Slim op vakantie: Zo kun je je camper en caravan onderweg beveiligen

11 juni 2023 + 10 minuten 0 Reacties
camper en caravan slim beveiligen

De vakantieperiode komt er weer aan. Ga jij ook weer met de camper of caravan op reis? Een camper of caravan is een geliefd doelwit voor dieven. Wij vertellen je hoe je je camper en caravan op een slimme manier kunt beveiligen.

Campers en caravans zijn vandaag de dag razend populair. De verkoop gaat door het dak en ook deze zomer vertrekken veel mensen richting campings in heel Europa. En we nemen natuurlijk van alles mee. Smartphones, tablets, spelcomputers, e-readers, laptops en ga zo maar door. Hoe doe je dat als je een dagtochtje maakt? Laat je alles onbeheerd in de caravan of camper achter? Niet voor niets zijn campers en caravans zeer in trek bij dieven. Niet alleen om ze snel leeg te kunnen roven, maar ook om je volledige camper of caravan mee te nemen. Hoe kun je dit risico nu zoveel mogelijk beperken? Wij vertellen je hoe je je camper en caravan op een slimme manier kunt beveiligen.

De basis van veilig op reis

Allereerst zijn daar natuurlijk de algemene tips. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk waardevolle spullen achterlaat. Dieven komen vaak binnen via de zijdeur, dus zorg voor een extra goed slot. Ook de zijramen zijn populair voor inbrekers, daar deze in principe zo met een schroevendraaier geopend kunnen worden. Ben je onderweg naar je vakantiebestemming en wil je ergens overnachten? Zoek dan een camping of camperplaats uit en ga niet langs de snelweg of in een achterafbuurt staan.

Naast diefstal van je bezittingen in je camper of caravan moet je ook oppassen voor het volledig meenemen van je vakantiehuis op wielen. Nu is dat bij een caravan vaak nog iets lastiger dan bij een camper, maar je zult niet de eerste zijn die terugkomt van een dagtochtje of een middagje winkelen en je camper is nergens meer te vinden. Met name in Zuid-Europa zijn campers erg populair onder het dievengilde. Bij terugkomst na een bezoek aan een stad of dorp blijkt de camper gewoon meegenomen te zijn vanaf de parkeerplaats. De media werden vorige zomer overspoelt met dergelijke berichten en dat wil jij als vakantieganger natuurlijk absoluut niet meemaken.

Helemaal voorkomen kun je het nooit, maar je kunt het risico op diefstal van je bezittingen of je volledige camper of caravan wel zoveel mogelijk beperken. Waarom zou je een hele dure camper of caravan kopen en dan besparen op een goed slot of beveiligingscamera? Die paar honderd euro extra zijn het waard om het risico zoveel mogelijk te beperken.

Smarthome in je camper of caravan

Naast een slim huis kun je namelijk ook zorgen voor een slimme camper of slimme caravan dankzij smarthome-producten. Een camping heeft misschien een wifi-netwerk beschikbaar, maar of het allemaal goed werkt op jouw campingplaats weet je nooit van tevoren. Daarnaast is zo’n openbaar wifi-netwerk ook niet altijd even veilig. Je kunt dus zorgen voor je eigen mobiele wifi-netwerk met bijvoorbeeld een MiFi-router. Dit is je eigen wifi-netwerk die werkt op een simkaart. Is er mobiel ontvangst? Dan heb jij je eigen wifi-netwerk waar je met het hele gezin gebruik van kunt maken. Naast je smartphones, tablets en laptops moeten ook slimme producten als een beveiligingscamera’s en andere smarthome-apparaten geen probleem zijn met een MiFi-router. Ga je echter een dagtochtje maken, dan neem je die MiFi-router vaak mee in de rugzak en ligt deze niet in de camper of caravan. Je beveiligingscamera of bewegingssensor met alarm werken dan niet meer. Je moet dus onderscheid maken in wat je precies wil. Laat je een MiFi-router altijd in je camper of caravan liggen? Dan heb je in feite een wifi-netwerk tot je beschikking. Een zoektocht langs camperforums laat zien dat veel mensen gebruikmaken van een dergelijk systeem. Het Ring Alarm of het Eufy Security 5 in 1 Alarmsysteem kunnen dan slimme opties voor je zijn met bewegingssensoren of deur- en raamsensoren. Zelfs een beveiligingscamera moet geen probleem zijn. Let wel dat we hier echt kijken naar ‘slimme’ opties. Domme opties zijn er in principe genoeg, waarbij er ook een alarm af kan gaan. Maar als jij niet in de buurt bent van je camper of caravan, dan krijg je er niets van mee. Bij de slimme opties ben je direct op de hoogte middels je telefoon.

