Review: Xiaomi Redmi Note 10 Pro – de beste deal van dit moment

31 maart 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Xiaomi Redmi Note 10 Pro
FWD award

De Xiaomi Redmi Note 10 Pro werd zojuist officieel gelanceerd voor de Nederlandse markt. Wij konden er gelukkig de afgelopen weken al uitgebreid mee aan de slag en zijn al klaar om een oordeel te vellen over dit nieuwe toestel. Deze nieuwe smartphone zou namelijk zomaar eens de verrassing van dit moment kunnen zijn. Voor 279 euro krijg je een groot amoled-scherm van 6,67-inch met een refresh rate van 120 Hz, een 108-megapixel camera en een batterij van 5.020 mAh. Wat kunnen we ons nog meer wensen in dit prijssegment?

Specificaties: Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Scherm 6,67-inch, 2.400 bij 1.080 pixels, 120Hz, amoled
Besturingssysteem MIUI 12 (gebaseerd op Android 11)
Processor Qualcomm Snapdragon 732G
RAM 6 of 8 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
Dual-sim Ja
USB Ja, usb-c
GPS Ja
5G Nee
Bluetooth Ja, 5.1
NFC Ja
Camera’s 108 megapixel, 8 megapixel, 5 megapixel, 2 megapixel achter, 16 megapixel voor
Accu 5020 mAh Lithium Polymer, 33W snelladen

De nieuwe smartphones werden op 4 maart gepresenteerd en zijn later vanavond te koop. De Xiaomi Redmi Note 10 Pro lijkt precies binnen de Redmi-serie van Xiaomi te passen. De serie staat al jaren bekend om de geweldige prijs-kwaliteitsverhouding. Zo lijk je ook bij de Xiaomi Redmi Note 10 Pro veel waar voor je geld te krijgen. Dit keer lijkt Xiaomi er echter nog een schepje bovenop te doen. Het toestel heeft een 6,67” 120Hz Amoled DotDisplay met een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels. Dit keer dus geen lcd-scherm zoals we de Redmi-telefoons kennen, maar een heus amoled-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz. De processor is een Qualcomm Snapdragon 732G en het toestel is verkrijgbaar met 6 of 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. De smartphone is verkrijgbaar in de kleuren Onyx Gray, Glacier Blue en Gradient Bronze. Ons testtoestel is de Onyx Gray-variant met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Deze versie kost 299 euro. De versie met 6 GB werkgeheugen en 64 GB opslaggeheugen kost 279 euro.

Qua camera’s moet je het doen met een 108-megapixel hoofdcamera, acht megapixel ultragroothoekcamera, vijf megapixel macrocamera, twee megapixel dieptecamera en een selfiecamera van zestien megapixel. Het toestel draait op Android 11 met Xiaomi’s softwareschil MIUI 12. De smartphone heeft dual speakers en een batterij van 5.020 mAh. Snelladen tot 33W wordt ondersteund. Het toestel heeft een vingerafdruksensor aan de zijkant van de behuizing op de aan/uit-knop. Gezichtsontgrendeling behoort ook tot de mogelijkheden. Ook is er een 3,5mm-koptelefoonaansluiting aanwezig, evenals bluetooth 5.1, usb-type-c, wifi, nfc, 4g en gps. Bij Xiaomi hoef je niet bang te zijn dat je een Chinese smartphone zonder Google-apps koopt. Zoals al op het doosje staat aangegeven: Redmi Note 10 Pro – With easy access to the Google apps you use most.

Design: Premium look voor een budgetprijs

Wat kun je nu verwachten qua design van zo’n betaalbare smartphone met zulke specificaties? Nou, nog best veel. De Xiaomi Redmi Note 10 Pro valt direct op door het formaat. Het platte scherm van 6,67-inch beslaat bijna de gehele voorkant. Dit scherm is voorzien van Corning Gorilla Glass 5. Niet de nieuwste versie, maar stevig genoeg. De behuizing bestaat verder uit een mix van plastic en glas. Vingerafdrukken zijn dan ook wel een probleem, want deze zie je direct op de achterkant en een hoesje is ook echt aan te raden vanwege de gladheid van de behuizing. Achterop vinden we de cameramodule in de linkerbovenhoek. De achterkant heeft een glossy look-and-feel. Het is net niet helemaal premium, maar de telefoon met een gewicht van 193 gram voelt solide aan. Er rammelt helemaal niets en met de afmetingen van 164 mm x 76,5 mm x 8,1 mm heb je echt een stevige telefoon die dankzij de naar binnen lopende (ronde) behuizing aan de achterkant ook fijn in je handen ligt.

