Review: Anker Soundcore Space One – Goed en goedkoop

10 maart 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Anker Soundcore Space One
FWD award

Bluetoothspeakers en draadloze oordopjes van Anker Soundcore staan al jaren goed bekend om de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Dit keer gaan we met een nieuwe over-ear koptelefoon van het merk aan de slag. De Anker Soundcore Space One werd tijdens de IFA 2023 officieel gelanceerd en is nu verkrijgbaar voor 99 euro.

De Anker Soundcore Space One is een draadloze over-ear koptelefoon. Deze bluetooth-koptelefoon is voorzien van 40mm-drivers en biedt ondersteuning voor Hi-Res Audio met LDAC-ondersteuning en bluetooth 5.3. Dit model beschikt over Adaptive Active Noise Cancelling (ANC), een batterijduur van 40 uur met ANC aan en 55 uur met ANC uit, draagdetectie, multipoint, een transparantiemodus en appbediening. Middels de Soundcore-app vind je een equalizer en kun je niet alleen het geluid, maar ook de knoppen naar wens instellen. Ook biedt de app mogelijkheden om een eigen geluidsprofiel aan te maken middels HearID.

De koptelefoon wordt geleverd met een zachte bewaarzak (Travel Pouch) van stevige kwaliteit, een aux-kabel en een usb-c-kabel om op te laden. Wij gaan aan de slag met de Sky Blue-variant, maar je kunt ook kiezen uit Jet Black of Latte Cream.

Design en comfort

Qua uiterlijk scoort de Soundcore Space One een dikke tien. Werkelijk alles is bij ons reviewmodel voorzien van de babyblauwe kleur. De koptelefoon is voorzien van grote ronde oorkussens die zacht aanvoelen. Het zit dan ook heel comfortabel om de oren, ook bij langere tijd luisteren. Ook de hoofdband is zeer comfortabel. De koptelefoon is voorzien van fysieke knoppen onder aan beide oorschelpen die goed werken. De oorschelpen zijn uiteraard verstelbaar in lengte en kunnen ook opzij bewegen, zodat ze rond ieder hoofd zo comfortabel mogelijk in te stellen zijn.

Wie wat kritischer kijkt naar de bouwkwaliteit ziet dat het toch allemaal wel heel veel plastic is. Ook de fysieke knoppen onder beide oorschelpen voelen een beetje goedkoop, ook al werkt het prima. Doordat het zoveel plastic is blijft het gewicht wel laag en daarom is de koptelefoon fijn om lange tijd te dragen. Deze koptelefoon kun je urenlang dragen zonder klachten, maar zorg wel voor goede bescherming wanneer je dit model in een tas meeneemt. Er wordt een Travel Pouch meegeleverd, maar dit beschermt te weinig in een overvolle werk- of schooltas.

Anker Soundcore Space One

Soundcore-app

Zoals we ook al kennen van de Anker Soundcore Liberty 4, is ook dit keer de Soundcore-app aanwezig. Zo hoort een app van een koptelefoon te zijn! Je hebt ongekend veel opties tot je beschikking. Zo kan je een persoonlijk luisterprofiel maken met HearID, waar je gehoor getest wordt middels piepjes en je vervolgens je voorkeur moet aangeven tussen twee dezelfde geluidsfragmenten, maar met verschillende instellingen. Zo stel je een eigen geluidsprofiel samen aan de hand van je gehoor en je voorkeuren.

Wil je dat allemaal niet? Soundcore heeft ook diverse presets waar je uit kan kiezen voor verschillende muziekgenres. Tot slot is er een 8-bands equalizer beschikbaar om het helemaal zelf aan te passen. Ook voor de ANC is er volop keuze, maar daarover later meer.

Zeer leuk extraatje is Safe Volume. Hierbij kun je live zien hoeveel decibel het gehoor te verduren krijgt. Je kunt hiervoor een limiet instellen, maar het is ook handig om te zien dat ik blijkbaar de koptelefoon helemaal niet zo luid heb staan als ik altijd gedacht zou hebben. Wat mij betreft mag Safe Volume overgenomen worden in iedere app van alle fabrikanten. Dit wil je gewoon hebben om je gehoor zo goed mogelijk te beschermen. Daarnaast biedt de app nog veel meer opties voor telefoontjes, windruisreductie, audiocodecs kiezen, draagdetectie aan of uit en natuurlijk je firmware-updates. Bij aanvang van de review waren er twee updates beschikbaar. Een algemene update en de update wanneer je LDAC selecteert. De app van de Anker Soundcore Space One verdient een heel groot pluspunt door de vele mogelijkheden.

