10 spellen die PlayStation 4 nog steeds de moeite waard maken

08 mei 2022 + 10 minuten 0 Reacties
the-last-of-us

PlayStation 5 is niet bepaald goed verkrijgbaar, maar gelukkig heeft PlayStation 4 enorm veel te bieden. Deze games bijvoorbeeld.

Het is niet makkelijk om aan een PlayStation 5 te komen, terwijl de gameconsole alweer ruim anderhalf jaar geleden verscheen. Waar normaal een vorige console wel langzaam wordt uitgefaseerd, lijkt dat bij PlayStation 4 niet het geval. Nog steeds is de console enorm populair en dit zijn de games die aan die populariteit van PlayStation 4 bijdragen.

PlayStation 4

Naast PlayStation 4 is er ook de PlayStation 4 Pro. Dit schreven we erover in onze conclusie: “Mocht je al een PlayStation 4 hebben, dan hoef je dus niet meteen naar de winkel te rennen om een Sony PlayStation 4 Pro aan te schaffen. Ook niet zozeer wanneer je al in het bezit bent van een 4K-televisie. Je krijgt immers geen toegang tot nieuwe games en kan ook geen 4K Blu-ray’s afspelen op het apparaat. Daarnaast is het zo dat niet alle oude games van een update worden voorzien en is het ook nog lang niet duidelijk welke games er in de toekomst voor de Pro worden geoptimaliseerd, waardoor er dus nog een hoop onzekerheid is.”

Kortom, welke PlayStation 4 je ook kiest, je zal er sowieso heel veel plezier aan beleven, zeker met de onderstaande games:

The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher is niet alleen bekend door de gelijknamige Netflix-serie. De bekende boeken van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski zijn namelijk in eerste instantie ‘vergamed’. De Poolse studio CD Projekt Red werd er wereldberoemd door en heeft meerdere spellen gemaakt in de serie (en de volgende komt er ook al aan). Ook deze game is een RPG, maar laat zich totaal niet vergelijken met de RPG die zometeen aan bod komt. The Witcher 3 zouden we liever omschrijven als een groot avontuur waarin jij een soort mannelijke heks bent die van kruidenbrouwsels gebruikmaakt, vecht tegen monsters en tijdens zijn reis allemaal mensen leert kennen die het zowel goed als slecht met hem voorhebben. The Witcher 3 biedt een enorm uitgebreide fantasywereld waarin je je volledig kunt onderdompelen.

Persona 5

Het is een game waarin je je even flink moet vastbijten, want je kunt er tientallen, misschien wel honderden uren in kwijt. Persona 5 loopt lekker uit de pas en wordt gezien als een van de beste RPG’s allertijden. Je bevindt je in Tokio en je volgt een groep schoolkinderen die een soort spoken kunnen worden en in een andere dimensie moeten vechten met monsters. Klinkt vreemd, maar deze game heeft werkelijk alles wat een role-playing game moet hebben. Ook leuk: dit is de meest Japanse game die je in dit artikel kunt vinden en dat past weer goed bij waar PlayStation 4 eigenlijk vandaan komt: Japan dus.

Bloodborne

Dit is zeker geen game voor iedereen, maar hij mag niet ontbreken in de beste games van PlayStation 4. Bloodborne is een van de moeilijkste games van de afgelopen decennia en hierin ga je naar een oude stad genaamd Yharnam, waar mensen te leiden hebben onder een ziekte waardoor ze zich nogal vreemd en moordlustig gedragen. Naast dat je moet zorgen dat je uit de handen blijft van deze zieken, moet je het ook opnemen tegen grotere, beestachtige vijanden die het je bepaald niet makkelijk maken. De beesten zijn extreem sterk en vaak is je enige overlevingskans om heel lang de bewegingen van een eindbaas te bestuderen, in plaats van er in volle vaart op in te hakken. Gestrekt been is niet aan Bloodborne besteedt, maar studie wel. Succes met overleven!

Marvel's Spider-Man

Als er één ding in de wereld is dat bijna iedereen wel een keer wil ervaren, dat is om met webshooters door New York te zwieren. Hoewel het in de game Marvel’s Spider-Man natuurlijk niet echt is, weet ontwikkelaar Insomniac het wel zo goed te implementeren dat het bijna echt voelt. Het is heerlijk om als de spinnenman van gebouw naar gebouw te zwaaien en het nodige gespuis uit de weg te ruimen. Er wordt bovendien een geweldig in het Marvel-canon passend verhaal verteld over Peter Parker en Mary Jane, waardoor het je eigenlijk vooral op alle mogelijke manieren onmogelijk wordt gemaakt om de game neer te leggen. 

The Last of Us Part 2

De The Last of Us was enorm ingrijpend. In deze game komen een jong meisje en een volwassen man samen in een apocalyps terecht waarin geïnfecteerden op de wereld ronddolen en mensen aanvallen. Een game die de ene na de andere prijs heeft gewonnen en dat geldt ook voor het tweede deel. In Part 2 is dat jonge meisje verandert in een jonge vrouw die door de wol geverfd is, weet wat ze wil, maar nog steeds te maken heeft met een wereld waarin gevaarlijke voormalig mensen nog steeds op haar dood uit zijn. Deze gamereeks wordt geroemd om zijn acteerprestaties, de in de ziel snijdende onderwerpen en gebeurtenissen die voorbij komen en de enorme overtuiging waarmee emoties worden overgebracht. Je zou het niet verwachten in een game met een soort zombies erin, maar deze game spelen zonder iets te voelen, dat is nagenoeg onmogelijk.

