Best geteste producten van 2021

01 januari 2022 8 Minuten 0 Reacties
Philips_65PML9636_lifestyle

In totaal hebben we 166 reviews geschreven in 2021. Wat zijn de beste geteste producten van het afgelopen jaar kijkend naar alle categorieën?

In het jaar 2021 hebben we maar liefst 166 reviews gepubliceerd op alle kanalen van FWD. We zagen daarin vooral mooie producten, maar er zitten ook missers tussen. Deze periode publiceren we diverse lijstjes waarin veel best geteste producten al voorbij komen, maar in dit artikel komen ze allemaal samen. Wat zijn de best geteste producten van 2021 bij FWD?

We kijken hierbij naar de hoogste cijfers, dus niet per se naar welke artikelen een FWD-award hebben verdiend. Bovendien is dit een selectie van de redactie. Kijk bijvoorbeeld bij  alle smarthomereviews, alle mobile reviews, audioreviews of beeldreviews.

Hegel H390 geïntegreerde versterker

We geven niet vaak een 10 aan een product, maar als we het doen, dan is het omdat het echt een krachtpatser is en de beste in zijn soort. Dat geldt ook voor de Hegel H390, een versterker die enorm krachtig geluid voortbrengt en waarbij je qua streamingopties écht een heel arsenaal aan diensten kunt kiezen. 

10.0
Hegel H390
FWD award

Beoordeling
Hegel H390

Pluspunten
 • Streamingopties, zowel voor audiofielen als mainstream
 • Verbeterde DAC
 • Ultieme controle en eerlijkheid
 • Waanzinnig veel vermogen
 • Premiumprestaties voor een (relatief) lage prijs
Minpunten
 • Geen phono-ondersteuning
 • Nog altijd wachten op Roon-ondersteuning
 • Legt tekortkomingen in speakers bloot

Beoordeling Hegel H390

Hoewel de H390 niet het topmodel van Hegel is, zegt dat meer over de kolossale spierbundel die de H590 is dan over deze lager geprijsde (maar nog altijd premium geprijsde) versterker. Zou de H590 er niet zijn, dan zou niemand eraan twijfelen om de H390 de status van topmodel toe te kennen. Het is een zeer krachtig en gecontroleerde versterker die moeiteloos uitdagende luidsprekers kan aansturen op een manier die niets minder dan high-end is. Qua streamingfuncties heb je niet enkel veel om uit te kiezen, maar bovendien is het platform in volle ontwikkeling. De toevoeging van Roon – hopelijk binnenkort - vormt de kers op de taart.

Lees de volledige review

Philips 65PML9636 (PML9636-serie) lcd led tv

Een andere review die uitzonderlijk hoog uitkwam, dat is die van de Philips 65PML9636. Hoewel Philips er helaas nog steeds voor kiest om zijn televisies vrij ingewikkelde namen mee te geven, maakt het wel toestellen die zeer de moeite waard zijn. Deze LCD-televisie lijkt misschien niet zo interessant, maar het is mini-LED en dat maakt het aanzienlijk interessanter. De piekhelderheid van deze televisie is geweldig en dit is dan ook absoluut een toestel waarmee je geen kat in de zak koopt.

9.5
Philips_65PML9636_toestel
FWD award

Beoordeling
Philips 65PML9636

Pluspunten
 • Fantastische piekhelderheid
 • Top contrast dankzij groot aantal dimming zones
 • Zeer goede beeldverwerking
 • Krachtige HDR-beelden
 • DTS Play-Fi en vierzijdige Ambilight
 • Goede input-lag en gamer features
 • Fantastisch B&W geluid, inclusief Dolby Atmos
Minpunten
 • Remote veroorzaakt ongewenste toetsaanslagen
 • Ietwat beperkte kijkhoek
 • Geen Dolby Vision IQ

Beoordeling Philips 65PML9636

Philips zet al een tijdje vol in op OLED voor zijn topmodellen, maar de 65PML9636 laat zien dat ze nog steeds heel wat liefde koesteren voor LCD-tv. En dat lijkt ons absoluut terecht. Veel minpunten hoeven we niet aan te stippen. De remote zouden we aanpassen om die ongewenste aanslagen wat beter te vermijden. En alhoewel de lichtsensor wel werkt met Dolby Vision hadden we daar graag het Dolby Vision IQ logo bij gezien voor de volledigheid. De matige kijkhoek is een intrinsiek nadeel van VA-panelen, dat moet je er bij nemen.

We weten dat miniLEDs en een ruime hoeveelheid local dimming zones een goede troef is voor LCD-tv’s, maar de 65PML9636 toont echt wat het potentieel van die aanpak is. Met 1024 zones en een VA-paneel krijg je diep zwart en fantastisch contrast. In veel gevallen, en al zeker als je bij wat omgevingslicht kijkt, kan deze tv moeiteloos naast een OLED staan. Philips levert je ook erg goede beeldverwerking die optimaal zonegrenzen vermijdt. Wil je echt uitpakken met deze tv, zet dan wat heldere HDR-content op het scherm. Die piekhelderheid van meer dan 2.000 nits is fantastisch, sterker nog het is een topprestatie, zeker gecombineerd met het knappe contrast en het zeer ruime kleurbereik. Dankzij een prima kalibratie levert dat beeldgeweld van de bovenste plank. Ook je oren worden verwend, daarvoor staat de knappe Bowers & Wilkins oplossing onder de tv. Gamers kunnen rekenen op een goede input-lag en twee HDMI 2.1-aansluitingen met de nodige gamerfeatures. Voeg er nog DTS Play-Fi, vierzijdige Ambilight, en de handige Android TV-omgeving bij en dit is een tv die heel wat te bieden heeft. Het prijskaartje is stevig, maar voor dit model zeker gerechtvaardigd.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Philips 65PML9636

