Review: Teufel AIRY TWS 2 – laat een steekje vallen

16 maart 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Teufel AIRY TWS 2-2

Teufel heeft nieuwe draadloze oortjes gelanceerd met de AIRY TWS 2. De nieuwe versie beschikt over ANC en heeft grotere drivers aan boord. Weet de Teufel AIRY TWS 2 te overtuigen?

Het was even precies uitzoeken hoe het nu zit met de AIRY-serie van Teufel. De Berlijnse audiofabrikant geeft de naam AIRY namelijk aan diverse koptelefoons en draadloze oortjes, al dan niet gericht op de sporter. Die kunnen we hier dus allemaal buiten beschouwing laten, want het gaat hier om de TWS-versie. TWS staat voor True Wireless. Echte draadloze oordopjes met een oplaadcase dus. De Teufel AIRY TWS 2 is de opvolger van de Teufel AIRY TWS, maar ook die versie is in twee varianten verkrijgbaar, waarbij de tweede versie van de eerste versie vorig jaar nog verscheen. De eerste versie daarvan verscheen in 2020. Het wordt er misschien niet duidelijker op, maar we gaan ons richten op deze nieuwste versie. De Teufel AIRY TWS 2 heeft namelijk diverse verbeteringen aan boord ten opzichte van de eerste versies.

Dit is de Teufel AIRY TWS 2

De Teufel AIRY TWS 2 zijn echte draadloze oortjes en zijn verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren inclusief oplaadcase. Je kunt ze volgens Teufel gebruiken voor iedere gelegenheid. Of je nu games speelt, muziek luistert, veel telefoontjes pleegt of naar je favoriete serie kijkt. De audiofabrikant uit Berlijn heeft ze ontworpen als echte alleskunners. Deze nieuwste versie beschikt over veel grotere drivers (10mm in plaats van 5,8mm) en heeft ANC (Active Noise Cancelling) waarmee je het omgevingsgeluid kunt onderdrukken. Ook is er een transparantiemodus aanwezig om omgevingsgeluid juist binnen te laten. Teufel belooft dat de krachtige, lineaire HD-drivers zorgen voor een vol basgeluid, nauwkeurige weergave van hoge tonen en warme middentonen.

De Teufel AIRY TWS 2 biedt bluetooth 5.2 met AAC, ondersteuning voor Google Fast Pair, zes microfoons in plaats van vier microfoons voor een verbeterde spraakkwaliteit tijdens het telefoneren en een waterdicht ontwerp dankzij IPX4. Hiermee zijn de oortjes spatwaterbestendig, maar ook in de sportschool te gebruiken omdat ze geen probleem hebben met zweetdruppels. De oortjes gaan 9 uur mee op een enkele lading en in totaal 42 uur met de meegeleverde oplaadcase. Tien minuten opladen laat je gelijk een uur luisteren.

De Teufel AIRY TWS 2 wordt geleverd inclusief oplaadcase, vijf verschillende maten eartips (XS, S, M, L, XL) en een laadkabel. Je kunt kiezen uit vijf verschillende kleuren, namelijk Pure White, Night Black, Ruby Red, Sage Green en Space Blue. Let op dat op dit moment alleen Pure White en Night Black verkrijgbaar zijn. De overige kleuren zijn binnen enkele weken beschikbaar. Wij gaan met de Pure White-oortjes aan de slag. De Teufel AIRY TWS 2 zijn verkrijgbaar voor 99,99 euro via de website van Teufel.

Design en comfort

De Teufel AIRY TWS 2 zijn niet de compacte buds zoals je ze tegenwoordig vaak ziet, maar hebben nog echt een ouderwets steeltje. Is dat erg? Helemaal niet, want ze zijn zeer comfortabel. Je krijgt sowieso vijf maten eartips meegeleverd, dus er zit sowieso een maat bij die perfect in je oren past. Schud je daarna flink met je hoofd? Dan vallen ze absoluut niet uit. Je voelt ze ook nauwelijks in je oren zitten, dus urenlang muziek luisteren is geen enkel probleem. Ze blijven comfortabel aanvoelen.

