Review: Philips 65PML9636 (PML9636-serie) lcd led tv

15 december 2021 + 10 minuten 18 Reacties
Philips_65PML9636_lifestyle
FWD award

Ook Philips heeft dit jaar miniLED-modellen in zijn line-up. Deze 65PML9636 is de beste LCD-tv die je bij Philips kan kopen. Hij moet indrukwekkende helderheid combineren met sterk contrast, is uitgerust met een Bowers & Wilkins luidsprekerbalk, HDMI 2.1-aansluitingen en natuurlijk ook Philips’ P5 AI-beeldprocessor. Kan hij de strijd aan met de OLED-modellen?

Philips 65PML9636 – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Philips 2021 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2021.

WatUltra HD Full Array LED-LCD-tv met lokale dimming (32x32 segmenten)
Schermformaat65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen4x HDMI (2x v2.1 48 Gbps, 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR, AMD Freesync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, subwoofer pre-out, 2x antenne, Bluetooth
Extra'sHDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 10.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 5th Gen P5 AI Processor, vierzijdige Ambilight
Afmetingen1.449 x 930 x 286 mm (incl. voet)
Gewicht35,7 kg (incl. voet)
VerbruikSDR 95 (F) / HDR 170 watt (G)
Adviesprijs2.999 euro

Philips 65PML9636 - Design

Het design van de 65PML9636 (PML-9636-serie) wordt gedomineerd door de indrukwekkende luidsprekerbalk die ook als voet dienst doet. Een scherp oog herkent onmiddellijk de Bowers & Wilkins oplossing met ‘Tweeter on Top’ die we ook al onder de OLED936 aantroffen.

De afwerking is top, en alhoewel het scherm uiteraard niet zo’n slank profiel heeft als een OLED-tv, valt dat nog bijzonder goed mee. Slimme afrondingen, en een slank metalen kader zorgen voor een elegante indruk. De rug heeft een licht ruwe textuur. De luidsprekerbalk is bovenaan afgewerkt met Kvadrat-luidsprekerstof, en aan de voor- en zijkanten met een metalen micromesh.

In de doos vind je overigens twee nekken om de tv met de luidsprekerbalk te verbinden. Een is voor wandmontage, de andere voor opstelling op een meubel.

Philips 65PML9636 - Aansluitingen

De PML9636 kreeg een uitgebreide set aansluitingen mee. Ze staan allemaal naar opzij of naar onder gericht, ideaal voor wandmontage. Je vindt twee HDMI 2.0-aansluitingen én twee HDMI 2.1-aansluitingen. Die laatsten leveren de maximale 48Gbps bandbreedte, en ondersteunen de volgende HDMI 2.1-functies: eARC, ALLM, 4K120 HFR en VRR.

Daarnaast zijn er drie USB-aansluitingen, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth (voor draadloze keyboards, de remote en draadloze hoofdtelefoon), een digitaal optische uitgang en hoofdtelefoonuitgang. Via de subwoofer pre-out kan je je eigen subwoofer aansluiten om de B&W geluidsoplossing nog wat extra oomph te geven.

Gebruiksgemak en smart tv

Onder de motorkap van de 65PML9636 (PML-9636-serie) vinden we dezelfde performante chipset als in OLED-modellen, gebaseerd op de MT5895, met een quad-core ARM Cortex-A73, 3 GB RAM en de Mali G52 GPU. Het is dan ook aangenaam navigeren door de Android TV-omgeving, alles verloopt vlot en de tv reageert prompt.

Ook op dit model blijft Philips voorlopig nog bij Android 10 versie, en daar zijn we absoluut niet rouwig om. Die versie kreeg overigens een lichtjes gestroomlijnd Home scherm die meer in de richting van Google TV gaat, maar wel personaliseerbaar blijft. Bovenaan staat een simpele menubalk waarin je naast Zoeken en Startscherm ook Ontdekken vindt. In die sectie geeft Android TV je aanbevelingen. Tot slot nog de Apps sectie waar je door alle apps bladert.

