Review: LG OLED65C16LA (C1-serie) oled-televisie

26 mei 2021 + 10 minuten 17 Reacties
LG-OLED65C16LA-Llifestyle
FWD award

In deze review kijken we naar de LG C1-serie (OLED65C16LA) oled-televisie, uitgerust met WebOS 6.0, HDMI 2.1-aansluitingen en HDR.

In vorige jaren was de C-reeks het werkpaard van LG’s OLED tv line-up. Maar nu het nieuwe Evo-paneel voorbehouden is voor de G1-reeks en er met de A1 en B1-reeksen ook goedkopere alternatieven zijn, is het toch uitkijken of de C1-serie die status kan behouden.

LG OLED65C16LA – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle LG 2021 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2021.

WatUltra HD OLED-tv
schermformaat65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen4x HDMI (4x v2.1 (40 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth 5.0, WiSA
Extra'sHDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 6.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 9 Gen 4 processor
Afmetingen1.449 x 862 x 251 mm (incl. voet)
Gewicht32,6 kg (incl. voet)
VerbruikSDR 126 (G) / HDR 222 watt (G)
Adviesprijs2.499 euro

LG OLED65C16LA - Design

Het design van de C1-reeks begint langzaam maar zeker de status van een klassieker te krijgen, het is ondertussen drie jaar zo goed als onveranderd. Het is een superslank OLED-scherm, met onderaan die opvallende lichtmetalen, centrale podium-voet.

Persoonlijk vinden we die voet wel mooi, maar denk eraan dat hij wat in de weg zit als je een soundbar wil gebruiken. Hij tilt het scherm maar drie centimeter boven het meubel, dus een soundbar riskeert bovendien een deel van het het beeld af te dekken.

De achterzijde van de OLED65C16LA tv is helemaal in het wit, erg modern en fris. Wie het toestel een unieke opstelling midden in de kamer wil geven, kan kiezen voor de Gallery stand. Ja, die hoort bij de G1, maar je kunt hem ook op andere LG modellen zoals dit gebruiken.

LG OLED65C16LA - Aansluitingen

De aansluitingen op de C1 (OLED65C16LA) zijn identiek aan die van de G1. Je vindt vier HDMI 2.1-aansluitingen met ondersteuning voor ALLM, VRR, ARC/eARC, 2K en 4K HFR. De 40 Gbps bandbreedte volstaat om maximaal 4K120 10 bit 4:4:4 verwerken. Dat is voorlopig enkel belangrijk voor gamers.

Drie van de vier HDMI-aansluitingen en één USB-aansluiting staan opzij, de rest wijst naar achter. Dat kan lastig zijn als je een heel strakke wandmontage wilt. De hoofdtelefoonuitgang staat diep achter het toestel en is daardoor moeilijk bereikbaar.

Als alternatief kan je Bluetooth gebruiken voor een draadloze hoofdtelefoon. Tot slot, LG biedt nog steeds WiSA (Wireless Speaker and Audio Association). Een handige oplossing als je surround wenst zonder gedoe met kabels. Het WiSA aanbod groeit langzaam, maar blijft nog relatief beperkt. Opgelet, WiSA is niet beschikbaar op de C14-modellen, enkel op de C16-modellen.

LG OLED65C16LA - Gebruiksgemak

De G1-serie (zie onze review) en C1-serie zijn identiek wat gebruiksgemak betreft, we hernemen een deel van de review van de G1. WebOS is alweer aan een nieuwe versie toe: 6.0 ondertussen. En ditmaal zijn er vrij grote wijzigingen gemaakt. Om te beginnen stapt LG af van het concept dat de interface enkel in een of twee linten onderaan het scherm zit. Het nieuwe Home-scherm vult het volledig beeld, en leunt nu meer aan bij het principe van Android TV. Verschillende linten bevatten content van verschillende providers.

We waren een fan van de oude interface, dus dit is wel even wennen. Bovenaan vinden we weersinfo, tips, en een zoektegel. Die rij neemt al een vrij groot deel van het scherm in, ongeveer een derde, wat ons een zinloze verspilling van ruimte lijkt. Daaronder staan alle apps op een rij.

