We hebben het afgelopen jaar weer vele achtergrondartikelen en tips mogen geven op het gebied van smarthome. We zetten tien recente artikelen voor je op een rijtje.
1. Niet elk gordijn kan slim worden gemaakt
Gordijnen lijken allemaal op elkaar, voor zover je er überhaupt aandacht aan besteedt, maar stiekem zit er eigenlijk heel veel verschil tussen de gordijnen. Denk aan een lussengordijn dat aan een houten stok wordt bevestigd, of juist een gordijn met allemaal gordijnhaken die je vervolgens aan een ijzeren rails bevestigt. Hoewel er verschillende mogelijkheden zijn om gordijnen slim te maken, kunnen helaas niet alle gordijnen slimmer worden gemaakt. Het vervelende is bovendien dat het soms niet eens het bevestigingsmechanisme is dat roet in het eten gooit: het kan ook het gewicht of de stugheid van het gordijn zijn waardoor het motortje om ze op afstand te openen en te sluiten zijn taak niet voor elkaar krijgt.
Lees ook De voordelen en nadelen van slimme gordijnen voor meer tips
2. Er bestaat iets als: te weinig slimme verlichting
In ons artikel over de veelgemaakte fouten met slimme verlichting hebben we de koe bij de hoorns gepakt. Er gaat namelijk regelmatig wat fout wanneer mensen slimme verlichting aanschaffen. Er wordt vaak op verkeerde hoogten opgehangen, of er wordt simpelweg in de winkel bij het aanschaffen al een fout gemaakt: er wordt te weinig slimme verlichting gekocht. Denk erom de juiste fitting te kopen en te zorgen voor een goede hoeveelheid verlichting: immers sta je anders straks in de keuken in je vingers te snijden omdat er simpelweg onvoldoende licht is om te zien wat je doet. Zeker lampen onder de keukenkastjes kunnen dit euvel verhelpen.
3. Zo kun je slimme stekkers in je huis gebruiken
Je kunt een heleboel domme apparaten slim maken met een slimme stekker. Hoewel, eigenlijk een slim stopcontact, want met de stekker zelf doe je niets: een slimme stekker heet zo omdat het een soort tussenstuk is tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat. En door dat tussenstuk kun je bijvoorbeeld een bepaalde tijd meegeven wanneer de stekker aan en uit moet gaan, en dus ook datgeen wat in die stekker geplugd is. Zo maak je een domme lamp slim door hem via je slimme stekker in te stellen op een tijdslot. Het voordeel is bovendien dat wanneer iets uit is met de stekker, er dus ook geen standby is en dat scheelt sluipverbruik.
Lees hier meer slimme mogelijkheden om dit soort stekkers te gebruiken
4. Koop een slimme voederbak liever met camera
Of je nu af en toe een nachtje weg bent en je je dan schuldig voelt, of dat je wel eens vergeet om je dieren eten te geven: een slimme voederbak is enorm handig om je katten of honden regelmatig van eten te voorzien. Er zit vaak een draaimechanisme in waardoor je de dieren meerdere dagen van eten kunt voorzien. Wat we echter wel aanraden is om er een te kiezen met camera. Hoewel veel mensen denken dat dat voor kattenvrouwtjes is die op hun werk ook tegen Minoes willen praten, is het eigenlijk vooral handig om in de gaten te houden of er wel eten wordt geserveerd en of bijvoorbeeld een kat die zich wat ziekig gedraagt wel goed eet. Het is dus zeker niet alleen maar voor de leuk, zo’n camera.
Lees ook onze andere tips over waar je rekening mee moet houden als je een slimme voederbak koopt.
5. Koppel je slimme apparaten aan een gastnetwerk
We horen wel eens kritiek op smarthome dat het niet zo veilig is. Je linkt immers allemaal apparaten op dezelfde wifi-verbinding als waar je mogelijk je bankzaken mee regelt. Een terechte zorg, maar daar zijn wel wat maatregelen voor te treffen. Bijvoorbeeld het gebruiken van een gastnetwerk. Als je je apparaten naar dat gastnetwerk verhuist, dan voorkom je dat iemand toegang krijgt tot je ‘hoofdwifi’. Het is een gescheiden VLAN waarmee je net weer een extra drempel legt die het voor inbrekers moeilijker maakt om je gegevens te bereiken.