Voor een volledig overzicht lees je ons artikel over de mogelijkheden Android TV (gebaseerd op versie 9, maar nog steeds relevant).

We blijven hoop koesteren dat Philips volgend jaar zijn instellingenmenu wat moderniseert. Nu neemt elke aanpassing het volledig scherm of een groot deel ervan in beslag, zodat het lastig is om iets aan te passen. Ook een snelmenu zou een bijzonder goede toevoeging zijn.

Afstandsbediening

De lange, slanken zilverkleurige remote licht op als je een willekeurige toets aanslaat. Hij heeft een rug in zacht leder en licht daardoor erg aangenaam in de hand. Over de toetsen zijn we minder tevreden. Ze liggen perfect in het oppervlak van de remote, zonder voelbaar reliëf. Je duim dwaalt dan ook gemakkelijke af, en het gebeurt dus wel eens dat je een verkeerde toets aanslaat.

De layout is degelijk, maar we zagen toch liever een iets duidelijkere scheiding tussen de toetsen. Design is belangrijk, maar functionaliteit is toch belangrijker vinden we.

Functies

De PML9636 beschikt over een single tv-tuner en één CI+-slot. Opnemen kan naar USB harde schijf, maar tegelijk een ander kanaal bekijken is niet mogelijk. Philips kiest blijkbaar op al zijn topmodellen voor een enkelvoudige tuner. Geen probleem voor wie digitale tv via een settopbox kijkt, maar wil je daar vanaf dan is dit natuurlijk wel een vrij basic oplossing. Via alle streamingplatformen kan je genieten van HDR-content, en de mediaspeler is vrij volledig,  hij weigerde enkel Divx en Xvid.

Philips ondersteunt naast Google Cast ook DTS Play-Fi. Dat betekent niet alleen dat de tv DTS (en DTS HD) ondersteunt. Via dit WiFi multiroom systeem kan je een draadloze surroundopstelling creëren of het bijvoorbeeld het tv-geluid op je smartphone beluisteren of op een draadloze speaker in de keuken.

Ambilight

Natuurlijk geniet je op deze top-tv van vierzijdige Ambilight. Erg mooi wanneer hij op een tv-meubel staat, maar nog leuker als hij aan de wand hangt en de sfeer van de film echt rondom heel de tv uitstraalt. Ambilight heeft ondertussen heel wat functies naast het typische gebruik waarbij de leds de sfeer en kleur van de film over de achterliggende muur uitsmeren. Zo kan je Ambilight als Lounge licht gebruiken, is er Ambilight Music als je licht effecten wil op je geluid, en kan je dankzij AmbiSleep en AmbiWakeup gaan slapen en opstaan met Ambilight.

Philips 65PML9636 - Beeldverwerking

De 65PML9636 (PML-9636-serie) is uitgerust met de vijfde generatie P5 met AI. Dat is dus niet de ‘Dual Engine’ versie, die is voorbehouden voor de beste OLED-modellen, maar dezelfde versie die je vindt op de OLED806. We zien dan ook grotendeels dezelfde prestaties als op dat model.

De deinterlacing en detectie van film- en videoframerates is snel en betrouwbaar. Zo blijven gekartelde randen of moiré tot een minimum beperkt. De upscaling levert mooie beelden, en ongewenste ruis kan je vrij goed wegwerken. Voor willekeurige ruis gaat dat uitstekend, voor blokruis (gevolg van te zware videocompressie) is het effect wat minder sterk. Zie je dat soort problemen, dan mag je MPEG Artefactreductie vlot naar medium schakelen. Omdat de OLED806 niet al te sterk was in het wegwerken van kleurbanden vreesden we hetzelfde probleem op dit model. Dat bleek gelukkig iets minder erg. In onze donkere Game of Thrones scène zijn de problemen zichtbaar maar aanzienlijk minder storend dan op het OLED-model.

