Review: Panasonic TX-55LXW944 (LXW944 en LX940 serie) lcd led tv

07 december 2022 + 10 minuten 1 Reacties
Panasonic-TX55LXW944-Lifestyle

Over de OLED-modellen van Panasonic hebben we al veel goeds gezegd, maar hoe staat het met de LCD-modellen? Deze TX-55LXW944 voert de kop aan in de middenklassers, en lijkt op papier alvast over stevige specificaties te beschikken.

Panasonic TX-55LXW944 – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Panasonic 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.

Let op; in Nederland heet deze serie de LXW944-serie, maar in België gaan deze modellen onder de naam LX940.

Wat Ultra HD LCD-tv (local dimming, 8x1)
Schermformaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 40 Gbps, 2x v2.0 18 GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR, AMD Freesync), 3x USB, 1x composiet video + stereo cinch in, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon/ subwoofer, 3x antenne, 1x Ethernet, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, My Home Screen 7, USB/DLNA-mediaspeler, dual  DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro AI Processor
Afmetingen 1.231 x 778 x 270 mm (incl. voet)
Gewicht 18,5 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 79 (G) / HDR 167 watt (G)
Adviesprijs 1.199 euro

Panasonic TX-55LXW944 - Design

Heel wat televisies bieden tegenwoordig verschillende mogelijkheden bij het opstellen. Deze Panasonic kan je bijvoorbeeld opstellen met de voeten centraal onder het scherm, zo kan hij plaats nemen op een kleiner tv-meubel. Als alternatief zet je de voeten aan het uiteinde van het scherm, het scherm staat dan hoger, ongeveer zes centimeter boven het meubel, zodat je een soundbar kunt plaatsen. Ingewikkelde montages of schroefwerk zijn niet nodig, je klikt de voeten eenvoudig vast in het toestel.

Het design sluit perfect aan bij wat we weten over Panasonic toestellen, een eenvoudig en sober maar erg degelijk ontwerp. Het toestel heeft een klein donkerzilveren kader. In profiel is hij zeven centimeter diep, dat vinden we tegenwoordig al vrij dik, maar het scherm zelf, is uitermate slank.

Panasonic TX-55LXW944 - Aansluitingen

We vinden het standaard complement aansluitingen dat we ook al op de OLED-modellen zagen. Concreet, twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDMI 2.1-aansluitingen met 40Gbps bandbreedte, ALLM, eARC, VRR en 4K120, drie USB-poorten, een optisch digitale uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. Die laatste kan, mits omschakeling via de menu’s, ook dienst doen als aansluiting voor een externe subwoofer.

Een composiet video-ingang met stereo cinch is er voor wie nog oude analoge apparaten wenst aan te sluiten, ethernet en WiFi zijn er voor de smart tv-functies. Via Bluetooth stuur je audio van of naar de tv. Alle aansluitingen wijzen naar opzij of naar achter zodat ze wandmontage niet storen.

Panasonic TX-55LXW944 - Gebruiksgemak en smart tv

Panasonic levert ondertussen ook Android TV, maar dat is enkel op de LX830/LXW834 modellen en lager. Deze LXW944/LX940 is nog steeds uitgerust met My Home Screen 7. Dat betekent dat je tevreden moet zijn met het iets kleinere app-aanbod van MHS. Dat levert wel alle belangrijke internationale streamingdiensten zoals Netflix, Disney+, YouTube, Prime Video en Apple TV, maar geen HBO Max of Viaplay. Wat lokaal aanbod betreft komen de Belgen van een kale reis terug, want ze vinden geen enkele app terug. Nederlanders moeten enkel RTL XL en Ziggo Go missen.

Maar kijk, “Elk nadeel heb se voordeel!”. De My Home Screen interface werkt bijzonder vlot, overlaadt je niet met (niet altijd even nuttige) aanbevelingen, is gemakkelijk en vrij uitgebreid te personaliseren, en hij vult niet het hele scherm. Het Home scherm is een eenvoudige rij tegels onderaan het beeld, waarin je zowel apps, externe apparaten of live tv zenders kwijt kunt. Welke tegels dat zijn, en in welke volgorde ze staan bepaal je zelf.

Het snelmenu is een handige manier om bepaalde instellingen aan te passen zonder door heel het menu te moeten. Je kan het bovendien aanpassen naar eigen voorkeur. De volledige menu’s zijn bijzonder uitgebreid, maar navigeren vlot.

