Deuren slimmer maken: dit zijn de voornaamste opties

12 april 2020 + 10 minuten 1 Reacties
nuki-ifa-2020-2

Nu steeds meer alledaagse dingen ‘slim’ worden, kan de voornaamste manier van ruimtes binnengaan natuurlijk niet achterblijven. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden om jouw deuren wat slimmer te maken.

Een slimme deur met een slim slot

De meest eenvoudige manier om een deur wat nieuwe trucjes te leren is het toevoegen van een slim deurslot. Een slim deurslot is zoals de naam doet vermoeden een slot dat je kunt openen zonder zelf elke keer een sleutel in het slot te moeten steken. Er zijn veel verschillende soorten slimme sloten, met al net zo veel mogelijkheden om ze te beveiligen. Zo hebben we de afgelopen tijd modellen van onder meer Nuki en Yale getest, maar er zijn ook opties van Danalock en Loqed.

Slimme deursloten zijn onderverdeeld in twee hoofdcategorieën. De eerste categorie bestaat uit apparaatjes die je kunt aansluiten op je bestaande slot, zodat die slimme functies krijgt. Daarbij moet je rekening houden dat deze alleen kunnen worden aangesloten op een klassiek cilinderslot, en dus niet op een oplegslot of driepuntsslot. Bij deze sloten steek je eerst de sleutel zonder omhulsels in het cilinderslot, waarna je het slimme slot daar weer bovenop plaatst. Dat slot draait de sleutel dan zelf om wanneer het ontgrendelingssignaal wordt gegeven.

De tweede categorie bestaat uit totaaloplossingen die het slot in je deur volledig vervangen. Daarbij moet je weten welke cilindermaat je deur heeft, voor je het oude slot uit je deur gaat breken. Ook heb je waarschijnlijk een andere behuizing nodig als de cilinder en de deurklink daarmee aan elkaar bevestigd zaten. Deze oplossingen zijn vaak een stukje duurder dan de eerste variant.

Slimme sloten sluiten

Zoals gezegd zijn er vele manieren om een slim slot te beveiligen. Je wilt immers niet dat andere mensen ook zonder sleutel je huis kunnen binnenwandelen. De meeste beveiligingsmethoden zijn een alternatief op de gewone sleutel, maar er zijn ook mogelijkheden om je deuren op afstand te kunnen ontgrendelen.

Apps

Iedereen die het afgelopen decennium een slimme gadget heeft gekocht weet dat zo’n beetje alles tegenwoordig met een app kan worden geregeld. Zo ook slimme sloten. Een aantal fabrikanten biedt voor hun apparaten een app aan, waarmee het slot kan worden ontgrendeld. Het slot moet eerst aan de app gekoppeld worden, waarna een ontgrendelingscode gegenereerd wordt. Deze code kan dan vaak eenvoudig met familie en vrienden gedeeld worden, zodat ook zij de deur kunnen openen. Het nadeel daarvan is dat je hen wel met deze technologie moet vertrouwen.

Afstandsbediening

Bij sommige sloten krijg je een kleine afstandsbediening die het slot kan ontgrendelen. Deze afstandsbedieningen zijn vergelijkbaar met de modellen die je krijgt bij oprolbare garagedeuren en zonneweringen. Op de afstandsbediening zitten meestal enkel knoppen voor het openen en vergrendelen van het slot. Vaak is deze methode een aanvulling op andere oplossingen. Want elke gewenste gast een afstandsbediening meegeven schiet niet echt op.

Pincode

Een andere veelgebruikte manier is een zelfbedachte pincode. Die voer je in op het slot zelf of in een bijbehorende app, waarna de deur opengaat. Het nadeel hieraan is dat je die pincode natuurlijk wel moet onthouden, net als je familie en vrienden. De meeste mensen moeten namelijk al meerdere pincodes onthouden.

Biometrische scan

Dit zijn vaak de luxeoplossingen voor slimme sloten. In het slot zit dan een vingerafdrukscanner verwerkt die alleen op ingeprente vingerafdrukken reageert. Als je echt graag je geld tegen je deur wilt smijten, dan zijn er zelfs varianten verkrijgbaar met een irisscanner. De scanner zal het slot alleen openen als jij of een vertrouweling van de scanner gebruikmaakt. Het grote nadeel van deze scanners is de hogere prijs ten opzichte van alternatieven. Ook moet je de scanners schoonhouden om te voorkomen dat viezigheid de werking ervan gaat beïnvloeden.

Tags

Een andere populaire manier is het gebruik van een tag. Dit is in feite weinig anders dan een sleutel met ingebouwde NFC-chip. Je kunt de tags ook makkelijk aan je bestaande sleutelbos vastmaken, en ze uitdelen aan familie, vrienden of huisgenoten. Het gebruik van tags heeft vergelijkbare nadelen als het gebruik van een sleutel. Je kunt ze kwijtraken, en ze kunnen kapot.

Bluetooth

Tot slot is er bluetooth waarmee je een deur kunt openen of sluiten. Diverse slimme sloten bieden de mogelijkheid om je smartphone te koppelen en vervolgens middels bluetooth te kijken of je in de buurt bent. Wordt de bluetooth-koppeling met je smartphone gelegd dan kan de deur automatisch voor je geopend worden.