LG OLED65C16LA (C1-serie) oled-televisie

De C1 is een geweldige televisie die onder andere populair is onder gamers. De beeldverwerking is enorm sterk, het OLED-scherm zorgt voor mooie kleurschakeringen en qua prijs is dit beeldscherm minstens net zo scherp. Wat wel wat te wensen overlaat, dat is besturingssysteem WebOS, maar deels is dat een kwestie van wennen. 

9.5
LG-OLED65C16LA-Toestel
FWD award

Beoordeling
LG OLED65C16LA

Pluspunten
 • Zeer goede beeldverwerking
 • Verbeterde motion interpolation
 • Top zwartweergave met veel schaduwdetail
 • Uitstekende HDR-beelden
 • HDMI 2.1 met ruimste featureset
 • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos
Minpunten
 • WebOS 6.0 interface is nauwelijks te personaliseren
 • Moeilijk te combineren met een soundbar op een tv-meubel

Beoordeling LG OLED65C16LA

Nu het nieuwe OLED Evo-paneel voorbehouden is voor de G1 is de C1 niet meer identiek aan het hogere model op vlak van beeldprestaties. Maar in de praktijk merken we slechts een relatief klein verschil, de C1 boet ongeveer 10% helderheid in, vooral bij zeer heldere beelden in HDR. In SDR lijkt er ons zelfs geen verschil te zijn. De lijst met minpunten is dan ook relatief kort. Wat WebOS 6.0 betreft hopen we op wat personalisatiemogelijkheden in de toekomst. En wie een soundbar wilt gebruiken met de C1 moet er rekening mee houden dat het toestel laag boven het meubel staat, en dat de centrale voet mogelijk in de weg zit.

Verder is er enkel goed nieuws. De LG levert prima beeldverwerking. Zijn goede resultaten uit voorgaande jaren zijn op de nieuwe Alpha9 Gen4 processor verder aangescherpt met een aantal kleine verbeteringen. Vooral de verbeterde motion interpolation viel in de smaak, het scherm kan je films nu een mooie bioscoop-look geven zonder vervelende zij-effecten. Het OLED-scherm staat garant voor knappe kleuren, diep contrast en prima schaduwdetail waarbij enkel de allerdonkerste nuances kunnen verdwijnen. En zoals reeds gezegd, ondanks het feit dat het geen OLED evo-scherm is, is de helderheid uitstekend. Gamers kunnen rekenen op een van de ruimste featuresets die beschikbaar zijn.

Net zoals de G1 is de C1 opvallend agressief geprijsd ten opzichte van de introductieprijs van zijn voorganger. Maar ook tegenover een concurrent zoals de Sony A80J komt de LG scherp uit de hoek. Het toestel biedt enorm veel waar voor zijn geld en is dan ook een kooptip.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG OLED65C16LA

Rotel A11 en CD11 Tribute geïntegreerde versterker en cd-speler

Deze twee producten zijn op zichzelf al dik in orde, maar samen weten ze geluid voort te brengen waar klankmagiër Ken Ishiwata trots op kan zijn. Deze apparaten weten de muziek zoals die bedoeld is over te brengen, zonder daarbij zelf allerlei poespas toe te voegen. Het is dan ook een vrij hoge prijsklasse, maar hiervan heb je wel vele jaren plezier.

9.5
A11 and CD11 Tribute Stacked Black

Beoordeling
Rotel A11 en CD11 Tribute

Pluspunten
 • Zeer natuurlijke, neutrale weergave
 • Gaat de techniek volledig uit de weg
 • Uitstekende low level informatie
 • Zeer goede ruimtelijke weergave
 • Bijzonder goed gedefinieerd laag
Minpunten
 • Niets voor deze prijsklasse

Beoordeling Rotel A11 en CD11 Tribute

De in zwart en zilver verkrijgbare Rotel A11 en CD11 Tribute, vormen een indrukwekkend eerbetoon aan de legendarische klank magiër Ken Ishiwata. In basis gaat het hier om twee producten die ook in hun standaarduitvoering al dik in orde zijn. Maar door een reeks kleinschalige maar zeer effectieve componentwijzigingen, een nieuw prestatieniveau in deze prijsklasse hebben weten te bereiken. Hoewel zowel de versterker als cd-speler uitstekend individueel kunnen worden gebruikt, wordt wat mij betreft het mooiste resultaat bereikt wanneer ze gezamenlijk worden gebruikt. Vooral omdat dan zo prachtig hoorbaar is hoeveel aandacht en moeite is gedaan om er zo’n prachtig kloppend muzikaal geheel van te ‘smeden’. Als ik het absolute hoogtepunt van deze combinatie zou moeten omschrijven hoef ik niet lang na te denken. Het is voor mij namelijk de eigenschap dat ze bijna zonder er een eigen signatuur toe te voegen, de muzikale boodschap van iedere artiest op zeer integere wijze voor het voetlicht brengt. Natuurlijk luistert iedereen bij nieuwe audiocomponenten in eerste instantie hoe ze klankmatig presteren. Toch ben je bij deze 11-reeks verrassend snel door deze fase heen. Vooral omdat al heel snel duidelijk wordt dat de muziek met bijna magische hand om, over, langs en vooral emotioneel door je heen kan vloeien en je zelfs echt kan raken. Dit is al bijzonder voor aanzienlijk hogere prijsklassen, maar voor dit bedrag bijna als uniek te beschouwen. Kortom een diepe buiging voor zowel het Rotel ontwerpteam als natuurlijk Ken Ishiwata. Een klankkunstenaar die met deze twee apparaten muziekliefhebbers nog voor een laatste keer voor wat hem betreft, heel gelukkig wilde maken.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Rotel A11 en CD11 Tribute