Afstandsbediening

De TX-55LXW944 (LXW944-serie) wordt geleverd met een zwarte versie van de standaard Panasonic afstandsbediening die je ook bij de OLED-modellen krijgt. Panasonic speelt het wat ons betreft iets te veilig op dit vlak. De afstandsbediening is echt wat te ouderwets, zeker met die enorme hoeveelheid toetsen. Een compactere, meer moderne remote hoeft geen belemmering te zijn voor bedieningsgemak.

Maar buiten dat aspect zijn we niet ontevreden over de remote. De toetsen voelen aangenaam, ze vereisen weinig druk en geven een zuivere klik. Er zijn zes app-sneltoetsen, waarvan een je naar het overzicht van alle apps leidt. De ‘My App’ toets kan je bovendien zelf toewijzen aan je favoriete app. Met de ‘Picture’ toets kies je snel een andere beeldmode, uit een zelf samen te stellen lijst.

Functies

Ook deze middenklasser beschikt nog over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) met een dubbel CI Plus-slot. Wie zich wil verlossen van de settopbox voor digitale tv, heeft met deze oplossing en een externe USB-opslag genoeg om rustig tv te kijken en ondertussen een andere kanaal op te nemen.  YouTube en Netflix kan je naar de tv casten.  Wil je de tv een decoratieve functie geven in je interieur, dan kan dat ‘My Scenery’. Het is ook mogelijk HDMI en live tv-beelden samen te tonen. De mediaspeler speelde, op Divx/xvid na, zowat al onze testbestanden, inclusief ondertitels, maar ondersteunt geen DTS (dat je die dus ook niet via eARC kunt doorsturen).

Panasonic TX-55LXW944 - Beeldverwerking

Deze Panasonic TX-55LXW944 (LXW944-serie) lcd led tv staat in de line-up net onder de OELD-modellen, en krijgt nog steeds de uitstekende HCX Pro AI-processor. Schakel naar AI Auto beeldmode, en de processor identificeert wat je kijkt en past de beeldverwerking automatisch aan. Je kan via de instellingen zelf bepalen hoe sterk het effect is, maar Panasonic werkt over het algemeen met een zachte hand, zodat overbewerkte beelden vermeden worden. Goede deinterlacing voor live tv en prima upscaling zorgen in elk geval voor knappe resultaten.

Wil je toch liever zelf controle, dan kan dat ook. In de andere beeldmodes pas je zelf de belangrijkste functies aan. De ‘minimum’ stand is voor nagenoeg alle eigenschappen een veilige keuze, en vaak is zelfs de ‘midden’ stand nog redelijk voorzichtig. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de ruisonderdrukking. Net zoals op de OLED tv’s merken we dat de processor geen oplossing heeft om kleurbanden weg te werken in zachte gradiënten. Dat is een van de weinige minpunten.

Het scherm heeft een zeer goede bewegingsscherpte, en toont zelfs in snelle actie heel veel detail, met enkel hier en daar een subtiele dubbele rand. Dat is goed nieuws voor gamers en sportliefhebbers. Je kan nog een beetje extra detail puren uit het beeld door “Scherpe Bewegingen” te activeren. Deze Panasonic heeft ook een erg goede motion interpolation, voor wie de panbewegingen van de camera zo vloeiend mogelijk wil houden. Laat bij Intelligent Frame Creation zeker de ‘Minimum’ stand geactiveerd, maar de ‘Midden’ stand is ook hier iets beter. De processor grijpt over het algemeen snel en correct in.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeld Beeld Beeld
Beeldmodus: Filmmaker Mode

Verlichtingssterkte: 80
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 0-20
Warmte Kleur: Warm2
Kleur Remasteren: Uit

Omgevings Sensor:
Auto Helderheid: Aan
Auto Witbalans: Uit
Ruis Reductie: Min
MPEG remasteren: Min
Resolutie Remasteren: Min
Adaptieve Backlight  Controle: Midden
Dynamisch Bereik remasteren: UitDark Visibility enhancer: 0Intelligent Frame Creation: Minimum
Nauwkeurig IFC: Aan
Zwart kader invoegen: Uit
Contrastregeling: Uit/Auto
Gamma: BT.1886 / 2,4 / 2,2BeeldinstellingenBeeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit

Panasonic TX-55LXW944 - Beeldkwaliteit

De macro-shot van de pixels wijst op een IPS-paneel, waardoor we onmiddellijk mogen uitgaan van een bescheiden contrast, maar goede kijkhoek.

Het scherm van de TX-55LXW944 (LXW944-serie) heeft geen dirty screen-effect, en zowel in heldere als donkere beelden is de uniformiteit goed. Vooral in donkere beelden is dat belangrijk, want inderdaad, het ANSI-contrast van 736:1 is zelfs lager dan we verwacht hadden. De tv kan de achtergrondverlichting weliswaar in zones dimmen, maar beschikt daarvoor slechts over acht kolommen. Dat is te weinig om het ANSI-contrast te beïnvloeden, al zien we wel dat op andere contrastpatronen er verbetering is tot 3.500:1.

