Slim op vakantie: Zo heb je overal wifi met een MiFi-router

25 juni 2023 6 Minuten 1 Reacties
internet op vakantie-2

De vakantieperiode staat weer voor de deur en dat betekent dat veel mensen weer naar het buitenland trekken voor een welverdiende vakantie. En eenmaal aangekomen kan de gebrekkige wifi-verbinding van hotel of camping toch behoorlijk tegenvallen. Wat nu?

Het is een ergernis voor veel Nederlanders. Gebrekkig internet via het hotel of de camping-wifi is net niet beschikbaar op het plekje waar jij met de caravan staat. En laten we eerlijk zijn, hoe veilig is zo’n wifi-netwerk nu eigenlijk? Dan iedereen maar individueel over naar mobiel internet op de smartphone? Dat kan natuurlijk altijd, maar iedereen moet maar net voldoende data beschikbaar hebben. Gelukkig is een eenvoudige oplossing een MiFi-router. MiFi staat voor Mobiele WiFi en creëert een wifi-netwerk op basis van een simkaart.

In de MiFi-router gaat een simkaart dat vervolgens het 4G-signaal omzet naar WiFi. Vervolgens kun je met het hele gezin met smartphones, laptops, tablets en zelfs smarthome-apparaten verbinding maken met de MiFi-router, dat gewoon als wifi-netwerk te vinden is. Je hebt dus maar één goede simkaart met voldoende data nodig om met het hele gezin op vakantie van internet gebruik te kunnen maken.

Kies je simkaart

En wat voor simkaart heb je dan nodig? Je kunt een speciale data-simkaart gebruiken, want je hebt natuurlijk geen belminuten nodig, maar alleen het data-gedeelte van je abonnement. Het hoeft echter niet. Je kunt ook gewoon je normale simkaart uit je smartphone halen en deze in de MiFi-router drukken. Let echter wel op de hoeveelheid GB’s bij je data-abonnement. De data vliegt er doorheen als iedereen gebruik gaat maken van de mobiele wifi-router.

Onze tip is dan ook om een simkaart te gebruiken met een onbeperkt aantal GB’s. Zo kun je zonder zorgen met het hele gezin internetten op vakantie. En het goede nieuws is dat je in vrijwel de gehele Europese Unie gebruik kunt maken van het abonnement dat je gewoon in Nederland af hebt gesloten, zonder extra kosten. Sluit gewoon een sim-only onbeperkt data-abonnement af en je bent de hele vakantie voorzien. Voor 15 tot 20 euro per maand heb je al een sim-only abonnement met onbeperkt internet. Check voor de zekerheid wel even de voorwaarden. En wil je liever prepaid? Ook dat kan. Voor de MiFi-router maakt het niet uit. Via prepaid zijn er vaak ook bundels af te sluiten voor een dag, weekend of de gehele maand met onbeperkt internet. Buiten de Europese Unie, en dat kunnen ook landen in Europa zijn, ben je vaak beter af als je een prepaid simkaart lokaal haalt. Dan betaal je gewoon de lokale kosten.

Let in alle gevallen goed op dat onbeperkt internet ook echt onbeperkt is, dat kan namelijk nogal eens verschillen per provider. In de kleine lettertjes kan toch staan dat er een limiet is, al dan niet dagelijks.

Draagbare MiFi-router

Je hebt 4g-routers die je moet voorzien van een vaste stroomaansluiting, maar dat is natuurlijk niet flexibel genoeg. Op vakantie is een MiFi-router met batterij namelijk ideaal. Deze gooi je gewoon in je rugzak, in de auto of desnoods in je broekzak en je hebt altijd een mobiel wifi-netwerk bij je. Een dagje pretpark of wandelen in het bos? Jullie hebben gewoon je eigen wifi-netwerk mee. Deze draagbare MiFi-routers werken op een batterij en gaan vaak maximaal een dag mee. Uiteraard kun je ze daarna gewoon weer opladen en ook gewoon aan het stroom gebruiken.

Ben jij een echte ‘working nomad’ en trek je met je laptopje en je camper heel Europa door? Dan is een draagbare MiFi-router ook ideaal. Heb je een mooie plek gevonden en wil je even wat werk verzetten? Mits er mobiel internet beschikbaar is kun je gewoon via je eigen wifi-netwerk aan de slag, vanaf iedere locatie. De snelheid van je zelfgemaakte wifi-netwerk is natuurlijk wel afhankelijk van het bereik en de beschikbaarheid van het mobiele netwerk.

Veiligheid boven alles

Een ander groot voordeel van een MiFi-router, naast de flexibiliteit, is veiligheid. Wie weet wie er allemaal meekijkt op het openbare wifi-netwerk van je hotel of camping? Durf jij je bankzaken te doen of belangrijke documenten te openen op een wifi-netwerk dat je niet kent? Ik zou het niet doen. Door je eigen MiFi-router mee te nemen heb jij de controle over je eigen wifi-netwerk. Verander de basisinstellingen en kies een goed wachtwoord. Vervolgens is het echt je eigen privé-netwerk.

Draagbare MiFi-router kopen

Welke MiFi-router kun je dit jaar meenemen op vakantie? We bespreken een high-end product en een betaalbaar alternatief. Let op dat een MiFi-router wel een stukje duurder is dan je router in huis. Prijzen voor een goed model beginnen rond de 150 euro en zoek je echte snelheid? Dan zit je zo op 300 euro of meer. En daar komen de kosten van een simkaart nog bovenop. De volgende modellen neem je gemakkelijk mee op vakantie, zodat je met het hele gezin gebruik kunt maken van je eigen wifi-netwerk via een simkaart op de MiFi-router.

Netgear Nighthawk M2

Een draagbare dual-band 4g+-router met een maximale snelheid van 2 Gbps en een batterij die je 24 uur kunt gebruiken zonder opladen. De snelheid is meer dan voldoende om content in 4k te streamen en om games te spelen, mits het mobiele netwerk dat natuurlijk toelaat. Netgear spreekt van een echte ‘reisrouter’ en je kunt tot wel 20 apparaten verbinden. Bediening kan met het aanraakscherm met meter voor gegevensgebruik en er is een app om alles naar wens in te stellen. Ook is er een ethernetaansluiting om een apparaat bedraad aan te sluiten. Je kunt hem zelfs als powerbank gebruiken als je smartphone leeg is. De Netgear Nighthawk M2 is op dit moment verkrijgbaar vanaf 419 euro.

TP-Link M7650

Een al wat ouder apparaat, maar betrouwbaar en niet zo duur. Voor ongeveer 149 euro haal je de TP-Link M7650 in huis. De snelheid is met 600 Mbps niet te vergelijken met de bovenstaande krachtpatser van Netgear, maar de snelheid zal meer dan genoeg zijn voor tijdens je vakantie. Dankzij de ingebouwde accu neem je dit apparaat gemakkelijk mee in de auto. De accu gaat 15 uur mee en je kunt tot 32 apparaten aansluiten. Dat is zelfs meer dan het bovenstaande high-end product van Netgear.

Meer lezen?

Binnenkort komen we met meer artikelen over ‘Slim op vakantie’. Hoe kun je nu het beste een caravan of camper beveiligen? En kun je eigenlijk je smarthome-apparaten meenemen op vakantie? FWD helpt je op een slimme manier voorbereid te zijn op je zomervakantie.

Reacties (1)