In dit overzicht kijken we naar de beste games van de afgelopen twee, drie maanden. We kijken naar de games die voor verschillende consoles uitgebracht zijn: de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S. Games die voor PS4 en Xbox One uitgebracht zijn, kunnen tevens gespeeld worden op de PS5 of Series X|S, vaak in betere kwaliteit. Heel vaak draaien games gewoonweg soepeler, maar in sommige gevallen is er ook een boost in het aantal frames per seconde. Soms komen we ook games tegen die wat minder goed in de smaak vallen. In de inhoudsopgave zie je welke games we behandelen.
In dit overzicht bespreken we de beste games die je nu speelt op je Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch.
Mario & Luigi: Brothership
Met alle kritiek die je om je heen hoort de afgelopen maanden over Mario & Luigi: Brothership, zou je bijna het idee krijgen om één van de beste games op de Nintendo Switch over te slaan. Maar dan doe je dit spel en uiteindelijk ook jezelf flink tekort. Deze game verdient het immers om gespeeld te worden. De role playing game is toegankelijk voor jong en oud, heeft een hoop humor en biedt zowel nieuwe als vertrouwde gameplayelementen aan.
In Mario & Luigi: Brothership reis je af naar een land genaamd Concordia, waar verbinding een centraal thema is. Zowel letterlijk als figuurlijk, overigens. Niet alleen krijg je de taak om eilanden die uit elkaar gedreven zijn terug bij elkaar te brengen, ook bestaat de bevolking uit creatief gevonden personages die allemaal iets met elektriciteit en stekkers te maken hebben. De namen zijn bovendien humoristisch gevonden (wij speelden de game in het Engels).
Maar waar het vooral om draait is de gameplay. In Brothership neem je deel aan verschillende turn-based battles waarbij je om beurten aanvalt en verdedigt. Het systeem is niet passief, en met verschillende actieknoppen kun je allerlei moves uitvoeren om schade te beperken of te vergroten. Je moet even wennen aan de manier waarop je Luigi bedient en de game komt een beetje traag op gang, maar dat staat een aanbeveling vanuit ons niet in de weg.
Dragon Ball: Sparking! Zero
Zo nu en dan verschijnt er een vet Dragon Ball-vechtspel waar je uren in kwijt kunt. Dragon Ball: Sparking! Zero is zo’n game, die natuurlijk gebaseerd is op de populaire anime- en mangafranchise uit Japan. De serie begon ooit als een humoristisch avontuur, maar is uitgegroeid tot een serie overdreven gevechten waarbij personages constant hun eigen grenzen doorbreken en hogere krachtniveaus halen (met allerlei vormen die daarbij horen).
Dragon Ball: Sparking! Zero is een viering van die franchise als geheel. Met meer dan 180 verschillende personages heb je meer dan genoeg vechters tot je beschikking. Toegegeven: elke vorm heeft zo zijn eigen notering, maar dat mag wat ons betreft de pret niet drukken. Zo kun je immers direct de variant uitkiezen waarmee je wil spelen. Elk poppetje speelt net even anders en heeft andere moves, dus het gaat gelukkig niet ten koste van de variatie.
Naast een uitgebreide verhaalmodus voor meerdere personages kun je ook helemaal losgaan binnen what if-scenario’s, waarin vechters die het nooit eerder tegen elkaar opnamen het toch kunnen uitvechten samen. Ook is er natuurlijk een online modus en kun je elkaar offline in elkaar trappen. Verder kun je zelf eigen scenario’s maken en allerlei vormen van content op de ouderwetse manier vrijspelen door gewoon de game te spelen (misschien het beste aspect).
Romancing Saga 2: Revenge of the Seven
Romancing Saga 2: Revenge of the Seven is een role palying game zoals ze die tegenwoordig bijna niet meer maken. Maar laat het maar aan de ontwikkelaars van Square-Enix over om er iets moois van te maken. Dit is een volledig opnieuw opgebouwde remake van Romacing Saga 2, die in de jaren negentig voor de Super Nintendo verscheen. Destijds was het spel in 2d en volledig met pixels vormgegeven. Maar inmiddels is de wereld volledig driedimensionaal.