Panasonic TX-65JZW2004 (JZW2004-serie) oled tv

Panasonic laat de concurrentie achter zich met dit toestel, want met zijn extra heldere OLED-scherm weet hij grenzen te verleggen. Het is bij dit tv-toestel echt zoeken naar minpunten, want de beeldkwaliteit is om te zoenen. De kalibratie is ook van professioneel niveau en het zwartdetail laat zijn indruk achter. Dankzij de HDMI 2.1-aansluitingen is dit toestel ook voor gamers een zeer geschikte keuze.

9.5
Panasonic-TX65JZW2004-toestel
FWD award

Beoordeling
Panasonic TX-65JZW2004

Pluspunten
 • Referentie kleurweergave in HDR én SDR
 • Hoge piekluminantie
 • Uitstekend geluid, met Dolby Atmos
 • Uitstekende bewegingsscherpte
 • Zeer goed zwartdetail
 • Dolby Vision IQ én HDR10+ Adaptive
 • HDMI 2.1 met alle gaming-features
Minpunten
 • Iets meer zichtbare banding tov vorige modellen
 • Apple TV en Disney+ ontbreken
 • Prijs

Beoordeling Panasonic TX-65JZW2004

Panasonic scoort al enkele jaren hoge ogen met de 2000-reeks en ze zijn kennelijk vastbesloten om dat te blijven doen. Als we dan toch minpunten moeten aanstippen zijn die niet zo ernstig. De tv ondersteunt geen DTS, en het smart tv-platform mist (hopelijk voorlopig) Apple TV en Disney+. Wel opvallend was dat de JZW2004 minder goed dan voorgaande modellen banding in zachte gradiënten kon wegwerken.

Wie beeldkwaliteit voorop stelt, mag op beide oren slapen. De TX-65JZW2004 levert indrukwekkend knappe beelden. De kalibratie is van het niveau van professionele apparatuur. SDR- en HDR-beelden spetteren van het scherm met rijke kleuren, perfect contrast en uitmuntend zwartdetail. De HCX Pro AI processor zorgt voor verfijnde beeldverwerking en laat nauwelijks steken vallen. Doe er dan nog eens de indrukwekkende audioprestatie bij en je weet dat deze tv garant staat voor een ongelooflijke filmavond. Nu de JZW2004 ook beschikt over HDMI 2.1-aansluitingen, met alle vereiste gaming-features en een uitstekende input-lag, is hij ook voor gamers een sterke keuze.

De hoge prijs blijft wel een horde, maar lijkt ons verantwoord. Je haalt per slot van rekening een referentie in huis.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Panasonic TX-65JZW2004

Yamaha A-S1200 - stereoversterker met hoog retrogehalte

Met zijn duurzame concept en uitstekende bouwkwaliteit is deze stereoversterker een krachtig apparaat voor zijn prijsklasse. Het nadeel is dat er bronnen met analoge uitgangen zijn vereist, maar verder weet hij vooral uit te blinken in zijn lichtwarme prestatie en geluid. 

9.0
Yamaha A-S1200 review 5
FWD award

Beoordeling
Yamaha A-S1200

Pluspunten
 • Uitstekende bouwkwaliteit en afwerking
 • Stabiele voeding
 • Aangename, lichtwarme presentatie
 • Redelijke krachtig
 • Duurzaam concept
Minpunten
 • Bronnen met analoge uitgangen vereist

Beoordeling Yamaha A-S1200

De Yamaha A-S1200 is een uitstekende stereoversterker voor wie een goede geluidskwaliteit even belangrijk vindt als een retrouitstraling. Dat klinkt wat frivool, maar wie intens naar muziek luistert mag zijn ogen ook iets cadeau doen.

De opmerkingen over het uiterlijk van deze versterker mogen je echter niet afleiden van zijn andere kwaliteiten. Want die zijn er zeker. Het gebrek aan streaming of een digitaal luik kan inderdaad voor sommigen een min zijn. Dit is niet een versterker die je zomaar insteekt om dan te beginnen streamen. Voor anderen is dit net een pluspunt omdat net die streamingfuncties de levensduur/bruikbaarheid van een apparaat kunnen ondermijnen. Je bent niet afhankelijk van software-updates die al dan niet opduiken.