Lees in ons artikel over het koppelen van slimme apparaten aan een gastnetwerk hoe je dat aanpakt.
6. Je kunt tot 255 apparaten aan één wifi-netwerk koppelen
Het hangt van veel factoren af, maar algemeen gesproken kun je er altijd wel van uitgaan dat je tot 255 apparaten binnen één netwerk en op één toegangspunt kunt gebruiken. Maar het hangt wel af van je modem, je wifi-versie en de router: het kunnen er ook zomaar meer zijn. Veel mensen komen nooit aan zo’n groot aantal aangesloten apparaten, maar het is toch goed om te weten dat je daar niet snel bij in de buurt komt. Echter kun je wel merken dat je veel apparaten hebt aangesloten, want hoe meer apparaten er van de bandbreedte gebruik maken, hoe meer het internet verdeeld wordt en daardoor kan het wat langzamer worden.
Lees hier over hoe je thuis voor een goed wifi-netwerk zorgt
7. Zet je Hue-lampen dichterbij de bridge als je ze kwijtraakt
Philips Hue is populaire slimme verlichting, maar hoe vernuftig het ook in elkaar zit: het heeft af en toe zijn makken. Heb je bijvoorbeeld last van Hue-lampen die moeilijk bereikbaar zijn, dan kun je er het beste voor kiezen om je Hue-lampen dichter bij de bridge te zetten. Of kijk anders of er een update beschikbaar is, want ook dat kan wel eens zorgen voor wat ruis op de lijn. Is het overigens heel onhandig voor je om de lamp dichterbij je bridge te zetten, dan kan het ook helpen om het dichterbij het bluetoothpunt te zetten. Dat is de telefoon waar je Hue mee bedient.
Andere problemen? Lees ons artikel met 3 oplossingen voor veelvoorkomende irritaties met Hue.
8. Echt groen waterbeheer vindt in de tuin plaats
In een enorm uitgebreid artikel over slim omgaan met waterverbruik stipten we onder andere de tuin aan. Het is vrij makkelijk om hier te zorgen voor groen waterbeheer: je kunt immers het water dat je in huis gebruikt opvangen en gebruiken om de planten water te geven. Ook zijn er veel mensen die in de zomer sproeiers gebruiken: denk aan slim sproeien met intelligente waterdosering om te zorgen voor zo min mogelijk verbruik. Wat ook kan helpen is een slimme regenton.
9. Wat je moet doen als Google Home zegt: ‘Ik begrijp het niet’
Als je problemen hebt met je Google Home en de assistent zegt: ‘Ik begrijp het niet’, dan kun je verschillende dingen doen. Je weet in ieder geval dat de assistent je heeft gehoord en dat is positief, want het betekent dat ergere problemen niet van toepassing zijn. Wat wel? Dat ontdek je door nog eens te herhalen wat je zegt, maar een synoniem te gebruiken. Dus in plaats van kalender inzien, agenda inzien, of andersom. Misschien kende Google Assistent het woord dat je gebruikte gewoon niet. Bekijk eventueel ook de Voice Match en stel deze opnieuw in als het probleem zich voor blijft doen.
Is je probleem nog niet opgelost? Bekijk dan de andere Google Home-tips.
10. Kijk bij tuingadgets altijd eerst naar de IP-rating
Lekker de tuin in? Het is heerlijk om in de tuin te klussen, tuinieren of gewoon lekker bbq’en. Wil je dat alles aanlichten, dan kun je slimme lampen aanschaffen. Let daarbij wel op de IP-rating, want die zegt iets over de stof- en waterdichtheid van een apparaat. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de gadget is opgewassen tegen weersomstandigheden, waardoor hij minder snel stuk gaat. Wel zo handig voor bijvoorbeeld een camera of bewegingssensor, of een andere gadget waarvan niet altijd heel voor de hand liggend is dat je er veel mee bezig bent.
Meer weten over de IP-rating, lees hier wat het betekent
We kijken uit naar het nieuwe jaar, waarin we weer vele smarthometips geven. Tot dan!
Reacties (0)