Dat is niet per se hetgeen wat Romancing Saga 2: Revenge of the Seven zo bijzonder maakt. Maar het speelt wel mee, omdat ook de remake de geest van het origineel weet vast te houden. In deze rpg krijg je namelijk te maken met een uniek gameplayelement. De personages waarmee je speelt kunnen doodgaan, maar dat betekent niet dat je je progressie kwijt bent. Je kunt namelijk een opvolger aanwijzen die een deel van je vaardigheden meeneemt.
Die zorgt ervoor dat Romancing Saga 2: Revenge of the Seven constant fris blijft aanvoelen. Want je speelt daardoor met veel meer personages en klassen dan in menig andere rpg. Om de zoveel tijd vindt er tevens een sprong in de tijd plaats, waardoor er gebeurtenissen plaatsvinden waar je niet altijd invloed op hebt, maar waar je wel mee moet dealen. Hierdoor voelt dit spel aan als één van de meest dynamische rpg’s van dit moment, die je niet wil missen.
Dragon Quest III HD-2D Remake
In een overzicht van de beste games van dit moment, kun je haast niet om Dragon Quest III HD-2D Remake heen. Net als Romancing Saga 2: Revenge of the Seven is ook dit Dragon Quest-deel opnieuw opgebouwd voor een modern, maar dan in een compleet andere richting. Square-Enix pakt de grafische stijl van Octopath Traveler en past die toe op de wereld van deze iconische rpg-serie (waar de tekenaar van Dragon Ball trouwens ooit aan werkte).
De eerste versie van deze game verscheen in 1988 alweer voor de NES (de voorganger van de Super Nintendo). En bijna dertig jaar na dato staan de gameplay en de ervaring nog als een huis. Niet alleen borduurde Dragon Quest III destijds voort op de elementen van de twee voorgaande delen, ook introduceerde het meer dan genoeg eigenschappen die het spel uniek maakten. Die fijne mix van nieuw en oud hebben de rpg’s na dit spel allemaal beïnvloed.
Het dag- en nachtsysteem, je teamleden van klasse te laten wisselen en een grote open spelwereld met optionele zijmissies — zomaar een greep van die eigenschappen waar moderne rpg’s nog altijd dankbaar gebruik van maken. Met Dragon Quest III HD-2D Remake krijg je een kijkje in het verleden, maar dan wel op de best mogelijke manier met een vormgeving waar je je ogen uitkijkt. Ook zijn er functies toegevoegd waarmee het lopen en vechten sneller gaat.
Dragon Age: The Veilguard
Net als bij Mario & Luigi: Brothership bestaat er over Dragon Age: The Veilguard wat controverse. Als je kijkt naar waar de serie vandaan komt en hoe goed dat eerste deel ooit was (zo’n twintig jaar geleden), dan begrijpen we dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Maar laten we eerlijk zijn: ontwikkelaar Bioware van nu is niet meer de versie die het destijds was. Daarvoor zijn er inmiddels teveel mensen vertrokken bij het bedrijf. Dat lijkt ons logisch.
Maar dat doet niets af van de kwaliteit van eerdere games (deel twee daargelaten), die er nog steeds voor zorgen dat gamers uitkijken naar nieuwe delen. Het is voor veel mensen dan moeilijk te verkroppen dat een game anders kan uitpakken dan gedacht. Nu hoef je het niet met elke beslissing van een ontwikkelaar eens te zijn natuurlijk. Maar als je kijkt naar de liefde die in Dragon Age: The Veilguard gestopt is, dan wordt het spel soms onnodig hard aangepakt.
Dragon Age: The Veilguard doet wat dingen anders dan eerder. Dit is nu meer een actie-rpg dan een game waarin strategie een grote rol speelt. Maar de wereld ziet er tof uit, de gevechten verlopen soepel en het verhaal is minimaal onderhoudend. Is dit de beste Dragon Age-game tot op heden? Dat niet, maar het is een vermakelijk avontuur met moderne thema’s, toffe wapens en interessante gameplayaspecten. Zeker niet een spel om links te laten liggen.
