Review: Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor – In potentie de beste babyfoon

17 februari 2024 + 10 minuten 5 Reacties
Maxi-Cosi See Pro

Op zoek naar een nieuwe babyfoon? Maxi-Cosi heeft met de See Pro Smart Baby Monitor een nieuw model op de markt gebracht dat verrassend compleet lijkt te zijn met een app én een extern display.

Vorig jaar zijn we aan de slag gegaan met de Maxi-Cosi Connected Home-serie. Deze serie bestaat uit vier slimme producten voor de babykamer, waaronder een babyfoon met de naam See. Dit jaar heeft het bedrijf een nieuwe versie gelanceerd, de See Pro. Niet alleen met 4k-resolutie, maar ook geleverd met een extern display, huildetectie en meer nieuwigheden. In deze review gaan we met deze nieuwe babyfoon van Maxi-Cosi aan de slag. De Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor heeft een adviesprijs van 199,99 euro.

Dit is de Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor

De Maxi-Cosi See Pro Baby Monitor is een echte babyfoon, maar dan als een slimme variant met een app. Het ziet eruit als een beveiligingscamera, maar dan net iets groter. Je kan de camera bedienen en naar boven en onder en naar links en rechts laten kijken. Het leuke is dat je dit model niet als slim model via de app hoeft te gebruiken. Je krijgt namelijk ook een extern display van 5-inch meegeleverd waar je ook alles op kunt zien en waarmee je zelfs de camera kunt laten draaien. Wie dat wil kan echter ook de Maxi-Cosi-app gebruiken. Dan werkt je telefoon als het externe display en heb je zelfs nog meer mogelijkheden tot je beschikking.

Dit Pro-model biedt verschillende extra mogelijkheden ten opzichte van het reguliere model waar we vorig jaar mee aan de slag zijn gegaan. Naast uiteraard de 4k-resolutie van de camera en het externe display zijn dat onder andere CryAssist, waarbij kunstmatige intelligentie de babyhuiltjes gaat analyseren en je laat weten waar de baby behoefte aan heeft. CryAssist is ontworpen door het Zwitserse bedrijf Zoundream waar Maxi-Cosi een samenwerking mee is aangegaan. Naast CryAssist is er dit keer ook huildetectie, waarbij je notificaties op je smartphone (of het externe display) te zien krijgt als de baby huilt. Overige geluiden worden dan genegeerd. Wederom kan dit model dienst doen als muziekmobiel, doordat je rustgevende muziekjes en white noise kunt afspelen. De camera beschikt ook over tweewegcommunicatie, nachtzicht, lokale opslag middels een micro-sd-kaart of optionele cloudopslag. Zeer handig zijn ook de ingebouwde thermometer en luchtvochtigheidsgraadmeter aan boord, zodat je meteen weet wat het klimaat in de babykamer is.

Design en installatie

Vergelijk de Maxi-Cosi See Pro met de reguliere Maxi-Cosi See en je ziet geen verschil. Beide camera’s zijn namelijk volledig identiek qua uiterlijk. Voorzien van een plastic behuizing met aan de onderkant een hout-look en bovenop het 360 graden draaibare bolletje waar de camerasensor te vinden is. De camera is iets groter dan de gemiddelde beveiligingscamera. Het is geen hoogvlieger qua gebruikte materialen, want het voelt in de hand een beetje goedkoop aan, maar op een kast valt dit niet op en oogt de hout-look juist hoogwaardig. Nadere inspectie laat toch één verschil zien. De nieuwe See Pro heeft een usb-c-aansluiting, terwijl het oude model een micro-usb-aansluiting heeft. Intern zijn er natuurlijk wel grotere verschillen aan te duiden, alleen al door de 4k-camerasensor aan boord.

De installatie ging zoals we van Maxi-Cosi gewend zijn. Grotendeels makkelijk, maar toch met een kanttekening waar we de vorige keer ook mee te maken kregen. Je moet toestemming geven bij de app-rechten op je telefoon voor ‘Apparaten in de buurt’. Doe je dit niet, dan zal het product niet gevonden worden. Apart is dat we dit nooit bij andere smarthome-apparatuur handmatig moeten aangeven, maar wel bij Maxi-Cosi. Je klinkt bij andere slimme producten gewoon op toestaan bij de in beeld komende pop-up en je bent klaar. Hier moet dat echt handmatig. Hoe dan ook, als je het weet is het niet ingewikkeld. Het product werkt via wifi (alleen 2,4GHz) en de rest van de installatie is erg gemakkelijk. Volg de stappen, kies je wifi-netwerk en voer het wachtwoord in. Het wijst zichzelf.