De A-S1200 is zeker een stereoversterker die wat aankan. Typische luidsprekers kun je probleemloos aansturen. Het lijkt ons ook dat dit oorvriendelijk toestel beter past bij meer luidsprekers dan sommige oudere, wat analytischere Yamaha’s. Heb je geen ingebouwde DAC of streaming nodig, dan is in zijn prijsklasse een uitstekende keuze.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Yamaha A-S1200

ELAC Carina BS243.4 monitor luidsprekers

Een boekenplankspeaker heeft vaak als nadeel dat het geluid tegenvalt, maar dat is in het geval van de ELAC Carina absoluut niet het geval. Deze heeft een slim design wat ten goede komt aan de geluidskwaliteit en daardoor veel audiofielen blij zal maken. Iets wat wij niet hadden verwacht in de lagere prijsklasse waarin deze speaker zich bevindt. Chapeau!

9.0
Review Elac Carina 2

Beoordeling
ELAC Carina BS243.4

Pluspunten
 • Mooie, gedetailleerde hoog
 • Compact formaat maar geen kleine sound
 • Goede basprestaties
 • Prima afwerking voor de prijs
Minpunten
 • Vereisen een betere versterker

Beoordeling ELAC Carina BS243.4

Ben je op zoek naar boekenplankspeakers die veel inzicht bieden in het fijne detail van muziek zonder daarbij tekort te schieten qua basprestaties? Dan is de Carina BS243.4 zeker een te onderzoeken optie. Het slimme design met een opening aan drie zijden zorgt voor een verrassend volwassen laag, ook als de volumeknop niet echt ver opengedraaid is. De echte ster is echter die JET-tweeter, die deze ELAC-boekenplankspeaker behoorlijk wat audiofiele kwaliteiten geven. En dat in een prijsklasse waar je dat niet meteen verwacht.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker ELAC Carina BS243.4

LG OLED65G1RLA - G1-serie oled tv met OLED evo-paneel

Eerder hadden we in dit artikel al de C1, maar de G1 mag zeker ook niet ontbreken. Hij is duurder, mede dankzij zijn nieuwe OLED-evo-paneel, maar er is niet heel veel verschil te merken. De beeldkwaliteit is wederom uitstekend en met AI Helderheid worden ook wat doffere beelden toch flink opgepoetst. Tel daarbij een geweldige geluidskwaliteit op dankzij Dolby Atmos en je hebt een televisie die geschikt is voor het hele gezin, inclusief de gamers.

9.0
LG G1 oled evo oled tv
FWD award

Beoordeling
LG OLED65G1RLA (G1-serie)

Pluspunten
 • Knap ontwerp voor wandmontage
 • Zeer goede beeldverwerking
 • Verbeterde motion interpolation
 • Top zwartweergave met veel schaduwdetail
 • Uitstekende HDR-beelden
 • HDMI2.1 met ruimste featureset
 • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos
Minpunten
 • OLED evo-paneel niet zo helder als verwacht
 • WebOS 6.0 interface is nauwelijks te personaliseren

Beoordeling LG OLED65G1RLA (G1-serie)

De G1 is uitgerust met een nieuw OLED evo-paneel. Dat zou naast zijn Gallery design de reden moeten zijn voor zijn meerprijs ten opzichte van de C1. Helaas, die hooggespannen verwachtingen kan de G1 niet inlossen. In de praktijk zien we maar weinig verschil met de 2020 GX-reeks. Kleurbereik en piekhelderheid zijn nauwelijks beter. Enkel op een volledig wit scherm zien we de verwachtte 20% extra helderheid.  Daarnaast zijn we maar matig tevreden over het nieuwe WebOS 6.0. Voorlopig wordt er veel ruimte verspild, en kan je niet genoeg zaken personaliseren om dat tegen te gaan. Dat kan mogelijk veranderen in de toekomst, dat hopen we althans. Mocht dat pas volgend jaar aangepast worden, in een nieuwe versie van WebOS, dan is er altijd risico dat de toestellen van dit jaar bepaalde features niet krijgen. We roepen LG nogmaals op om nieuwe WebOS versies ook op eerdere modellen aan te bieden.

Tegenover die minpunten kan de OLED65G1RLA gelukkig heel wat pluspunten plaatsen. De beeldkwaliteit is uitstekend. We merken lichte verbeteringen in de beeldverwerking en vooral in Trumotion heeft LG heel wat vooruitgang geboekt. Motion interpolation levert heel mooie resultaten, zodat je erg mooie bioscoopstijl beelden kunt realiseren, of erg vloeiende beelden al naargelang je persoonlijke smaak. Intense, rijke kleuren, ruim schaduwdetail, perfect contrast, en een paar slimme features zoals AI Helderheid creëren schitterende beelden, in SDR en HDR. Uitstekende geluidskwaliteit met Dolby Atmos ondersteuning zorgt voor een prima muzikale ondersteuning van je films. Gamers krijgen er zo goed als alle features bij die op hun verlanglijst staan. Al dat moois zit in een knap,  slank design dat je aan de muur hangt, of optioneel op een meubel of op een drievoet zet.

De prijs? De G1 is opvallend laag geprijsd. De GX was bij introductie zo maar eventjes 800 euro duurder. Zelfs nu is de officiële richtprijs van de GX nog steeds 300 euro hoger. Maar online zien we uiteraard een ander beeld. De GX wordt momenteel met flink wat korting verkocht. Wie het design op het oog heeft, kan dan ook een uitstekend koopje doen met het model van vorig jaar.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG OLED65G1RLA (G1-serie)

T+A HA 200 en Solitaire P

Deze HA 200- en Solitaire P-combinatie weet ons audiohart volledig te stelen. Wat ons betreft kun je het eigenlijk niet beter krijgen, al wordt er door sommige muziekpuristen geklaagd dat er teveel functionaliteiten zijn. Wil je juist alles in één? Dan is dit een apparaat om in de gaten te houden. 