Grand Theft Auto 5

Het is samen met Mario en Sonic waarschijnlijk de bekendste gamefranchise onder mensen die niet zoveel over games weten. GTA is altijd al een beruchte gameserie geweest, omdat je erin naar stripclubs kunt gaan, auto’s kunt carjacken en enorm veel geweld kunt gebruiken om je zin te krijgen. Je bent in Grand Theft Auto geen lieverdje en dat geldt ook voor dit vijfde deel. Hierin zijn voor het eerst drie hoofdpersonages aanwezig, die in een soort GTA-variant van Los Angeles handelen en wandelen. Je kunt wanneer je maar wil wisselen van de stoere Franklin, naar de businessman Michael en de idiote Trevor, die alledrie zo hun eigen verhaal beleven in Los Santos. Een game waarin je van het ene in het andere avontuur valt, waarbij je heerlijk achterover kunt hangen terwijl zich voor je een bizar verhaal ontvouwt.

God of War

Waar Spider-Man zo fijn is omdat het zwieren zo echt aanvoelt, is God of War al vanaf dag 1 de koning van de hack and slash. Hoewel het spel wel wat meer body heeft gekregen (meer verhaal ook), is nog steeds het vechten met gigantische mythische monsters de boventoon in God of War. Het is nog steeds dezelfde brute actie als we kennen uit de eerste games uit de serie, maar deze nieuwe game in de serie kiest ervoor dat af te wisselen met uitdieping van hoofdpersonage Kratos dankzij de aanwezigheid van zijn zoon Atreus. Je kunt heerlijk in de rondte hakken, krijgt nog iets mee over mythologie en daarnaast kun je jezelf steeds sterker maken door nieuwe armor op te pakken. Goed om te weten: waar eerdere God of War-games de Griekse mythologie volgen, wordt in deze God of War gekozen voor Noordse mythologie, wat toch weer heel andere koek is.

Uncharted: A Thief's End

De Uncharted-games zijn niet voor niets recent verfilmd, want deze serie is één van de meest populaire PlayStation-series allertijden. Het verhaal draait om Nathan Drake die niet per se de standaard held is. Hij is zelfs helemaal niet zo’n leuke persoonlijkheid, maar toch weet hij naarmate de game vordert je hart wel te stelen. Sowieso is stelen hem niet vreemd: hij houdt zich namelijk bezig met het zoeken naar schatten en daarbij hoort toch vrij vaak het toe-eigenen van dingen die misschien niet helemaal officieel zijn eigendom zijn. Niet alleen door zijn eigen toedoen, maar ook door de mensen om zich heen. Deze game speelt weg alsof je op vakantie bent en in een actiefilm terecht komt, inclusief de nodige plottwists. 

 

Horizon Zero Dawn

Inmiddels mag Horizon Forbidden West uit zijn, we kiezen er toch voor om Zero Dawn te kiezen. In deze van Nederlandse makelij zijnde actiegame maak je kennis met Aloy, een jonge vrouw die in een post-apocalyptische wereld moet vechten tegen een soort dinosaurus-robots. Het klinkt ongeloofwaardig, maar zet een paar stappen in Horizon Zero Dawn en je bent verkocht. Er komen dingen samen in dit spel die je nooit bij elkaar had bedacht, maar op de één of andere manier werkt het. De game ziet er prachtig uit, de actie is meeslepend en je leert een niet-bestaande wereld kennen die zo overtuigend is, dat je je geen seconde realiseert dat dit allemaal een verzinsel is uit de koker van een flinke groep ontwikkelaars in Amsterdam.

Red Dead Redemption 2

Als je dacht dat Uncharted 4 een immersieve beleving is, dan heb je duidelijk Red Dead Redemption 2 niet gespeeld. Deze game komt van de makers van Grand Theft Auto en plaatst je niet alleen in het mooie Amerika, maar ook nog in een heel andere tijd. Red Dead Redemption 2 is namelijk een spel over cowboys, mensen die op Wanted-posters staan, galopperende paarden en shoot-outs. Het is aan jou of je je personage meer op het rechte pad houdt of juist niet, maar weet wel: alles wat je doet heeft consequenties. Ook kom je mensen tegen die je een loer willen draaien, want zeker in die tijd was natuurlijk niemand te vertrouwen. Het toffe is dat dit een game is waarin personages niet stiekem tussendoor eten en drinken als je even niet kijkt: je moet echt overal zelf aan denken. Zorgen dat je paard wordt gepoetst, dat je jezelf wast en dat je genoeg brandstof tot je neemt zijn deel van de ervaring, waardoor het allemaal nog echter lijkt. Een weekendje Red Dead Redemption 2 spelen en de rest van het jaar begroet je mensen met ‘Howdy’ en ‘Yeehaw’. 

Reacties (0)