Toch is dit niet helemaal ideaal. Een MiFi-router neem je daarnaast vaak mee op dagtochtjes. Je wil tenslotte met het hele gezin gebruik kunnen maken van een veilig wifi-netwerk op zak, waar je ook bent. Het slimme alarm werkt niet meer zodra je de MiFi-router mee neemt. Slimme producten die niet van wifi afhankelijk zijn, dat is dan vaak ook de betere keuze voor het slim beveiligen van je camper of caravan. Deze werken vaak op een simkaart. Dat kan een data-simkaart zijn, maar ook je eigen simkaart uit je smartphone. De opties die je hebt zijn wat beperkt. Bosch had een goede optie met de Bosch Spexor, een mobiel alarmsysteem op een simkaart die haast wel ontworpen leek voor je camper of caravan. Dit apparaat hadden we vorig jaar dan ook opgenomen in dit artikel. Helaas is Bosch sinds maart van dit jaar gestopt met de verkoop van dit apparaat en is het nergens meer verkrijgbaar. Dat beperkt ons in de verdere slimme mogelijkheden.

Gelukkig biedt Arlo nog een uitstekende mogelijkheid met de Arlo Go 2, een beveiligingscamera die werkt op een simkaart. Ook kijken we naar de optie van trackers. Trackers kunnen helpen om altijd een oogje in het zeil te houden. Neemt iemand toch je camper of caravan mee? Dankzij de tracker is de kans groot dat je jouw eigendom weer terug zult vinden.

internet op vakantie-2
Lees ook

Slim op vakantie: Zo heb je overal wifi met een MiFi-router

Arlo Go 2

Deze slimme beveiligingscamera van Arlo werkt niet alleen op wifi, maar ook via een simkaart. De Arlo Go 2-beveiligingscamera kun je daarom overal gebruiken waar een mobiel netwerk beschikbaar is. Je bent niet langer afhankelijk van een wifi-netwerk en dankzij de XL-batterij moet deze beveiligingscamera tot zes maanden zonder opladen kunnen doen. De camera is sinds de lancering vorig jaar al redelijk in prijs gezakt en is voor ongeveer 260 euro verkrijgbaar.

Je hebt een Full HD-resolutie, tweewegcommunicatie, nachtzicht in kleur, een geïntegreerd spotlight én een zeer luide sirene om inbrekers af te schrikken in je camper of caravan. Via de Arlo Secure-app houd jij een oogje in het zeil en je wordt direct op de hoogte gebracht bij calamiteiten. Hang de Arlo Go 2 strategisch op in je vakantiehuis op wielen en deze kan de volledige binnenruimte overzien. Een dief is altijd uit op een snelle buit, maar een sirene zal ze in de meeste gevallen direct afschrikken. Beelden kunnen lokaal opgeslagen worden, maar je kan ook voor een betaald abonnement met cloudopslag kiezen vanaf 2,99 euro per maand. Lees ook onze review van de Arlo Go 2.