Aan de rechterkant vinden we de aan/uit-knop met daarin de vingerafdruksensor in verwerkt. Deze vingerafdruksensor werkt snel en betrouwbaar. De volumeknoppen zitten erboven. Bovenop vinden we de 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Onderop vinden we de usb-c-aansluiting voor je oplader. De Xiaomi Redmi Note 10 Pro heeft een ip53-certificaat. Dat is niet heel hoog, maar stof wordt prima tegengehouden en een (klein) spatje regen is ook geen probleem.

De Xiaomi Redmi Note 10 Pro is een flinke unit. Je hebt echt een grote smartphone in handen, dus daar moet je wel van houden. Goed nieuws overigens voor als je twee simkaarten wilt gebruiken. Dat kan. Sterker nog, daarnaast kun je ook nog een geheugenkaart plaatsen om het opslaggeheugen verder uit te breiden. Bij aanschaf van dit toestel krijg je een compleet pakket van de Chinese fabrikant. Een screenprotector is al geplaatst en ook vind je een doorzichtig plastic hoesje in de doos. Verwacht hier beide niet teveel van, maar het is prima om te gebruiken totdat je zelf een goed hoesje en een goede screenprotector hebt gevonden. Ook vind je een 33W-lader en een usb-c-kabel in de doos. Oordopjes ontbreken.

Display en geluid: amoled-scherm en 120Hz

Redelijk uniek bij een goedkope smartphone is een amoled-scherm. Nog unieker is een amoled-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz in deze prijscategorie. De Xiaomi Redmi Note 10 Pro heeft het allebei.

Wat opvalt bij het eerste keer opstarten is dat de kleuren vrij koel staan afgesteld. Even in de instellingen duiken en we vinden al snel het kleurenschema ‘Verzadigd’ voor levendigere kleuren. Ook staat de verversingssnelheid van het scherm de eerste keer op 60Hz. Verander dit naar 120Hz en het beeld wordt 120 keer per seconde ververst. Scrollen en animaties ogen nu veel soepeler.

Op het display is eigenlijk vrij weinig aan te merken. Kleuren worden fijn weergegeven en ook het contrast is behoorlijk goed. Het scherm ondersteunt hdr10 en ook de helderheid is prima in orde. Verwacht niet zo’n hoge helderheid als op een vlaggenschip van 1000 euro, maar voor de prijs is het prima in orde. We hadden geen problemen om het display af te lezen in fel zonlicht en daar gaat het om. Een extra instellingsmogelijkheid voor direct zonlicht helpt daar overigens bij. Deze krikt de helderheid nog even verder omhoog.

Het enige nadeel van het scherm is de resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels op een 6,67”-scherm. Dat is eigenlijk net even te weinig voor een dergelijk groot scherm, want het komt neer op een ppi (pixels per inch) van 395. Op het gebied van scherpte laat het display soms net even te wensen over. Is het storend? In de meeste gevallen niet, maar het betekent wel dat als je met je neus het scherm aanraakt, dat je de individuele pixels kunt zien zitten. Maar ja, wie doet dat dan ook? Eigenlijk is dit het enige (kleine) minpuntje van het scherm.