De derde rij bevat het Thuisdashboard, alle aansluitingen en andere bronnen zoals netwerkservers. De vierde rij bevat tv-kanalen die je regelmatig bekijkt. Tot slot volgen er content aanbevelingen van drie apps: Amazon Prime, Rakuten TV en YouTube. Indien je die apps niet gebruikt, dan zijn ook deze rijen verspilde ruimte. Bovendien kan je de apps die aanbevelingen bieden op dit moment ook niet wisselen, voor bijvoorbeeld Netflix, Disney+ of Apple TV. Conclusie: We zien momenteel te veel verspilde ruimte in de interface en een gebrek aan personalisatie.

De zoekfunctie lijkt ons wel beloftevol. We zochten naar ‘Charlize’ in de hoop materiaal te vinden met Charlize Theron, en inderdaad we kregen resultaten uit Netflix, YouTube, én uit Disney+ (die laatsten weliswaar omdat de zoekfunctie ons ook Charlie aanreikt).

Tot slot, ook de instellingenmenu’s zijn volkomen vernieuwd. Vooral de organisatie is aangepakt, en instellingen zijn nu betere gegroepeerd, voor beeld bijvoorbeeld: alle instellingen voor helderheid, kleur en scherpte kregen een eigen submenu. Die aanpak hebben we ook eerder gezien (bij Sony), en we houden er wel van. Soms zitten de instellingen wel erg veel submenu’s diep, maar uiteindelijk heb je daar als gemiddelde kijker geen last van.

LG-WebOS60-Opener1
Lees ook

Alles wat je moet weten over LG WebOS 6.0: tips en aanraders

Afstandsbediening

De nieuwe vorm van de Magic Remote is wat rechthoekiger dan de speels afgeronde vorm van de voorbije jaren. Hij ligt nog steeds goed in de hand, maar de toetsaanslag vereist veel druk en voelt onzuiver aan.

De layout is prima, sommige toetsen zijn van plaats gewisseld, maar dat heeft geen impact op het gebruiksgemak. Wel handig en nieuw zijn de grotere toetsen voor streamingdiensten. Het zijn er nu vier: Netflix, Prime Video, Rakuten TV, en nieuw dit jaar: Disney+. Je vindt nu ook drie toetsen voor stem-interactie: een algemene microfoon-toets, een voor Google Assistant en een voor Amazon Alexa. Dat is misschien van het goede wat teveel. We zijn niet ongelukkig over de nieuwe remote, maar bij een redesign hadden we toch iets meer en beter verwacht.

Een NFC-tag in de afstandsbediening maakt het erg makkelijk om je smartphone te koppelen met de tv, bijvoorbeeld om het geluid van de tv op je smartphone te beluisteren, of smartphone media op de tv te bekijken.

Functies

De C1-serie (OLED65C16LA) is uitgerust met een enkelvoudige tv -tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen is niet mogelijk. De C1 zit wat ons betreft nog steeds in de categorie topmodellen, een dubbele tuner was hier op zijn plaats geweest.

Je kunt gebruik maken van Apple Airplay 2 en YouTube video’s kan je via Google Cast sturen. De mediaspeler is prima, hij ondersteunt ondertitels en HDR, maar de tv ondersteunt geen DTS meer. Daardoor kan hij ook geen DTS doorsturen via eARC, een lastig nevenverschijnsel.  LG’s ThinQ AI zorgt voor een uitgebreide lijst stemcommando’s.

LG OLED65C16LA - Beeldverwerking

De C1 is uitgerust met dezelfde Alpha9 gen4 processor als de G1. De resultaten zijn dan ook zo goed als identiek. Verbeterde deinterlacing werkt de meeste kam- of trapjeseffecten weg. Dat is een belangrijk voordeel voor live tv dat vaak nog in 1080i uitgezonden wordt. Willekeurige ruis werkt de processor vlot weg, zelfs in de laagste stand. Compressieruis (blokvorming) blijft licht zichtbaar in extreme gevallen. Laat beide instellingen in de laagste stand staan. De upscaling zorgt voor knappe, gedetailleerde beelden. Kleurbanden in donkere gradiënten is nog steeds een lastige taak voor de processor. In de moeilijkste testscènes moesten we de hoogste stand kiezen voor zelfs dan nog een beperkt resultaat. Ondanks die kleine punten waar het nog beter kan levert de processor uitstekende resultaten.