8.5
Arlo Go 2-2

Beoordeling
Arlo Go 2

Pluspunten
  • Wifi- en 3g/4g via simkaart
  • Prima beeldkwaliteit
  • Binnen en buiten te gebruiken
  • Nachtzicht in kleur
  • Spotlight en sirene
Minpunten
  • Batterij voldoende capaciteit?
  • Abonnement niet verplicht, maar deels noodzakelijk
  • Aanschafprijs

Beoordeling Arlo Go 2

Heb je een slimme beveiligingscamera nodig op een afgelegen plek? Dan zit je met de Arlo Go 2 helemaal goed. Toegegeven, er is weinig concurrentie op het gebied van consumentenbeveiligingscamera's met een simkaart, maar door de goede kwaliteit van dit model hoef je verder ook niet te twijfelen welke je moet nemen. De prijs van 329 euro is fors, maar de goede beeldkwaliteit, de spotlight, sirene en de flexibiliteit van wifi en simkaart maken erg veel goed. De batterij is wel een puntje van zorg en het niet verplichte, maar deels noodzakelijke abonnement moet je ook voor lief nemen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Arlo Go 2

Trackers

Is je camper of caravan toch meegenomen door een dief? Een slim verstopte tracker in je caravan of camper kan wonderen verrichten om ze weer terug te vinden. Via je smartphone kun je in de gaten houden waar je camper of caravan is, mits de dief natuurlijk de tracker niet gevonden heeft. Zorg dus voor een goede verstopplek.

Je hebt verschillende soorten gps-trackers. Met abonnement, zonder abonnement, met simkaart of zonder simkaart. Zorg in ieder geval voor een tracker met een flinke batterij aan boord, zoals de Invoxia GPS Tracker of de Tracemaster volgsystemen. Via een bijbehorende app kun je direct de locatie vinden van je camper of caravan via deze gps-trackers. Is je camper of caravan gestolen en weet je dankzij de gps-tracker waar je deze terug kunt vinden? Schakel altijd de lokale politie in en ga niet zelf je camper of caravan weer terughalen.

Een goedkopere optie die veel reizigers ook gebruiken zijn de trackers van Samsung en Apple, mits je ook over een smartphone van Samsung of Apple beschikt. De Samsung Galaxy SmartTag+ of de Apple AirTag zijn eigenlijk niet ontworpen om je camper of caravan te beveiligen, maar het kan min of meer wel. Deze werken respectievelijk via het Galaxy Find network en Find My network en maken gebruik van alle Samsung-toestellen en iPhones in de buurt om ‘iets’ te vinden. Aangezien dit de populairste smartphonemerken wereldwijd zijn, en ze allemaal helpen meezoeken, is de kans groot dat er iemand met een smarphone van Samsung of Apple in de buurt is van je gestolen camper of caravan. Zo blijf je toch op de hoogte van de locatie.

Zoals gezegd zijn ze niet ontworpen voor dit doel en wordt er misbruik van gemaakt door stalkers. Apple en Samsung zijn al met verschillende anti-stalkingsmaatregelen gekomen, zodat mensen geen misbruik van de trackers kunnen maken en mensen volgen die hier niet van op de hoogte zijn. Dat heeft dus ook invloed op je camper of caravan, want de kans is aanwezig dat de dief op z’n iPhone te zien krijgt dat hij gevolgd wordt door een AirTag. Dat is nou juist niet de bedoeling. Verstop je de tracker ergens achterin de camper of caravan, dan zou je dit mogelijk kunnen omzeilen.

Verschillende reizigers die deze trackers gebruiken van Apple of Samsung melden dat ze tot nu toe niet echt problemen hebben ondervonden van de anti-stalkingsmaatregelen. Op eigen risico dus! Vertrouw je het niet, koop dan een bovengenoemde echte gps-tracker. Je bent iets meer geld kwijt, maar je hebt wel meer zekerheid. En besparen op veiligheid moet je nooit doen.

Meer lezen?

Dit was het tweede artikel in de serie ‘Slim op vakantie’. Lees ook hoe je een mobiel wifi-netwerk op reis kunt gebruiken met een MiFi-router.

Reacties (0)