ANC en bediening

Ook omtrent de noise cancelling heb je veel mogelijkheden. Niet alleen is er een transparantiemodus beschikbaar om geluid juist binnen te laten, ook kun je kiezen uit vijf niveaus met Custom Noise Cancelling, variërend van matige geluidsreductie tot sterke geluidsreductie. Je kan het ook aan de koptelefoon zelf overlaten door te kiezen voor Adaptive Noise Cancelling waarbij het automatisch wordt aangepast aan het omgevingsgeluid. Dat werkt redelijk goed, maar met wat vertraging. Ik regel dat liever zelf door gewoon het hoogste niveau te kiezen wat mogelijk is.

Wat direct opvalt als je Anker Soundcore Space One voor de eerste keer op je hoofd zet is de uitstekende isolatie, waardoor ze passief al heel goed het omgevingsgeluid onderdrukken. De koptelefoon sluit zeer goed aan rond de oren en de omgeving is direct al veel stiller. Zet je de noise cancelling aan, dan wordt het nog (een beetje) stiller. Het moet wel gezegd worden dat de passieve onderdrukking zo goed werkt, dat het een deel van de ANC zal verbloemen. De ANC is wat je van dit prijspunt mag verwachten, maar zal het bij lange na niet halen bij de ANC van een merk als Sony of Sennheiser. Je filtert wel wat omgevingsgeluid eruit, zoals een radio op de achtergrond of geroezemoes in de trein, maar een gesprek dichtbij kan je nog redelijk blijven volgen. De ANC valt wellicht een klein beetje tegen, maar we kunnen op dit prijspunt ook niet meer verwachten. De fantastische passieve onderdrukking door de goede isolatie heb je sowieso al als bonus, dus ook dat haalt omgevingsgeluid weg.

Een minpuntje is de sensor in de linkeroorschelp. Deze detecteert wanneer jij de koptelefoon afzet (draagdetectie) en pauzeert dan de muziek. Dit werkt toch net niet helemaal lekker waardoor de muziek soms niet pauzeert of juist niet verder speelt wanneer je de koptelefoon weer op je hoofd zet. Leg de koptelefoon echt op tafel en de muziek stopt, maar hang je hem even rond je nek, dan blijft de muziek afspelen. Eén druk op de knop en de muziek speelt weer verder, dus echt onoverkomelijk is dit probleem niet. Ik heb de koptelefoon vrijwel iedere dag gedragen sinds ik deze heb ontvangen. De claim 40 uur zonder opladen op een redelijk volume met ANC aan lijkt daarmee redelijk te kloppen. Zet je ANC uit, dan moet je nog langer zonder opladen kunnen doen.

De bediening kan gewoon met de knoppen onder aan de oorschelpen. De knopjes voelen misschien een beetje goedkoop, maar het werkt prima en we geven de voorkeur aan fysieke knoppen tegenover dat geswipe op de oorschelpen. Dat is eigenlijk helemaal niks en gelukkig hier dus ook niet aanwezig. Op de linkeroorschelp vinden we de aan/uit-knop en de knop voor ANC/transparantie. Rechts vinden we de pauze/play-knop en de volumeknoppen. Wie dat wil kan de knoppen verder aanpassen in de Soundcore-app.

Geluidskwaliteit

Het eerste wat ik dacht tijdens het luisteren was: Wat knap dat je tegenwoordig voor nog geen 100 euro al een koptelefoon kunt kopen met deze geluidskwaliteit. Sterker nog, wie goed zoekt kan deze koptelefoon al vinden voor 79,95 euro. De eerste indruk was dat Soundcore hier gaat voor dat typische JBL-geluid. Nadruk op het midden-laag, met een stevige beat en toch best wel gekleurd. In eerste instantie perfect voor muziek met een beat, maar voor genres als jazz of klassiek niet ideaal. Gelukkig heb je een 8-bands equalizer tot je beschikking om het geluid echt te finetunen. En daarmee kan je best veel winst behalen.