Voor de specifieke bioscoop-look raden we aan om Trumotion in te stellen op ‘Cinematografische Beweging’ wanneer je film kijkt. Het motion interpolation algoritme geeft dan voorrang aan originele beelden op basis van de analyse zodat beeldfouten of overmatig soap opera effect vermeden worden. Voor een meer vloeiende ervaring kan je kiezen voor ‘Natuurlijk’ of zelfs ‘Vloeiend’. Die laatste genereert nog steeds af en toe een beeldfout, maar de prestaties zijn duidelijk verbeterd.

Ook ‘OLED Motion Pro’ (meer detail hier), de Black Frame Insertion techniek van OLED (wat is BFI), is geoptimaliseerd. Het algoritme houdt nu beter rekening met donkere scènes zodat het kleine helderheidsverlies daar niet significant wordt. Voor games en sport is de laagste of zelfs de middelste stand een goede keuze indien je werkelijk het laatste beetje detail wilt.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

AlgemeenGeavanceerde InstellingGeavanceerde Instelling
Beeldmodus: Bioscoop
Instelling beeldverhouding: Origineel / Scannen: Aan
Energiebesparing: Uit
Helderheid:

OLED Pixelhelderheid: 80
Contrast: 85
Schermhelderheid: 50
Autodynamisch Contrast: Uit
Maximale Helderheid: Uit
Gamma: 2.2 / BT.1886
Zwartniveau: Automatisch
Motion Eye Care: Uit

Kleur:

Kleurdiepte: 50
Tint: 0
Kleurbereik: Auto
Witbalans-Kleurtemperatuur: Warm50

Zuiverheid:

Scherpte: 10
Superresolutie: Laag
Ruisonderdrukking: Laag
MPEG ruisonderdrukking: Laag
Soepele Gradatie: Laag-Midden
Bioscoopscherm: Aan
TruMotion: Cinematografisch of Gebruiker (De-judder: 6-8, De-blur:10 met OLED Motion Pro: Laag)

LG OLED65C16LA - Beeldkwaliteit

Geen zichtbaar verschil op de pixelshot tussen de C1-serie en de G1-serie en ook het spectrogram wijst in de richting dat beide televisies uitgerust zijn met hetzelfde paneel. LG heeft echter al verschillende malen benadrukt dat de hogere helderheid van het ‘evo-paneel’ een combinatie is van het eigenlijke OLED-paneel én de processor.

Het scherm heeft een goede uniformiteit in heldere beelden. In de donkerste tinten heeft het links en rechts bovenaan een lichtjes donkere vlek, en is zeer vaag wat verticale banding zichtbaar. Dat bleek enkel zichtbaar op testbeelden, in normale beelden viel dit niet te bespeuren.

Voor de beste filmervaring is er Filmmaker Mode, eigenlijk niet meer dan de Bioscoop beeldmode, maar met alle beeldverwerking (ruisonderdrukking, TruMotion) uitgeschakeld, een erg lage helderheid (80 nits in dit geval) en de BT.1886 gammacurve. Het is een goede keuze voor kijken bij verduistering. Voor een meer algemeen gebruik raden we toch de Bioscoop beeldmode aan, waarbij je een hogere helderheid hebt en een gammawaarde van 2,2 met meer heldere middentonen.

Net zoals de G1 is de C1 (OLED65C16LA) uitzonderlijk goed gekalibreerd. De kleurtemperatuur is een tikje te warm door een overschot aan rood en tekort aan blauw, maar de fout is zo klein dat je het zonder referentie niet zal merken. Het toestel levert goed zwartdetail, maar verbergt een klein beetje van de donkerste nuances, vermoedelijk door het gebruik van dithering, maar opnieuw is dit nauwelijks merkbaar zonder referentie. Kleurweergave was over de hele lijn uitstekend. Het viel ons ook op dat we de C1 in SDR naar een maximum van 215 nits konden halen op een volledig wit veld. Dat is eerder ongewoon, in HDR ligt het maximum bijvoorbeeld maar op 147 nits. Mogelijk heeft een recente firmware update daar voor gezorgd. We bekwamen dit resultaat in de Bioscoop beeldmode met OLED pixelhelderheid op 100 en Maximale Helderheid uit of op maximum.

LG OLED65C16LA - HDR

De LG ondersteunt HDR10, HLG en Dolby Vision IQ. Het ontbreken van HDR10+ blijft jammer, maar we beschouwen dat niet meer als een minpunt. Het momentum van Dolby Vision is ondertussen een pak groter.