Entertainment wordt prachtig weergegeven en daar helpen ook de dual speakers bij. Je vindt een speaker aan de bovenkant en aan de onderkant van het toestel. De stereo speakers zijn in balans en dat is toch wel belangrijk. We hebben in het verleden ook smartphones getest waarbij de ene speaker dominant was aan de andere. Dat is hier niet het geval. Het lijken identieke stereo-speakers te zijn met een goede verdeling van het geluid. Op het gebied van bas hoef je echter vrij weinig te verwachten, maar dat is logisch bij zulke kleine speakers. Het volume kan flink opgeschroefd worden in ieder geval, dus je hoeft niet bang te zijn om niets te horen. De speakers zijn niet het beste aan deze smartphone, maar het geluid voldoet prima. Tot slot dan het bellen, ook niet geheel onbelangrijk. Je bent goed verstaanbaar en je kunt jouw gesprekspartner ook prima horen.

Accuduur: 5020 mAh en 33W-laden

De Xiaomi Redmi Note 10 Pro komt met een grote batterij van 5.020 mAh. Behoorlijk groot dus en dat merk je. Met de meeste smartphones red ik de dag niet zonder opladen. Als iemand die zowel professioneel als privé veel met een smartphone in de hand zit moet ik altijd een moment vinden op een dag om tussendoor even op te laden. Bij de Xiaomi Redmi Note 10 Pro heb ik dit probleem niet gehad. Meestal had ik nog meer dan 20 procent over aan het einde van de dag. Positief is ook het batterijmanagement. In de nacht verloor ik hooguit twee procent van de batterij. Vergelijk dat met de Xiaomi Mi 9T en het is een wereld van verschil. Met dat toestel was ik de volgende ochtend tot wel twintig procent van de batterij verloren in de standby-modus. Van invloed op de batterij is wel de verversingssnelheid. Op 60Hz gaat de batterij aanzienlijk minder snel leeg dan op 120Hz. Gebruik je je smartphone wat minder vaak dan ik? Dan zul je misschien ook de twee dagen zonder opladen nog wel redden. Opladen gaat gelukkig redelijk vlot. Het toestel ondersteunt 33W-laden met de meegeleverde oplader. Het volledig opladen van de smartphone duurt hiermee ongeveer een uur. Draadloos opladen ontbreekt.

Camera's: vijf camera's waaronder 108-megapixel

De Xiaomi Redmi Note 10 Pro beschikt over vier camera’s aan de achterkant en een selfiecamera. Het gaat om de volgende camera’s:

  • Hoofdcamera: 108 megapixel Samsung ISOCELL HM2 1/1.52” 0.7µm pixels in combinatie met een f/1.9 6P lens. De hoofdcamera maakt gebruik van pixel-binning en combineert negen pixels tot één. Dit zorgt voor foto’s van twaalf megapixel. Wie dat wil kan ook 108-megapixel foto’s maken. PDAF (Phase-Detection Autofocus) is aanwezig, maar optische stabilisatie ontbreekt.
  • Ultra-groothoek: acht megapixel Sony IMX355-sensor achter een f/2.2 lens met oneindige focus.
  • Macrocamera: vijf megapixel OmniVision OV5675 1/5” sensor achter een telemacro f/2.4 lens. Inclusief autofocus.
  • Diepte: twee megapixel GC02M1 dieptesensor.
  • Selfiecamera: zestien megapixel Sony IMX471 1/3” sensor met een 20 mm f/2.4 lens met een vaste focus.

De hoofdcamera lijkt op papier voor de beste prestaties te zorgen, maar doet dit ten dele. Meer megapixel betekent natuurlijk niet direct betere foto’s. Het gaat om de voorganger van de HM3-sensor die we in de Samsung Galaxy S21 Ultra zien. Bij daglicht zorgt deze camera voor mooie beelden, maar ingezoomd zien we toch verlies aan scherpte en detail. Dit neemt toe naarmate de lichtomstandigheden donkerder worden. Komt dit door het gebrek aan optische stabilisatie? Dat zou heel goed kunnen. Of is de Snapdragon 732G niet in staat om het beste uit de 108-megepixel camera te halen?

