Beste games van dit moment – deel 27 (lente 2023)

12 maart 2023 + 10 minuten 0 Reacties
beste-games-fire-emblem-engage-1

In dit overzicht bespreken we de beste games die je nu speelt op je Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch.

In dit overzicht kijken we naar de beste games van de afgelopen twee, drie maanden. We kijken naar de games die voor verschillende consoles uitgebracht zijn: de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S. Games die voor PS4 en Xbox One uitgebracht zijn, kunnen tevens gespeeld worden op de PS5 of Series X|S, vaak in betere kwaliteit. Heel vaak draaien games gewoonweg soepeler, maar in sommige gevallen is er ook een boost in het aantal frames per seconde. Soms komen we ook games tegen die wat minder goed in de smaak vallen.

Fire Emblem: Engage

De Fire Emblem-serie staat al jaren garant voor goed uitgedachte en diepgaande, strategische gevechten. In Nederland spelen we de games al sinds die op de Game Boy Advance verschenen, maar in Japan kennen ze de serie al sinds de jaren tachtig. Mettertijd is de basis onveranderd gebleven en zijn er een hoop dingen bijgekomen. Naast gevechten, waarin je om beurten een aanval uitvoert, is het onderhouden van sociale relaties binnen je team van belang. Dan worden aanvallen nog sterker, bijvoorbeeld.

In voorgaande jaren legde ontwikkelaar Intelligent Systems een grotere nadruk op sociale evenementen. Zo kon je bijvoorbeeld in Fire Emblem: Three Houses thee drinken met je studenten, terwijl je het daarna tegen allerlei gespuis opnam. Voor Engage ligt de focus meer op het vechten en het verhaal, en minder op de momenten dat je een band krijgt met je teamleden. Dat betekent niet dat het sociale aspect eruit gesloopt is. Integendeel: je kunt nog steeds allerlei activiteiten doen. Maar ze nemen veel minder tijd in beslag.

Persoonlijk vind ik dat een betere richting voor de serie, wellicht omdat ik al ruim twintig jaar van de serie geniet. De gevechten krijgen zo volop de ruimte, terwijl het verhaal in een redelijke vaart vooruit dendert. Nieuwe gameplayelementen en klassen zorgen ervoor dat Fire Emblem iets aan de ingeslopen power creep kan doen. Met de Break-ability kun je dit keer zelfs de sterkste generaals met een paar klappen neerkrijgen. Verder is er een uitgebreide online modus, waar helaas niet iedereen gebruik van lijkt te maken.

Mocht je een speler zijn van het eerste uur of van strategiegames houden, dan is Fire Emblem: Engage je tijd waard. Als nieuwkomer heb je wellicht veel minder met de terugkeer van oude helden uit voorgaande games, middels ringen die je in de loop van je avontuur verzamelt. Maar voor oudere spelers is dit onderdeel een feest van herkenning. Voor iedereen geldt echter dat de ringen voor een diepgaande gameplaylaag zorgen, omdat het tof is om te experimenteren welke ring het beste bij welk personages past.

Dead Space - Remake

Singleplayergames hebben lang het onderspit moeten delven, maar dankzij het succes van games als Star Wars: Jedi – Fallen Order en recente remakes van verschillende Resident Evil-games, hebben we nu wederom een toffe titel te pakken. Het is wederom een remake, maar dat mag de pret niet drukken. Toen de eerste Dead Space vijftien jaar geleden verscheen voor Xbox 360 en PlayStation 3, gooide die hoge ogen. Het is dus niet vreemd om te zien dat uitgever Electronic Arts dat succes wil herhalen en wil achterhalen of mensen dit soort spellen zien zitten.

Nou, wij kunnen hen alvast verklappen: kom maar door. Dead Space – Remake is namelijk nog net zo spannend als de eerste keer dat we de game speelden. Zelfs spelers die in 2008 de game uitspeelden kunnen nieuwe dingen verwachten. Het verhaal heeft de remake-behandeling in grote delen overleefd, maar ontwikkelaar Motive Studios heeft wel kleine, subtiele veranderingen aangebracht. Qua gameplay is er veel op de schop gegaan. Niet alleen zijn er dit keer nieuwe puzzels, ook zit je nog vaker op het puntje van je stoel tijdens het spelen.