Het moment van de waarheid: is de C1 minder helder dan de G1? Het antwoord is ja, maar het verschil is relatief klein. Concreet haalden we 780 nits piek op een 10% venster, waar we bij de G1 792 nits haalden. Op een volledig wit veld is het verschil groter, daar reikt de C1 tot 147 nits en de G1 tot 164 nits. De G1 was dus maximaal 12% helderder, en dat verschil zit vooral in de grotere testpatronen. In het kleurbereik zien we geen noemenswaardig verschil. De C1 levert 97% DCI-P3 en 71% Rec2020.

Je kan het al vermoeden, dat resulteert in bijzonder mooie HDR-beelden. We testen in de Bioscoop beeldpreset, die levert een voorbeeldige kalibratie. De helderheid verloopt strikt volgens de PQ-curve, en respecteert de metadata. Alle witdetail is dan ook zichtbaar.

De kleurweergave is uitstekend. We adviseren het gebruik van de ‘Dynamische Tonemapping’ instelling voor HDR10-content. De tv imiteert dan HDR10+ door real-time analyse van het signaal. Zeker voor content die erg hoge helderheden bevat is dat aan te raden, en vermits we geen echte nadelen zien zouden we dat altijd gebruiken.  Uiteraard wordt het beeld er wat donkerder door, maar je wint witdetail in zeer heldere scènes en over het algemeen ook wat contrast.

De LG C1 is uitgerust met Dolby Vision IQ, waardoor de tv rekening houdt met het omgevingslicht om in donkere scènes het beeld wat op te krikken. Een gelijkaardig effect met andere HDR-content bereik je met ‘AI Helderheid’. Ook die setting laat je best aan staan, tenzij je systematisch bij verduistering kijkt.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De C1 heeft, zoals alle OLED-schermen, een uitstekende kijkhoek, en degelijke anti-reflectie eigenschappen. Vermijd weliswaar rechtstreeks invallend licht voor de beste resultaten.

Gamers vinden de C1 een uitstekend totaalpakket. In de Game Optimize beeldmode met de Aspect Ratio op ‘Just Scan’ en de Game Optimizer Setting “Voorkomen van inputvertraging: Boost” meten we een input-lag van amper 9,7ms. Met vier HDMI 2.1-aansluitingen moet je geen enkel compromis maken.  Ze bieden allemaal ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync en Nvidia GSync). Via het uitgebreide gamefunctie menu kan je de beeldkwaliteit aanpassen op basis van het genre van je game of bijvoorbeeld OLED Motion Pro activeren of schaduwdetail verbeteren.

Denk er wel aan dat wanneer je AMD Freesync activeert je ondersteuning voor Dolby Vision verliest. Dat is geen echt lastige beperking. De nieuwste consoles ondersteunen allemaal HDMI VRR. Enkel PC-gamers met een AMD-kaart moeten er mogelijk rekening mee houden.

Dat dit soort gloednieuwe combinatie van technologieën nog wel eens wil fout lopen hoeft eigenlijk niet te verbazen. Ondanks dat de C1 het perfect zou moeten aankunnen rapporteert de Xbox momenteel dat hij maximaal 4K60 kan leveren in Dolby Vision, maar dus geen 4K120. LG heeft hierop al gereageerd, en ze zijn er mee aan de slag.

“The Dolby Vision feature is currently in testing & LG is working closely with its partners to support functionality (including 4K@120Hz) on its 2021 OLEDs soon. More details about models will be shared soon.”

LG OLED65C16LA - Geluidskwaliteit

Ten opzichte van de G1 is de C1 uitgerust met een iets minder krachtig geluidssysteem. Toch levert dat nog erg goede klank met een relatief warm karakter en heldere dialogen. Filmsoundtracks krijgen een flinke dosis surround als je de film geluidsmode met Dolby Atmos selecteert. Explosies duwen de basprestaties tegen de limiet, zeker als je het volume flink open draait. Activeer AI Acoustic Tuning, het past de klank aan op basis van de kamerakoestiek, een procedure van 30 seconden die je op voorhand uitvoert is daarvoor de enige vereiste.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

LG OLED65C16LA – Conclusie

Nu het nieuwe OLED Evo-paneel voorbehouden is voor de G1 is de C1 niet meer identiek aan het hogere model op vlak van beeldprestaties. Maar in de praktijk merken we slechts een relatief klein verschil, de OLED65C16LA boet ongeveer 10% helderheid in, vooral bij zeer heldere beelden in HDR. In SDR lijkt er ons zelfs geen verschil te zijn. De lijst met minpunten is dan ook relatief kort. Wat WebOS 6.0 betreft hopen we op wat personalisatiemogelijkheden in de toekomst. En wie een soundbar wilt gebruiken met de C1 moet er rekening mee houden dat het toestel laag boven het meubel staat, en dat de centrale voet mogelijk in de weg zit.

