Slim op vakantie: Zo kun je je camper en caravan onderweg beveiligen

24 juni 2022 9 Minuten 0 Reacties
camper en caravan slim beveiligen

De vakantieperiode komt er weer aan. Ga jij ook weer met de camper of caravan op reis? Een camper of caravan is een geliefd doelwit voor dieven. Wij vertellen je hoe je je camper en caravan op een slimme manier kunt beveiligen.

Campers en caravans zijn vandaag de dag razend populair. De verkoop gaat door het dak en ook deze zomer vertrekken veel mensen richting campings in heel Europa. En we nemen natuurlijk van alles mee. Smartphones, tablets, spelcomputers, e-readers, laptops en ga zo maar door. Hoe doe je dat als je een dagtochtje maakt? Laat je alles onbeheerd in de caravan of camper achter? Niet voor niets zijn campers en caravans zeer in trek bij dieven. Niet alleen om ze snel leeg te kunnen roven, maar ook om je volledige camper of caravan mee te nemen. Hoe kun je dit risico nu zoveel mogelijk beperken? Wij vertellen je hoe je je camper en caravan op een slimme manier kunt beveiligen.

De basis van veilig op reis

Allereerst zijn daar natuurlijk de algemene tips. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk waardevolle spullen achterlaat. Dieven komen vaak binnen via de zijdeur, dus zorg voor een extra goed slot. Ook de zijramen zijn populair voor inbrekers, daar deze in principe zo met een schroevendraaier geopend kunnen worden. Ben je onderweg naar je vakantiebestemming en wil je ergens overnachten? Zoek dan een camping of camperplaats uit en ga niet langs de snelweg of in een achterafbuurt staan.

Naast diefstal van je bezittingen in je camper of caravan moet je ook oppassen voor het volledig meenemen van je vakantiehuis op wielen. Nu is dat bij een caravan vaak nog iets lastiger dan bij een camper, maar je zult niet de eerste zijn die terugkomt van een dagtochtje of een middagje winkelen en je camper is nergens meer te vinden. Met name in Zuid-Europa zijn campers erg populair onder het dievengilde. Bij terugkomst na een bezoek aan een stad of dorp blijkt de camper gewoon meegenomen te zijn vanaf de parkeerplaats. De media werden vorige zomer overspoelt met dergelijke berichten en dat wil jij als vakantieganger natuurlijk absoluut niet meemaken.

Helemaal voorkomen kun je het nooit, maar je kunt het risico op diefstal van je bezittingen of je volledige camper of caravan wel zoveel mogelijk beperken. Waarom zou je een hele dure camper of caravan kopen en dan besparen op een goed slot of beveiligingscamera? Die paar honderd euro extra zijn het waard om het risico zoveel mogelijk te beperken.

Smarthome in je camper of caravan

Naast een slim huis kun je namelijk ook zorgen voor een slimme camper of slimme caravan dankzij smarthome-producten. Een camping heeft misschien een wifi-netwerk beschikbaar, maar of het allemaal goed werkt op jouw campingplaats weet je nooit van tevoren. Daarnaast is zo’n openbaar wifi-netwerk ook niet altijd even veilig. Je kunt dus zorgen voor je eigen mobiele wifi-netwerk met bijvoorbeeld een MiFi-router. Naast je smartphones, tablets en laptops moeten ook slimme producten als een beveiligingscamera’s en andere smarthome-apparaten geen probleem zijn. Ga je echter een dagtochtje maken, dan neem je die MiFi-router vaak mee in de rugzak en ligt deze niet in de camper of caravan. Slimme producten die niet van wifi afhankelijk zijn, dat is dan de betere keuze voor het slim beveiligen van je camper of caravan. Deze werken vaak op een simkaart. Dat kan een data-simkaart zijn, maar ook je eigen simkaart uit je smartphone.

De volgende producten kunnen helpen om goed voorbereid op vakantie te gaan en je camper en caravan slim te beveiligen. Niet alleen op de camping, maar ook onderweg op reis of tijdens dagtochtjes. Zo bescherm je niet alleen je waardevolle spullen in je camper of caravan, maar beperk je ook het risico dat je vakantiewoning op wielen gewoon op klaarlichte dag wordt meegenomen.

internet op vakantie-2
Lees ook

Slim op vakantie: Zo heb je overal wifi met een MiFi-router

Arlo Go 2

De nieuwste slimme beveiligingscamera van Arlo werkt niet alleen op wifi, maar ook via een simkaart. Deze beveiligingscamera kun je daarom overal gebruiken waar een mobiel netwerk beschikbaar is. Je bent niet langer afhankelijk van een wifi-netwerk en dankzij de XL-batterij zou deze beveiligingscamera tot zes maanden zonder opladen mee moeten gaan. Deze camera koop je vanaf 1 juli voor 329,99 euro.

Je hebt een Full HD-resolutie, tweewegcommunicatie, nachtzicht in kleur, een geïntegreerd spotlight én zeer luide sirene om inbrekers af te schrikken in je camper of caravan. Via de Arlo Secure-app houd jij een oogje in het zeil en je wordt direct op de hoogte gebracht bij calamiteiten. Hang de Arlo Go 2 strategisch op in je vakantiehuis op wielen en deze kan de volledige binnenruimte overzien. Een dief is altijd uit op een snelle buit, maar een sirene zal ze in de meeste gevallen direct afschrikken. Beelden kunnen lokaal opgeslagen worden, maar je kan ook voor een betaald abonnement met cloudopslag kiezen vanaf 2,99 euro per maand. Lees ook onze review van de Arlo Go 2.