Eenmaal geïnstalleerd is het tijd voor de plaatsing van de See Pro en het is goed om te zien dat Maxi-Cosi geluisterd heeft naar de aandachtspunten van de vorige keer. De reguliere See-babyfoon kon je natuurlijk ook neerzetten, maar ver genoeg naar beneden kijken in het ledikantje was onmogelijk. Daarom was de enige manier om de See Babyfoon een goed overzicht te laten krijgen om de camera aan de wand te hangen. Dit keer is er niet alleen wandbevestiging te vinden, maar ook een voetje om de camera plat neer te zetten. Dit voetje zet de camera al meteen in een hoek neer en dus is het veel makkelijker om de See Pro Babyfoon nu in het ledikantje te laten kijken. Goed over nagedacht dit keer!

Maxi-Cosi-app

Verdere instellingen doe je via de app van Maxi-Cosi. Standaard staan namelijk heel veel dingen uit, waardoor je echt de instellingen in moet duiken om de camera echt als een babyfoon te laten werken. Het belangrijkste zijn natuurlijk de meldingen. Waar wil je van op de hoogte gehouden worden? Als de baby beweegt? Bij geluid? Of alleen bij huilen? Je kan het allemaal, onafhankelijk van elkaar, instellen door op de drie puntjes te drukken naast de liveview en vervolgens op meldingen. Plaats je een sd-kaart, dan kan je ook beelden opnemen en terugkijken. Een puntje van kritiek bij de vorige serie producten van de Maxi-Cosi Connected Home-serie was de Nederlandse vertaling. De vertaling is bij dit product ook wederom niet zonder fouten. Met name bij CryAssist krijgen we de Russische taal voorgeschoteld, aldus Google Translate. Slordig en onnodig, helemaal in deze tijd.

Wie dat wil kan ook een abonnement nemen op cloud-opnames. Beelden worden dan bij events (3,99 euro per maand) of 24/7 opgenomen (9,99 euro per maand) en opgeslagen in de cloud. Een jaarabonnement is met respectievelijk 34,99 euro en 99,99 euro goedkoper. Een zoektocht laat zien dat het bedrijf hiervoor gekozen heeft voor Tuya, de partij die je ook kent van de achterliggende technologie van LSC Smart Connect van winkelketen Action of de smarthome-apparaten van Hema, Lidl en Kruidvat. Tuya is een prima partij die, voor zover wij weten, gewoon voldoet aan servers in Europa. Je kan echter ook gewoon een sd-kaart plaatsen, daar gaat onze voorkeur naar uit. Ik hoef mijn baby niet gelijk 24/7 in een cloud te hebben staan, maar wil hier zoveel mogelijk zelf de controle over hebben. Google Assistant en Amazon Alexa worden overigens ook ondersteund.

Beeld, geluid en mogelijkheden

De See Pro heeft een grote stap vooruit gezet ten opzichte van de reguliere See.  De beeld- en geluidskwaliteit is namelijk helemaal top. Scherp en helder beeld met prima geluid. Je kunt echt goed horen wat de baby aan het uitspoken is. In de app kun je wisselen tussen HD en UHD (4K). Nu hebben we geen 4K-scherm op de smartphone, maar het beeld is daadwerkelijk een stuk scherper dan bij de HD-resolutie van de gewone See. Ook een compliment gaat uit naar de nachtvisie, want het beeld is ontzettend helder, zelfs in de donkere babykamer. Het is een echte Pan- en Tiltcamera. Je kunt dus naar boven, beneden, links en rechts kijken met de app. Naar onderen mist er wat bewegingsruimte, maar daar is het eerder genoemde voetje voor. Dan kan je ook prima in het ledikantje kijken zonder dat je de camera hoeft op te hangen. Zet wel gelijk het indicatielampje op de camera uit. Deze is echt veel te fel en licht de volledige kamer op in het donker. Gelukkig kan dit in de app.