Panasonic springt voorzichtig om met de dimming, een goede keuze, want bij zo weinig zones zou een agressieve dimming aanpak erg zichtbare zonegrenzen veroorzaken. De keerzijde is dan wel dat de contrastwinst in heel wat beelden vrij beperkt is. De donkere testfragmenten uit Harry Potter of Gravity tonen een duidelijke winst wanneer we local dimming activeren, maar echt diepzwart mag je absoluut niet verwachten van dit scherm.

Kies de Filmmaker Mode, en zet de ‘Verlichtingssterkte’ op 80 want anders is hij wel erg donker. De kalibratie is erg goed, de bijzonder nauwkeurige kleurweergave zorgt voor erg natuurlijk ogende beelden. De donkerste tinten in de grijsschaal neigen wat naar blauw, maar dat stoorde niet. Enkel bij het zwartdetail merken we dat er toch wat nuances verloren gaan. Een optie om dat te verbeteren vinden we in de ‘Dark Visibility Enhancer’. Daarmee maak je heel wat nuances zichtbaar, maar gezien het matige contrast mag je er echt niet meer overdrijven (ga niet hoger dan 3). Door de schaduwtinten te fel op te krikken riskeer je immers de contrastperceptie nog te verslechteren.

De lichtsensor kan ingrijpen op zowel de helderheid als kleurtemperatuur, maar we raden aan om enkel de helderheid te laten variëren.

Panasonic TX-55LXW944 - HDR

Ook deze Panasonic TX-55LXW944 (LXW944-serie) lcd led tv ondersteunt HDR10, HLG, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. Vooral Dolby Vision is een grote meerwaarde op toestellen uit deze categorie. Met beperkt contrast en helderheid kan het wel eens mislopen in HDR10-tonemapping, en een Dolby Vision versie garandeert dan een beter resultaat. Nu heeft Panasonic wel goede geloofsbrieven, dus we hopen ook voor HDR10 op mooie resultaten.

De piekhelderheid is prima, we meten 590 nits op het 10% venster en op het volledig witte scherm. Maar de local dimming trekt de helderheid wel naar beneden op kleinere vensters. Op het 2% venster valt dat bijvoorbeeld terug naar 130 nits, al kan dat pieken naar 195 nits. Dat is gezien de matige contrastresultaten te begrijpen. Kleine lichtaccenten tegen een donkere achtergrond zouden in HDR anders het zwart volledig verwateren.

Het kleurbereik scoort dan weer verrassend bescheiden, met 80% P3 en 59% Rec.2020. Diepe, intense HDR-kleuren zullen dan ook wat minder opvallen.

We kiezen in HDR voor de Filmmaker Mode, en Panasonic toont dat het ook in deze categorie mooie resultaten kan neerzetten. De tonemapping maakt het beeld een tikje te helder, en clipt een heel klein beetje witdetail, maar toont verder erg mooi alle nuances. Er is erg veel zwartdetail, vooral te wijten aan het matige contrast, maar het maakt donkere HDR-beelden wel gemakkelijker te bekijken in een doorsnee heldere woonkamer. De tonemapping houdt rekening met HDR10-metadata, maar kan niet verhinderen dat heel helder gemasterde beelden toch wat kleurintensiteit verliezen. Reden te meer om ‘Dynamisch HDR Effect’ geactiveerd te houden, daardoor blijft er meer kleur in beeld, ook al gaat dat ten koste van een minimum aan witdetail.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het scherm heeft een ruime kijkhoek, zeker voor kleuren. Voor contrast kan de typische IPS-glare wel wat lastig zijn. Ook reflecties vermijd je best zo veel mogelijk.

De input-lag bedraagt 17 ms in 4K60 en 8,0 ms in 2K120, dat is ruim goed genoeg voor zelfs de fanatieke gamers. Het toestel ondersteunt HDMI VRR, AMD Freesync en ook Nvidia Gsync. Die laatste staat niet op de officiële specificatielijst, maar er is in de menu’s wel een NVIDIA Auto Game Mode. Via de Game Bar kan je snel een aantal instellingen aanpassen en de beeldinformatie opvragen.

Je moet rekening houden met twee beperkingen. Dolby Vision is beperkt tot 4K60, het kan niet gecombineerd worden met 4K120. En wie een soundbar of andere externe audio-oplossing gebruikt, moet een van de HDMI 2.1-poorten opofferen vermits die ARC/eARC biedt.