Wie de Filmmaker Mode gebruikt mag de ‘Scherpte’ instellingen naar 1 of 2 optrekken en Ultra Resolution activeren. Zonder die instellingen vonden we het beeld in sommige gevallen een tikje te vlak. Met die instellingen geef je net het fijnste detail een zetje.

De belangrijkste feature op deze processor is de AI Film detectie en uitgebreide classificatie. De P5 herkent nu wanneer je film kijkt en schakelt dan zelf over naar Filmmaker Mode of de Thuisbioscoop Mode. Bovendien zorgt Ambient Intelligence voor een meer uitgebreide aanpassing van het beeld op basis van de lichtsensor. Erg leuk is dat Philips je toelaat om onder de motorkap te kijken. De nieuwe ‘AI Picture Demo’ toont in real time wat de processor doet.

De 65PML9636 (PML-9636-serie) biedt uitstekende bewegingsscherpte, zeker wanneer je ‘Fast Motion Clarity’, een Black Frame Insertion (wat is BFI) techniek activeert. In de lichtste stand haalt hij nagenoeg alle detail in snel bewegende beelden naar boven, terwijl je relatief weinig helderheid verliest en er geen zichtbare flikkeringen ontstaan. Zeker aan te raden voor sport en games. De motion interpolation zorgt voor vloeiende beelden zonder overmatige artefacten. De ‘echte bioscoop’ stand liet nog iets te veel judder achter, we prefereren ‘Films’ voor onze films en tv-reeksen. Wil je echt vloeiend kijkspektakel kan je opteren voor ‘standaard’. De ‘vloeiend’ motionstijl laat iets te veel beeldartefacten zien.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

BeeldBeeld GeavanceerdBeeld Geavanceerd
Beeldmodus: Filmmaker mode

Kleur: 50
Contrast Achtergrondverlichting: 100
Scherpte: 1-2
Helderheid: 50

Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum
Scherp Beeld/MPEG Artefactreductie: MinimumScherpte/Ultra Resolution: AanKleur/Kleurverbetering: Uit
Kleur/Kleurengamma: Normaal
Kleur/Kleurtemperatuur: Warm
Contrast/Lokaal Contrast: Medium
Contrast/Perfect Natural Reality: Uit/Minimum
Contrast/HDR Perfect: Adaptief
Contrast/Perfect Contrast: Uit
Contrast/Videocontrast: 95
Contrast/lichtsensor: Aan
Contrast/Gamma: 0/+2Motion/Motionstijl: Films/StandaardFast Motion Clarity: Uit/Minimum

Philips 65PML9636 - Beeldkwaliteit

Philips koos voor een VA-paneel, om een uitstekend contrast te garanderen. En dat contrast merken we ook onmiddellijk, zelfs zonder enige vorm van local dimming scoort het scherm een ANSI-contrast van 5.848:1, een indrukwekkende prestatie.

De Full Array achtergrondverlichting met local dimming is opgebouwd uit miniLEDs die onderverdeeld zijn in 1.024 (32 x 32) zones. Dat zijn er heel wat meer dan bijvoorbeeld de Samsung 55QN95A die met 576 zones (of de 65QN95A met 792 zones) ook al knappe prestaties levert. Het scherm levert uitstekende uniformiteit, zowel in heldere als donkere beelden. Zodra we de local dimming activeren springt het contrast nog eens omhoog naar 11.550:1 op een van onze andere testpatronen, en zelfs naar ‘niet meer meetbaar’ op het ANSI schaakbord.

Dat zijn zeer veelbelovende resultaten. Tijd voor wat gewoon beeldmateriaal en dat bevestigt onze zeer goede indruk. Er is nagenoeg geen blooming zichtbaar, zeker niet als je recht voor de tv zit. En de zwartweergave is bijzonder indrukwekkend. We beoordelen met een OLED-tv naast de Philips als referentie, en die vergelijking laat een sterke indruk na.