LEGO Horizon Adventures
Als je hiervoor ooit een LEGO-game gespeeld hebt, dan weet je tot op zekere hoogte wat je van LEGO Horizon Adventures. Wat dit spel toch uniek maakt ten opzichte van alles wat hiervoor uitkwam, is dat het de spelwereld mengt met de gameplay en het verhaal van de Horizon-reeks. Dat is een franchise die ontwikkeld is door de Nederlandse studio Guerrilla Games, die de spellen exclusief ontwikkeld voor PlayStation (zoals Forbidden West op PS5).
Spelers die bekend zijn met Horizon: Zero Dawn, waar deze titel op gebaseerd is, moeten er rekening mee houden dat de LEGO-versie minder zwaar aanvoelt dan het origineel. Dat komt door het kindervriendelijke en humoristische karakter van dit soot spellen. Desondanks krijg je de reis van Aloy mee. Wat deze game zo tof maakt is dat dit keer ook de omgevingen van LEGO-blokjes gemaakt zijn. Normaliter zijn dit alleen de personages en objecten.
Je kunt dit spel alleen of in co-op spelen, waardoor je prima met je kids kunt gamen. Iedereen moet wel blijven opletten, omdat LEGO Horizon Adventures wat meer gevorderde en unieke gameplay introduceert. Niets onoverkomelijks, maar wel iets om rekening mee te houden. Zo moet je af en toe sluipen en als je vijanden wil neerhalen, dan moet je echt op hun zwakke plek mikken. Ook kun je de hubwereld samen aanpassen met allerlei grappige gebouwen.
Neva
Laat je niet misleiden door de bijzonder prettige ontworpen en kleurrijke spelwereld van Neva. Dit is namelijk een actie-platformspel waarin je te maken krijgt met allerlei duistere krachten. Samen met je wolf Neva, die een klein gewei heeft, verken je een wereld die langzaamaan zijn schoonheid verliest. Jij speelt met Alba, die Neva probeert te begeleiden in deze gevaarlijke omgeving. Je doet dat doet het wolfje onder meer te stimuleren en ondersteunen.
Het mooie aan Neva is dat het wolfje opgroeit en jouw rol als verzorger verandert. Je zult merken dat Neva nu meer op jou let dan andersom. En daar horen allerlei gevoelens en emoties bij je die hopelijk zelf wil ervaren. De gameplay is wat minder diepgaand en simpel gehouden. Je springt van platform tot platform en en komt simpele puzzels en gevechten; maar dit is dan ook niet het belangrijkste eigenschap van de game. Dat is de relatie tussen jou en Neva.
Metaphor: ReFantazio
Als de naam Atlus je iets zegt, dan ben je waarschijnlijk bekend met fantastische games als Persona 5 (onze favoriet) en Shin Megami Tensei (in welke vorm dan ook). Dit zijn overweldigende rpg’s met treffende thema’s en diepgaande gameplaysystemen, waar je meer dan honderd uur in kwijt kunt als je alles wil halen. De uitgever is nu terug met een nieuwe titel, die een fantasievolle draai geeft aan de bekende ideeën van de genoemde reeksen.
De game Metaphor: ReFantazio speelt zich af in de middeleeuwen en kenmerkt zich door zijn politieke intriges en fascinerende personagedynamieken. Nu staan Atlus-games daar natuurlijk al bekend om, maar ReFantazio doet dit op zijn eigen manier. De basis van de gameplay staat nog altijd als een huis. Je verkent verschillende omgevingen en kunt turn-based gevechten aangaan waarbij je de zwaktes van je vijanden leert kennen en uitbuit.
