Review: Philips Hue Wall Switch Module – fysieke schakelaars mogen blijven

02 mei 2021 7 Minuten 11 Reacties
Philips Hue Wall Switch Module review 1
FWD award

Met een groot assortiment aan lampen, armaturen en accessoires was het de vraag wat Signify nog kon verzinnen om het de Philips Hue-gebruikers weer een stukje makkelijker te maken. Afgelopen januari kwam het antwoord, in de vorm van de Hue Wall switch Module. Met dit apparaatje mogen de fysieke, domme schakelaars blijven want ze worden aan je Hue-systeem toegevoegd. Alvast een spoiler voor diegenen die dachten dat je hiermee domme lampen slim kunt maken; dat is niet het geval.

Wat is de Philips Wall Switch Module?

De nieuwe Philips Hue Wall Switch Module is een compact apparaatje dat wordt geïnstalleerd achter je bestaande lichtschakelaars. Daardoor worden het slimme schakelaars. Het is niet zo dat je hiermee domme lampen slim maakt, zoals dat bijvoorbeeld kan met Fibaro, want de lampen die je gebruikt moeten ook van Hue zijn. Simpel gezegd kun je na installatie je slimme Hue-lampen met je domme schakelaar bedienen.

Ook hoef je niet meer op te staan wanneer iemand aan de lichtschakelaar gezeten heeft, aangezien je je lampen altijd kunt bedienen met de app of stembediening. De Philips Hue Wall Switch Module werkt op batterijen met een minimale gebruiksduur van vijf jaar. De module is te koop voor 39,99 (1-pack) of 69,99 (2-pack) euro.

philips-hue-wall-switch-module

Installatie en design

De Philips Hue Wall Switch Module is een hele mond vol maar het draait allemaal om een heel klein apparaatje van 43.3 x 38 x 10.2 millimeter. Qua design is er niets bijzonders aan te vinden, behalve dat er twee aansluitingen opzitten voor schakelaars (voor een enkele en dubbele schakelaar) én dat er een klepje aanwezig is om de CR2450 batterij te vervangen. Signify levert de aansluitkabels voor de schakelaars mee en zelfs de lasklemmen voor de stroomdraden richting de lamp worden meegeleverd.

Het installeren van de Philips Hue Wall Switch Module is dan ook zeer eenvoudig, maar wanneer je totaal geen ervaring hebt met elektra is het altijd verstandig dit iemand te laten doen die er wel ervaring mee heeft. Zorg sowieso dat je de stroom van de lamp haalt voordat je begint. Vervolgens is het zaak om de schakelaar van de stroomdraden richting de lamp te halen en die draden in de lasklem te plaatsen. Die hoef je daarna niet meer te gebruiken. De schakelaar sluit je simpelweg aan op Wall Switch Module met de meegeleverde geel/witte kabels. Dat is wat snel uitgelegd maar de handleiding spreekt voor zich. Heb je een schakelaar met twee knoppen, dan kun je het tweede setje geel/witte kabels gebruiken.

Aangezien de Philips Hue Wall Switch Module heel compact is kun je deze in 99 van de 100 gevallen zonder problemen achter je schakelaar in de doos plaatsen. Zorg voordat je dit doet en de schakelaar weer vastzet dat je de connectie met de Hue Bridge getest hebt. Hiervoor moet je de schakelaar een aantal keer aan- en uitzetten, waarna de module geactiveerd wordt en vindbaar is met de Hue-app. Eenmaal gevonden en toegevoegd aan de app kun je de module in de wanddoos plaatsen en de schakelaar terugplaatsen.

Opties

Zodra de Philips Hue Wall Switch Module door jouw Hue-systeem gevonden is kun je deze een eigen naam geven en aan een specifieke ruimte toewijzen. Je kunt ook kiezen of jouw schakelaar een standaard tuimelschakelaar is of een pulsdrukker. In het geval van een pulsdrukker krijg je de extra mogelijkheid om de gekoppelde Hue-lampen te dimmen.

Vervolgens stel je in wat de Philips Hue Wall Switch Module precies moet doen. Je kunt kiezen voor het bedienen van één specifieke Hue-lamp, een groep Hue-lampen, een complete ruimte of meerdere ruimtes. Daarnaast heb je de keuze uit aan en uit of het kiezen van scenes. Bij aan en uit wordt de gekoppelde lamp (of lampen of ruimte) simpelweg aangezet of uitgezet. Bij aan wordt een specifieke scene of de laatste status van de betreffende lamp gebruikt. Kies je voor het doorlopen van scenes dan kun je scenes toevoegen aan 1x, 2x of 3x drukken. Wanneer je dus driemaal snel achter elkaar op de schakelaar drukt wordt de de betreffende scene geactiveerd. De instellingsmogelijkheden zijn duidelijk en eenvoudig; het is en blijft immers een schakelaar die je wat extra mogelijkheden mee kunt geven. Eén ding is zeker; niemand kan meer met de fysieke schakelaar per ongeluk de stroom van je Hue-lamp halen.

