Review: Magnat Signature Edelstein – Machtige MiniMagnats

18 mei 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Magnat Signature Edelstein
FWD award

Piepkleine luidsprekers die luid en vol kunnen klinken. Het lijkt tegen de wetten van de fysica in te druisen. En toch zijn er minispeakers die machtig uit de hoek kunnen komen. De Signature Edelsteins van het Duitse Magnat doet een gooi naar de titel,

Zoals wel meer Duitse merken heeft Magnat een heel breed portfolio. Van versterkers over platenspelers tot luidsprekers, je kunt bij hen voor nagenoeg elk audioapparaat terecht. Het maakt daarbij wel eens ongewone keuzes, zoals luidsprekers voorzien van twee of drie tweeters. Een van hun uitspattingen is dat ze ook af en toe een speciale editie minispeaker durven te bouwen. Zeker niet als budgetoplossing, maar wel om een compacte vorm te huwen aan een streepje luxedesign en een verrassend volwassen weergave. Of anders gezegd: hifi-prestaties in een luxeverpakking mikkend op de kritische luisteraar met weinig ruimte.

Zo verscheen er ongeveer tien jaar geleden bij Magnat de Quantum Edelstein. Dat ‘Edelstein’-etiket is waar het om draait, en het wordt ter ere van hun veertigste verjaardag dit jaar opnieuw bovengehaald voor de Signature Edelstein. Trouw aan het concept betreft het opnieuw een luidspreker met een heel bescheiden hoogte en breedte. En op technisch vlak valt de 2-wegs weergever op vanwege een bijzondere tweeter, terwijl een unieker design het oog moet verleiden. De fraaie Magnat Signature Edelstein is te koop voor 999 euro per paar, in het zwart of het wit.

Wat 2-wegs boekenplankspeaker
Opbouw 1 inch dual compound dome-tweeter, 4,5 inch 3L-midrangedriver
Frequentiebereik 34 Hz – 50 kHz ±6dB
Gevoeligheid 90 dB
Impedantie 4-8 Ohm
Afmetingen 13,5 x 24,6 x 23,2 cm
Gewicht 5 kg

Een piepkleine voetafdruk

Veel luidsprekerbouwers zetten in op ‘standmounts’, grotere boekenplankmodellen die door hun omvang echt wel op een stand thuishoren. Vooral de Britse merken lijken er dol op. Van die trend trekt Magnat zich eerder weinig aan. De Signature Edelstein is piepklein. Niet ‘zo-klein-als-die-kubussen-van-Bose’-klein, maar aan 13,5 x 23,2 x 24,6 cm spreek je hier over een luidspreker die je voor een keer wel op een boekenplank kunt plaatsen. Al moet je wel zorgen dat die plank voldoende gewicht kan dragen. Onder meer vanwege de dikkere wanden en het gebruik van een aluminium bodemplaat wegen ze wel wat meer dan je zou verwachten. Onderaan zijn kleine voetjes voorzien die zorgen voor een ontkoppeling tussen speaker en meubel.

Ook de baffle of voorkant bestaat uit een massieve plaat van geborsteld aluminium. Dat zal vast bijdragen aan het gewicht van 5 kg per stuk, best veel voor zoiets klein… Bij de witte uitvoering valt het voorpaneel wel meer op, omdat het in een contrasterende zilverkleur is uitgevoerd. Er worden stoffen roosters meegeleverd.

De baffle biedt een solide omkadering voor de 1-inch dometweeter en de 4,5 midrange-woofer, beide door Magnat zelf ontwikkeld en diep ingebed in een brede wave guide. De conus van de woofer past een 3L-sandwichconstructie uit drie lagen toe, waarbij keramische materialen aan de buiten- en binnenkant worden gecombineerd met een aluminium-magnesium middenlaag.

Zweven doen ze ook

Qua industrieel design doet Magnat hier wel iets onderscheidend. De Signature Edelstein is op dit vlak duidelijk verwant met de originele Quantum Signature-speakers van een decennium geleden. Veel stijlelementen zijn hetzelfde gebleven, wat deze kleintjes meteen herkenbaar maakt voor Magnat-fans.