Zijn er dan geen zwakke punten? Toch wel, net zoals we dat op andere tv’s met local dimming merken, zijn het vooral de heldere lichtaccenten op een zwarte achtergrond die onvermijdelijk wat aan intensiteit verliezen. Dat is bijvoorbeeld goed zichtbaar in de Gravity-testscène waar op sommige plaatsen de sterren duidelijk wat dimmer zijn. Omgekeerd echter veroorzaken bijvoorbeeld ondertitels geen plotse wijzigingen in het beeld. Het scherm vermijdt ook erg goed dat je zones ziet die echt uitgeschakeld zijn, dat soort probleem is in diezelfde scène maar heel sporadisch zichtbaar. De Philips slaagt er in om heel veel zwartdetail te bewaren, enkel de allerdonkerste nuances gaan verloren, maar zelfs in onze Revenant of Harry Potter scènes was dat geen probleem.

Voor de beste beelden schakelen we naar de Filmmaker Mode. Die toont een zeer goede kalibratie. De grijsschaal is over de hele lijn neutraal, weliswaar een tikje te koel. Philips zet de gammawaarde op 2,2. Dat is niet fout, maar voor filmmaker mode prefereren we toch 2,4 (zet de gamma-instelling op +2). Middentinten en donkere tinten zijn dan donkerder wat voor een iets intensere film-look zorgt. De kleurweergave is uitstekend, de beelden zijn rijk en krachtig, maar blijven correct met vooral nauwkeurige huidstinten.

Philips probeert ook steevast de maximale helderheid uit zijn tv’s te halen. Op ons testmodel was daardoor een tikje witdetail verdwenen. Laat het Videocontrast zakken naar 95 om dat op te lossen. De tv heeft overigens helderheid op overschot, dus daar hoef je zeker niet voor te vrezen. Kijk je meer in goed verlichtte omstandigheden, kies dan misschien de ‘Thuisbioscoop’ beeldpreset voor een wat krachtigere weergave.

De 65PML9636 (PML-9636-serie) is ‘Calman Ready’, wat betekent dat het automatische kalibratie ondersteunt in Portrait Displays Calman.

Philips 65PML9636 - HDR

Met HDR10, HLG, Dolby Vision én HDR10+ Adaptive biedt Philips een zeer ruime HDR-ondersteuning. Dolby Vision IQ, de tegenhanger van HDR10+ Adaptive, die rekening houdt met omgevingslicht ontbreekt nog. Philips gebruikt de lichtsensor wel in Dolby Vision, maar het is dus geen officiële Dolby Vision IQ implementatie.

We waren al redelijk onder de indruk van de prestaties in SDR, maar in HDR kan deze tv echt zijn spierballen laten rollen. In HDR Filmmaker Mode op een 10% venster gaat de meter boven de 2000 nits, naar 2039 nits om precies te zijn, en dat kan hij ook vlot vasthouden. Op het volledig wit veld haal je nog altijd 665 nits. Dat zijn ongeziene prestaties, waarmee hij zelfs de Samsung QN95A achter zich laat. Enkel op een volledig wit veld scoort de Samsung hoger.

Ook het kleurbereik is uitzonderlijk ruim. Met 97% DCI-P3 en 78% Rec2020 levert hij zelfs een ruimer bereik dan de beste OLEDs. Daarvoor gebruikt Philips overigens quantum dot-technologie, al zal je dat niet in de specificaties terugvinden. Deze Philips heeft dus flink wat ruwe kracht in huis, maar gaat hij er ook correct mee om? De HDR Filmmaker mode is zeer goed gekalibreerd. We zien net als in SDR dat de local dimming een minimum aan zwartdetail verbergt, maar niet in die mate dat het stoort. De tv verrast ons integendeel door zijn knappe combinatie van licht en donker, het is een echte showcase voor HDR.