Naast een prima werkende bewegingsdetectie en geluidsdetectie moeten we een groot compliment geven aan de huildetectie. Deze werkt echt fantastisch en is zeer betrouwbaar. Zelfs in kamers verderop wordt een huiltje opgepikt en ontvang je een notificatie. Heb je CryAssist ingeschakeld, dan krijg je een tweede notificatie waarbij het huiltje geanalyseerd wordt. Vervolgens krijg je te horen waar de baby behoefte aan heeft. CryAssist testen was echter iets lastiger. Inmiddels is mijn zoon bijna één jaar en wordt er, tenzij hij ziek is (lang leve de opvang), nauwelijks een traan gelaten in bed (gelukkig maar). Volgens Maxi-Cosi werkt CryAssist het beste bij baby’s van nul tot zes maanden. Mijn zoon is inmiddels wat ouder en dus hebben we het niet helemaal goed kunnen testen. Bovendien moet het systeem ook leren. In de avond klinkt het huiltje moe, dat klopt. Tegen de ochtend ging CryAssist af met de melding dat de baby winderig is. Dat klopt niet helemaal, dan wil hij gewoon uit bed. Het is een beetje hit-and-miss, maar je kunt zelf aangeven of het klopt of niet. Na verloop van tijd moet CryAssist steeds beter in de gaten hebben wat er aan de hand is. De testperiode was hiervoor wellicht met vier weken net even te kort en mijn zoon is dus net iets te oud. Dus hier kunnen we niet geheel een oordeel aan hangen. Je kan CryAssist wel combineren met het afspelen van muziekjes. Je kunt door de speaker van de camera muziekjes als ‘Twinkle Twinkle Little Star’ afspelen of een geluid van de droger laten afspelen als white noise. Zo kan je dit gebruiken om de baby tot rust te laten komen, maar ook om af te spelen als de baby moet gaan slapen. Middels automatiseringen kun je dus ook geluid laten afspelen wanneer de huildetectie een melding geeft. Deze slimme babyfoon kan ook een vervanging zijn voor een slimme muziekmobiel.

Baby Monitor

De Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor is natuurlijk niet voor niets een Pro-model, want je krijgt er ook een extern display bij. En dat externe display heeft zoveel handige opties dat je de smartphone en de app eigenlijk nauwelijks meer nodig hebt na installatie. Niet alleen kan je de camera bedienen en naar boven en onder en links en rechts laten kijken, ook kan je alle belangrijke instellingen aanpassen. Je kan de Baby Monitor op twee verschillende manieren gebruiken. Je kan het beeld de hele tijd aan laten staan, dan kijk en hoor je direct live mee wat er in de babykamer aan de hand is. Persoonlijk ben ik hier niet zo’n fan van, want je gaat toch al snel continue naar de Baby Monitor staren. Zet je huildetectie, bewegingsdetectie en/of algemene geluidsdetectie aan, dan kan je het scherm gewoon in standby zetten. Zodra er ‘iets’ wordt gedetecteerd zal het scherm gewoon aanspringen en geeft jou als gebruiker een melding wat er aan de hand is. Ideaal en het werkt betrouwbaar en zeer goed. Het scherm van 5-inch is duidelijk genoeg met een prima beeldkwaliteit en doet nauwelijks onder voor je smartphone. Ook het geluid is goed in orde. In eerste instantie werkte het display niet tijdens het opladen. Ik weet niet of het door een update komt, maar het display werkt nu ook gewoon wanneer deze aan de lader zit (aan/uit-knop lang ingedrukt houden om deze dan aan te zetten), dus dat is geen enkel probleem meer.

In potentie de beste babyfoon, maar nu nog niet

In potentie is de Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor de beste slimme babyfoon op de markt. De huildetectie werkt echt fantastisch en is nog beter dan de huildetectie op de Eufy Indoor Cam 2K Pan en Tilt die we zelf gebruiken en waar we ook erg tevreden over zijn. De Maxi-Cosi echter pikt het razendsnel op, zelfs in andere kamers. En valse meldingen hebben we niet gehad. Blije kreetjes worden gewoon genegeerd, zoals het hoort. De CryAssist geeft er direct een betekenis aan, maar zit er soms toch wel naast. Dat kan echter liggen aan de leeftijd van onze baby die eigenlijk al te oud is. Het beeld is fantastisch en ook over het geluid hebben we niets te klagen. Wat is er dan niet goed?

Er zitten gewoon echt een aantal flinke slordigheden in. Ten eerste de vertaling. In de app kom je hier en daar een spelfoutje tegen of mist er een letter, maar ga je naar de CryAssist dan is een gedeelte in het Russisch. Erg slordig. Het opladen van de Baby Monitor kost flink wat tijd. Een uurtje of zes om deze volledig op te laden duurt net even te lang, alhoewel je de Baby Monitor tijdens het opladen wel gewoon kunt gebruiken. Wel vervelend dat het zo lang duurt.

Een groter probleem is echter de camera in- en uitschakelen. Vanaf het thuisscherm druk je op het icoontje achter de camera om deze uit te schakelen. Tenminste, dat zou zo moeten zijn. Het beeld gaat daadwerkelijk uit, maar de huildetectie niet. Dat loopt gewoon door. Dan heb je dus geen beeld in de Maxi-Cosi-app en op de Baby Monitor, maar je krijgt wel continue notificaties op de smartphone en het externe display als de baby huilt. Dat is natuurlijk heel gek als je de camera hebt uitgeschakeld. Ga je dan naar de Instellingen om ook huildetectie uit te zetten, dan werkt dit schuifje niet. Want de camera is uit. Huh? Je moet dus eerst de huildetectie uitzetten voordat je de camera uit kunt zetten. Dat is natuurlijk heel gek. Laat de knop op het thuisscherm gewoon alles uitschakelen. Niet alleen het beeld uitschakelen en dan de notificaties gewoon door blijven sturen. Wat is dat voor geks? Er is omheen te werken, maar dat vereist altijd een extra handeling doordat je eerst de huildetectie uit moet schakelen. En voor 199,99 euro mag je verwachten dat dit product gewoon goed getest wordt voordat deze op de markt komt.