Motive Studios heeft namelijk een soort laag van onvoorspelbaarheid toegevoegd aan Dead Space – Remake, waardoor je constant alert moet blijven. Dat zorgt voor wat nervositeit, maar dat is precies dé reden waarom je deze game in huis wil halen. Bovendien oogt en klinkt het spel ontzettend prachtig en heeft het ruimtestation USG Ishimura er niet eerder zo prachtig uitgezien. Kortom: zowel nieuwe als oude spelers met interesse in horrorgames doen er goed aan deze titel op te pikken. Maar wel spelen met de gordijnen dicht en de lampen uit, oké?

Wild Hearts

Wanneer je een eerste blik werpt op Wild Hearts, dan denk je wellicht meteen aan de Monster Hunter-franchise. En dat is geen vreemde associatie, aangezien je in beide games de wereld intrekt om het op te nemen tegen gigantische monsters. Je kruipt in de huid van een held die je zelf kan vormgeven, en verkent de omgevingen van het land Azuma. Dat land is geïnspireerd op het Japan van weleer, en dat merk je aan de ambiance en de stijl van het spel. De monsters waar je op jaagt worden in Wild Hearts Kemono genoemd.

Daar waar Monster Hunter zich de laatste tijd meer richting een grote, open wereld beweegt, zien we dat Wild Hearts juist de andere kant opgaat. Monster Hunter-titels van vroeg bestonden uit verschillende, kleine gebieden en dat is ook het geval voor Wild Hearts. Ben je dus niet zo doel op wat Monster Hunter World voor de franchise heeft betekend, dan kun je met Wild Hearts gevoelsmatig terug naar een herkenbare basis gaan. Spelers hebben de beschikking over acht wapensoorten en kunnen zelf eigen hulpmiddelen maken.

En dat laatste maakt Wild Hearts behoorlijk veelzijdig. Je kunt namelijk fakkels maken om Kemono (een combinatie van natuur en dieren) in de fik te zetten en kratten om van af te springen. Je kunt daarnaast ook grotere machines maken waarmee je het pad van een monster blokkeert. Net zoals in Monster Hunter-games is het zo dat je gedurende je avontuur het opneemt tegen steeds grotere of sterkere monsters. En gelukkig gaat er een hoop goed: de game oogt scherp, de klappen komen lekker aan en de monsters zijn behoorlijk uitdagend.

Forspoken

Zo op het eerste gezicht lijkt Forspoken een interessante game te zijn. Het speelt een beetje met de troop van een modern personage in een fabelachtige wereld, maar zet dat concept vrijwel nergens op z’n kop. Het helpt dat we niet te maken krijgen met een standaardpersonage zoals we dat vaker gezien hebben. Frey is een jonge vrouw uit New York die ten einde raad is en op dat moment in de magische wereld van Athia terechtkomt. Ze ontdekt dat ze beschikt over magische krachten, dankzij een speciale armband die ze draagt.

Het botert niet meteen tussen de twee. Want ja, in een magische wereld kan een armband gewoon praten, en ondertussen spelers wegwijs maken. Helaas is het zo dat die wereld niet bijster interessant is. Athia mag dan misschien wel aan de oppervlakte mooi ogen, maar als speler heb je er weinig in te doen. Los van wat kistjes en hordes vijanden, en in een rechte lijn naar het volgende doel lopen, is het een vrij lege bedoening. Daarnaast houdt Forspoken spelers ook constant tegen door ze niet te ver van het hoofdpad af te houden.

Zodra je te ver van het hoofdverhaal afwijkt, omdat je ergens een kistje wil pakken of vijand wil verslaan, dan zet het spel je vrij letterlijk terug in de juiste richting, soms meters de andere kant op. Dat gebrek aan vrijheid is al een behoorlijk struikelpunt. En dan helpt het ook niet dat het vechten in de game vrij basaal en plat aanvoelt. De bewegingen zijn ontzettend soepel, maar verder is er van diepgang of beheersing geen sprake. Je hoeft als speler niet goed te zijn om Forspoken uit te spelen — als je dat nog wil tegen die tijd.

beste-games-metroid-prime-remastered

Metroid Prime Remastered

Meer dan twintig jaar geleden verscheen Metroid Prime voor de GameCube. Hoewel de game bij veel mensen moest klikken, groeide dit meesterwerk uit tot één van de beste games van zijn generatie. De Prime-serie is een driedimensionale first-persoon puzzelgame met schietelementen, die veel weg heeft van zijn tweedimensionale voorgangers als het gaat om sfeer, verhaalvertelling en levelstructuur. Levels in Metroid-games vertellen vaak hun eigen verhaal en leiden je op een intuïtieve wijze langs alle belangrijke onderdelen.