9.0
T+A Solitaire P 3

Beoordeling
T+A HA 200 en Solitaire P

Pluspunten
 • Head-fi totaaloplossing op premiumniveau
 • Uitgebreide connectiviteit, incluis Bluetooth (aptX HD)
 • Uitstekende deels klasse A-werking
 • HDMI-inputs (optioneel)
 • Speelt op het hoogste niveau
 • P-SE is top voor z’n prijs
Minpunten
 • Lossless streaming vereist externe oplossing

Beoordeling T+A HA 200 en Solitaire P

De combinatie van de HA 200 en Solitaire P is zeer geslaagd. Het is een lichtvoetige, inzichtrijke ervaring om muziek te beluisteren met dit duo. Endgame? Tja, in die hoogste regionen van de headfi zijn de discussies het hevigst, maar volgens ons wel. Het enige wat je echt tegen de HA 200 kunt zeggen is dat het voor puristische luisteraars wellicht te veel functionaliteit bezit. Sommigen zullen toch eerder een aparte DAC/versterkeroplossing verkiezen. Ben je echter op zoek naar een alles-in-één-toestel dat werkelijk alles doet en dat op hoog niveau? Dat zit je met de HA 200 gebeiteld.

De Solitaire P is bovendien een zeer goede hoofdtelefoon, met een lichte, snelle toets die bijna doet denken aan een elektrostaat. Niet helemaal hetzelfde uiteraard, maar toch is heel anders dan menige dynamische en planar-magnetic rivalen. De Solitaire P is een van de beste koptelefoons die je momenteel kunt vinden, een enorme prestatie. Maar dat kun je eigenlijk ook zeggen van de Solitaire P-SE.

Lees de volledige review

Samsung Galaxy S21 en S21 Ultra

Samsung heeft er minder werkgeheugen ingestoken, maar dan nog is de Samsung Galaxy S21 een zeer goed en toegankelijk toestel, dat we voor zijn vrij zachte prijs van 849 euro een geweldige aankoop vinden voor zijn prijsklasse. Hij presteert goed, biedt een geweldige fotokwaliteit en is erg prettig in gebruik. We raden je wel aan om voor de gewone versie te gaan, want de Ultra is erg duur voor erg weinig extra.

9.0
productfoto galaxy s21
FWD award

Beoordeling
Samsung Galaxy S21 en Galaxy S21 Ultra

Pluspunten
 • Betaalbaar vlaggenschip
 • Goede camera's
 • Fris design
 • Display en geluid prima in orde
Minpunten
 • Wel iets inleveren ten opzichte van de S20
 • Camera's nog wat inconsistent
 • Ultra is prijsverschil (nog) niet waard

Beoordeling Samsung Galaxy S21 en Galaxy S21 Ultra

Alhoewel Samsung op papier een kleine stapje terug heeft gedaan met minder werkgeheugen, een lagere resolutie en een plastic achterkant, is de Samsung Galaxy S21 echt hét toestel van dit moment. Voor een prijs van 849 euro zal je niet snel een beter toestel vinden. De prestaties zijn goed, foto-kwaliteit is top en het toestel is erg fijn in gebruik. De Samsung Galaxy S21 Ultra is het betere toestel van de twee, maar is het prijsverschil van ruim 400 euro niet waard. In potentie zijn de camera's van het duurdere toestel beter, maar die worden op dit moment nog niet ten volle benut.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy S21 en Galaxy S21 Ultra

Totem Element Fire V2 luidsprekers

Totem Element Fire V2 bewijst hoe goede audio moet klinken. De woofer biedt een geweldige gelaagdheid in de lage tonen, terwijl de tweeter juist zorgt dat de hoge tonen on point zijn. Met deze speaker zet je met gemak je hele woonkamer in vuur en vlam.

9.0

Beoordeling
Totem Element Fire V2

Pluspunten
 • Laagweergave
 • 3D Stereobeeld
Minpunten
 • Uitgesproken uiterlijk
 • Match met versterker

Beoordeling Totem Element Fire V2

De incoherente weergave die ik aan het begin van de recensie dacht waar te nemen bleek slechts een eerlijke en waarheidsgetrouwe afspiegeling van de opname te zijn. De Totem Element Fire V2 laat precies horen hoe de opnamekwaliteit is. What you play is what you get. De Torrent woofer is uitzonderlijk goed en zorgt voor snelheid en geweldige gelaagdheid in de laagweergave. De tweeter zet in combinatie met het Geometric Cabinet Design een fantastisch stereobeeld neer waarbij vooral de diepte ervan extra opvalt. Het wat lagere rendement van de speaker is iets om rekening mee te houden bij de match met je versterker maar dat is het enige ‘minpunt’ wat ik kan verzinnen. Met deze Element Fire V2 haal je een topklasse stand-mount speaker in huis die je gegarandeerd in vuur en vlam zet!