Verder is er enkel goed nieuws. De LG levert prima beeldverwerking. Zijn goede resultaten uit voorgaande jaren zijn op de nieuwe Alpha9 Gen4 processor verder aangescherpt met een aantal kleine verbeteringen. Vooral de verbeterde motion interpolation viel in de smaak, het scherm kan je films nu een mooie bioscoop-look geven zonder vervelende zij-effecten. Het OLED-scherm staat garant voor knappe kleuren, diep contrast en prima schaduwdetail waarbij enkel de allerdonkerste nuances kunnen verdwijnen. En zoals reeds gezegd, ondanks het feit dat het geen OLED evo-scherm is, is de helderheid uitstekend. Gamers kunnen rekenen op een van de ruimste featuresets die beschikbaar zijn.

Net zoals de G1 is de C1 opvallend agressief geprijsd ten opzichte van de introductieprijs van zijn voorganger. Maar ook tegenover een concurrent zoals de Sony A80J komt de LG scherp uit de hoek. Het toestel biedt enorm veel waar voor zijn geld en is dan ook een kooptip.

9.5
LG-OLED65C16LA-Toestel
FWD award

Beoordeling
LG OLED65C16LA

Pluspunten
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Verbeterde motion interpolation
  • Top zwartweergave met veel schaduwdetail
  • Uitstekende HDR-beelden
  • HDMI 2.1 met ruimste featureset
  • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos
Minpunten
  • WebOS 6.0 interface is nauwelijks te personaliseren
  • Moeilijk te combineren met een soundbar op een tv-meubel

Beoordeling LG OLED65C16LA

Nu het nieuwe OLED Evo-paneel voorbehouden is voor de G1 is de C1 niet meer identiek aan het hogere model op vlak van beeldprestaties. Maar in de praktijk merken we slechts een relatief klein verschil, de C1 boet ongeveer 10% helderheid in, vooral bij zeer heldere beelden in HDR. In SDR lijkt er ons zelfs geen verschil te zijn. De lijst met minpunten is dan ook relatief kort. Wat WebOS 6.0 betreft hopen we op wat personalisatiemogelijkheden in de toekomst. En wie een soundbar wilt gebruiken met de C1 moet er rekening mee houden dat het toestel laag boven het meubel staat, en dat de centrale voet mogelijk in de weg zit.

Verder is er enkel goed nieuws. De LG levert prima beeldverwerking. Zijn goede resultaten uit voorgaande jaren zijn op de nieuwe Alpha9 Gen4 processor verder aangescherpt met een aantal kleine verbeteringen. Vooral de verbeterde motion interpolation viel in de smaak, het scherm kan je films nu een mooie bioscoop-look geven zonder vervelende zij-effecten. Het OLED-scherm staat garant voor knappe kleuren, diep contrast en prima schaduwdetail waarbij enkel de allerdonkerste nuances kunnen verdwijnen. En zoals reeds gezegd, ondanks het feit dat het geen OLED evo-scherm is, is de helderheid uitstekend. Gamers kunnen rekenen op een van de ruimste featuresets die beschikbaar zijn.

Net zoals de G1 is de C1 opvallend agressief geprijsd ten opzichte van de introductieprijs van zijn voorganger. Maar ook tegenover een concurrent zoals de Sony A80J komt de LG scherp uit de hoek. Het toestel biedt enorm veel waar voor zijn geld en is dan ook een kooptip.

Prijsvergelijker LG OLED65C16LA


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (7)

bert

bert
26 mei 2021 om 12:38

Klopt het dat de sony a80j voor gaming helderder kan dan de c1 ?? Omdat in gaming mode the c1 the peak of oled lampje niet hoger gezet kan worden. het zou gedeactiveerd zijn ??

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
26 mei 2021 om 15:05

Het toestel is helaas al vertrokken, dus dat kan ik niet bevestigen.

Inloggen
Jay

Jay
26 mei 2021 om 20:44

Klopt. Highlights en schaduwdetail zijn beter op de sony in game modus.