Op een mooie zomerdag kan deze camera zich echter meten met de top van de camera’s op de hedendaagse smartphonemarkt. De kunstmatige intelligentie kan soms wat overdrijven met onrealistische en teveel verzadigde kleuren, maar de hdr-functie levert goed werk af met veel detail in licht en donker. Wel zorgt de automatische stand soms voor onderbelichte foto’s. Zolang de sensor genoeg licht kan opvangen krijg je over het algemeen kleurrijke foto’s vol detail, maar zodra de sluitertijd toeneemt zien we bij het inzoomen op de foto’s dat er eigenlijk beweging is gedetecteerd wat niet is gestabiliseerd. De iso-waarde wordt automatisch flink omhoog gegooid bij minder licht en dat levert al heel snel zichtbare ruis op. Inzoomen levert dan eigenlijk geen goede foto’s op, 108-megapixel of niet. Wat dat betreft is het echt een ‘mooi weer-camera’ op dit toestel. Top bij zonlicht, matig bij minder licht. Wie dat wil kan ook inzoomen tot 10x (digitaal), maar dat levert geen bruikbare beelden op. De standaard 2x zoom is met deze 108-megapixel camera voldoende voor een redelijke foto, ook al is het in feite gewoon een crop van de normale 1x stand. De 5x en 10x zoom leveren geen bruikbare foto’s op.

De ultragroothoek is degelijk te noemen, maar levert met de acht megapixel geen superscherpe foto’s af. Een autofocus of vaste focus ontbreekt, want de focus ligt hier in het oneindige. Het kijkt als het ware naar de verte en deze lens gebruik je dus met name voor landschappen, niet voor macro’s of selfies. De kleuren zijn standaard wel iets natuurlijker in vergelijking met de hoofdcamera en in goede lichtomstandigheden krijg je best aardige plaatjes.

De macrocamera is wel een fijne camera. Geen simpele twee-megapixel macrocamera zoals op vele andere smartphones, maar een macrocamera met vijf megapixel met autofocus. Tussen de vijf en de tien centimeter kun je prima beelden schieten. De scherpte laat soms iets te wensen over en je moet vaak meerdere foto’s maken om een echt goed plaatje te schieten, maar je haalt je onderwerp behoorlijk veel dichterbij. De dieptesensor dient voornamelijk ter ondersteuning en helpt bij het maken van portretfoto’s. Het zorgt voor een scherpe voorgrond en wazige achtergrond. Dan blijft de selfiecamera nog over. Deze camera aan de voorkant vind je in een gaatje in het display, bovenaan het scherm. En deze camera levert best goed werk af. Selfies zijn scherp, alhoewel soms net een beetje overbelicht. Soms mislukt het berekenen van de juiste diepte even (edge detection) in de portretstand en hangt er iets aan je oor of aan je jas wat niet zou moeten, maar over het algemeen levert de selfiecamera mooie en natuurlijke foto’s op.

De camera-app is een beetje vreemd. Open je deze app, dan zie je de standaardopties als Pro, Video, Foto en Meer. Onder Meer vind je functies als de nachtmodus, 108-megapixel foto’s, vlogs, slow motion, time-lapse of duale video met tegelijk opnemen aan de voor- en achterkant. Wil je de macrocamera proberen? Die vind je hier dan weer niet. Dan moet je terug naar Foto en klik je rechtsboven op het hamburgermenu. Hier vind je dan Super Macro, Getimede burst en Tilt-shift. Waarom dit niet gewoon allemaal bij elkaar staat in hetzelfde menu is een raadsel. Daarnaast zitten er soms wat vervelende vertragingen in de camera-app, alsof het net niet helemaal vloeiend loopt.

Video’s opnemen kan in maximaal 4k-resolutie met 30 beeldjes per seconden. Er is een elektronische stabilisatiemodus aanwezig, maar deze werkt alleen in 1080p met 30 beeldjes per seconde. Video’s ogen iets te verzadigd, maar vol detail. De stabilisatie in deze modus werkt ook vrij goed.