Door hun afmetingen nemen de Signature Edelsteins bijzonder weinig plaats in. Ideaal om dus op een plank of op een bescheiden AV-meubel te plaatsen. Een stand is al wat moeilijker; de meesten zullen te bombastisch en groot overkomen vergeleken met deze mini’s. In onze testruimte plaatsen we ze uit praktische overwegingen op Focal Kanta-stands. Mooie dingen hoor, maar totale overkill bij de Signature Edelstein.

Wat de Magnats niet proberen te doen is de aandacht trekken. Maar als je toch je aandacht op de speakers vestigt, merk je dat het zeker geen goedkope toestellen zijn. Op een ingetogen manier weten de Edelsteins toch behoorlijk wat luxe uit te stralen. Dat komt in de eerste plaats door het geslaagde samenspel tussen het geborstelde aluminium en de knappe satijnlak op de rest van de prima afgewerkte behuizing. De kwaliteit van de voegen en de lak maken het verschil met goedkopere speakers.

Tussen de onderkant van de MDF-kast en de onderste aluminium bodemplaat is bovendien een laag uit doorzichtig plexiglas aangebracht. Naargelang de belichting in de kamer geeft dat de indruk dat de speakers nog kleiner zijn, ze lijken bijna boven het meubel te zweven. Het is een subtiel effect, maar wel goed gevonden.

Schuwen het epische niet

Wat de Signature Edelsteins meehebben, is een zekere verrassingsfactor. De meeste kleine speakers produceren een compacter en samengedrukt geluid, maar dan spelen de Magnats en klinkt er iets heel wat grootser. Dat doet je echt verrast opkijken.

De Edelsteins testen met een of andere grotere versterker of een enorm hifi-systeem, dat lijkt niet echt te passen. Het lijkt waarschijnlijker dat iemand deze kleintjes zou huwen met een bescheiden systeem. Toch qua formaat, niet per sé que positionering. Testen deden we daarom met een Primare I15 en een Pro-Ject X1-platenspeler, met nog wat luisteruren met de gloednieuwe Arcam ST5-streamer en A25-versterker. Beide versterkers hadden ruimschoots het vermogen om de twee boekenplankspeakers aan te sturen. De Magnats zijn niet echt moeilijk om aan te sturen (wat nochtans bij kleine speakers soms verrassend genoeg wél kan gebeuren). Wat we hoorden waren weergevers met een heel fijne balans, waarbij het midden rijk werd neergezet en hoger detail prominent maar wel met een zekere zachtheid breed de kamer werd ingestuurd. En ja, ze komen ook vol over als het gaat om het laag betreft. De Signature Edelstein-speakers lijken ons een goede keuze als je in een kleinere kamer op zoek bent naar verfijning en veel detail.

Heilung is geen nieuwe groep, maar de Scandinavische folkformatie heeft met Drif een album afgeleverd die een veel breder publiek aanspreekt én ook kritische oren prikkelt. Dat heeft veel te maken met de wijdse productie die het mythische vikingroots van hun nummers goed weet op te roepen maar ook door het keelgezang die al meteen bij de eerste track, ‘Asja’, te horen is. Dit nummer op goede speakers en aan een wat hoger volume voert je meteen naar een of ander ritueel in een reeks als ‘Vikings’ of ‘The Last Kingdom’. Op onze Focal Sopra N°2’s of iets als een Bowers & Wilkins 803 D4 rolt de muziek helemaal over je heen. De Edelstein is heel wat kleiner (én goedkoper), dus hetzelfde verwachten we niet. Maar we kijken wel op hoeveel van die grootschaligheid uit de kleine Magnats komen. Ook de kleine, sfeerverhogende details, zoals het diepe ademen dat nodig is om de korrelige lage tonen uit een keel te persen. De ruwere mannengezang en de heftige percussie in het eerste gedeelte van Asja weten ook op deze kleintjes te pakken, terwijl het ijle vrouwengezang en de instrumenten in het tweede deel betrekkelijk ver uit de speakers treden. Als beide zangtypes samenkomen, houden de verschillende lagen hun eigen karakter en positie. Het effect is het sterkst in een kleine kamer, waar je misschien dicht bij de Magnats zit. Door hun bredere uitstraling mag je ze gerust wat verder van elkaar positioneren, zeker bij epische muziek zoals dit.

Kwetsbaarheid is welkom

Ook het naar een stevige climax opbouwende ‘Dog Days are Over’ van Florence and the Machine wordt best knap neergezet, met een veel vollere maar ook beter gedefinieerde geluidsmuur dan je zou denken. De harp die bij dit nummer er tussendoor speelt, springt er extra fris uit. Magnat heeft dan ook met z’n tweeter een neus voor het helder weergeven van dergelijke hogere klanken.

