Wat is bluetooth 5.3 en wat heb je eraan?

11 februari 2024 4 Minuten 0 Reacties
bluetooth 5.3

De versie van bluetooth op jouw apparaat bepaalt de overdrachtssnelheid, energieverbruik en meer. Reden genoeg om de meest recente versie van die standaard onder de loep te nemen.

Aangezien bluetooth 5.3 steeds vaker voorkomt op apparaten, is het een goed moment om te bekijken wat die standaard inhoudt en wat je daar precies aan hebt. Deze bluetoothversie werd in 2021 geïntroduceerd en biedt voordelen voor zowel consumenten als ontwikkelaars. Eén van de fijnste aanpassingen aan deze versie is dat die energiezuiniger is dan z’n voorgangers. Dat betekent dat de accu van je smartphone langer mee kan gaan wanneer je een koptelefoon of oordoppen draagt. En ook het gekoppelde apparaat heeft daardoor een langere batterijduur.

Wat doet bluetooth 5.3 precies?

Als we het over bluetooth 5.3 gaan hebben, dan is het handig om je alvast een beetje voor te bereiden op een wat technisch stuk. Want wat hierboven staat klopt, maar is niet het complete verhaal. Op het moment dat een gekoppeld apparaat namelijk meer bandbreedte nodig heeft, dan kan het automatisch en razendsnel overschakelen naar de juiste modus die veel of meer energie nodig heeft. Gebeurt dat niet, dan zou er een vertraging op de lijn ontstaan. Dit wordt connection subrating genoemd; bluetooth 5.3 kan dit daardoor sneller voor elkaar krijgen dan ooit.

Daarnaast is het zo dat bluetooth 5.3 een belangrijk onderdeel verbeterd heeft: bluetooth BR/EDR. Dit component is verantwoordelijk voor het onderhandelen over de grootte van de encryptiesleutel die nodig is voor het vastleggen van een bluetoothverbinding. Het hostapparaat kan daardoor minimale eisen stellen aan de grootte van de sleutel, waardoor er meer controle en flexibiliteit ontstaan tijdens het versleutelingsproces. De host bepaalt daarmee het beveiligingsniveau en baseert dat op de gevoeligheid van de data die verstuurd wordt, of geldende beveiligingsstandaarden.

Ook bevat bluetooth 5.3 kanaalclassificatie. Randapparatuur kan daardoor contact leggen met een centraal bluetoothapparaat door te letten op condities voor radiofrequenties. Daardoor kan het zijn dat storingen minder vaak voorkomen en dat de betrouwbaarheid omhoog gaat. En via periodic advertising enhancement krijgen bluetoothapparaten minder vaak dezelfde informatie binnen. Wanneer een ontvangend product merkt bepaalde informatie al ontvangen te hebben, dan wordt die informatie niet nog een keer binnengehaald. Dat bespaart wederom flink wat energie.

Wat verwachten we van bluetooth 5.4?

En als we dan alvast een korte blik werpen op wat we van bluetooth 5.4 verwachten, dan ben je voor de komende maanden helemaal op de hoogte van allerlei bluetoothontwikkelingen. De specificaties hiervoor werden begin 2023 vastgelegd, daardoor hebben we die standaard nog niet zo vaak in het wild gezien. Die bluetoothversie is dus nog relatief jong, maar is al aanwezig op een groot aantal smartphones van onder meer OnePlus, Xiaomi, Vivo en Oppo. We gaan er hieronder niet super uitgebreid op in, maar nemen in plaats daarvan de belangrijkste ontwikkelingen mee.

Het onderdeel periodic advertising wordt verder uitgebreid, zodat smartphones, laptops en tablets (en soortgelijke producten) alleen nog informatie kunnen ontvangen op specifieke tijden. Dat moet wederom voor minder energieverbruik zorgen. Advertentiedata wordt daarnaast versleuteld. Dat betekent dat allerlei apparaten die in verbinding staan met een host informatie kunnen ontvangen – maar alleen het product met de decorderingsleutel kan die informatie inzien. Via het onderdeel Low Energy GATT Security Levels Characteristic wordt Bluetooth 5.4 nog veiliger dan nu.

Apparaten kunnen door dat aspect het benodigde beveiligingsniveau overbrengen waar andere apparaten aan moeten voldoen, voordat ze toegang krijgen tot bepaalde gegevens. Zonder de juiste beveiligingsniveaus krijg je dus geen toegang; tenzij je dat upgradet. De verbinding wordt hierdoor niet alleen veiliger, maar ook stabieler. Tot slot is er Advertising Coding Selection. Een hostapparaat bepaalt dan welk codingsysteem gebruikt wordt om advertentiedata uit te sturen. Dit geeft meer controle over de balans tussen datasnelheid en -bereik, en levert een geoptimaliseerde ervaring op.

En dan denk je misschien: wat heb ik daar precies allemaal aan? Nou, deze veranderingen zijn niet zozeer bedoeld voor de gebruikers thuis, maar voor omgevingen waarin het belangrijk is dat mensen in verbinding kunnen staan met een zender op een centrale plek. Denk dan aan een stadion, winkelcentrum of een enkele winkel. De host moet dan in staat zijn allerlei verbindingen tegelijkertijd te onderhouden en met deze aanpassingen moet dat lukken. Hier in Nederland hebben we daar als gebruiker nog weinig aan; maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen op den duur.

Reacties (0)