Inloggen
Mikey Mike

Mikey Mike
26 mei 2021 om 12:47

Prima review. Wat betreft de soundbar positie dat is inderdaad wel een aardig nadeel, aangezien bijna iedereen wel een dedicated geluidsysteem heeft die shopt in dit segment. Echter is dit vrij makkelijk op te lossen door een simpele plank zoals de Ikea LACK. Die verhoogt de voet/standaard met 5 centimeter, waardoor het totaal op 8 cm hoogte komt. Als je de soundbar hiervoor plaatst, dan kom je met 99 van de 100 Atmos soundbars ( de grote jongens) wel weg op de populaire Sonos Arc na die is helaas 8,7 cm hoog. Het is geen brug te ver, maar designtechnisch laat LG met die te lage voet wel wat liggen ten opzichte van andere fabrikanten die met bovenstaande meer rekening houden.

Inloggen
Rick

Rick
26 mei 2021 om 14:39

Mooie review !
Jullie hebben de Sony’s ook getest. Ik ben op zoek naar een grote tv. 77 of 83″.
Zit er veel verschil in de modellen? Of heb je en absolute No Brainer hierin?
Even afgezien van de prijs. Dat is een keuze mijnerzijds.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
26 mei 2021 om 15:12

Ik vind de verschillen tussen de vier modellen die ik testte erg klein. Opgelet, uitsluitsel over die grote maten kan ik niet echt geven.
Is het je vooral om film te doen, dan zijn de Sony’s een iets betere keuze. Voor gaming zou ik resoluut voor de LG’s gaan.
Topmodel of subtopper? Als je de review van de C1 en A80J leest vind je daarin wat de belangrijkste verschillen zijn met respectievelijk de G1 en A90J. Ook die verschillen zijn relatief klein.

Inloggen
Sir oled

Sir oled
27 mei 2021 om 11:16

Bedankt Eric voor de review , en ook ik dacht de verschillen iets groter waren maar het is echt mierenneukerij . Wat je persoonlijke voorkeur is dat is het scherm waar je blij van wordt. Al de rest doet er weinig toe op dit niveau.
Wat betreft C1 en G1 discussie service menu’s dienen voor professionals en niet voor random clowns die niet weten waar ze mee bezig zijn .

Inloggen
Peter V

Peter V
26 mei 2021 om 14:43

Goede middag.
Leuke review.
Wanneer ik het goed heb begrepen bij stop the Fomo, zijn ze er achter gekomen dat de G1 en C1 qua scherm identiek zijn.
Niks geen ander scherm of andere processor, maar alleen softwarematig verschillend.
Word ook uitgelegd hoe je van je C1 een G1 maakt.
Was voor mij onduidelijk of dat zelfs met het model van vorig jaar kon.
Maar zij vonden het altijd al moeilijk te geloven dat het paneel anders was.
Mvg Peter.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
26 mei 2021 om 15:19

Ja, ik dacht dat ik daar ook duidelijk over was in de review. Voor zover ik het kan nagaan gebruiken ze een gelijkaardig paneel (of het werkelijk identiek is kan ik niet bevestigen). En uiteraard is de processor identiek.
Of de uiteindelijke verschillen dan puur software zijn kan ik ook niet bevestigen. Ik zou hoe dan ook voorzichtig zijn met het ‘hacken’ van je toestel. De potentiele winst is wat mij betreft veel te klein vergeleken met de risico’s.
Ik zou aanraden om de video van HDTVTEST (Vincent Theoh) eens te bekijken over dat onderwerp.

Inloggen
Peter V

Peter V
26 mei 2021 om 19:01

Eric,goede avond.
Ja jij was daar ook zeer duidelijk in.
Video van Vincent nu ook gekeken.
Wanneer je de tv plat aan de muur hebt hangen zou ik het niet doen.