 

Panasonic TX-55LXW944 - Geluidskwaliteit

Bij de middenklasse toestellen is goede audio eerder de uitzondering dan de regel, dus onze verwachtingen liggen niet te hoog op dat vlak. De 2x 15 Watt configuratie is mogelijk dezelfde als op de LZW984, de prestaties zijn in elk geval wat te vergelijken. Goede resultaten voor dialogen, en zachte muziek. Maar heel weinig bas, en wanneer je te veel volume vraagt, grijpt de processor erg hardhandig in. Dat is vooral voor muziek erg storend. Er is voldoende ruimtelijkheid in de surroundprocessing, maar echte Dolby Atmos ervaringen ga je uit dit toestel niet halen. De zwakke basweergave kan je nog ondersteunen met een externe subwoofer, mocht je die in huis hebben. Maar wil je een wat leukere filmervaring, dan denken we dat je beter onmiddellijk voor een goede soundbar kiest.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Panasonic TX-55LXW944 – Conclusie

Deze Panasonic TX-55LXW944 (LXW944-serie) scoort goed als je op zoek bent naar een familie-tv die veelzijdig is en in een verlichtte woonkamer moet presteren. In die kijkomstandigheden valt het beperkte contrast, zijn belangrijkste minpunt, niet te sterk op. Verder deelt hij de minpunten die we op de OLED-modellen zagen. De processor kan geen kleurstroken wegwerken in zacht kleurovergangen. De nogal matige audio duwt de echte liefhebber in de richting van een soundbar, en daarvoor moet je dan een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen gebruiken. Dat laat voor enthousiaste gamers slechts één HDMI 2.1-poort vrij.

Aan de pluszijde vinden we die typische subtiele maar uitstekende beeldverwerking van Panasonic. Gecombineerd met een prima piekhelderheid in deze categorie, de ruime HDR-ondersteuning en de goede kalibratie, mag je zeer mooie beelden met natuurlijke kleuren verwachten. Enkel in donkere filmbeelden laat het beperkte contrast toch veel van de sfeer verloren gaan. Het toestel biedt verder een bovengemiddelde uitrusting met een dubbele tv-tuner en dubbel CI Plus-slot, flink wat gamerfeatures, en het handige My Home Screen. Hij lijkt ons wel wat te duur, aangezien je voor deze prijs al een aantal OLED-modellen kunt vinden, of LCD-tv’s die zelfs iets beter presteren. Zoek dus een promotie als je deze in huis wilt halen.

8.0
Panasonic TX-65LXW944

Beoordeling
Panasonic TX-55LXW944

Pluspunten
  • Prima kalibratie in Filmmaker mode
  • Ruime HDR-ondersteuning
  • Zeer goede bewegingsscherpte
  • Uitstekende beeldverwerking
  • HDMI 2.1 met gamer features en lage input-lag
Minpunten
  • Matig contrast met beperkt effect van local dimming
  • Processor kan geen kleurbanden wegwerken
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen

Beoordeling Panasonic TX-55LXW944

Deze Panasonic TX-55LXW944 (LXW944-serie) scoort goed als je op zoek bent naar een familie-tv die veelzijdig is en in een verlichtte woonkamer moet presteren. In die kijkomstandigheden valt het beperkte contrast, zijn belangrijkste minpunt, niet te sterk op. Verder deelt hij de minpunten die we op de OLED-modellen zagen. De processor kan geen kleurstroken wegwerken in zacht kleurovergangen. De nogal matige audio duwt de echte liefhebber in de richting van een soundbar, en daarvoor moet je dan een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen gebruiken. Dat laat voor enthousiaste gamers slechts één HDMI 2.1-poort vrij.

Aan de pluszijde vinden we die typische subtiele maar uitstekende beeldverwerking van Panasonic. Gecombineerd met een prima piekhelderheid in deze categorie, de ruime HDR-ondersteuning en de goede kalibratie, mag je zeer mooie beelden met natuurlijke kleuren verwachten. Enkel in donkere filmbeelden laat het beperkte contrast toch veel van de sfeer verloren gaan. Het toestel biedt verder een bovengemiddelde uitrusting met een dubbele tv-tuner en dubbel CI Plus-slot, flink wat gamerfeatures, en het handige My Home Screen. Hij lijkt ons wel wat te duur, aangezien je voor deze prijs al een aantal OLED-modellen kunt vinden, of LCD-tv’s die zelfs iets beter presteren. Zoek dus een promotie als je deze in huis wilt halen.

Prijsvergelijker Panasonic TX-55LXW944

Reacties (1)