Review: LG DSP8YA – soundbar met goede muziekprestaties

04 juli 2021 + 10 minuten 2 Reacties
LG DSP8YA review 4

De DSP8YA is de eerste LG-soundbar van 2021 die onze testruimte bereikt. Met een aantal vertrouwde elementen, zoals de samenwerking met Meridian, maar ook een paar nieuwe zaken zoals HDMI 2.1.

LG DSP8YA

LG doet met soundbars hetzelfde als bij zijn televisies. Elk jaar presenteert het een reeks nieuwe modellen die de toestellen van het jaar daarvoor opvolgen. Er verschijnen in 2021 dus een reeks nieuwe soundbars, waarvan deze DSP8YA de eerste is die we kunnen testen. Het is een 3.1.2-soundbar met aparte draadloze subwoofer en optioneel uitbreidbaar met de SPK8-speakerset bestaande uit twee speakers die je achter de sofa plaatst. Je krijgt dan een 5.1.2-ervaring.

De DSP8YA biedt voor 699 euro best wel wat. Om te beginnen ondersteuning voor Dolby Atmos (zoals gebruikt door streamingdiensten als Netflix en Disney+) maar ook DTS:X. Er zijn verder veel streamingopties voor muziek, een kalibratiefunctie, een hi-res audiolabel en ook een HDMI 2.1-input. Dat laatste is vooral relevant voor vooruitstrevende gamers en vind je nog altijd niet zo vaak op soundbars. En ja, LG blijft samenwerken met de Britse hifi-bedrijf Meridian, bekend van high-end muzieksystemen en hofleverancier van audio voor merken als Jaguar en Land Rover.

Wat 3.1.2-soundbar met draadloze subwoofer
Surroundformaten Dolby Atmos (en lager), DTS:X (en lager)
Streaming Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast
Ingangen HDMI-eARC, HDMI, optisch, USB
Extra's Optionele rear-speakers, kamerkalibratie, Google Assistant
Afmetingen soundbar 106 x 11,9 x 5,7 cm
Afmetingen subwoofer 22,1 x 39 x 31,28 cm
Adviesprijs 699 euro
LG soundbars 2021 1
Lees ook

LG 2021 soundbar line-up met DSP11RA topmodel

HDMI 2.1 voor next-gen gaming

De DSP8YA is duidelijk de opvolger van de DSN8YG die we vorig jaar bekeken; qua het industriële design zijn er amper verschillen te noteren. Een opvallend designelement blijven de afgeronde hoeken, waardoor deze soundbar net iets kleiner en zachter overkomt dan een klassieke staafvorm. Het is sowieso geen immens toestel, maar een middenklasser met typische lengte van 106 cm en een hoogte van minder dan 6 cm. Dat laat hem goed passen bij onze 55-inch OLED55C9 aan de muur, helemaal in verhouding. Van het industriële design van LG moet je houden, maar echt veel om je over te ergeren is er niet. De DSP8YA is nu eenmaal behoorlijk anoniem en onopvallend, iets wat veel mensen net verlangen van een soundbar. Klein minpuntje: het scherm met witte letters is weliswaar op knappe wijze verstopt achter de luidsprekerrooster vooraan, maar het blijft wel altijd actief. We hebben liever een display dat na enkele seconden zichzelf uitschakelt, zodat je aandacht op het tv-scherm gericht blijft. De getoonde informatie (de geselecteerde ingang) is bovendien niet zo nuttig, je moet bijvoorbeeld op een knop drukken om te zien in welk surroundformaat een signaal wordt aangeleverd.

De DSP8YA is wat dieper, zodat er plaats is voor twee extra luidsprekers aan de bovenkant. Zij zorgen voor de driedimensionele weergave die je kunt verwachten van een Dolby Atmos-soundtrack. Deze luidsprekers moeten vrij op het plafond gericht zijn. Je mag de DSP8YA dus niet wegschuiven in een tv-meubel of ver onder de tv. Net voor het scherm, dat werkt het best.