Conclusie

De Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor is in de basis echt een fantastische babyfoon waarbij vooral de uitstekende beeldkwaliteit en de perfect werkende huildetectie de grote pluspunten zijn. De extra Baby Monitor is ook handig en geeft goed zicht op de babykamer en kan perfect dienst doen als vervanging van de Maxi-Cosi-app. Het is een compleet pakket dat een aanwinst voor iedere babykamer is en betrouwbaar het reilen en zeilen van de babykamer in de gaten houdt. Helaas zien we opnieuw de slechte vertaling bij de Maxi-Cosi-app terug met dit keer veel Russische woorden. Het uitschakelen werkt niet goed, want de huildetectie blijft gewoon aan. Ook het opladen van de Baby Monitor duurt erg lang.

Nu zijn dit geen onoverkomelijke problemen. Je kunt door de slechte vertaling heen kijken en als je weet dat je eerst de huildetectie uit moet zetten en pas daarna de camera, dan werkt het verder zoals het hoort. Maxi-Cosi moet dit alleen oplossen. In een half middagje tijd kun je een update klaar hebben. Het zijn echt geen grote problemen. Het probleem ligt alleen bij Maxi-Cosi. Kijken we nu naar de problemen die we bij de vorige review van de Maxi-Cosi Connected Home-serie tegen zijn gekomen op het gebied van de vertaling, daar is in de tussentijd niets mee gedaan. Het past niet bij een merk met een dergelijk imago als Maxi-Cosi dat staat voor kwaliteit. Dan is dit gewoon slordig. Dan heb je met de Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor zo’n potentieel fantastisch product in handen. En dan zet je niet de puntjes op de i om er de beste slimme babyfoon van dit moment van te maken. Het is nog steeds een goed product, maar het had met iets meer liefde en aandacht dé topper op het gebied van slimme babyfoons kunnen worden.

8.5
Maxi-Cosi See Pro product

Beoordeling
Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor

Pluspunten
  • Uitstekende beeld- en geluidskwaliteit
  • Extern display echt van meerwaarde
  • Huildetectie werkt heel goed en betrouwbaar
  • CryAssist kan een meerwaarde zijn
  • Flexibeler qua installatie dan de voorganger
  • Geeft temperatuur en luchtvochtigheidsgraad weer
  • Speelt ook rustgevende muziekjes en white noise af
Minpunten
  • App wederom slecht vertaald
  • Uitknop zet huildetectie niet uit
  • Extern display opladen duurt lang
  • Prijs is stevig

Beoordeling Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor

De Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor is in de basis echt een fantastische babyfoon waarbij vooral de uitstekende beeldkwaliteit en de perfect werkende huildetectie de grote pluspunten zijn. De extra Baby Monitor is ook handig en geeft goed zicht op de babykamer en kan perfect dienst doen als vervanging van de Maxi-Cosi-app. Het is een compleet pakket dat een aanwinst voor iedere babykamer is en betrouwbaar het reilen en zeilen van de babykamer in de gaten houdt. Helaas zien we opnieuw de slechte vertaling bij de Maxi-Cosi-app terug met dit keer veel Russische woorden. Het uitschakelen werkt niet goed, want de huildetectie blijft gewoon aan. Ook het opladen van de Baby Monitor duurt erg lang.

Nu zijn dit geen onoverkomelijke problemen. Je kunt door de slechte vertaling heen kijken en als je weet dat je eerst de huildetectie uit moet zetten en pas daarna de camera, dan werkt het verder zoals het hoort. Maxi-Cosi moet dit alleen oplossen. In een half middagje tijd kun je een update klaar hebben. Het zijn echt geen grote problemen. Het probleem ligt alleen bij Maxi-Cosi. Kijken we nu naar de problemen die we bij de vorige review van de Maxi-Cosi Connected Home-serie tegen zijn gekomen op het gebied van de vertaling, daar is in de tussentijd niets mee gedaan. Het past niet bij een merk met een dergelijk imago als Maxi-Cosi dat staat voor kwaliteit. Dan is dit gewoon slordig. Dan heb je met de Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor zo'n potentieel fantastisch product in handen. En dan zet je niet de puntjes op de i om er de beste slimme babyfoon van dit moment van te maken. Het is nog steeds een goed product, maar het had met iets meer liefde en aandacht dé topper op het gebied van slimme babyfoons kunnen worden.

Prijsvergelijker Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor

Reacties (5)