die aan de USB-poort hangt of over het netwerk afspelen. Ondersteuning voor muziekformaten is goed en je kunt hi-resbestanden (PCM tot 192 KHz/24-bit) afspelen. Dat je een netwerkschijf enkel door het intikken van een netwerkpad kunt toevoegen vinden we dan weer té oldschool.

Spotify-ondersteuning is er eveneens, maar dan moet je werken via de Spotify-app zelf. Apple Music- of YouTube-abonnees moeten dan weer opteren voor AirPlay 2 of Bluetooth. Die laatste optie is geen minderwaardige keuze, met dank aan de ondersteuning voor aptX HD. Een mooie bonus is dat Bluetooth in beide richtingen werkt, ook met die codec. ’s Avonds laat kun je dus een draadloze hoofdtelefoon aansluiten om nog wat muziek te beluisteren of om rustig een film uit te kijken. De PowerNode Edge is, ten slotte, volledig Roon Ready.

We moeten er meteen bijzeggen dat er een nieuwe versie van de BluOS-app is aangekondigd. Onder meer een opgefriste interface staat daarbij op het menu. Verwacht wordt dat de nieuwe BluOS-versie ergens in het najaar verschijnt. Het zal ook beschikbaar zijn voor bestaande apparaten, zoals deze PowerNode Edge.

Bluesound PowerNode Edge-2

Als oplossing voor tv-geluid

Net als de Sonos Amp of de Harman Kardon Citation Amp is de PowerNode Edge voorzien van een HDMI-eARC-poort. Je televisie aansluiten op de versterker is dus heel eenvoudig. De Edge is daarbij in staat om Dolby Digital te verwerken, een ongewone eigenschap voor een stereoversterker. De meeste rivalen spelen enkel tv-geluid af als je eerst de audio-indeling op de tv naar PCM zet. Die stap moet je dus niet nemen bij de PowerNode Edge.

Dit heeft trouwens niet enkel te maken met gebruiksgemak. De PowerNode Edge kun je desgewenst uitbreiden met een paar Bluesound-speakers om zo een eenvoudige maar effectieve surroundopstelling te bouwen. Die twee luidsprekers plaats je links en rechts van je sofa.

In principe verwerkt de PowerNode Edge HDMI-CEC-commando’s. Tijdens het tv-kijken kun je dus gewoon de afstandsbediening van je televisie blijven gebruiken om het volume te regelen. Wil je een stapje verder gaan (of wens je een fysieke remote te gebruiken) dan stel je een eigen afstandsbediening in via de IR-leerfunctie. Altijd handig om ongebruikte knoppen op je tv-kastje een rol te geven. Of je zoekt een oude zapper in de lade.

De kers op de taart is de autosense-functie. Standaard staat deze niet aan, maar als je hem inschakelt zal de PowerNode Edge automatisch naar de ARC-ingang schakelen als je de tv opzet.

Voldoende kracht

Het mag misschien niet veel klinken: 2 x 40 Watt (bij 8 Ohm). Maar de HybridDigital-versterking heeft niettemin niet echt een probleem om de KEF R7 Meta’s in onze testruimte aan te sturen. Het zijn nochtans vloerstaanders die wel wat power lusten. Maar bij gewone luistervolumes worden deze grote jongens prima in de hand gehouden. Zowel bij het streamen van ‘Fegefeuer’ van medieval metalband Feuerschwanz als bij het bekijken van een aflevering van ‘Star Trek: Strange New Worlds’ verwerkt de PowerNode Edge dynamische pieken prima. Het heeft ook voldoende kracht om een voller laag uit de R7’s te duwen. Bij luidere volumes zitten we wat meer op de grens van wat werkt.

De match met de fraaie DALI Rubicon 2’s is misschien wel logischer. Ook met deze knappe Denen presteert de PowerNode Edge verrassend goed, gegeven z’n formaat. De grotere en krachtige PowerNode die we eerder hebben getest, combineerde goed met deze grotere boekenplankspeakers. Maar ook de goedkopere Edge stuurt ze goed aan. Onder meer de funk van jazzensemble Snarky Puppy op ‘Empire Central’ rolt op knappe wijze uit de DALI’s: lichtwarm, gecontroleerd en grootschalig.

Een zwakkere punt bij de Sonos Amp is de analoge ingang, die toch wat vervorming laat horen. Bij de PowerNode Edge is dat niet het geval. We sluiten een Thorens TD 204 aan (met de ingebouwde phono-preamp, want de PowerNode Edge heeft geen phono-ingang) en spelen ‘Fuse’ van Everything But The Girl. De muziek van de vinylplaat wordt zuiver aangeleverd, precies zoals we verwachten van deze release met strakke beats en een heel open klank op ‘Nothing Left To Loose’. Als we dezelfde tracks nog eens beluisteren via Roon, zijn de verschillen enkel toe te schrijven aan de mediumwissel. Leuk om te zien dat er voldoende aandacht is besteed aan dit onderdeel, want het huwelijk PowerNode Edge en draaitafel lijkt ons wel een interessante keuze voor wie geen plaats (of zin) heeft voor een groot hifi-systeem.

Conclusie

De PowerNode Edge is geen ultieme versterker die alles kan aansturen. Maar dat pretendeert deze compacte Bluesound-versterker ook niet te zijn. Wel is het een compact en bereikbaar geprijsd toestel dat een goede geluidskwaliteit combineert met een brede functionaliteit. Het BluOS-platform bezit veel troeven, waardoor luisteren naar eigen bestanden of streamingdiensten heel makkelijk wordt.

9.0
Bluesound PowerNode Edge-product
FWD award

Beoordeling
Bluesound PowerNode Edge

Pluspunten
  • HDMI-eARC
  • Uitstekende streamingopties en BluOS-app
  • Past in veel scenario’s, incluis inbouw
  • Goede kwaliteit analoge ingang
  • Voldoende krachtig
Minpunten
  • Veeleisende speakers kunnen meer power gebruiken
  • Geen ondersteuning voor DLNA-shares

Beoordeling Bluesound PowerNode Edge

De PowerNode Edge is geen ultieme versterker die alles kan aansturen. Maar dat pretendeert deze compacte Bluesound-versterker ook niet te zijn. Wel is het een compact en bereikbaar geprijsd toestel dat een goede geluidskwaliteit combineert met een brede functionaliteit. Het BluOS-platform bezit veel troeven, waardoor luisteren naar eigen bestanden of streamingdiensten heel makkelijk wordt.

Prijsvergelijker Bluesound PowerNode Edge

Reacties (0)