Zo kun je de slimme stekker in huis gebruiken

01 april 2023 6 Minuten 1 Reacties
slimme dimbare stekker

Heb je een slimme stekker in huis of eentje op het oog? Doe dan wat inspiratie op met de ideeën uit dit artikel: zo kun je die gebruiken.

De naam slimme stekker is een beetje ongelukkig gekozen. Want in feite is het een slim stopcontact waar je gebruik van maakt. De stekker is het onderdeel dat in het stopcontact verdwijnt, waardoor het apparaat in kwestie stroom krijgt. Maar goed, inmiddels is de naam ‘slimme stekker’ er een beetje ingeslopen, waardoor we die term voor nu blijven aanhouden. Wat kun je eigenlijk allemaal met zo’n accessoire in je smarthome? We nemen de optie ter inspiratie met je door.

Voordat we overgaan tot actie, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Niet alle slimme stekkers kun je buiten gebruiken, bijvoorbeeld. Daar bestaan speciale modellen voor. Ook bestaan er nog slimme stekkerdozen, waar je meerdere apparaten op kunt aansluiten. Soms met de traditionele stekker en anders via een usb-kabel. Als je in de markt bent voor zo’n slimme stekker, houd dan dus rekening met dit soort zaken om niet bedrogen uit te komen.

Slimme stekker met domme apparaten gebruiken

Je kunt de slimme stekker voor heel veel apparaten in huis gebruiken, vooral in combinatie met domme apparaten. Met domme apparaten bedoelen we apparaten die niet zelf beschikken over een wifi-verbinding of automatiseringsopties. Zo kun je bijvoorbeeld je oude, vertrouwde wekkerradio erop aansluiten. Die springt dan aan op vaste tijden en verbruikt op de momenten waarop je hem niet gebruikt, geen stroom. Met stijgende energiekosten is dat wel zo fijn.

Eenzelfde tip hebben we voor slimme luchtreinigers en -bevochtigers. Die apparaten kun je in principe heel de dag laten aanstaan (slim of niet), maar dat kost ontzettend veel stroom. Je kunt dan investeren in een model met een internetverbinding, waardoor je een tijds- of werkschema kunt instellen. Maar je kunt hem ook op vaste momenten in- en uitschakelen via de slimme stekker. Via een dienst als IFTTT kun je hem zelfs laten aanspringen wanneer de lucht vies of droog is.

Daar heb je dan wel weer een ander apparaat voor nodig, zoals een slimme luchtkwaliteitssensor of een slimme thermostaat met de juiste sensoren aan boord. Die kan dan de luchtvochtigheid meten en een signaal geven aan de slimme stekker wanneer de lucht te droog wordt. IFTTT is een slimme automatiseringsdienst die verschillende producten van allerhande merken aan elkaar kan koppelen via zogenaamde applets. Via de website van IFTTT kun je de producten opzoeken die je gebruikt en dan alle beschikbare applets vinden en installeren.

Tot slot kijken we nog even naar de stopcontacten in de muur die doorgaans moeilijk bereikbaar zijn. Soms omdat die achter een kastje zitten of misschien helemaal op zolder geïnstalleerd zijn. Wanneer je dan een stekker uit het stopcontact wil trekken, om wat voor reden dan ook, dan is dat geen fijne klus. Met een slimme stekker tussen het apparaat en de wandcontactdoos kun je het apparaat in kwestie moeiteloos op afstand bedienen en uitschakelen op het moment dat je dat zelf wil.

ifttt-app-shut
Lees ook
Smarthome 23 juni 2019

IFTTT: het automatiseren van processen doe je zo

Energie en discussies besparen met de slimme stekker

We hebben het al even genoemd, maar je kunt flink wat energie besparen wanneer je investeert in een goede, slimme stekker. Zo is de magnetron in de keuken één van de grootste verbruikers in huis wanneer die in de standbymodus staat. Dit is zo’n typisch apparaat dat je meestal niet gebruikt, maar ondertussen kun je ook niet zonder. Met een slimme stekker kun je de energieconsumptie flink beperken, door hem eigenlijk altijd uit te schakelen wanneer die niet in gebruik is.

Datzelfde geldt voor allerlei andere handige apparaten in de keuken of badkamer. Denk dan aan de waterkoker, het koffiezetapparaat, de oven, de wasmachine of de droger. Die producten verbruiken allemaal een minimale hoeveelheid stroom. Deze tip kun je ook combineren met stopcontacten die eventueel lastig bereikbaar zijn, waardoor je de stekker er moeilijk(er) uit kunt trekken. Zet er een slimme stekker tussen en je merkt dat je energieverbruik mettertijd achteruitgaat.

Bovendien kun je een tijdsschema instellen voor de slimme stekker. Alleen op de momenten waarop je dat instelt, zorgt het product ervoor dat het gekoppelde apparaat stroom krijgt. Zo hoef je geen handmatige handeling binnen de app uit te voeren op het moment dat je het koffiezetapparaat niet gebruikt. Weet je dat je tussen acht en negen uur in de ochtend een bakkie pleur drinkt, maar de rest van de dag niet? Stel dan in dat het apparaat alleen stroom krijgt gedurende dat ene uur.

In het verlengde hiervan kun je ook bijvoorbeeld het gamegedrag van je kinderen beperken. Hebben ze een PlayStation, Xbox of Nintendo en wil je niet dat ze na een bepaalde tijd of periode nog achter dat scherm gekluisterd zitten? Geen nood, want met zo’n tijdsschema voorkom je dat ze het apparaat kunnen inschakelen. De Nintendo Switch is natuurlijk draagbaar, maar de accu gaat niet oneindig mee. Is de accu leeg, dan is dus ook de gametijd voorbij voor junior en co.

Nog wat tips op een rijtje

Nu we een aantal tips besproken hebben, zetten we nog een aantal andere mogelijkheden voor je op een rijtje. Met de slimme stekker kun je het volgende doen:

  • Schakel het elektrisch dekentje op tijd uit. Sommige elektrische dekens hebben een timer, maar veel modellen niet. Om stroomverbruik te verminderen, kun je het deken koppelen aan een slimme stekker en daar na verloop van tijd het stroom eraf halen.
  • Je kunt ook domme lampen aan slimme stekkers koppelen, zodat je niet hoeft te investeren in dure lichtsystemen.
  • Domme ventilatoren zijn eveneens aan slimme stekkers te koppelen. Dan springen ze uit of aan wanneer je wil en je kunt ze zelfs vanaf de bank bedienen, zonder daarvoor op te hoeven staan.
  • Tot slot kun je elektrische apparaten gedurende de nacht opladen, wanneer stroom relatief goedkoop is of wanneer er koolstofvrije energiebronnen beschikbaar zijn.

Nu je een aantal tips doorgenomen hebt, zijn er vast en zeker nog wat opties te bedenken met een beetje fantasie. Mocht je nog een leuke tip hebben, deel die dan vooral hieronder.

Meer lezen?

Wil je meer tips en advies over smarthome en slimme verlichting? Kijk daarvoor bij Tips en Advies. Ben je op zoek naar de nieuwste smarthome-producten? We testen iedere week de nieuwste producten. Lees er alles over bij Reviews.

Reacties (1)