Soms moet je wat beter je best doen om bepaalde items te vinden. Maar door goed op je omgeving te letten, vind je vaak paden die terugleiden naar voorgaande levels of werelden. Daar zit dan weer ergens een deur of obstakel waar je langs kunt komen met nieuwe vaardigheden. Zo blijven Metroid-games in het algemeen spelers van begin tot eind boeien, en Metroid Prime is daar niet anders in. Sterker nog: de stap naar drie dimensies bracht destijds een nieuwe laag aan onderdompeling met zich mee.

En voor de Remastered-versies is het goed om te weten dat alles wat het origineel destijds zo goed maakte, nog steeds overeind staat. Sterker nog: de game is mooi oud geworden en de ontwikkelaar heeft het spel op de beste plekken van een moderne saus voorzien. De besturing is veel uitgebreider en voelt minder beperkend aan, terwijl de graphics je nooit het idee geven dat je te maken hebt met een spel dat twintig jaar oud is. Ben je op zoek naar een meeslepend en vooral ook uitdagend avontuur, dan is dit de game voor jou.

Like a Dragon: Ishin!

Het is je vergeven als je een beetje in de war raakt van de titel van Like a Dragon: Ishin!, aangezien dit geen direct vervolg is op het fenomenale Yakuza: Like a Dragon. Nee, dit betreft een remaster van een game die eerder verscheen voor PlayStation 3 en PlayStation 4, die exclusief in Japan verscheen. Destijds had Sega er geen vertrouwen in om deze titel naar het westen te brengen. En dat is met reden: Like a Dragon: Ishin! is namelijk ondergedompeld in Japanse geschiedenis en cultuur en dat kan tijdens het spelen voor barrières zorgen.

Deze game speelt zich tijdens het einde van een specifieke periode van de Japanse geschiedenis af: de Edoperiode (1603 tot 1868). Daardoor kom je personages uit de geschiedenis tegen die je wellicht niets zeggen, maar die wel belangrijk zijn voor de gameplay of de context. Het is geen straf om op een tablet Wikipedia naast je te houden om alles goed te kunnen volgen, maar het kan wel de vaart uit de game halen. Dat gezegd hebbende zijn we toch blij dat we nu eindelijk dit deel van de befaamde Yakuza-reeks kunnen spelen.

Want de basis staat als een huis. Like a Dragon: Ishin! biedt vier vechtstijlen aan: met zwaarden, pistolen, een combinatie daarvan en met je vuisten. Daarnaast is er een speciaal puntensysteem waarmee je allerlei vaardigheden ontgrendelt, waardoor de gameplay lang fris blijft. Het verzamelen van die punten gaat ook enorm goed, aangezien je daarvoor zijmissies klaart en allerlei andere activiteiten in de wereld doet. Zo heb je altijd een reden om gewoon even wat anders te doen, behalve dat toffe doch ingewikkelde verhaal te volgen.

Octopath Traveler II

Een paar geleden verscheen daar ineens Octopath Traveler voor de Nintendo Switch (en later ook andere platformen). Dat spel kenmerkte zich door zijn unieke structuur en verhaalvertelling, waarin alles om acht verschillende personages draait. Je komt elk personage een keer tegen, maar het startpunt kan dus op acht verschillende plekken zijn. De game was destijds een groot succes, waardoor uitgever Square Enix aan de slag ging met een vervolg op die titel. Dat vervolg spelen we nu in de vorm van Octopath Traveler II voor meerdere consoles.

Octopath Traveler II neemt niet alleen de basis van zijn voorganger over (de unieke structuur), maar ook zijn uiterlijk. Dat uiterlijk hebben we de afgelopen jaren vaker gezien (zoals in de remake van Live a Live), en waren we meteen verliefd op. HD-2D, zoals de vormgeving heet, combineert 2d-pixelart met 3d-werelden en dat levert, ook vijf jaar later, een uniek uiterlijk op. De wereld om je heen ziet er dit keer ook behoorlijk anders uit, omdat de setting moderner is dan in deel één. Je hebt dus geen omgevingen meer vanuit de middeleeuwen en dat is prima.

De ster van de show is – hoe kan het ook anders in een Japanse rpg – de gameplay. Je kunt de wereld om je heen verkennen met alle personages in je team, en sommige personages bieden voor bepaalde missies of non-player characters unieke (dialoog)opties aan. Daarnaast heeft de tijd van de dag ook effect op de opties die je tot je beschikking hebt. Het turn-based battle-systeem draait nog altijd op de principes van Break, Boost en natuurlijk de zwakten van vijanden en personages, waardoor het bij elk gevecht opletten geblazen is.