Aan de achterzijde vinden we de aansluitingen die we verwachten op dit prijspunt. De verbinding met je tv verloopt via een HDMI-poort die eARC-compatibel is. Daarnaast is er een tweede HDMI-ingang om bijvoorbeeld een console aan te sluiten. Dat mag zelfs een Xbox Series X of PS5 zijn, want de DSP8YA ondersteunt HDMI 2.1 waardoor een 4K/120- of 8K60-signaal verwerkt kan worden. Dat kom je nog niet zo vaak tegen op soundbars, ook niet bij 2021-modellen. De HDMI-ingang verwerkt daarnaast Dolby Vision, wat bevestigd werd toen we een Apple TV 4K (2021) op de soundbar hingen.

hdmi=-new
Lees ook

HDMI 2.1: alle features uitgelegd en alles wat je moet weten

Wat is er nieuw in dit model?

Net zoals grote rivaal Samsung zoekt LG naar manieren om zijn soundbars en tv’s een beter geheel te laten vormen. Een slimme marketingtruc om mensen te overtuigen meteen een bundel te kopen of toch iets waardevol? Dat is moeilijk in te schatten. Bij Samsungs Q-Symphony spelen de speakers van de tv samen met de soundbar, LG gooit het over een andere boeg. De TV Sound Mode Share zet de Alpha 9 AI Processor in de nieuwste LG-tv’s in om betere geluidsprocessing te bieden. We hebben dit echter niet kunnen testen omdat we niet beschikken over een 2021-tv-model van LG.

Een aspect dat minder wordt uitgespeeld door LG is een nieuw label dat aangeeft dat de soundbar ecologischer werd gebouwd. Niet iedereen vindt het belangrijk, maar wij wel. De samenwerking met Meridian loopt al een aantal jaar en lijkt toch wel heel positief. Het Britse merk levert niet zomaar een extra naam die LG op de verpakking mag kleven, maar draagt schijnbaar echt bij aan het audiodesign en de tuning. En het mag gezegd worden, de LG-soundbars klinken meestal behoorlijk goed, ook voor muziek.

Heb je nog films op dvd of Blu-ray of bestanden met DTS-audio? Dan ga je het fijn vinden dat de DSP8YA naast Dolby Atmos (en de lagere Dolby-formaten) ook DTS:X en andere DTS-codecs afspeelt. Wie enkel films bekijkt via streamingdiensten heeft hier geen nood aan, want Netflix en co kiezen resoluut voor Dolby. Maar het is wel goed dat DTS-ondersteuning er is.

Veel functies in nieuwe app

Samen met de nieuwe soundbars van 2021 introduceert LG een nieuwe app om ze te bedienen. Deze nieuwe LG Soundbar-app gebruik je ook met de oude modellen die voorheen met LG WiFi Speaker-app werkten. Het bevat grotendeels dezelfde functies als voorheen, maar ziet er een stukje moderner en frisser uit. Deze app dient om de soundbar te bedienen en bepaalde instellingen te bereiken, maar – en dat lijkt op papier misschien vreemd – niet om het in te stellen. Zoals bij nagenoeg elk Chromecast-compatibel audiotoestel doe je dat eerst via de Google Home-app.

Bij het openen van Home zal de LG-soundbar automatisch gedetecteerd worden en kun je een stappenplan opstarten om de DSP8YA met je WiFi-netwerk te verbinden. Door dat stappenplan wordt de soundbar ook gekoppeld aan je Google-account, zodat je de LG met de stem kunt bedienen.

De vorige LG-app was eigenlijk deels mediaspeler, deels remote voor de soundbar. De nieuwe app is enkel dat laatste, wat intuïtiever werkt en het wat gebruikersvriendelijker maakt. Een belangrijke toevoeging in de nieuwe app is de kalibratiefunctie. Deze stuurt eenmalig 30-tal seconden lang testtonen uit om de eigenschappen van jouw woonkamer te analyseren. Op basis hiervan wordt het geluid aangepast zodat het optimaal klinkt. In het algemeen vinden we dergelijke functies waardevol omdat soundbars in heel uiteenlopende ruimtes terechtkomen, met soms nadelige gevolgen voor de geluidskwaliteit. Afgaande op onze tests levert de kalibratie op de LG-soundbar een goed resultaat. Het is zeker de moeite waard om het uit te voeren net nadat je de DSP8YA geïnstalleerd hebt. Doe het alleen niet ’s avonds laat, want de testtonen zijn behoorlijk luid.

In de LG Soundbar-app kun je nu bovendien veel sneller het volume van de aparte kanalen regelen. Als het plafond erg hoog is of net heel laag, kun je bijvoorbeeld het volume van die bovenste speakers verhogen of verlagen.

