Niet alleen is de Yale Linus L2 een slim slot dat de concurrentie ondermijnt met een scherpe prijs, ook is dit een product dat z’n voorganger op nagenoeg elk vlak verbeterd heeft. Zo is deze iteratie compacter, stiller en slimmer dan voorheen. Yale heeft daarvoor allerlei – in onze ogen – logische veranderingen doorgevoerd, waardoor de L2 waarschijnlijk het beste slimme slot van 2024 gaat worden. In elk geval als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding, maar misschien ook wel in het algemeen. De tijd zal het leren, maar ondergetekende zet z’n geld hierop in.
De Yale Linus L2 is een compleet slim slot voor een prijs van 229 euro, dat z'n voorganger op bijna elk vlak verbeterd heeft.
Korte installatieprocedure
De fijne ervaring begint al bij de korte installatieprocedure. Aangezien de Yale Linus L2 een zogenaamd retrofit product is, sluit je hem direct aan op de bestaande cilinder in de deur. Dat betekent ook dat je je oude sleutel kunt blijven gebruiken, en dat er in de praktijk voor niemand iets hoeft te veranderen (mocht je een sleutel uitgeleend hebben). Ook houdt dit in dat wanneer de cilinder een paniekfunctie heeft, je het slot altijd van buitenaf kunt openmaken. Werkt het slot om wat voor reden dan ook niet mee, dan kun je dus altijd nog naar binnen, gelukkig.
Uiteraard moet het cilinder wel aan voorwaarden voldoen. Mocht uit de test blijken dat jouw cilinder niet toereikend is, dan kun je het juiste formaat eventueel aanschaffen via Yale. Je hebt een Eurocilinderprofiel nodig, die drie millimeter uitsteekt. En anders kun je gebruikmaken van een rond cilinder van 22 millimeter. Voldoe je aan de eisen? Dan tref je op YouTube een handige video aan die het installatieproces stap voor stap, zonder ruimte voor interpretatie, uitlegt. Ook binnen de app vind je een overzichtelijk stappenplan aan, mocht je dat nog nodig hebben.
De nodige verbeteringen
Maar we betwijfelen of je dat daadwerkelijk nodig hebt. Want na een blik op de verschillende onderdelen binnen de doos, weet je waarschijnlijk al hoe je hem installeert. De platte achterkant, de plaat, gaat tegen de deur en over het slot heen. Die zet je vast met een enkele schroef (ten opzichte van drie in het vorige model), waarna je zo het slot zelf erop klikt. Binnenin zit nog een vergrendeling, en in dezelfde opening gaat de oplaadbare accu. Met maximaal vijf uur opladen gaat de accu zo’n zes maanden mee. Maar dat is altijd afhankelijk van gebruik.
Oplettende lezers is waarschijnlijk al een aantal verbeteringen opgevallen. Denk dan aan de vastzetschroef en het feit dat je dit keer niet hoeft te klooien met losse batterijen. De oplaadbare accu is overigens oplaadbaar met usb-c. Nu weten we dat dit moet van de Europese Unie, maar dan nog is dat extreem fijn. Ondanks het feit dat Yale geen eigen kabel meelevert, heb je waarschijnlijk al een kabel of twee in een lade liggen waarmee je hem oplaadt. Verder is er dit keer een wifimodule ingebouwd, waardoor je geen externe accessoire nodig hebt.
Logische veranderingen
Bij de eerste Yale Linus had je nog een losse wifidongle nodig. Mocht je echter tegen verbindingsproblemen aanlopen, dan is het nog steeds een optie die module te gebruiken. Handig voor als je hem toch al had; maar vervelend als je die problemen ervaart. Dat deze optie ingebouwd zit, is niet zo heel vreemd: in de basis is dat namelijk een Yale Linus, maar dan met doorgevoerde en logische veranderingen.
Dat betekent dat je in elk geval alles kunt doen met de Yale Linus L2 wat je ook met de eerste kon. Denk dan bediening op afstand (via wifi) en dichtbij (via bluetooth). Ook kun je virtuele sleutels aanmaken en intrekken wanneer nodig, een koppeling verrichten met allerlei smarthomesystemen (Matter-ondersteuning komt er nog aan) en het slot automatisch laten dichtdraaien wanneer de deur dichtzit. Het slot weet wanneer de deur dicht is, dankzij DoorSense. Dit is een magneet waarmee het slot de stand van de deur meet, als het ware.
Simpeler en doeltreffender
Binnen de Yale-app tref je tevens een overzicht van andere Yale-producten aan, en kun je een Activiteitenfeed raadplegen. Hier staat wie wanneer de deur open- of dichtdeed, zodat je altijd op de hoogte bent van wat er bij de (voor)deur gebeurt. Binnen dit pakket levert Yale overigens ook nog de Yale Dot. Dit is een nfc-tag waar je met je smartphone op kunt tappen, waarna het slot open- of dichtdraait. Dan ben je minder afhankelijk van de app of bijvoorbeeld locatiediensten, en heb je ook geen gedoe met sleutels. Een ideale accessoire, dus.
Bovendien zorgt die nfc-tag ervoor dat je niet per se hoeft te investeren in dat numerieke toetsenbordje dat we samen met de eerste Yale Linus getest hebben. Voor 229 euro kun je dus ook echt klaar zijn en haal je alles in huis dat je nodig hebt voor het beoogde gebruik. Iedereen met de juiste rechten kan in elk geval gebruikmaken van de Dot. Het maakt het gebruik van de Yale Linus L2 nog simpeler en doeltreffender dan voorheen. Het enige nadeel is dat het slot nog vrij fors is: wat design betreft heeft de Tedee, en ook de Bold, ons flink verwend.
Yale Linus L2 – conclusie
Het enige wat Yale niet helemaal opgelost heeft, is het feit dat de Yale Linus, kijkend naar andere sloten, nog vrij fors is. Dit model is al wel compacter, stiller en sneller dan voorheen, maar zoals gezegd oogt een Tedee of Bold toch wat mooier aan de binnenkant van de voordeur. Maar het feit dat we voor 229 euro helemaal klaar zijn en het slot zowel lokaal als online kunnen gebruiken (en in de toekomst nog kunnen rekenen op Matter-support), maakt een hoop goed. Tel daar de logische verbeteringen en aanpassingen bij op, en je houdt het beste slot van dit moment over.
Beoordeling
Yale Linus L2
- Ingebouwde wifimodule
- Sneller, compacter, slimmer
- Matter (komt later)
- Yale Dot
- Battery pack
- Geen externe accessoires nodig
- Eigen slot gebruiken
- Nog steeds vrij fors
- Maakt nog steeds wat lawaai
Beoordeling Yale Linus L2
Het enige wat Yale niet helemaal opgelost heeft, is het feit dat de Yale Linus, kijkend naar andere sloten, nog vrij fors is. Dit model is al wel compacter, stiller en sneller dan voorheen, maar zoals gezegd oogt een Tedee of Bold toch wat mooier aan de binnenkant van de voordeur. Maar het feit dat we voor 229 euro helemaal klaar zijn en het slot zowel lokaal als online kunnen gebruiken (en in de toekomst nog kunnen rekenen op Matter-support), maakt een hoop goed. Tel daar de logische verbeteringen en aanpassingen bij op, en je houdt het beste slot van dit moment over.
Reacties (2)