8.5
Arlo Go 2-2

Beoordeling
Arlo Go 2

Pluspunten
  • Wifi- en 3g/4g via simkaart
  • Prima beeldkwaliteit
  • Binnen en buiten te gebruiken
  • Nachtzicht in kleur
  • Spotlight en sirene
Minpunten
  • Batterij voldoende capaciteit?
  • Abonnement niet verplicht, maar deels noodzakelijk
  • Aanschafprijs

Beoordeling Arlo Go 2

Heb je een slimme beveiligingscamera nodig op een afgelegen plek? Dan zit je met de Arlo Go 2 helemaal goed. Toegegeven, er is weinig concurrentie op het gebied van consumentenbeveiligingscamera's met een simkaart, maar door de goede kwaliteit van dit model hoef je verder ook niet te twijfelen welke je moet nemen. De prijs van 329 euro is fors, maar de goede beeldkwaliteit, de spotlight, sirene en de flexibiliteit van wifi en simkaart maken erg veel goed. De batterij is wel een puntje van zorg en het niet verplichte, maar deels noodzakelijke abonnement moet je ook voor lief nemen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Arlo Go 2

Bosch Spexor

De Bosch Spexor is speciaal ontworpen als mobiel alarmapparaat en heeft verschillende toepassingen. Bosch noemt het een ‘draagbare All-In-One-veiligheidsassistent’.  Zo herkent dit apparaat wanneer er ingebroken wordt middels druk, geluid en beweging, maar kan het ook giftige gassen herkennen. Dat maakt de Bosch Spexor dus niet alleen aantrekkelijk als beveiligingsapparaat, maar ook om de luchtkwaliteit en eventueel koolmonoxide te herkennen in je camper of caravan. De Bosch Spexor werkt via wifi, bluetooth, gps, gsm (2g) en via eSim, dus op vakantie gebruiken is geen probleem.

Het ‘All-in-One-alarm’ beschikt over inbraakdetectie, luchtkwaliteitsmeting, rookgasdetectie, temperatuuralarm en buitenluchtkwaliteit en pollenbelasting. Dit apparaat is voor je vakantiehuisje, geparkeerde auto, in huis en natuurlijk voor je caravan of camper. Via de smartphone-app houd je alles in de gaten en ontvang je notificaties bij calamiteiten. Ook beschikt de Bosch Spexor over een luide sirene met lichtflitsen om inbrekers weg te jagen. Bosch heeft zelfs een complete pagina gemaakt over de Bosch Spexor in je camper en caravan.

Trackers

Is je camper of caravan toch meegenomen door een dief? Een slim verstopte tracker in je caravan of camper kan wonderen verrichten om ze weer terug te vinden. Via je smartphone kun je in de gaten houden waar je camper of caravan is, mits de dief natuurlijk de tracker niet gevonden heeft. Zorg dus voor een goede verstopplek.

Je hebt verschillende soorten gps-trackers. Met abonnement, zonder abonnement, met simkaart of zonder simkaart. Zorg in ieder geval voor een tracker met een flinke batterij aan boord, zoals de Invoxia GPS Tracker of de Tracemaster volgsystemen. Via een bijbehorende app kun je direct de locatie vinden van je camper of caravan via deze gps-trackers. Is je camper of caravan gestolen en weet je dankzij de gps-tracker waar je deze terug kunt vinden? Schakel altijd de lokale politie in en ga niet zelf je camper of caravan weer terughalen.

Een goedkopere optie die veel reizigers ook gebruiken zijn de trackers van Samsung en Apple, mits je ook over een smartphone van Samsung of Apple beschikt. De Samsung Galaxy SmartTag+ of de Apple AirTag zijn eigenlijk niet ontworpen om je camper of caravan te beveiligen, maar het kan min of meer wel. Deze werken respectievelijk via het Galaxy Find network en Find My network en maken gebruik van alle Samsung-toestellen en iPhones in de buurt om ‘iets’ te vinden. Aangezien dit de populairste smartphonemerken wereldwijd zijn, en ze allemaal helpen meezoeken, is de kans groot dat er iemand met een smarphone van Samsung of Apple in de buurt is van je gestolen camper of caravan. Zo blijf je toch op de hoogte van de locatie.

Zoals gezegd zijn ze niet ontworpen voor dit doel en wordt er misbruik van gemaakt door stalkers. Apple en Samsung zijn al met verschillende anti-stalkingsmaatregelen gekomen, zodat mensen geen misbruik van de trackers kunnen maken en mensen volgen die hier niet van op de hoogte zijn. Dat heeft dus ook invloed op je camper of caravan, want de kans is aanwezig dat de dief op z’n iPhone te zien krijgt dat hij gevolgd wordt door een AirTag. Dat is nou juist niet de bedoeling. Verstop je de tracker ergens achterin de camper of caravan, dan zou je dit mogelijk kunnen omzeilen.

Verschillende reizigers die deze trackers gebruiken van Apple of Samsung melden dat ze tot nu toe niet echt problemen hebben ondervonden van de anti-stalkingsmaatregelen. Op eigen risico dus! Vertrouw je het niet, koop dan een bovengenoemde echte gps-tracker. Je bent iets meer geld kwijt, maar je hebt wel meer zekerheid. En besparen op veiligheid moet je nooit doen.

Meer lezen?

Dit was het tweede artikel in de serie ‘Slim op vakantie’. Lees ook hoe je een mobiel wifi-netwerk op reis kunt gebruiken met een MiFi-router. Binnenkort komen we met meer artikelen om slim op vakantie te gaan!

Reacties (0)