Qua uiterlijk is het allemaal heel erg veel plastic. En dan vooral ook hard plastic, wat met name de oplaadcase een goedkoop uiterlijk geeft. Het doet niets af aan de werking van de oortjes of de oplaadcase, maar we hebben mooiere draadloze oortjes gezien dan deze van Teufel. De oplaadcase heeft aan de onderkant een usb-c-aansluiting voor het opladen. Een beetje een onhandige plek wellicht, maar het werkt prima. De oplaadcase is wel vrij groot, dat is iets om rekening mee te houden. Een ledlampje geeft de status aan en middels een knop kun je de koppelmodus handmatig aanzetten of de oortjes geheel resetten.

Teufel AIRY TWS 2

Teufel Headphones-app

Google Fast Pair blijft geweldig. Open de eerste keer de oplaadcase en je Android-telefoon vraagt razendsnel of je wilt verbinden met de Teufel AIRY TWS 2. De Teufel Headphones-app hebben we nog geïnstalleerd op de smartphone en ook die app herkent gelijk de oortjes. Binnen twee seconden na het openen van de oplaadcase konden we direct aan de slag met luisteren en waren de oortjes compleet klaar voor gebruik. Dat werkt echt fantastisch.

De Teufel Headphones-app is de zogenaamde Companion-app. Veel opties zijn er dit keer niet in de app, helemaal niet in vergelijking met de Teufel Real Blue Pro waar we de vorige keer mee aan de slag zijn geweest. Je hebt drie knoppen voor ANC aan, uit en de transparantiemodus. En je hebt een basic equalizer tot je beschikking. Hiermee kun je een preset kiezen om het geluid te optimaliseren voor je favoriete muziekgenre, maar je kunt ook zelf gaan slepen om dit naar wens in te stellen. Daarmee houden de opties ook wel op. Heb je nu ook echt meer nodig? Waarschijnlijk niet. Een equalizer is altijd wel een must naar mijn mening en gelukkig is die aanwezig. De app is vrij sober en biedt niet heel veel opties, maar biedt wel datgene wat je echt nodig hebt. Het is bovendien echt een pluspunt ten opzichte van de eerste versie van de Teufel Airy TWS, want die had geen ondersteuning voor de Teufel Headphones-app.

ANC en bediening

Voor het eerst in de AIRY TWS-serie biedt de Teufel AIRY TWS 2 Active Noise Cancelling. En dat werkt best goed op deze oortjes. Ten eerste valt de passieve onderdrukking al op. De oortjes isoleren standaard al best goed, waardoor je al veel minder omgevingsgeluid kunt horen. Zet je de ANC aan, dan verdwijnt er nog meer naar de achtergrond. Geluid van trein of bus verdwijnt vrijwel volledig, net als een radio op de achtergrond. Gesprekken zijn wat luider en vallen wat minder goed weg. In deze prijscategorie mogen we echter wel tevreden zijn over de werking van de ANC, alhoewel het in een duurder marktsegment wel echt beter werkt.

De bediening zijn we iets minder te spreken over. Beide oortjes hebben touchbediening op de plek waar je het logo van Teufel kunt vinden. Er wordt gelukkig een duidelijke handleiding meegeleverd bij deze oortjes, dus daar staat precies in hoe je moet ‘tappen’. Je kunt de muziek pauzeren, volgend nummer kiezen, ANC aan of uit, telefoontjes aannemen en zelfs het volume wijzigen. Het zijn echter maar twee knoppen en je moet een enkele tap, dubbele tap, driedubbele tap, knop 1,5 seconden vathouden, of de knop nog langer vasthouden, en dat dan voor beide oortjes, uit je hoofd leren voor de volledige bediening. Als je in beweging bent is het lastig om precies die functie te tappen die je wil veranderen, want je drukt er al snel naast. Het werkt overigens wel prima als je rustig zit, maar deze vorm van bediening is niets voor mij. Je telefoon pakken om datgene te wijzigen wat je wil werkt tenslotte ook prima.

De batterijduur is goed in orde. De geclaimde 9 uur op een enkele lading lijkt in de praktijk goed te kloppen. Samen met de oplaadcase haal je 42 uur, wat meer dan prima is.