Kirby's Return to Dream Land Deluxe

Had je vroeger een Wii? Dan ben je misschien wel bekend met Kirby’s Return to Dream Land. Dit is een platformgame waarin je het roze bolletje Kirby bestuurt. Je springt, vliegt en zweeft van platform naar platform, level naar level en wereld naar wereld. Dat kun je alleen doen, of met wat vrienden en dan kruipen ze allemaal in de huid van verschillende personages. Kirby-games, vooral op recente Nintendo-consoles, staan garant voor leuke en niet al te moeilijke coöperatieve gamingsessies en het nieuwe spel is daarin niet anders.

Wat is dat nieuwe spel dan? Nou, een heruitgave van Kirby’s Return to Dream Land, met de toevoeging van het woord Deluxe. Niet alleen hebben de graphics een flinke oppoetsbeurt gehad, ook zien sommige personages er net even anders uit en kun is het zo dat je kunt rekenen op extra content. De makers hebben minigames en nieuwe vaardigheden toegevoegd, waardoor je nog meer uren speelplezier kunt halen uit deze toffe, kleurrijke game voor de Nintendo Switch. En die games kun je ook allemaal met je vrienden spelen.

Hoewel de game redelijk dichtbij de basis blijft, is er daardoor toch meer dan genoeg content om hem nog eens aan te schaffen. Er is zelfs een complete verhaaltoevoeging aan het einde, waar je zelfs even in de huid van de slechterik kruipt. Gamers die wat meer uitdaging in games zoeken, kunnen deze serie helemaal links laten liggen. Maar als je op zoek bent naar wat gezellig doch oppervlakkig vermaak en een game zoekt die je ook met wat jongere spelers in huis samen kunt spelen, dan kun je niet om deze Switch-titel heen.

Hogwarts Legacy

De game waar veel Harry Potter-fans al jaren op hebben gewacht is er eindelijk, in de vorm van Hogwarts Legacy. Leef je naar hartenlust uit als tovenaar, of heks! Vanaf het begin van de game zit het al goed met de sfeer. Fans van Harry Potter zullen zich meteen thuisvoelen in deze wereld. De openingsscene zorgt ervoor dat je direct interesse krijgt in het verhaal en neemt je mee naar de wondere wereld van Hogwarts.

Tijdens de eerste paar missies ontdek je Hogwarts, het mooie kasteel waar de game de naam aan ontleent. Het is tof om het eindelijk te verkennen en alle highlights van de films en boeken te ontdekken. Van de Great Hall, tot het Quidditch-veld en alles er tussenin. Alles is mooi vorm gegeven en ziet er magisch uit.

Maar Hogwarts is niet de enige locatie, want je kunt ook Hogsmeade en de rondom gelegen steden in de vallei verkennen. Hogsmeade is ook een toffe locatie met alle shops die een jonge tovenaar, of heks, nodig heeft om te studeren aan Hogwarts. Het is bijvoorbeeld vet om eindelijk zelf te ervaren hoe het is om je toverstok uit te kiezen bij Olivander. Er moet wel een kleine kanttekening bij geplaatst worden. Hogwarts, Hogsmeade en de vallei voelen vol en levendig aan, maar de kleine dorpjes rondom voelen een beetje leeg aan.

Dan mag het toveren in een tovergame natuurlijk niet vergeten worden, en dat zit bij Legacy zelfs heel goed. Het voelt heel tof aan om de verschillende toverspreuken te gebruiken. Niet alleen bij de verschillende puzzels die je moet voltooien, maar zeker ook voor de gevechten. Veel spreuken werken als combo’s bij elkaar. Het is heel tof om bijvoorbeeld de wapens van vijanden uit hun handen te blazen met Expelliarmus en het vanuit de lucht weer terug te gooien naar hen.

In Hogwarts Valley zijn er naast het verhaal ook genoeg andere dingen om fijne dingen om te doen. Denk aan het redden van beesten uit handen van stropers à la Fantastic Beasts, het voltooien van Merlin Trials en het verkennen van dungeons. Hogwarts Legacy is de game waar veel Harry Potter-fans jaren op hebben gewacht. De sfeer, de looks, het verhaal, de combat. Alles klopt. Hier zullen ze meerdere tientallen uren plezier aan beleven. Zelfs na het verhaal.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv waar je de beste games op kunt spelen, kun je terecht in de sectie tips en adviezen . Hier lees je ook alles over een perfect audiosysteem en koopgidsen voor alle apparatuur.

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Reacties (0)