Lees de volledige review

Xbox draadloze headset

Microsoft is enorm goed aan het boeren op de gamemarkt, want het heeft met Xbox Game Pass een schot in de roos. Daarnaast heeft het dit jaar nog een geweldige uitvinding gedaan: de Xbox draadloze headset. Deze hoofdtelefoon biedt audio van hoog niveau en een makkelijke bediening, naast zijn draagcomfort waarmee je makkelijk avonden kunt gamen. 

9.0
xbox-draadloze-headset
FWD award

Beoordeling
Xbox draadloze headset

Pluspunten
 • Draaiknoppen voor audio
 • Uitstekende microfoon
 • Comfortabel design
 • Bluetooth en Xbox Wireless
Minpunten
 • Schakelt automatisch Xbox in
 • Standaardinstellingen
 • Geen high-end bluetooth audiocodecs
 • Extra betalen voor Dolby Atmos en DTS:X Headphones

Beoordeling Xbox draadloze headset

De Xbox draadloze headset is verre van perfect, maar Microsoft streeft wel perfectie na. Puur als Xboxkoptelefoon doet de headset echt de belangrijkste dingen goed. De audiokwaliteit is van een hoog niveau, de bediening is toegankelijk en de koptelefoon zit heel comfortabel. Maar er zijn ook wat smetten op de ervaring. Zo is er geen high-end bluetooth audiocodec aanwezig, moet je extra betalen voor andere surroundstandaarden en gaat de Xbox altijd aan wanneer je de headset aanzet. Kun je daarmee leven, dan is dit dé headset die je voor je Xbox wil.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Xbox draadloze headset

Xiaomi Redmi Note 10 Pro

De Chinese telefoonleverancier Xiaomi heeft dit jaar goud in handen gehad met Redmi Note 10 Pro. Deze low-budget-smartphone is voorzien van allerlei moderne gemakken, zoals een hoge refreshrate, een grote batterij en een flinke camera-setup. De processor is eigenlijk een van de weinige dingen die te wensen overlaten, maar verder is dit een absolute must-have voor wie op zoek is naar een telefoon voor een fijne prijs.

9.0
Xiaomi Redmi Note 10 Pro
FWD award

Beoordeling
Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Pluspunten
 • Geweldige prijs-kwaliteitsverhouding
 • Hoofdcamera is top bij daglicht
 • Amoled-scherm én 120Hz
 • Grote batterij
Minpunten
 • Niet geschikt voor veeleisende gamers
 • Geen 5g-ondersteuning
 • MIUI nog te rommelig

Beoordeling Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Vanaf 279 euro haal je een groot amoled-scherm met een refresh rate van 120Hz, een 108-megapixel camera, dual speakers en een grote batterij van 5.020 mAh met 33W-snelladen in huis. Waar vind je verder deze specificaties voor zo weinig geld? We zijn dan ook heel enthousiast over deze smartphone, omdat het ongelofelijk veel kwaliteit voor een lage prijs levert. Echte gamers hebben wellicht niet voldoende aan de processor in deze smartphone. Voor alle andere gebruikers die voor weinig geld zoveel mogelijk smartphone in huis willen halen is deze Xiaomi Redmi Note 10 Pro één van de beste deals van dit moment.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Bowers & Wilkins PI7

Er komen jaarlijks zoveel draadloze oordopjes uit, dat het moeilijk is om van te voren al het kaf van het koren te scheiden. Bowers & Wilkins PI7 is wat dat betreft een slachtoffer van de verzadigde markt, want je zou deze draadloze oortjes bijna kunnen missen tussen alle schreeuwerige andere merken. Zonde, want dit zijn één van de beste draadloze oortjes die je nu kunt kopen. Niet alleen qua geluidskwaliteit, maar ook qua afwerking, mogelijkheden en herlaadbaarheid.

9.0
Review Bowers Wilkins PI7 2
FWD award

Beoordeling
Bowers & Wilkins PI7

Pluspunten
 • Prima geluidskwaliteit
 • Ondersteuning voor audiofiele codecs
 • Case is tevens zender, handig tijdens lange vluchten
 • Best in class noise-cancelling
 • Draadloos laden en Quick Charge via kabel
Minpunten
 • Prijskaartje
 • Geen uitzonderlijke autonomie
 • Geen EQ in app

Beoordeling Bowers & Wilkins PI7

De Bowers & Wilkins PI7 zijn zonder twijfel één van de beste draadloze oortjes die je kunt kopen. Ze bieden een lichtwarme weergave waar je uren naar kunt luisteren, een zeer goede ruisonderdrukking en zijn bovendien hoogwaardig afgewerkt. Bovendien heeft Bowers & Wilkins gezorgd voor een paar extra handige features die je elders zelden of niet vindt, zoals draadloos laden en de mogelijkheid om de case als zender in te zetten. Hierdoor kun je deze oortjes ook op een vliegtuig gebruiken of in combinatie met een muziekspeler zonder Bluetooth. Voor al die luxe en technologie betaal je wel een hoofdprijs.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Bowers & Wilkins PI7

Philips Hue Wall Switch Module

Niet alleen op het gebied van mobile en audio was er dit jaar flinke winst te behalen, ook in de smarthomemarkt zagen we geweldige producten voorbij komen, zoals de Philips Hue Wall Switch-module. Hij is enorm prettig in gebruik, valt erg mee in prijs en je kunt hem in een handomdraai installeren. Hiermee maak je je schakelaars in één keer een stuk slimmer.