Slimme inbouwsloten

Als je een slot wilt dat optimaal kan samenwerken met andere apparaten in je smarthome-systeem en niet zichtbaar is op je deur, dan kun je ook kiezen voor een slim inbouwslot. Deze sloten maken gebruik van protocollen als Z-Wave (Plus) en Zigbee om te communiceren met een hub en andere verbonden apparaten. Het slot kun je bedienen met een slimme hub zoals de Athom Homey of het Fibaro Home Center. Op deze manier kun je deuren gemakkelijk op afstand openen en vergrendelen, maar ook kun je scenario’s aanmaken waarin het slot een rol speelt. Denk hierbij aan het automatisch sluiten van de deur wanneer je gaat slapen. Let wel dat voor dit soort sloten bekabeling voor voeding richting het slot vereist is.

Intercomsystemen

Een andere manier om mensen op afstand toegang te kunnen verschaffen tot een woning of kantoor is het gebruik van een intercomsysteem. Die zijn natuurlijk al decennialang verkrijgbaar, maar worden de laatste jaren net zoals zo ongeveer alle elektronische systemen onderdeel van ‘het slimme huis’. Je hoeft tegenwoordig ook geen echte deurluidspreker meer te kopen, want je kunt verschillende apparaten met elkaar combineren tot een DIY intercomsysteem. Dit kan bijvoorbeeld door een slimme deurbel met ingebouwde microfoon te combineren met een slim slot.

Intercomsystemen werden oorspronkelijk populair door de versies waarbij je een telefoonnummer moest bellen om degene achter de deur ervan te overtuigen die voor jou te openen. Tegenwoordig heeft bijna elk systeem wel een optie voor videocommunicatie, tenminste in één richting. Bij het gebruik van deurspionnen kan de eigenaar degenen voor de deur wel zien, maar andersom niet.

De complete intercomsystemen gebruiken meestal nog de vaste telefoonlijn, door middel van de D.E.C.T.-technologie. Slimme systemen daarentegen worden soms wel geleverd met een intercompaneel, maar vaak gaat de fabrikant ervan uit dat de gebruiker altijd wel een mobiel apparaat of computer ter beschikking heeft om met wachtenden te kunnen communiceren.

De meest eenvoudige oplossing voor een zelf op te zetten intercomsysteem is het gebruik van een slim slot in combinatie met een slimme deurbel of beveiligingscamera. Wil daar meer over weten? Lees dan onze artikelen met de beste slimme deurbellen van dit moment en de beste camera’s van dit moment. Ook kun je meer lezen over de voor- en nadelen van slimme beveiligingscamera’s met of zonder abonnement.

Geautomatiseerde deuren

De meest drastische manier om je deuren elk bevel te laten opvolgen is het volledig automatiseren ervan. Dat betekent dat je mechanismen moet gaan toevoegen zodat je deur zonder aanraking open en dicht kan. In veel gevallen moet daarom niet alleen de deur zelf aangepast worden, maar ook de directe omgeving daarvan. Denk daarbij aan aanleggen van elektra en andere kabels, en het maken van inkepingen in muren zodat de openingsmechanismen netjes weggewerkt kunnen worden.

Toch biedt het een aantal voordelen. Die zijn van oudsher vooral voor bedrijven merkbaar. Automatische deuren zijn oorspronkelijk bedacht omdat ze beter bestand waren tegen stormen. Als het zwaar stormde waren mensen soms niet in staat om de deuren te sluiten, wat er vaak toe leidde dat de deur uit zijn voegen geblazen werd. Daarnaast laten mensen deuren vaak openstaan, wat afhankelijk van de situatie veel warmte of juist verkoeling kan kosten. Dat kost enorm veel energie, maar dat neemt sterk af wanneer de deuren automatisch open en dicht gaan. Tenslotte worden lawaai en geuren op deze manier beter buitengesloten.

Ook voor particulieren kan het voordelen bieden. Bij mensen die slecht ter been zijn is het prettig dat ze niet elke keer naar de deur hoeven te lopen om iemand binnen te laten. Als je vaak spullen moet verplaatsen is het handig als de deur vanzelf opengaat als je er met volle handen voor staat. Daarnaast worden de mechanismen steeds kleiner omdat ze worden aangepast voor particulier gebruik, waardoor ze minder in het oog springen.

Geautomatiseerde deuren zijn nog niet echt ‘booming’ in de smart home-industrie. Slechts een handjevol aanbieders bieden oplossingen die kunnen communiceren met andere apparaten. Het is natuurlijk voor de meeste mensen ook totaal overbodig om zoiets in huis in te bouwen.

Tot slot

Er zijn dus een aantal dingen die je kunt doen om je deuren slim te maken. In de praktijk zullen de meesten genoeg hebben aan een slim slot, eventueel in combinatie met een deurspion of camera. Je kunt het jezelf zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Dan rest ons nog één laatste kanttekening. Houd er rekening mee dat elk met internet verbonden apparaat in theorie gehackt kan worden, dus ook een ‘slimme’ deur. Het is misschien een prettiger idee dat een inbreker een deur heeft moeten forceren, dan dat ‘ie de deur heeft gehackt en gewoon naar binnen is gewandeld. 100 procent voorkomen kun je dit niet, maar kies je voor een A-merk met een bewezen reputatie en duidelijke statements op het gebied van beveiliging, dan maak je de kans dat er iets gebeurt iets kleiner.

Meer lezen?

Wil je meer weten over het slimmer maken van je huis? Neem dan ons artikel over het smart home door. Ook kun je voor alle achtergrondartikelen terecht in onze tips en advies-sectie. Houd daarnaast natuurlijk altijd ons nieuws en onze reviews in de gaten.

Reacties (1)