Dit jaar hebben we veel handige tips voor het inrichten en instellen van een slim huis de revue laten passeren. In dit artikel lichten we de achtergronden en tips uit die je absoluut gelezen moet hebben als je met een slim huis aan de slag wilt.
Google Assistant steeds populairder
Google heeft in Nederland en België de markt weten te veroveren met de Google Home en Google Assistent. Veel consumenten gebruiken de spraakassistent van Google om het slimme huis (of een deel daarvan) aan te sturen. We hebben dan ook diverse how to-artikelen geschreven over hoe verschillende producten te koppelen zijn met Google Home. Daarnaast hebben we een aantal achtergronden gepubliceerd over het instellen en gebruiken van Google Home en Google Assistant.
Alledaagse winkels als Kruidvat, Lidl, Action en HEMA verkopen slimme lampen, slimme camera’s en slimme stopcontacten. Niet slechts enkele artikelen: Action heeft bijvoorbeeld al meteen vijftien verschillende producten op de markt gebracht. Het zijn artikelen die binnen het Tuya-platform vallen en gebruikmaken van wifi. Bovendien zijn de producten ook te koppelen aan je Google Home. Hoe je dat doet, vertellen we in het artikel over LSC Smart Connect van Action koppelen met Google Home.
Misschien gebruik je altijd een ouderwetse tringelwekker om je bed uit te komen, of doe jij je ogen pas open als de artificiële zon in de vorm van een wake-up light erin schijnt? Wist je dat ook kunt kiezen voor een wekker door de stem die je door de dag heen vaker helpt: Google Assistant? In ons artikel over Google Assistant instellen als wekker leggen we stap voor stap uit hoe je ervoor zorgt dat Google Assistent je elke ochtend wakker maakt.
Het was eerdere jaren nogal een gedoe om Google Assistent in een bepaalde routine te krijgen. Routines zijn manieren om diverse acties samen te bundelen onder één commando. Gelukkig is de optie dit jaar naar de Nederlandse Google Assistent gekomen en is het een stuk makkelijker in te stellen. Wil je weten hoe? Lees dan hoe je kunt zorgen dat de Google Assistant met routines van alles in gang zet als je alleen maar ‘Hey Google, goedemorgen!” uitroept.
Zo zorg je voor een goede wifi-verbinding
De schrijfster van dit artikel heeft nog nooit een betere tan gehad dan in 2020: waar we normaliter dagen in de airco op kantoor doorbrachten, werkten we dit jaar thuis. Als je gezegend bent met een tuin of balkon, dan is het heerlijk om daar in het warme zomerzonnetje te werken. Als je tenminste bereik hebt: soms laat je wifi je wel eens in de steek als je de natuur opzoekt. Als het wifi-bereik in jouw tuin ook te wensen overlaat is het verstandig om onze tips om je wifi-verbinding in de tuin goed voor elkaar te krijgen door te nemen.
Heb je de wifi in je tuin net gefixt, blijkt dat je man die op zolder werkt helemaal geen bereik te hebben. Daar moet natuurlijk iets aan worden gedaan, maar de vraag is: hoe? Kun je daarvoor het beste een wifi-repeater aanschaffen, of ben je beter af door een meshnetwerk op te zetten? In Wifi-repeater of toch een meshnetwerk: welke is beter? gaan we dieper in op de vraag welke van die oplossingen beter is.
Veiligheid en beveiliging
Zoals we net al schreven begint smarthome steeds breder te worden. Je kunt bij Action voor een paar tientjes al een camera aanschaffen. Deze is ‘slim’ omdat hij dankzij de wifi-verbinding en de app op je smartphone beelden aan je kan doorsluizen. Zo kun je waar je ook bent even een kijkje nemen in je tuin of in je woonkamer. Hoewel er aan binnencamera’s ook de nodige privacyvraagstukken kleven, moet je echt oppassen als je een camera buiten hangt. Je mag namelijk niet zomaar de openbare weg filmen. Wat wel mag en wat niet hebben we dit jaar behandeld in een artikel over camera’s en privacy.
Een rookmelder is waarschijnlijk de stilste elektronica die je in huis hebt. Niet wanneer er brand is of je iets te enthousiast burgers bakt, maar normaliter heb je eigenlijk geen omkijken naar deze apparaten. Ze doen enorm lang op een batterij of zijn op voeding aangesloten. Vanaf juli 2022 zal het in Nederland en België verplicht zijn om op elke verdieping op zijn minst een rookmelder aanwezig te hebben en natuurlijk mogen dat ook slimme rook- en koolmonoxidemelders zijn. Wat die precies doen en waar je op moet letten, daar hebben we een verdiepend artikel geschreven over slimme rook- en koolmonoxidemelders.
Als je zo in je huis om je heen kijkt, dan denk je er waarschijnlijk niet direct aan om je deur slimmer te maken. Toch kan het een wereld van verschil bieden als je dat wel doet. Misschien heb je de laatste tijd geïnvesteerd in veel nieuwe tech, waardoor je een beter slot op de deur wilt zetten. Of ben je zorgmedewerker en wil je de postbode instructies kunnen geven over wat hij of zij met een pakketje kan doen als je niet thuis bent. Of wil je simpelweg meer en beter zicht op wie er voor de deur staat? Het zijn dingen die je enorm kunnen helpen en die de veiligheid kunnen verbeteren. In ons artikel over het slimmer maken van je voordeur lees je er meer over.
Meer tips en adviezen
Naast de hierboven genoemde tips en adviezen hebben we nog veel meer interessante artikelen geschreven die je op weg helpen in de wereld van het slimme huis. Zo zijn we onlangs die in de wereld van Tuya gedoken. Dit platform wordt door veel grote winkelketens en tal van kleine merken gebruikt om smarthome-producten op te lanceren.
Ook kijken we net als iedereen alweer uit naar de zomer, wanneer we weer buiten kunnen zitten en (hopelijk) met vrienden en familie van de tuin kunnen genieten. Die tijd moet er wel netjes bijliggen en als je een grasmast hebt dan mag de slimme robotgrasmaaier natuurlijk niet ontbreken. Dit jaar hebben we uitgebreid geschreven over wat een robotgrasmaaier precies is en waar je op moet letten.
En de kans is groot dat de zomer weer een warme zomer gaat worden, waardoor verkoeling binnenhuis welkom is. Dit jaar hebben we stilgestaan bij slimme ventilatoren die je van een aangenaam binnenklimaat kunnen voorzien.
Wil je nog meer tips en adviezen teruglezen? Bekijk dan onze tips en advies-sectie, waar we per onderdeel van het slimme huis alle artikelen in een overzicht geplaatst hebben. Natuurlijk kun je ook terecht in ons archief, waar alle achtergrondartikelen in chronologische volgorde te bekijken zijn.
Smart Living Project
Misschien heb je het al meegekregen: Wij zijn begin 2020 met het Smart Living Project gestart. In dit project bouwen wij een huis en maken het, samen met tal van partners, volledig smart. Denk aan de verwarming, verlichting, raamdecoratie, ventilatie, huishoudelijke apparaten en de beveiliging. Op onze Smart Living Project pagina vind je alle artikelen die we reeds gepubliceerd hebben. En houd die pagina de komende maanden ook in de gaten voor alle updates en handige artikelen over hoe je zelf een slim huis kunt bouwen of je huis een slimme make-over kunt geven.
Houd deze feestdagen FWD.nl in de gaten voor meer interessante jaarlijstjes met tips en nieuws. In 2021 zijn we bij je terug met allerlei nieuwe tips om jouw smarthome nog beter te maken. We wensen je een fijne Kerstmis!
Reacties (2)