Je kan eventueel sleutelen aan de tonemapping met behulp van de HDR Perfect instelling. De ‘Minimum’ stand is prima maar hogere standen geven een iets helderdere weergave. In alle gevallen bewaar je uitstekend het witdetail. Zet HDR Perfect niet uit, dan verlies je wel witdetail, die stand is enkel voor gameconsoles (HGIG). De kleurweergave is uitstekend, en het ruime kleurpalet brengt zelfs in de meest heldere scènes nog duidelijk voldoende tint naar voor. Kortom, deze tv is een echte showcase voor HDR.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

VA-schermen moeten kampen met een beperkte kijkhoek en dat is op dit model niet anders. Vanuit een hoek komen er dan ook zonegrenzen in beeld, al is dat uiteraard in extreem beeldmateriaal zichtbaar. Maar door het groot aantal zones en de prima beeldverwerking is dat effect minder storend. Het blijft wel iets om rekening mee te houden.

We meten een input-lag van 19,3 ms (4K60) en 10,0 ms (2K120).  Voor gamers is deze Philips dus een goed keuze. Je krijgt twee HDMI 2.1-aansluitingen een soundbar is overbodig, dus beide aansluitingen zijn beschikbaar voor je spelconsoles. Ze  ondersteunen alle belangrijke gaming-eigenschappen: ALLM, 4K120 én VRR (48-120Hz). Om VRR te activeren duik je in de menu’s, ‘Algemene instellingen / HDMI UltraHD’ en kies ‘Optimal (Autogame Mode)’. In de gewone ‘Optimal’ mode heb je wel 4K120-ondersteuning, maar geen ALLM of VRR.

Philips biedt zowel HDMI VRR als AMD Freesync, en NVIDIA Gsync compatibility. Je hoeft ook geen lastige keuze te maken tussen Dolby Vision of VRR-ondersteuning, de Optimal (Game Mode) ondersteunt beide. Game je in HDR, dan kan je HGiG gebruiken voor het beste resultaat, daarvoor ga je naar de beeldeigenschappen ‘Geavanceerd / Contrast / HDR Perfect’ en je selecteert Off/HGIG.

Philips 65PML9636 - Geluidskwaliteit

Vermits de Bowers & Wilkins luidsprekerbalk dezelfde is als die van de OLED935 (2020-versie) mag je uitstekend geluid verwachten. Met 70 Watt vermogen in een 3.1.2 configuratie en ondersteuning voor Dolby Atmos krijg je een krachtige oplossing met audiofiele roots. De ‘Tweeter on Top’ zorgt niet alleen voor zuivere klank maar geeft het geheel ook een unieke look.

Naast het uitstekende beeld mag je dus ook indrukwekkende klank verwachten. Een paar ruimtegevechten en Dolby Atmos demo’s verder zijn we overtuigd, de tv zorgt voor een knappe totaalbeleving. Maar ook voor muziek is de PML9636 niet verlegen. Onze harde Metallica songs komen scherp en duidelijk uit de speakers, en wat meer ingetogen werk klinkt zuiver en kalm. Experimenteer met de presets voor je persoonlijke voorkeur, ‘Film’ en ‘Muziek’ zijn goede keuzes. Alhoewel er flink wat bas aanwezig is, kan je de tv nog uitbreiden met een subwoofer.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Philips 65PML9636 – Conclusie

Philips zet al een tijdje vol in op OLED voor zijn topmodellen, maar de 65PML9636 (PML-9636-serie) laat zien dat ze nog steeds heel wat liefde koesteren voor LCD-tv. En dat lijkt ons absoluut terecht. Veel minpunten hoeven we niet aan te stippen. De remote zouden we aanpassen om die ongewenste aanslagen wat beter te vermijden. En alhoewel de lichtsensor wel werkt met Dolby Vision hadden we daar graag het Dolby Vision IQ logo bij gezien voor de volledigheid. De matige kijkhoek is een intrinsiek nadeel van VA-panelen, dat moet je er bij nemen.