De Xiaomi Redmi Note 10 Pro heeft op papier goede specificaties als het gaat om de camera, maar lost deze ten dele in. De hoofdcamera presteert echt top in lichte omstandigheden, maar schiet te kort in het donker, ook in de nachtmodus. De zoomprestaties zijn ook onder de maat. De ultragroothoekcamera is wat we mogen verwachten in dit prijssegment. Niets bijzonders, maar goed genoeg. De macrocamera en selfiecamera zijn wel uitstekend en horen eigenlijk bij een hoger segment. Toch, op een toestel van deze prijs mogen we absoluut niet klagen qua cameramogelijkheden. Mogelijk lost Xiaomi de grootste problemen middels een software-update nog op, want de hoofdcamera kan beter presteren dan het tot nu toe in dit toestel doet. De gemiddelde gebruiker heeft een mooie set aan verschillende lenzen in één smartphone die voor de meeste toepassingen goed presteren.

Voorbeeldfoto's

Hieronder een selectie aan foto’s gemaakt met de Xiaomi Redmi Note 10 Pro. De foto’s geven een goed inkijkje in de cameraprestaties met foto’s in zonnig en bewolkt weer, binnen en buiten, de macro-camera, 5x zoom en de nachtmodus.

Software: MIUI 12 op basis van Android 11

De Xiaomi Redmi Note 10 Pro komt uit de doos met Android 11 en de MIUI 12-softwareschil. Tijdens het testen verscheen versie 12.0.10 met de beveiligingsupdate van maart. MIUI is nooit mijn favoriete softwareschil geweest voor Android, maar deze nieuwe versie komt met flink veel verbeteringen. Zo is er gewoon een Google Discover Feed wanneer je vanaf het thuisscherm naar de linkerkant swiped. MIUI is daarnaast wat overzichtelijker gemaakt.

Toch is het zeker niet de beste softwareschil voor Android. Er zijn wederom een aantal apps vooraf geïnstalleerd. Deze kun je gelukkig voor een groot deel wel gewoon verwijderen, maar apps als Boost Snelheid of Opruimer om altijd maar je geheugen vrij te maken na gebruik zijn buitengewoon irritant. Waarom doet het systeem dat gewoon niet zelf?

MIUI 12

Daarnaast weet je misschien dat Xiaomi advertenties gebruikt in de eigen apps. Dat is hier ook het geval. Voordat je nu gelijk deze smartphone afschrijft. Doe het niet. Je kunt deze advertenties gewoon uitzetten. Eerst vanuit de systeeminstellingen en daarna per individuele app. Je krijgt deze advertenties in de eigen apps van Xiaomi zoals Muziek, Opruimer of Bestandsbeheer. Ze worden niet vol in je gezicht gesmeten, maar ze zijn er wel. Duik er even een paar minuutjes in en ze zijn weg.

MIUI is dus flink verbeterd en wat overzichtelijker gemaakt, maar we zijn er nog niet. Sommige vertalingen blijven een beetje raar en ook qua overzichtelijkheid mag er nog een tandje bij. Er lijken soms wat haperingen in te zitten en je moet soms echt verschrikkelijk lang zoeken voordat je een bepaalde functie hebt gevonden. We zien echter wel verbeteringen bij Xiaomi, want het is al een groot verschil met enkele jaren geleden. Laten we hopen dat Xiaomi ook de software goed blijft updaten. Het bedrijf heeft er een handje van dat fouten in updates sluipen of dat updates toch net even te lang op zich laten wachten. We kunnen wel stellen dat MIUI eigenlijk het zwakste onderdeel van de Xiaomi Redmi Note 10 Pro is.

Prestaties en in gebruik

De Snapdragon 732G is niet de snelste midrange-processor van dit moment. Nieuwe games als Call of Duty: Mobile draaien echter relatief soepel. Of je met deze specificaties echt klaar bent voor nieuwe veeleisende games valt te betwijfelen. Echte gamers die veeleisende spellen willen spelen en daar een smartphone op uitzoeken kunnen wellicht beter naar de Poco F3 kijken. Voor dagelijks gebruik is deze processor echter meer dan voldoende.

