5 dingen om rekening mee te houden bij een slimme voerbak voor je huisdier

21 mei 2023 4 Minuten 0 Reacties
Review Talo gebruik

De automatische voerbak: is dat wat? Er zijn sowieso belangrijke zaken om rekening mee te houden voor je katten en honden.

Een slimme voerbak zodat je poezen kunnen rekenen op eten op het juiste moment, wanneer je even een avondje niet thuis slaapt? Dat kan echt geen kwaad. Toch is er veel discussie in de dierencommunity over die slimme voederbakken. Niet iedereen is er even positief over. Dit zijn vijf dingen om rekening mee te houden als je kiest voor een slimme voerbak voor je huisdieren.

 

Ze hebben alsnog aandacht nodig

De belangrijkste kritiek op de automatische voederbak is dat mensen denken dat anderen hun katten of honden meteen compleet aan hun lot overlaten, dagen achter elkaar. Het zijn natuurlijk dieren die nog steeds aandacht willen (zeker honden, die ook uitgelaten moeten worden). De kattenbak moet ook regelmatig gedaan worden en ze hebben vers water nodig, waardoor het prima is om een nachtje gebruik te maken van een automatische voerbak, maar het niet aan te raden is om dat meerdere dagen te doen. Er zijn ook mensen die altijd de automatische voerbak gebruiken, ook als ze gewoon thuis zijn, om op die manier te zorgen dat de dieren in ieder geval nooit zonder komen te zitten. Blijf je dieren ondanks die handige voerrobot dus vooral lekker veel aandacht geven, en natuurlijk de nodige snoepjes en natvoer af en toe.

 

Niet elk brokje is ideaal

Sommige automatische voerbakken krijgen wat je in de printer een paper jam zou noemen. Vaak komt dat omdat de brokjes net geen geweldige vorm hebben waardoor ze vastzitten in het draaimechanisme van het apparaat (of het klepje dat simpelweg opent en dicht gaat). Let dus goed op wat de vorm van de brokjes is en koop niet meteen een 20 kilozak, maar check even met een klein zakje of het werkt in je automatische voederbak. 

Koop er een met camera

Onder andere voor het euvel dat we hierboven beschrijven, maar ook omdat je wel in de gaten moet houden of je diertjes wel goed eten: gebruik ofwel een variant met camera waarbij je ook echt het etensbakje kunt zien, of zet er een slimme camera op waarmee je dat kunt zien. Op die manier zie je ten eerste of er wel echt eten uitkomt, en ten tweede kun je checken of je dieren in orde zijn, goed eten, enzovoort. Zeker als je op afstand bent, dan wil je toch zeker stellen dat je dieren in orde zijn (zorg ook altijd dat er iemand in de buurt is met de sleutel). 

Zorg voor een goede plek

Je bent met zo’n automatische voerbak natuurlijk wel afhankelijk van een plek waar een stopcontact zit. Zorg dat je dier goed begrijpt dat hij of zij daar moet zijn voor zijn portie voer. Er zijn ook slimme voederbakken die op batterijen werken, mocht je bang zijn voor hongerige dieren bij stroomuitval, maar in Nederland is het op zich vrij veilig om de stroomversie te gebruiken: die is niet op zonder dat je het weet. Bovendien ben je als het goed is vaak thuis om te checken of alles nog wel goed gaat, waardoor een keer stroomuitval niet onoverkomelijk moet zijn voor je dieren.

 

Maak het regelmatig schoon

Je zou het bijna vergeten omdat er alleen droogvoer in het apparaat gaat, maar zorg dat je ook de binnenkant van het apparaat regelmatig schoonmaakt. Er gaat toch constant vlees doorheen en het is wel zo hygiënisch als je dieren ook schoon kunnen eten. Bovendien is sowieso het bakje waaruit ze eten regelmatig toe aan een lap: schoonlikken telt niet.

Meer informatie

Voel je niet schuldig als je sporadisch een automatische voerbak gebruikt, zolang je de bovenstaande zaken maar in ogenschouw neemt. Het voordeel van de automatische voederbak moge ook duidelijk zijn: niet alleen is je dier van voedsel voorzien als je er een nachtje niet bent: je zorgt er ook voor dat je dieren zich niet volproppen, maar in kleine beetjes eten, wat veel beter voor ze is. 

Wil je meer weten over automatische voerbakken? Lees dan bijvoorbeeld onze recensie van de Talo automatische voerbak of ons artikel waarin we meerdere slimme voerbakken op een rijtje zetten.

Reacties (0)