Veel geluidsmodi

Het meeste van wat je kunt doen in de app, lukt ook via de meegeleverde remote. Maar de Sound Bar-app is veel overzichtelijker. Je krijgt in de app bijvoorbeeld een mooi overzicht van beschikbare geluidsmodi wat ze doen, wat toch handiger is dan telkens op een knopje drukken om naar de volgende geluidmodus te gaan. De remote is trouwens een typisch LG-geval, een soort afgeslankte versie van de LG’s bekende tv-afstandsbediening. Het is echter gemaakt uit zeer glanzend plastiek dat snel besmeurd raakt.

Over geluidsmodi (of zoals LG ze noemt: Sound Effects) gesproken: de DSP8YA biedt je er wel héél veel. Zeven, waaronder een paar ongewone, zoals Bass Blast, een gamingmodus en eentje voor sportwedstrijden. De Music- en Movie-modi, en eigenlijk ook de Standard-modus, doen deze LG-soundbar goed klinken. Eerst de kalibratie doen vooraleer de modi uitproberen, dat wel.

Heb je geen zin om naargelang wat je bekijkt of beluistert een ander modus te zoeken? Dan gebruik je de AI Surround Pro, een modus die automatisch schakelt naar een geschikte modus. Als je zapt van het ene naar het andere kanaal kan dat wel eens verrassend overkomen, maar over het algemeen werkt AI Surround Pro heel goed. Het gekke: we zouden veronderstellen dat AI Surround Pro bij het afspelen van muziek de Music-mode zou selecteren, maar vaak klonk de AI-modus net iets beter bij het streamen dan die Music-mode. Overigens, als je Dolby Atmos-content afspeelt kun je de geluidsmodi niet gebruiken.

Degelijke muziekperformance

De vorige generatie LG’s vonden we goed presteren voor muziek, en dat geldt ook voor deze nieuweling. We streamen vanaf onze smartphone wat tracks via de Spotify-app, wat probleemloos gaat. De DSP8YA verschijnt immers automatisch in deze app als beschikbare speaker. Als je een andere dienst verkest, speel je even makkelijk liedjes af via Chromecast of Airplay. Streamingopties genoeg, lijkt ons. DLNA-ondersteuning is er niet, wat ergens gek is omdat LG wel hi-resaudiocompatibiliteit uitspeelt. Die hi-resbestanden moet je dan maar casten, wat je via een app als BubbleUPnP moet doen.

Bij het beluisteren van ‘Bitterzoet’ van Eefje de Visser via Spotify vonden we de stem van de zangeres goed klinken en de beat onder de titeltrack ‘Zwarte Zon’ was betrekkelijk vol en strak. Je krijgt geen enorme soundstage geserveerd, wat je kunt oplossen door de surroundmodus te activeren. Maar dit brengt muziek met zang helemaal uit balans, het wordt opeens heel nasaal. Gewoon de surroundmodus uitgeschakeld laten bij muziek en dan klinkt het heel wat beter. We noteren dan prima prestaties voor dit type toestel. Hoewel een soundbar bijvoorbeeld zelden echt iets als ‘Lonely Boy’ van The Black Keys boeiend kan weergeven, zet de DSP8YA wel een degelijke prestatie in het segment neer.

Heel mooi vonden we het afspelen van muziek in Dolby Atmos-formaat. Dat deden we via de Tidal-app op een Apple TV die we aansloten op de soundbar. We hadden ook gewoon voor de Tidal-app op de LG C9 kunnen kiezen, want sinds kort biedt die eveneens Dolby Atmos-nummers. Onder meer ‘Porcelain’ van Moby, recent heruitgebracht in een nieuwe versie op Deutsche Grammophon, passeerde het revue. Op dat album staat ook een fijnzinnige cover van Bowie’s ‘Heroes’, met een Atmos-mix die de LG-soundbar groots neerzet.

Ook sterk in filmmuziek

We zeggen het vaker: goede muziekprestaties zijn ook belangrijk bij het film kijken. Dat is zeker waar bij titels waar het allemaal rond muziek draait, zoals ‘A Star is Born’ (Dolby Atmos, via Apple TV+) met Lady Gaga. Als ze haar kunnen demonstreert zet de LG een uitstekende, beklijvende weergave open. Lady Gaga’s stem met zijn rauwere kantjes staat helemaal centraal, terwijl het joelende publiek verder boven de soundbar zweeft.