Inloggen
Mikey Mike

Mikey Mike
26 mei 2021 om 15:48

Ik volg Stop the Fomo ook naast een aantal andere reviewers op Youtube. Het klopt dat als je paneel uit de fabriek van Guangzhou komt, je software matig met een “remote acces” in een bepaald menu kan komen om dit aangepast te krijgen. Echter LG heeft al door middel van een statement bekend gemaakt in de video van Vincent Teoh (HDTVtest), dat dit niet de bedoeling is en toekomstige updates en je garantie hierdoor in gevaar kan komen. Nu ze dit weten, zal dit bij de volgende firmware update simpelweg ook wel onmogelijk worden gemaakt dat je in dit servicemenu kan komen (of je moet het uitvoeren en alle toekomstige updates uitzetten alleen of je daar vrolijk van wordt…) Maar technisch gezien is het wel mogelijk voor panelen die uit deze fabriek komen(te herkennen aan een WBC sleutel code die in dit menu naar voren zou komen)

De vraag die je jezelf alleen moet stellen, is al dat geklooi in servicemenu’s die van origine niet voor de consument beschikbaar is gesteld je bovenstaande risico’s waard. Als je helemaal idolaat denkt te zijn van die paar nitjes meer, geef dan 300 euro meer uit aan de G1 en dan ben je van al het gezeik af. Minpunten zullen de pluspunten met deze workaround overstijgen dat is een ding wat zeker is…..

Inloggen
Peter V

Peter V
26 mei 2021 om 19:02

Ja, je hebt helemaal gelijk.

Inloggen
Frans

Frans
27 mei 2021 om 18:49

Ik kijk altijd op YouTube dus heb Theo ook hier over gehoord daar maar die paar niets en dan zo gaan doen geef dan meer geld uit.
Ik ga een nieuwe kopen die van mij is nu 4 jaar oud die gast naar de slaapkamer. In de woning komt een nieuwe denk wel met evo paneel. Welke weet ik nog niet. Ligt aan de prijs in oktober denk ik ga ik hem kopen. Ben nog steeds fan van oled.

Inloggen
ezhome

ezhome
28 mei 2021 om 13:57

mooie review en heb ook een aantal tips om mogelijk mee te nemen:
– Als je een tv koopt wil je natuurlijk weten hoe de beleving is als je tv kijkt, die mis ik hier. Mogelijk dus mee te nemen bij een volgende review is daadwerkelijk kpn/ziggo actief stellen en kijken hoe dit werkt (mijn ervaring: bij KPN, zelf de afstandsbediening handmatig invoeren, volgende dag is de tv die vergeten, daarna opnieuw invoeren, dan werkt het). Verder merk je dat de integratie bij KPN beter kan, bijvoorbeeld, normaal druk je op gids, heb je gelijk je gids, nu moet dat middels de 3 …, dan gids, even wachten, heb je de kpn tv gids (beetje omslachtig). Pauzeren kan niet direct met een knop bij live tv, je kunt wel pauze roepen op je afstandsbediening, dat werkt op zich (ook omslachtig). Verder heb je de mogelijkheid om de kpn webos app af te nemen, die werkt, echter, niet zo vlot als via het kpn kastje, die werkt snel (bij de app een ietwat vertraging).
– gebruikersgemak rekening houdend niet alleen met je tv, maar natuurlijk integratie met je receiver/etc. dat mis ik in de review en zou ik graag zien. Ik heb zelf nog een oude receiver, daarom gebruik ik nu 2 afstandsbedieningen, de logitech harmony en die van de lg tv. Op zich werkt het, liever natuurlijk 1 maar zie zelf niet direct die mogelijkheid. Verder wordt de tv nog niet ondersteund door de logitech harmony en mis je de “muis” functionaliteit dan die erg prettig werkt op de lg remote.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
30 mei 2021 om 13:58

Ik begrijp die vraag volledig, maar dat is helaas onmogelijk.
Ik test in België, dus testen van KPN/Ziggo of andere NL live tv diensten is onmogelijk. Maar zelfs voor de Belgische diensten (bvb Telenet of Proximus) zou ik dit niet doen. Onze reviews focussen op beeldkwaliteit en algemeen gebruiksgemak.
Integratie met andere apparatuur (AVRs en dergelijke) is zelfs onbegonnen werk. Je neemt dan per definitie één set testapparatuur maar die is nooit representatief voor de markt. Dat is dan weer niet erg zinvol.

Inloggen
Rowdy

Rowdy
09 augustus 2021 om 23:28

Selecteer in de Harmony software de LG OLED55BX6LB. Dat is het model van vorig jaar, maar die werkt perfect. Alle ingangen doen het prima daarmee!

Inloggen
Kim

Kim
27 augustus 2021 om 23:12

Beide panelen zijn het zelfde.
Je kan op eigen risico in het service menu de C1 veranderen in de G1.

Inloggen