9.0
Philips Hue Wall Switch Module review 8
FWD award

Beoordeling
Philips Hue Wall Switch Module

Pluspunten
 • Snel en eenvoudig te installeren
 • Alle benodigdheden meegeleverd
 • Fysieke schakelaars worden slim
 • Nooit meer een Hue-lamp zonder stroom
 • Behoud je eigen schakelmateriaal
Minpunten
 • Batterij (al gaat die vijf jaar mee)
 • Niet goedkoop

Beoordeling Philips Hue Wall Switch Module

Met een prijs van (op het moment van schrijven) 40 euro of 35 euro per stuk is de Philips Hue Wall Switch Module zeker geen goedkope accessoire, maar in de periode dat ik de module heb mogen testen ben ik wel overtuigd. Als je veel Hue-lampen in huis gebruikt kan deze module zeker een toegevoegde waarde zijn. Je kunt je (mooie en bij het interieur passende) schakelmateriaal blijven gebruiken, je kunt je schakelaars een stuk slimmer maken én je er hoeft nooit meer een Hue-lamp zonder stroom te zitten. De module is snel en eenvoudig zelf te installeren, past achter nagenoeg elke schakelaar en werkt binnen enkele minuten. Wil je er het maximale uithalen, dan is een pulsdrukker gewenst. Hiermee kun je de Hue-lampen namelijk ook dimmen.

Lees de volledige review

Tedee slim slot

Ben je op zoek naar een handige manier om mensen toegang te geven tot je huis, zonder dat je de sleutel hoeft af te geven? Het slimme slot van Tedee is je oplossing. Dit slot is zo zeldzaam goed, dat we er weinig op aan te merken hebben. De installatie kon wat makkelijker, maar voor de rest is het een betrouwbaar slot met een perfecte werking.

9.0
tedee-slot
FWD award

Beoordeling
Tedee

Pluspunten
 • Werkt zoals geadverteerd
 • Beveiliging en integraties
 • Strak, toegankelijk design
 • Lange batterijduur
 • Eigen sleutels als back-up
Minpunten
 • Je kunt niet zien of de deur dicht zit
 • Installatie mag iets duidelijker

Beoordeling Tedee

Het slimme slot van Tedee is zo'n zeldzaam goed product dat precies werkt zoals geadverteerd. Natuurlijk zijn er kleine dingen die beter kunnen, zoals een ietwat duidelijkere installatie. Ook kun je niet zien of de deur daadwerkelijk dicht zit of niet, zoals dat wel met de Yale Linus kan. Maar voor de rest werkt het slot perfect, zijn we geen gekke problemen tegengekomen en straalt het strakke slot veel vertrouwen uit. De Tedee is bovendien, dankzij het design, erg toegankelijk. Ook is het fijn dat je altijd nog eigen sleutels als back-up kunt gebruiken.

Lees de volledige review

LG DSP8YA soundbar

Een televisie kan met zijn speakers nooit zoveel goed geluid voortbrengen als een soundbar. Zoek je naar een geschikt exemplaar, dan raden wij de LG DSP8YA aan, een soundbar die een geweldige Atmos-prestatie kan brengen, maar ook een prettige muziekweergave en streamingopties. De afstandsbediening is wat plastic, maar meestal heb je die toch niet zo nodig om van deze soundbar te kunnen genieten.

9.0
LG DSP8YA soundbar

Beoordeling
LG DSP8YA

Pluspunten
 • HDMI 2.1
 • Prima kalibratiefunctie
 • Eerder verfijnd en gedetailleerd dan machtig
 • Goede streamingopties en app
 • Integratie met subwoofer
Minpunten
 • App verliest soms connectie
 • Remote mocht iets chiquer

Beoordeling LG DSP8YA

De DSN8YG van vorig jaar vonden we een zeer goede soundbar. Aangezien de LG DSP8YA eerder een evolutie is van dat toestel en niets aan het recept verandert, blijft onze beoordeling positief. Voor een scherpe 699 euro biedt deze LG-soundbar heel wat goede zaken: een overtuigende maar subtiele Atmos-presentatie bij alle films, een degelijke muziekweergave, kamerkalibratie en goede streamingopties. De fel verbeterde app en de HDMI 2.1-ingang zijn mooie toevoegingen. De dingen waarop we kritiek hebben, zoals een wat goedkopere remote, doen geen afbreuk aan de positieve vibe.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG DSP8YA

Nest Audio slimme WiFi-speaker

Een slimme assistent gebruiken werkt het makkelijkst via een goede slimme speaker. Nest Audio is wat ons betreft zo’n speaker, want hij brengt een flinke poest meer geluid dan de veel kleinere Nest Home Mini. De mogelijkheden van de Google Assistent blijven eindeloos en zeker in kleinere ruimtes komt deze Nest Audio echt goed tot zijn recht.