 

Gebruik

Toen Signify begint dit jaar de Philips Hue Wall Switch Module aankondigde was ik nogal sceptisch aangezien de module geen domme lichten slim maakt en bovendien met een batterij komt. Maar, eerlijk is eerlijk; ik ben inmiddels aardig bijgedraaid om een aantal redenen. Zo is het nu niet meer mogelijk om de stroom richting Hue-lampen te onderbreken door ze met een schakelaar te bedienen. Dit gebeurde nogal eens, bijvoorbeeld op het toilet of wanneer iemand in huis (ik noem geen namen) de eettafellamp wilde uitzetten. Gevolg hiervan was dat de betreffende lamp niet meedoet in de eerstvolgende scene, waarna je de lamp weer aan moet zetten en handmatig de scene moet selecteren. Door het gebruik van deze module wordt de fysieke koppeling met de lamp nooit meer onderbroken. Maar, alleen dat is geen 40 euro waard.

De tweede reden is dat je met deze module je schakelaars slim maakt. Een traditionele schakelaar kan alleen maar aan of uit, maar met de module erachter kun je dus maximaal drie scenes aan die schakelaar hangen. Het is eenvoudig om twee of drie keer snel te drukken en een specifieke scene te activeren. En als je een pulsdrukker hebt dan kun je nog eenvoudig dimmen ook. De module reageert zeer snel op input van de schakelaar, waarna ook binnen een seconde de gekoppelde lamp reageert.

Tot slot zou je kunnen zeggen dat de Hue Dimmer Switch een schakelaar is waarmee je precies hetzelfde kan, en dat klopt ook. Het grote nadeel van deze schakelaar is echter dat deze niet mooi in bestaande afdekramen past en vaak ook niet echt past bij de rest van je schakelmateriaal. Plus; je hebt dan naast je traditionele schakelaars die je eigenlijk niet mag aanraken (als ze met een Hue-lamp gekoppeld zijn) ook nog eens Hue-schakelaars aan de muur hangen. Met de Philips Hue Wall Switch Module hoeft dat dus niet meer.

Over de batterij hoef je je ook geen zorgen te maken. Volgens Signify moet de CR2032 batterij ongeveer 5 jaar meegaan en dat lijkt mij lang genoeg om te accepteren dat je soms een batterij zal moeten vervangen.

Conclusie

Met een prijs van (op het moment van schrijven) 40 euro of 35 euro per stuk is de Philips Hue Wall Switch Module zeker geen goedkope accessoire, maar in de periode dat ik de module heb mogen testen ben ik wel overtuigd. Als je veel Hue-lampen in huis gebruikt kan deze module zeker een toegevoegde waarde zijn. Je kunt je (mooie en bij het interieur passende) schakelmateriaal blijven gebruiken, je kunt je schakelaars een stuk slimmer maken én je er hoeft nooit meer een Hue-lamp zonder stroom te zitten. De module is snel en eenvoudig zelf te installeren, past achter nagenoeg elke schakelaar en werkt binnen enkele minuten. Wil je er het maximale uithalen, dan is een pulsdrukker gewenst. Hiermee kun je de Hue-lampen namelijk ook dimmen.

9.0
Philips Hue Wall Switch Module review 8
FWD award

Beoordeling
Philips Hue Wall Switch Module

Pluspunten
  • Snel en eenvoudig te installeren
  • Alle benodigdheden meegeleverd
  • Fysieke schakelaars worden slim
  • Nooit meer een Hue-lamp zonder stroom
  • Behoud je eigen schakelmateriaal
Minpunten
  • Batterij (al gaat die vijf jaar mee)
  • Niet goedkoop

Beoordeling Philips Hue Wall Switch Module

Met een prijs van (op het moment van schrijven) 40 euro of 35 euro per stuk is de Philips Hue Wall Switch Module zeker geen goedkope accessoire, maar in de periode dat ik de module heb mogen testen ben ik wel overtuigd. Als je veel Hue-lampen in huis gebruikt kan deze module zeker een toegevoegde waarde zijn. Je kunt je (mooie en bij het interieur passende) schakelmateriaal blijven gebruiken, je kunt je schakelaars een stuk slimmer maken én je er hoeft nooit meer een Hue-lamp zonder stroom te zitten. De module is snel en eenvoudig zelf te installeren, past achter nagenoeg elke schakelaar en werkt binnen enkele minuten. Wil je er het maximale uithalen, dan is een pulsdrukker gewenst. Hiermee kun je de Hue-lampen namelijk ook dimmen.

Reacties (11)