We weten dat miniLEDs en een ruime hoeveelheid local dimming zones een goede troef is voor LCD-tv’s, maar de 65PML9636 toont echt wat het potentieel van die aanpak is. Met 1024 zones en een VA-paneel krijg je diep zwart en fantastisch contrast. In veel gevallen, en al zeker als je bij wat omgevingslicht kijkt, kan deze tv moeiteloos naast een OLED staan. Philips levert je ook erg goede beeldverwerking die optimaal zonegrenzen vermijdt. Wil je echt uitpakken met deze tv, zet dan wat heldere HDR-content op het scherm. Die piekhelderheid van meer dan 2.000 nits is fantastisch, sterker nog het is een topprestatie, zeker gecombineerd met het knappe contrast en het zeer ruime kleurbereik. Dankzij een prima kalibratie levert dat beeldgeweld van de bovenste plank. Ook je oren worden verwend, daarvoor staat de knappe Bowers & Wilkins oplossing onder de tv. Gamers kunnen rekenen op een goede input-lag en twee HDMI 2.1-aansluitingen met de nodige gamerfeatures. Voeg er nog DTS Play-Fi, vierzijdige Ambilight, en de handige Android TV-omgeving bij en dit is een tv die heel wat te bieden heeft. Het prijskaartje is stevig, maar voor dit model zeker gerechtvaardigd.

9.5
Philips_65PML9636_toestel
FWD award

Beoordeling
Philips 65PML9636

Pluspunten
  • Fantastische piekhelderheid
  • Top contrast dankzij groot aantal dimming zones
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Krachtige HDR-beelden
  • DTS Play-Fi en vierzijdige Ambilight
  • Goede input-lag en gamer features
  • Fantastisch B&W geluid, inclusief Dolby Atmos
Minpunten
  • Remote veroorzaakt ongewenste toetsaanslagen
  • Ietwat beperkte kijkhoek
  • Geen Dolby Vision IQ

Beoordeling Philips 65PML9636

Philips zet al een tijdje vol in op OLED voor zijn topmodellen, maar de 65PML9636 laat zien dat ze nog steeds heel wat liefde koesteren voor LCD-tv. En dat lijkt ons absoluut terecht. Veel minpunten hoeven we niet aan te stippen. De remote zouden we aanpassen om die ongewenste aanslagen wat beter te vermijden. En alhoewel de lichtsensor wel werkt met Dolby Vision hadden we daar graag het Dolby Vision IQ logo bij gezien voor de volledigheid. De matige kijkhoek is een intrinsiek nadeel van VA-panelen, dat moet je er bij nemen.

We weten dat miniLEDs en een ruime hoeveelheid local dimming zones een goede troef is voor LCD-tv’s, maar de 65PML9636 toont echt wat het potentieel van die aanpak is. Met 1024 zones en een VA-paneel krijg je diep zwart en fantastisch contrast. In veel gevallen, en al zeker als je bij wat omgevingslicht kijkt, kan deze tv moeiteloos naast een OLED staan. Philips levert je ook erg goede beeldverwerking die optimaal zonegrenzen vermijdt. Wil je echt uitpakken met deze tv, zet dan wat heldere HDR-content op het scherm. Die piekhelderheid van meer dan 2.000 nits is fantastisch, sterker nog het is een topprestatie, zeker gecombineerd met het knappe contrast en het zeer ruime kleurbereik. Dankzij een prima kalibratie levert dat beeldgeweld van de bovenste plank. Ook je oren worden verwend, daarvoor staat de knappe Bowers & Wilkins oplossing onder de tv. Gamers kunnen rekenen op een goede input-lag en twee HDMI 2.1-aansluitingen met de nodige gamerfeatures. Voeg er nog DTS Play-Fi, vierzijdige Ambilight, en de handige Android TV-omgeving bij en dit is een tv die heel wat te bieden heeft. Het prijskaartje is stevig, maar voor dit model zeker gerechtvaardigd.

Prijsvergelijker Philips 65PML9636

Reacties (18)