We willen niet suggereren dat ‘6 underground’ (Dolby Atmos, Netflix) een goede film is. Zelfs Ryan Reynolds kan dit zwak verhaal met onwaarschijnlijke premisse niet redden. Dat gezegd zijnde, het blijft een Michael Bay-film met een Atmos-soundtrack propvol geluidseffecten en veel bas-energie in het LFE-kanaal. De achtervolging in de straten van Firenze (maar eigenlijk deels gefilmd in Siena) slingert heel wat explosies, claxonnerende Vespa’s en gierende banden naar je hoofd. De LG-soundbar brengt de spanning in deze scène prima over, waarbij we noteren dat de subwoofer voor een keer niet alles zit te overschaduwen. Ondanks dat we hem in een hoek parkeerden – wat alles wolliger kan maken – is er relatief veel beheersing in het laag. Een soundbar-subwoofer die zich als een subtielere aanvulling op de soundbar gedraagt, dat is een pluspunt. De keerzijde is wel dat deze LG-soundbar op eerste gehoor misschien wat minder machtig en overweldigend klinkt dan sommige rivalen. Deels komt dat door die kalibratie (zonder is de DSP8YA bombastischer), maar het is toch ook een stukje design.

Qua sfeer en gevoel kun je niet meer een tegenpool bedenken voor 6 underground dan ‘Paddington’ (DD+, Netflix). Absolute feelgoodkijkvoer, met leuk gebruik van surround om de grappige ongevallen van het beertje nog geestiger te maken. Een mooi voorbeeld is wanneer een duivelse Nicole Kidman Paddington probeert te ontvoeren door binnen te breken via een kabel – een knipoog naar Tom Cruise en Mission Impossible. Maar helaas: Paddington is net op dat moment helemaal verstrikt geraakt in plakband, waardoor hij bij elke struikelende stap kraakt. Chaos breekt uit, dingen vallen op de grond, vliegen in brand, en water begint langs alle kanten te sproeien. Omdat de speakers in de LG-soundbar een goede definitie en detail bieden, krijg je dat allemaal wel goed mee. Het mocht nog wat grootser en driedimensioneler, maar dit is een fijn resultaat dat ook verstaanbaarheid een prioriteit maakt. Ook de regenbui waar Paddington achteraf in terechtkomt klinkt behoorlijk realistisch – klaterende regendruppels zijn nochtans heel lastig om correct weer te geven.

Conclusie

De DSN8YG van vorig jaar vonden we een zeer goede soundbar. Aangezien de LG DSP8YA eerder een evolutie is van dat toestel en niets aan het recept verandert, blijft onze beoordeling positief. Voor een scherpe 699 euro biedt deze LG-soundbar uit de middenklasse heel wat goede zaken: een overtuigende maar subtiele Atmos-presentatie bij alle films, een degelijke muziekweergave, een redelijk effectieve kamerkalibratie en goede streamingopties. De fel verbeterde app en de HDMI 2.1-ingang zijn mooie toevoegingen. De dingen waarop we kritiek hebben, zoals een wat goedkopere remote, doen geen afbreuk aan de positieve vibe.

9.0
LG DSP8YA soundbar

Beoordeling
LG DSP8YA

Pluspunten
  • HDMI 2.1
  • Prima kalibratiefunctie
  • Eerder verfijnd en gedetailleerd dan machtig
  • Goede streamingopties en app
  • Integratie met subwoofer
Minpunten
  • App verliest soms connectie
  • Remote mocht iets chiquer

Beoordeling LG DSP8YA

De DSN8YG van vorig jaar vonden we een zeer goede soundbar. Aangezien de LG DSP8YA eerder een evolutie is van dat toestel en niets aan het recept verandert, blijft onze beoordeling positief. Voor een scherpe 699 euro biedt deze LG-soundbar heel wat goede zaken: een overtuigende maar subtiele Atmos-presentatie bij alle films, een degelijke muziekweergave, kamerkalibratie en goede streamingopties. De fel verbeterde app en de HDMI 2.1-ingang zijn mooie toevoegingen. De dingen waarop we kritiek hebben, zoals een wat goedkopere remote, doen geen afbreuk aan de positieve vibe.

Prijsvergelijker LG DSP8YA

Reacties (2)