9.0
Google Nest Audio
FWD award

Beoordeling
Nest Audio

Pluspunten
 • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Eenvoudige installatie en bediening
 • Alle mogelijkheden van de Google Assistant
 • Muteknop voor de microfoon
 • Goede audiokwaliteit
Minpunten
 • Niet voor grotere ruimten
 • Geen aansluitingen
 • Stof is lastiger schoon te houden

Beoordeling Nest Audio

De Nest Audio heeft maar weinig minpunten. Wellicht het enige puntje is het design. Daar moet je van houden en het is wat lastiger schoon te houden, maar aan de andere kant valt de speaker door het onopvallende design fijn weg in het interieur. Het schuifje voor de microfoon is een pluspunt en hoewel de overige fysieke knoppen verdwenen zijn is de bediening van de Nest Audio eenvoudig. Daarnaast is dit model een Google-speaker zoals we het gewend zijn, met alle mogelijkheden die de Google Home-app biedt, inclusief smarthome- en spraakbediening. De Nest Audio levert voor 99 euro een comfortabele audioweergave waarbij vooral de lage tonen en de dynamiek en balans positief opvallen. Het is een allrounder die met alle soorten muziek overweg kan. Wel zouden we de speaker vooral in kleine tot middelgrote gebruiken. Zet je de speaker in een grotere ruimte dan is het aan te raden er twee te koppelen voor een stereoweergave. Alles bij elkaar genomen zijn er voor 99 euro maar weinig speakers te vinden die net zoveel bieden en net zo goed klinken.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Nest Audio

AirThings View Plus luchtkwaliteitsmeter

Als er iets duidelijk is geworden bij deze pandemie, dan is het dat je moet zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis. Zet regelmatig deuren en ramen tegen elkaar open en zorg bovendien voor schone lucht door bijvoorbeeld je afzuigkap te gebruiken. AirThings View Plus helpt je inzicht te krijgen in hoe schoon de lucht in jouw huis is. Hij is uitgebreid en accuraat, maar komt wel met een vrij hoge prijskaart.

9.0
airthngs-view-plus
FWD award

Beoordeling
AirThings View Plus

Pluspunten
 • Usb-kabel voor stroom
 • Duidelijk scherm voor overdag
 • Aanpasbaar en uitgebreid overzicht
 • Uitleg en tips
 • Installatie is zo gepiept
Minpunten
 • Zes batterijen
 • Scherm licht niet op
 • Geen echte Google Assistent-integratie
 • Led-lamp is te klein
 • Design

Beoordeling AirThings View Plus

De waarde van een luchtkwaliteitsmeter in huis zal voor iedereen anders zijn. Ben je hierin niet geïnteresseerd, dan zal de AirThings View Plus je ook niet overhalen er eentje te halen. Ben je echter op zoek naar een uitgebreide, aanpasbare en accurate meter voor in huis, dan is de kans groot dat je dit product in huis haalt. 299 euro is echter wel een fors bedrag voor een accessoire die niets anders doet dan meten -- zeker wanneer je ook meters zonder scherm kunt kopen die soms maar de helft van dat bedrag van je bankrekening zullen afschrijven.

Dat scherm is echter wel heel handig. Zeker wanneer je gewoon snel wil weten hoe het zit met een bepaalde waarde in huis. Een hoog CO²-gehalte kan namelijk echt schadelijk zijn en datzelfde geldt voor radon en schadelijke deeltjes. Maak je je hier zorgen om, dan is het sowieso handig een luchtkwaliteitsmeter aan te schaffen. Het scherm zorgt ervoor dat je in een oogopslag weet hoe het zit. En wanneer je de waardes een beetje leert kennen, dan weet je mettertijd ook of je al actie moet ondernemen of niet -- dan heb je dat led-lampje ook niet nodig.

De AirThings View Plus lost een aantal problemen op die we bij de Wave Plus tegenkwamen. Zo is er nu een directe internetverbinding, is er een extra datapunt toegevoegd en kunnen we ook andere AirThings-producten aansluiten. En de waarde van het scherm is inmiddels duidelijk. Een luchtkwaliteitsmeter kan echt helpen in de strijd tegen ongezonde lucht in huis. De View Plus is een handige en ontzettend fijne tool om de kwaliteit in beeld te brengen. Hij is een beetje duur, maar wat ons betreft is hij dat helemaal waard.

Lees de volledige review

Smart Gateways slimme watermeter

Wil je weten hoe het waterverbruik ervoor staat binnen jouw huishouden? Je kunt je rekening erbij pakken van je waterleverancier, maar beter nog is Smart Gateways watermeter, want die laat net even wat meer inzichten zien. Hij meet precies wat is verbruikt en is bovendien makkelijk te monteren.

9.0
Review Smart Gateways slimme watermeter 3
FWD award

Beoordeling
Smart Gateways slimme watermeter

Pluspunten
 • Nauwkeurige watermeter
 • Goede smarthome-integratie
 • Eenvoudig te installeren en monteren
 • Goede ondersteuning
Minpunten
 • Zonder smarthomehub of kennis van MQTT niet te gebruiken

Beoordeling Smart Gateways slimme watermeter

De slimme watermeter van Smart Gateways is een must-have voor diegenen die hun waterverbruik inzichtelijk willen krijgen. De meter is eenvoudig aan te sluiten en te monteren, en ook nog eens eenvoudig aan grote smarthomeplatformen zoals Homey en Home Assistant te koppelen. Met de data kun je vervolgens alle kanten op. De meter doet precies wat hij belooft te doen, nauwkeurig en zonder problemen. Daarbij is er ook goede support vanuit Smart Gateways waardoor elke vraag een antwoord krijgt.

Lees de volledige review

Meer informatie

Wil je meer reviews lezen die dit jaar op FWD zijn verschenen? Dat kan. Je kunt bij ons terecht voor bijvoorbeeld de beeldreviews en de audioreviews.

Reacties (0)