Meestergitarist Bill Frisell zorgt voor begeleiding bij het zacht aangeblazen trompetspel van Ambrose Akinmusire op ‘Owl Song’. Dit album zet echt de koperblazer in de schijnwerper, een nuance die de Edelstein-speaker dankbaar ondersteunt. De delicate blaastechniek van Akinmusire, die af en toe de hoogste noten opzoekt, wordt heel warm en authentiek overgebracht. Liefhebbers van jazz komen met deze Magnats zeker aan hun trekken, denken we dan. Een heel mooi moment ervoeren we zo bij het nummer ‘Owl Song 2’, waar drummer Herlin Riley heel minimalistisch voor percussie zorgt en Frisell bijna nonchalant wat tokkelt, en Akinmusire op adembenemende wijze lange, frêle noten aanhoudt. Het is natuurlijk heel cool als een trompettist snel en hoog uithaalt, maar hier krijgen we te horen dat er heel veel pracht zit in het produceren van heldere maar ook kwetsbare tonen voor seconden aan een stuk.

Een interessant experiment is de Edelsteins dicht bij een muur te plaatsen, bijvoorbeeld op een kast. Je krijgt dan misschien wat ongewenste effecten qua laag, maar door de poort achteraan te dempen krijg je een geslaagd resultaat.

Er zijn natuurlijk limieten aan wat er qua laagweergave mogelijk is. Je hebt met de Signature Edelstein een verrassende portie bassen, maar voor de ultradiepe frequenties heb je gewoonweg een grotere speaker nodig. Een interessante optie bij deze mini-Magnats is een subwoofer toevoegen, ergens discreet zodat je nog altijd het wow-effect krijgt van een grote weergave uit onopvallende monitors. Zeker in een grotere ruimte is dat een stap dat het overwegen waard is.

We maken ons echter sterk dat je met deze kleine Magnats in een appartement of flat heel knappe resultaten kunt behalen, met name als je wil inzoomen op de schoonheid van een virtuoos gespeeld instrument.

Conclusie

Er zijn natuurlijk beperkingen aan het concept van een minispeaker. Je gebruikt deze mini-Magnats best niet in een enorme kamer of als je graag bij het beluisteren van techno beroerd wordt door subbassen die je borstkas doen trillen. Maar kleur je wel binnen de conceptuele lijntjes, dan ontdek je een luidspreker die verbazende dingen doet. Ze zijn bijzonder klein en toch geraffineerd afgewerkt, terwijl de soundstage die geproduceerd wordt vele malen groter is dan de speakers zelf en veel detail prijsgeeft. Dat maakt de Magnat Signature Edelsteins een luidspreker die goed past bij muziekliefhebbers die (praktische of intentioneel) weinig ruimte hebben voor een luidspreker, maar toch willen genieten van een betere geluidskwaliteit.

8.5
Magnat Signature Edelstein – zwart
FWD award

Beoordeling
Magnat Signature Edelstein

Pluspunten
  • Heel compacte speakers
  • Volwaardige hifi-geluid met nadruk op verfijning
  • Heel fijn in het middenhoog
  • Geeft hoog detail goed weer
  • Makkelijk aan te sturen
Minpunten
  • Niet voor grotere ruimtes
  • Laagweergave is indrukwekkend, maar stopt wel op een bepaald punt

Beoordeling Magnat Signature Edelstein

Er zijn natuurlijk beperkingen aan het concept van een minispeaker. Je gebruikt deze mini-Magnats best niet in een enorme kamer of als je graag bij het beluisteren van techno beroerd wordt door subbassen die je borstkas doen trillen. Maar kleur je wel binnen de conceptuele lijntjes, dan ontdek je een luidspreker die verbazende dingen doet. Ze zijn bijzonder klein en toch geraffineerd afgewerkt, terwijl de soundstage die geproduceerd wordt vele malen groter is dan de speakers zelf en veel detail prijsgeeft. Dat maakt de Magnat Signature Edelsteins een luidspreker die goed past bij muziekliefhebbers die (praktische of intentioneel) weinig ruimte hebben voor een luidspreker, maar toch willen genieten van een betere geluidskwaliteit.

Reacties (0)