Slimme ventilator kopen: dit zijn de varianten en mogelijkheden

14 juni 2020 9 Minuten 2 Reacties
xiaomi-ventilator-1

De zomer komt er aan. Dat betekent ijs eten, zwemmen en met je gezicht voor een ventilator gaan zitten om wat verkoeling te krijgen. Net zoals bij de meeste productcategorieën wordt het aanbod van ventilatoren met slimme connectiviteit steeds groter. In dit artikel hebben over slimme ventilatoren en welke varianten en mogelijkheden er zijn.

Soorten ventilators en slimme opties

Ventilatoren komen in alle soorten en maten, van usb-fans tot complete koelinstallaties. Vrijwel iedereen heeft wel een klassieke staande, vloer- of tafelventilator in huis. In kantoren en ruimtes met hoge plafonds wordt vaak een plafondventilator ingezet. Een steeds populairder type ventilator is de torenventilator, vanwege het compactere formaat en de modernere uitstraling. En dan heb je nog luchtkoelers, die water verdampen om zo de temperatuur in een ruimte te doen dalen.

Welk apparaat je het beste kunt kopen hangt af van de grootte van de ruimte waarin het apparaat geplaatst zal worden. Hoe groter de ruimte, des te meer lucht er moet worden gekoeld. De meest drastische oplossing is het installeren van een airconditioner, die warme lucht naar buiten werkt zodat koele lucht blijft circuleren. Daar zullen we het hier niet uitgebreid over gaan hebben, en verwijzen je graag door naar dit artikel.

Daarnaast zijn er verschillen in het aantal slimme opties dat een apparaat heeft. Steeds meer ventilatoren worden geleverd met een afstandsbediening waarmee je het één en ander kunt instellen. Denk dan bijvoorbeeld aan de snelheid waarmee de bladen draaien, het inzetten van timers en de richting waarin de ventilator blaast. Allemaal niet heel erg spectaculair natuurlijk.

Advertentie

Er zijn ook ventilatoren die werken met een app. Die app vervangt dan de afstandsbediening, maar heel veel verder dan dat gaan de functionaliteiten niet. Ventilatoren die met een app werken kunnen in de meeste gevallen op een slimme hub worden aangesloten, zodat ze kunnen reageren op de andere apparaten in je smarthomesysteem. Bij ventilatoren met extra functies zoals luchtreiniging kun je de status van deze functies vaak terugzien in de app.

Bladventilatoren

Dit zijn de meest eenvoudige ventilatoren, en ze bestaan al bijna 140 jaar. Je kunt de verschillende varianten overal neerzetten, ophangen of monteren. Ze hebben vanwege hun simpele ontwerp vaak maar één functie: het uitstoten van een aangenaam briesje door de rotorbladen te laten draaien. Bij vrijwel alle bladventilatoren kan de draaisnelheid van deze bladen ingesteld worden, zodat je de intensiteit van de luchtstroom kunt regelen. Wat ook in vrijwel elk model zit is een oscillator, die ervoor zorgt dat de ventilator in verschillende richtingen kan blazen.

Vanwege de beperkte functionaliteit is het aanbod van slimme bladventilatoren niet zo groot, er valt immers weinig aan te regelen. Eén van de weinige fabrikanten die slimme bladventilatoren aanbiedt is Duux. De goedkopere modellen van deze fabrikant worden vaak al geleverd met afstandsbediening, maar er zijn ook modellen die met de Duux-app werken. Daarmee kun je op afstand opdrachten geven aan de ventilator. De app is gebaseerd op het Tuya-platform, waardoor je de ventilatoren van Duux kunt koppelen met andere apparaten die dit platform ondersteunen. Denk dan aan Marmitek Smart Me, LSC Smart Connect en Woox. Voor een slimme ventilator van Duux ben je tussen de 50 en 200 euro kwijt, afhankelijk van de vormgeving.

Lees ook onze review van de Duux Whisper Flex Smart voor een indruk van de ventilatoren van deze fabrikant.

Een andere welbekende fabrikant die dit soort ventilatoren maakt is Xiaomi. Deze werken in combinatie met de Mi Home-app, maar kunnen ook communiceren met de Google Assistent en Alexa. Net zoals de meeste producten van deze Chinese fabrikant zijn diens slimme ventilatoren redelijk betaalbaar. Via sommige verkoopkanalen kun je al één in huis halen voor een paar tientjes.

Torenventilatoren

Dit type ventilator wordt steeds populairder. Bij een torenventilator is alle apparatuur in een compacte behuizing gestoken, waardoor ze stiller zijn en meestal minder ruimte innemen dan een bladventilator. Er zijn steeds meer torenventilatoren die überhaupt geen rotorbladen meer hebben, maar op een andere manier voor verkoeling zorgen. Dat kan bijvoorbeeld door het opzuigen van lucht, die in afgekoelde vorm weer wordt uitgestoten. Ze zijn daarnaast wat stijlvoller dan bladventilatoren, omdat ze er niet uitzien als hetgeen waar men aan denkt bij het woord ‘ventilator’.