Ook qua entertainment is dit een prima toestel. Kijk je graag Netflix op bed of in de trein? Sluit je oordopjes aan op de 3,5mm-koptelefoonaansluiting en je kunt los op het uitstekende scherm. Facebooken, WhatsAppen, Instagrammen of welke andere social media-app dan ook is geen enkel probleem. Het werkgeheugen van 6 GB is meer dan voldoende om dit te faciliteren. En het opslaggeheugen van 128 GB laat je vele foto’s opslaan. Is dit niet voldoende? Dan plaats je ook gemakkelijk een extra geheugenkaartje. Tot slot de 5g-ondersteuning. Deze ontbreekt. De Xiaomi Redmi Note 10 Pro is een 4g-toestel en dat is mede de oorzaak dat de prijs van dit toestel zo ontzettend laag is voor datgene wat je krijgt. Chipsets met 5g-ondersteuning zijn nog relatief duur, waardoor dit toestel anders een veel hogere prijs had gekregen. Is het gebrek aan 5g-ondersteuning een probleem? Waarschijnlijk niet. In Nederland hebben we ook eigenlijk nog geen echte 5g (eerder een soort 4g+) en voor de meeste mensen is 4g meer dan voldoende.

De Xiaomi Redmi Note 10 Pro weet te imponeren. Voor de prijs heb je echt een compleet toestel in handen die nauwelijks onderdoet voor de veel duurdere vlaggenschepen. Waarom zou je 1000 euro aan een nieuwe smartphone uitgeven als je ook de Xiaomi Redmi Note 10 Pro voor 279 euro kunt kopen? De hardware is wellicht een tandje minder, maar behalve vppr gamers merken de meeste gebruikers daar helemaal niets van. De 108-megapixel camera presteert top in goede lichtomstandigheden en de batterij brengt je de dag zeker door. Het amoled-scherm is fijn voor entertainment en het toestel beschikt zelfs over 33W-snelladen en dual speakers. Kleine minpunten zijn er ook. Zo mist 5g-ondersteuning en kun je het toestel ook niet draadloos opladen. De softwareschil over Android 11 is ook niet het beste van het beste en door het grote scherm en de resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels is dit ook niet de smartphone met het scherpste display. Toch heb je hier in de praktijk nauwelijks problemen mee. De Xiaomi Redmi Note 10 Pro is een toptoestel met een bescheiden prijsje.

Conclusie

Vanaf 279 euro haal je een smartphone met een groot amoled-scherm, een refresh rate van 120Hz, een 108-megapixel camera, dual speakers en een grote batterij van 5.020 mAh met 33W-snelladen in huis. Waar vind je verder deze goede specificaties voor zo weinig geld? We zijn dan ook heel enthousiast over deze smartphone, omdat het ongelofelijk veel kwaliteit voor een lage prijs levert. Echte gamers hebben wellicht niet voldoende aan de processor in deze smartphone. Voor alle andere gebruikers die voor weinig geld zoveel mogelijk smartphone in huis willen halen is deze Xiaomi Redmi Note 10 Pro één van de beste deals van dit moment.

9.0
Xiaomi Redmi Note 10 Pro
FWD award

Beoordeling
Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Pluspunten
  • Geweldige prijs-kwaliteitsverhouding
  • Hoofdcamera is top bij daglicht
  • Amoled-scherm én 120Hz
  • Grote batterij
Minpunten
  • Niet geschikt voor veeleisende gamers
  • Geen 5g-ondersteuning
  • MIUI nog te rommelig

Beoordeling Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Vanaf 279 euro haal je een groot amoled-scherm met een refresh rate van 120Hz, een 108-megapixel camera, dual speakers en een grote batterij van 5.020 mAh met 33W-snelladen in huis. Waar vind je verder deze specificaties voor zo weinig geld? We zijn dan ook heel enthousiast over deze smartphone, omdat het ongelofelijk veel kwaliteit voor een lage prijs levert. Echte gamers hebben wellicht niet voldoende aan de processor in deze smartphone. Voor alle andere gebruikers die voor weinig geld zoveel mogelijk smartphone in huis willen halen is deze Xiaomi Redmi Note 10 Pro één van de beste deals van dit moment.

Prijsvergelijker Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Reacties (0)