De voordelen en nadelen van slimme gordijnen

01 januari 2023 4 Minuten 0 Reacties
SwitchBot Curtain

Wist je dat slimme gordijnen kunnen zorgen dat je juist geld bespaart? Dit zijn de voordelen en nadelen van deze gadgets.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je huis slimmer wil maken, maar het blijkt erg handig te zijn als je het eenmaal hebt: slimme gordijnen. Waar veel mensen denken dat ze dan in dure systemen moeten investeren en opnieuw gordijnen moeten uitzoeken, is dat gelukkig niet het geval. Je hebt allemaal systemen waarmee je je huidige ‘domme’ gordijnen slim kunt maken. Dit zijn de voordelen en de nadelen van slimme gordijnen.

Voordeel: je kunt met écht licht wakker worden

Je kunt natuurlijk investeren in een wake-uplight van meer dan 100 euro, maar dan heb je te maken met kunstmatig licht bij het ontwaken. Handig in de winter, maar in de zomer wil je toch liever de echte zonnestralen op je gezicht voelen om wakker te worden? Dat kan met een slim gordijn: die kan worden ingesteld om op een bepaalde tijd open te gaan, waardoor je vanzelf wakker wordt door het natuurlijke licht dat de kamer invalt. Ook erg handig voor de kamer van je tiener die zijn bed nooit uitkomt.

Nadeel: het installeren luistert vaak vrij nauw

Het hangt ervanaf welk systeem je kiest, maar over het algemeen is het installeren van een slimme gadget om je gordijnen slim te maken wel wat minder eenvoudig dan het in een lamp draaien van een slim peertje. Je moet het allemaal zowel goed bevestigen op je gordijnen en gordijnrail als dat je het ook in de app allemaal moet kunnen vinden. Daar moet je dus wel even voor gaan zitten. 

Voordeel: je hoeft niet op te staan als je de gordijnen bent vergeten

Je kent het wel: het is donker, je kruipt in bed, maar als je ogen eenmaal gewend zijn aan het donker (of als je nog je lamp aan hebt), zie je dat je gordijnen nog openstaan. Dat is niet erg zo lang het buiten donker is, maar als het licht eenmaal naar binnen valt, dan wil je toch liever dat de gordijnen dicht zijn. Zeker in de zomer, wanneer de zon ook nog eens heel heet is. Je hoeft met slimme gordijnen je bed niet uit, want je kunt zo vanuit je bedje de slimme gordijnen dichtdoen. 

Nadeel: het kan niet op alle gordijnen

Het ene gordijn hangt met grote lussen aan een houten stok en het andere hangt aan een ijzeren rails. Het ene gordijn weegt vele kilo’s, terwijl het andere vrij licht is. Het vervelende aan slimme gordijnen is dat niet elk apparaat om ze slim te maken per definitie op jouw type gordijnen past. Ook zijn sommige gordijnen simpelweg te zwaar voor het motortje om het ‘slepen’ met de gordijnen aan te kunnen. Controleer dat dus goed voordat je tot aankoop overgaat.

Voordeel: het kan energie besparen

Het klinkt onlogisch dat slimme gordijnen energie kunnen besparen, want je bevestigt juist iets op je gordijnen wat stroom kost. Echter helpt het vaak enorm met de koudeval (de kou die vanuit het raam naar binnen ‘straalt’) om de gordijnen dicht te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld voor het ontwaken de gordijnen automatisch laten openen, maar zodra je naar je werk gaat de gordijnen laten sluiten. Dat bespaart weer energie en gas, wat een nogal schaars goed is tegenwoordig. 

Nadeel: ze maken vaak geluid

Er zijn stille en minder stille varianten slimme gordijnen. Het nadeel is dat je bij niet zo stille gordijnen vaak al wakker wordt van het apparaatje dat ze voor je opent, in plaats van het zonlicht dat binnenkomt. Toch komt dat niet vaak voor: vaak zijn ze redelijk stil en heb je er weinig last van. Ze zijn immers juist gemaakt om zo stil mogelijk te zijn.

Meer informatie

Over het algemeen wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen. Installatie hoef je immers maar één keer te doen en als je bij aankoop al het juiste koopt, dan heb je ook weinig last van geluid of van een niet bij je gordijnen passende gadget. Wil je meer lezen over slimme gordijnen? Kijk dan op onze Meubels en bekleding-pagina.

Reacties (0)