Geluidskwaliteit

Teufel kennen we natuurlijk van de flinke bas en de warme tonen. Dat is gedeeltelijk ook het geval bij de Teufel AIRY TWS 2, maar toch past het geluid niet helemaal bij de andere producten van het merk. Het geluid scoort een voldoende, dat wel, maar het is aan de magere kant voor een prijs van 99,99 euro. Allereerst het goede aan deze oortjes. Dankzij de grotere drivers is de bas lekker aanwezig. Het hypnotische Clint Eastwood, het doorbraaknummer van Gorillaz op het gelijknamige debuutalbum, laat gelijk goed horen dat deze oortjes geen enkel probleem hebben met lage tonen. Wel missen we behoorlijk wat dynamiek. Het geluid is verder namelijk heel vlak, het leeft niet echt. Het hoog is daarnaast echt ondergeschikt aan de warme middentonen en diepe bas, waardoor deze oortjes met name uitblinken bij genres als hiphop, dance en pop.

Vervelender is dat de oortjes het kunnen verliezen in het hoog en daardoor soms wat schel klinken, wat geen fijne ervaring is. De eerste keer de gitaarintro van Hotel California met deze oortjes deed bijna pijn aan de oren. Hetzelfde geldt voor de piano tijdens de eerste anderhalve minuut van The Sound of Silence, gecoverd door Disturbed, waarbij de piano gewoon echt niet goed overkomt. Je kunt dit gelukkig aanpassen met de equalizer in de app, wat de geluidskwaliteit zeker ten goede kwam, maar echt tevreden zijn we niet helemaal geworden. Het mist ook wat in de helderheid en het valt op dat deze oortjes soms bedompt kunnen klinken. En dat is toch niet helemaal hoe het zou moeten zijn. Wel speelt het volume een rol. De potentie van deze oortjes opent wat meer bij hogere volumes. Het lijkt wel alsof de oortjes op een lager volume niet het volledige geluidsbeeld laten horen. De soundstage wordt veel breder en de muziek is veel beter in balans. Dit zien (of beter gezegd horen) we wel vaker bij goedkopere oortjes, maar van 99,99 euro mag je gewoon wat meer verwachten. Voor genres met een beat zijn deze oortjes goed te gebruiken, daarbuiten helaas wat minder. Na de fantastische Teufel Real Blue Pro hadden we meer verwacht van de Teufel AIRY TWS 2.

Gebruik je de Teufel AIRY TWS 2 ook voor telefoontjes? Dan is het goed om te weten dat je een uitstekende geluidservaring krijgt. Stemmen komen heel natuurlijk binnen en ook jij bent goed te horen. Doordat stemmen zo goed overkomen zijn de oortjes heel geschikt voor podcasts.

Conclusie

De Teufel AIRY TWS 2 doen heel veel goed. Ze zitten comfortabel in de oren, verbinden razendsnel met Google Fast Pair, beschikken over een vrij goede Active Noise Cancelling en zijn dankzij IPX4 en de goede pasvorm ook heel goed tijdens het sporten te gebruiken. We zijn echter niet van Teufel gewend dat de geluidskwaliteit niet helemaal top is, maar toch is dat wel het geval bij de Teufel AIRY TWS 2. Leuk voor muziek met een beat zoals hiphop, dance en pop, maar het laat verder toch een steekje vallen. Je mag best wel wat verwachten van een prijs van 99,99 euro, maar dat weten de oortjes niet helemaal waar te maken. Voor de prijs zijn er betere oortjes verkrijgbaar in dit marktsegment.

6.5
Teufel AIRY TWS 2 product

Beoordeling
Teufel AIRY TWS 2

Pluspunten
  • Zeer comfortabel
  • Vallen niet uit
  • Google Fast Pair razendsnel
  • ANC zeer degelijk
  • Waterbestendig
Minpunten
  • Geluidskwaliteit niet wat we van Teufel gewend zijn
  • Oplaadcase van (goedkoop) hard plastic
  • Tappen voor bediening is onhandig

Beoordeling Teufel AIRY TWS 2

De Teufel AIRY TWS 2 doen heel veel goed. Ze zitten comfortabel in de oren, verbinden razendsnel met Google Fast Pair, beschikken over een vrij goede Active Noise Cancelling en zijn dankzij IPX4 en de goede pasvorm ook heel goed tijdens het sporten te gebruiken. We zijn echter niet van Teufel gewend dat de geluidskwaliteit niet helemaal top is, maar toch is dat wel het geval bij de Teufel AIRY TWS 2. Leuk voor muziek met een beat zoals hiphop, dance en pop, maar het laat verder toch een steekje vallen. Je mag best wel wat verwachten van een prijs van 99,99 euro, maar dat weten de oortjes niet helemaal waar te maken. Voor de prijs zijn er betere oortjes verkrijgbaar in dit marktsegment.

Reacties (0)