Sommige modellen hebben extra functies naast het kunnen uitstoten van gekoelde lucht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om lucht te reinigen. Dat kan op twee manieren.

De eerste is het gebruik van een filter. Daarbij wordt alle lucht die door het apparaat opgezogen wordt ‘gezeefd’, waarbij fijne deeltjes in de lucht achterblijven in het filter. De meeste ventilatoren kunnen meer dan 99% van alle fijne deeltjes vangen, tot een grootte van minder dan een micrometer (een duizendste van een millimeter). Het gaat dan om stofdeeltjes, pollen, huidschilfers en zelfs bacteriën. Dat is natuurlijk heel fijn voor mensen die gevoelig of allergisch zijn voor één van deze deeltjes.

De tweede manier is het gebruik van een ionisator. Daarbij geeft het apparaat een elektrische lading af aan alle fijne deeltjes, die daardoor zwaarder worden en op de grond vallen. De meeste ventilatoren met een luchtreinigingsfunctie maken overigens gebruik van beide methoden.

Er zijn ook ventilatoren die niet alleen lucht af kunnen koelen, maar ook op kunnen warmen. Je kunt zo dus zowel in de zomer als in de winter profijt hebben van een apparaat dat toch al in je kamer staat. Er zit dan een verwarmingselement in het apparaat die de lucht doet opwarmen. Dat kost wel meer energie dan afkoelen.

Advertentie

Wat kun je met een slimme torenventilator?

De markt voor dit type ventilatoren groeit snel en mede daardoor is het aanbod van slimme modellen een stuk groter. Het heeft ook iets meer nut om ze in combinatie met een app of slimme hub te gebruiken, aangezien er meerdere functies aanwezig zijn die je goed op afstand kunt regelen. Zet bijvoorbeeld de luchtreiniger en het koelelement voor je naar huis gaat aan, en je komt aan in een aangename ruimte met een schone lucht.

Eén van de fabrikanten die dit soort ventilatoren maakt is Princess. Het bedrijf ontwikkeld met name klassieke torenventilatoren, zonder allerlei extra functies. Ze hebben dus geen luchtreinigende functies of verwarmingselementen. Daardoor zijn ze wel een stuk betaalbaarder. Je kunt al voor iets meer dan 100 euro een slimme torenventilator van het bedrijf aanschaffen. Met de HomeWizard Climate-app zijn de functies van diens ventilatoren naar eigen wens in te stellen. De slimme ventilatoren van Princess kunnen ook communiceren met de Google Assistent en Alexa.

Lees verder in de review van de Princess Smart Tower Fan voor een indruk van de ventilatoren van deze fabrikant.

Het meest bekende merk dat torenventilatoren maakt is waarschijnlijk Dyson. Dat bedrijf maakt niet alleen stofzuigers, maar ook andere soorten reinigende apparaten. De producten van Dyson zijn daarom vaak ook in de eerste plaats luchtreinigers, en daarna pas ventilatoren. Dat maakt ze wel vrij duur, je bent namelijk al snel een paar honderd euro kwijt. Ook wordt aangeraden om de bijbehorende filters op zijn minst eens per jaar te vervangen. Deze filters kosten ongeveer 60 euro. Met de Dyson Link-app zijn veel functies van de ventilatoren van het bedrijf naar eigen wens in te stellen. Daarnaast kun je gebruikmaken van de digitale assistent Alexa, die overigens nog niet in onze taal te gebruiken is. De apparaten kunnen dus in beperkte mate communiceren met de rest van je smarthomesysteem.

Lees ook de review van de Dyson Pure Cool Desk voor een indruk van de ventilatoren van deze fabrikant.

Luchtkoelers

Een luchtkoeler is weer een ander soort ventilator. Luchtkoelers maken gebruik van water om lucht te kunnen koelen. In een luchtkoeler bevindt zich een waterreservoir en een koelelement. De bladen blazen de lucht langs het gekoelde water, waardoor er koele lucht uit het apparaat komt. Bij dat proces wordt er steeds een beetje water verdampt, wat de luchtvochtigheid doet toenemen. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat de luchtkwaliteit wat zuiverder wordt. Bij sommige modellen kun je de toename van de luchtvochtigheid nauwkeurig afstellen.

Het aanbod van slimme luchtkoelers is helaas nog altijd beperkt. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat luchtkoelers zelf vaak als mobiele oplossing bedoeld zijn. Veel modellen worden wel geleverd met een afstandsbediening voor het regelen van de luchtstroom en/of de luchtvochtigheid, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Meer lezen?

Wil je meer weten over het slimmer maken van je huis? Neem dan ons artikel over het smart home door. Ook kun je voor alle achtergrondartikelen terecht in onze tips en advies-sectie. Houd daarnaast natuurlijk altijd ons nieuws en onze reviews in de gaten.

Reacties (2)