Games voor kinderen: deze titels kun je ze gewoon laten spelen

28 november 2021 8 Minuten 0 Reacties
super-mario-odyssey-nintendo1

Je ziet door de bomen het bos niet meer. Maar gelukkig zijn er geschikte games voor kinderen. Deze titels kunnen ze gewoon alleen spelen.

Er zijn meer dan genoeg games om uit te proberen voor jonge kids, maar wat zijn nou echt leuke games voor kinderen? Zelf zullen ze misschien titels als GTA, Red Dead Redemption II of Call of Duty schreeuwen, maar menig ouder weet dat al dat geweld niet goed is voor hun jonge brein. Daarom presenteert FWD een korte lijst met spellen die ze altijd kunnen spelen, met of zonder je aanwezigheid. Dit zijn vrolijk ogende games met weinig tot geen geweld, die veelal in het teken staan van ontdekken en puzzelen. Maar soms moeten ze (ook leren) tegen hun verlies kunnen.

Super Monkey Ball: Banana Mania

Super Monkey Ball is een franchise die al bestaat sinds de Nintendo GameCube. De kans is heel groot dat je die spellen vroeger al als tiener speelde, dus dan is het superleuk om je kroost er kennis mee te laten maken. Veel jonge kids moeten niets hebben van ‘games van vroeger’ en halen hun neus op voor de spelcomputers waar papa en mama vroeger mee speelden. Daarom is het goed om te zien dat speluitgever Sega de game Super Monkey Ball Banana Mania uitbracht. Dit spel bevat de leukste, meest unieke en ook meest frustrerende uitdagende levels van de franchise, en gooit er bovendien nog wat fanservice bovenop met allerlei extra’s. In Super Monkey Ball bedien je een aap in een bal (had je wellicht kunnen raden als leek), die obstakelbanen aflegt op zoek naar de finish. Onderweg verzamel je bananen en haal je toffe trucjes uit. Het mooie aan dit spel is dat je kunt spelen zoals je wil: je kunt hulp krijgen en zelfs levels overslaan waar nodig. Zo is Super Monkey Ball: Banana Blitz één van de leukste games voor kinderen, en een nostalgische trip voor ouders.

Minecraft

Minecraft is een gametitel waar je wellicht al bekend mee bent. Het spel heeft namelijk heel wat toffe eigenschappen, waardoor het prima geschikt is als vermaak voor kids. Niet alleen speel je deze game op zo’n beetje elk gameplatform in huis (naast versies voor de consoles van Nintendo, Microsoft en Sony, speel je Minecraft ook op smartphones, tablets en pc), ook staat het spel volledig in het teken van bouwen, ontdekken en samenwerken. Natuurlijk kun je ook dingen slopen, maar dan moet je wel een aparte modus aanklikken. Doe je dat niet, dan bouw je naar hartenlust de mooiste digitale bouwwerken zoals je ze zelf wil maken. Ook kun je gewoon lekker de wereld intrekken op zoek naar actie en avontuur en trek je de wereld van je vrienden in om samen dingen te bouwen en avonturen te beleven. Bovendien zit er een compleet systeem in waarmee je zelf dingen fabriceert wanneer je daarvoor de juiste onderdelen of ingrediënten hebt. Zo houdt Minecraft je kinderen urenlang bezig. Wil je als ouder meedoen? Ook dat kan, aangezien er een coöperatieve modus is. Zo kun je onder meer samen de vele minigames in het spel spelen.

super-mario-odyssey-nintendo

Super Mario Odyssey

Als we het dan toch over ontdekken en rondlopen hebben, dan zit je op de Nintendo Switch altijd goed met Super Mario Odyssey. Ondanks het feit dat dit spel al een paar jaar oud is, is het nog steeds één van de beste games die je op dat platform speelt. In Super Mario Odyssey verken je verschillende werelden met uiteenlopende thema’s, los je omgevingspuzzels op en doe je de leukste trucjes binnen het behendige arsenaal van de plompe loodgieter. Binnen het spel krijg je het doel om zoveel mogelijk maantjes te verzamelen. De game biedt er 999 aan, dus je kunt er vergif op innemen dat kinderen hier lang zoet mee zijn. Ben je bovendien een fervent Amiibo-verzamelaar, of vind je kind die heel leuk, dan kunnen die poppetjes je tips geven over manen die je nog niet verzameld hebt. Tel daarbij op dat Super Mario Odyssey er echt heel goed uitziet en ontzettend fijn bestuurt, en je houdt een game over waar geen enkel kind nee tegen zal zeggen (nee, ook niet de kinderen van 30+).

I Am Fish

I Am Fish is waarschijnlijk de onschuldigste game op dit korte lijstje. Dit spel is beschikbaar voor pc en Xbox-consoles en geeft je de controle over vier verschillende vissen die op zoek zijn naar vrijheid en avontuur. De vissen zwemmen, rollen en vliegen door de wereld. De vier vissen hebben zo hun eigen persoonlijkheden en eigenschappen, waardoor je dus op verscheidene manieren de wereld verkent. Bovendien zit er een uitgebreide physics engine in het spel. Dat houdt in dat je rekening moet houden met de verschillende elementen, gewichten en meer van dat soort zaken, aangezien die invloed hebben op de manier waarop je de interactie aangaat met de game. Dat levert soms hilarische momenten op en staat garant voor plezier. Plus: je kunt de wereld zo naar je hand omzetten en gebruiken zoals je wil. Het spel biedt redelijk wat uitdagingen aan, maar heeft gelukkig een simpele besturing die jong en oud zo onder de knie heeft. Zo onschuldig kan plezier gewoon zijn.

Animal Crossing: New Horizons

Wil je dat kinderen helemaal niet in aanraking komen met geweld of puzzels en zoek je gewoon naar een rustige omgeving waarin ze hun creativiteit de vrije loop kunnen laten? Dan is Animal Crossing: New Horizons een must. In dit spel bouw je je eigen leven op een afgelegen eiland op. Je begint met een tent, krijgt later een huis en kan daarna dat huis verder uitbreiden. Je koopt en maakt meubels, kleding en andere accessoires, leert je buren kennen, geeft en krijgt cadeaus en kan gewoon lekker over het eiland lopen. Geen wolkje aan de lucht. Soms komt er wel een ballon voorbij, die je dan met een (zelfgemaakte) katapult uit de lucht schiet, waarna je een cadeautje ontvangt. Het klinkt misschien een beetje willekeurig allemaal, maar geloof ons: rustiger en meer ontspannen dan dit wordt het niet. Je kunt bovendien bij elkaar op bezoek gaan op het eiland, kunt een eiland delen met iemand uit hetzelfde gezin en nog veel meer. Tel daarbij op dat Animal Crossing: New Horizons sinds zijn release in maart 2020 heel veel contentupdates gehad heeft en ook voorzien is van een grote lading downloadable content (die extra geld kost, dat wel) en je hebt eigenlijk één van de beste games voor kinderen te pakken. Ook wanneer je samen graag een spelletje speelt.

Reacties (0)