In deze game staan magische wapens centraal en kun je middels archetypes je personages andere klassen meegeven. Er zijn zat opties om uit te kiezen, waardoor je met verschillende stijlen en mogelijkheden kunt experimenteren. Hoewel de vechtsysteem misschien niet zo revolutionair is, is het wel ontzettend tof en onderhoudend. Verder zijn er de typische sociale activiteiten en tijdgebonden gebeurtenissen waar je rekening mee moet houden.
Metal Slug Tactics
Speel je al wat langer games dan je durft toe te geven, dan ben je wellicht bekend met de Metal Slug-reeks. Dit zijn arcade-achtige run-and-gun-titels waarbij je van links naar rechts loopt en alles en iedereen kapotschiet. Metal Slug Tactics gooit het over een andere boeg. Dit is namelijk een strategiegame (zoals Fire Emblem of Final Fantasy Tactics) met roguelite-elementen. Dit klinkt misschien een beetje apart, maar vreemd genoeg past dit prima bij elkaar.
Je speelt nu op een raster en moet rekening houden met allerlei dingen. Denk dan aan de positie van de vijand, maar ook je eigen plek en of er eventueel plekken zijn waar je je achter kunt verstoppen. Dat verstoppen heeft overigens minimaal effect; omdat je nooit helemaal beschermd wordt tegen de aanvallen van de vijand, doe je er goed aan zoveel mogelijk in beweging te blijven zodat je kogels kunt ontwijken. Eigenlijk net zoals in de arcadegames.
Daarnaast hebben de verschillende personages natuurlijk allemaal hun eigen wapens, vaardigheden en zwaktes. En hoe langer je speelt, hoe meer toffe vaardigheden je ontgrendelt. Bovendien zijn er unieke wapencombinaties waarmee je lekker kunt variëren en ben je in staat de verschillende wapens te upgraden. Kortom: zoals het een goede roguelite betaamt, loont het de moeite om meerdere runs te doen. Zo haal je immers alles uit dit soort spellen.
Mighty Morphin Power Rangers: Rita's Rewind
Over arcadegames gesproken: met Mighty Morphin Power Rangers: Rita’s Rewind kom je helemaal aan je trekken. Dit is namelijk een ouderwetse beat-em-up waarin je in de huid kruipt van één van de Power Rangers terwijl je het opneemt tegen twee versies van Rita. Zij is één van de eerste vijanden waar de Rangers het ooit tegenop namen in de televisieserie die in de jaren negentig uitgezonden werd. Je komt zowel Robo Rita als een jongere versie van haar tegen.
Als je naar de trailer kijkt van Mighty Morphin Power Rangers: Rita’s Rewind, dan weet je precies wat je hier kunt verwachten: simpele doch verslavende arcadegameplay. Je kunt het spel alleen of met andere mensen spelen, wat het plezier alleen maar vergroot. Bovendien kun je ook de Zords besturen terwijl je het opneemt tegen grote versies van bestaande vijanden. Eigenlijk net zoals in die televisieserie. Als je daarmee opgegroeid bent, is dit een trip down memory lane.
Ondanks onze liefde voor de oude serie hebben we toch wat aan te merken op de gameplay. De AI van vijanden is soms wat ondermaats, waardoor gevechten snel repetitief aanvoelen. En sommige levels halen een beetje de snelheid uit het spel, en dat is jammer. Bovendien kan het spel soms ineens in moeilijkheid toenemen tijdens de 3d-secties, omdat vijanden je met een enkele hit kunnen uitschakelen. Maar over het algemeen is de game heel vermakelijk.
Meer lezen?
Disclaimer: voor alle games die we testen voor het overzicht, hebben we een recensiecode of -exemplaar ontvangen. Mocht je een game missen op de lijst, dan hebben we daar geen code of exemplaar voor gekregen. We hebben dit keer geen codes ontvangen voor Super Mario Party: Jamboree, Sonic x Shadow Generations en Indiana Jones and the Great Circle.
Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv waar je de beste games op kunt spelen, kun je terecht in de sectie tips en adviezen . Hier lees je ook alles over een perfect audiosysteem en koopgidsen voor alle apparatuur.
Reacties (0)