De Anker Soundcore Space One biedt een lekker brede soundstage om je helemaal in de muziek onder te dompelen. Uiteraard biedt dit model ondersteuning voor hi-res audio middels LDAC, maar dit moet je nog wel zelf inschakelen. Vervolgens komt er een firmware-update binnen die je uit moet voeren. Het batterijgebruik zal toenemen wanneer je LDAC gebruikt. Bij een dergelijke betaalbare bluetooth-koptelefoon is het altijd lastig om echt het verschil te horen tussen audiocodecs, maar het is fijn dat Soundcore ook ondersteuning biedt voor Hi-Res Audio. Een check in de ontwikkelaarsopties van onze telefoon laat zien dat LDAC goed werkt en de kwaliteit daadwerkelijk hoger is.

Op dit prijsniveau biedt de koptelefoon een fantastische geluidskwaliteit. Brede soundstage met een goede stereo-ervaring, ietwat gekleurd, maar met een lekker stevige beat terwijl ook het hoog niet vergeten wordt. Het is knap wat voor detail deze koptelefoon weet neer te zetten. Dat verwacht je helemaal niet in dit marktsegment. Kunnen we dan nog iets op het geluid aanmerken? Natuurlijk wel. Een vier keer zo duurdere koptelefoon is net wat overtuigender en biedt meer detail. Maar die is zeker niet vier keer zo goed als de Anker Soundcore Space One. Zijn we echt kritisch, dan kan het laag het soms net niet bijhouden wanneer een echt diepe bas vereist is. Speel met de equalizer of laat een HearID aanmaken in de app om het geluidsprofiel echt naar wens aan te passen. Het was vervolgens iedere keer opnieuw een positieve verrassing hoe overtuigend deze koptelefoon de muziek weet neer te zetten. Rock komt daadwerkelijk met een flinke portie agressie binnen, de beat bij dance, trance en pop is lekker aanwezig, terwijl je ook heerlijk weg kan dromen bij de rustige indie folk van een band als The Paper Kites.

We moeten wel vermelden dat de ANC teveel van invloed is op de geluidskwaliteit. Dat zien we wel vaker bij koptelefoons in het goedkopere marktsegment. Het is ietwat apart om te ervaren, maar zet je de ANC aan, dan dikt de koptelefoon het midden-laag wat meer aan. Zet je de ANC weer uit, dan is het weer meer in balans en keert de helderheid terug. Je kan dit gedeeltelijk wel oplossen door met de equalizer te spelen, maar de geluidskwaliteit is nu eenmaal beter als ANC uit staat. Dat is iets om rekening mee te houden.

Conclusie

De Anker Soundcore Space One biedt ontzettend veel waar voor je geld. Een fraai design, goed comfort, redelijke noise cancelling, goede app en vriendelijk, doch ietwat gekleurd, geluid. Het geluid is echter voor een heel groot deel aanpasbaar door de vele mogelijkheden binnen de Soundcore-app. Functies als HearID en Safe Volume zijn echt de moeite waard. Voor dit geld vind je echt geen betere bluetooth koptelefoon die zoveel te bieden heeft. Natuurlijk, vergelijken we deze koptelefoon met een concurrent die vier keer zo duur is, dan moet dit model het afleggen qua verfijnde details in de muziek. De andere koptelefoons zijn echter zeker niet vier keer zo goed en zitten eigenlijk heel dichtbij de kwaliteit die je met deze koptelefoon tot je beschikking hebt. Heb je niet zoveel te besteden aan een nieuwe koptelefoon? Zoek dan niet verder. De Anker Soundcore Space One is alles wat je zoekt.

9.0
Anker Soundcore Space One product
FWD award

Beoordeling
Anker Soundcore Space One

Pluspunten
  • Veel waar voor het geld
  • Fraai design
  • Zeer comfortabel
  • Soundcore-app
  • HearID en Safe Volume
  • Goede geluidskwaliteit
  • Passieve onderdrukking
Minpunten
  • ANC niet fantastisch
  • ANC teveel van invloed op geluidskwaliteit
  • Draagdetectie werkt niet altijd even goed
  • Bouwkwaliteit kan net iets beter

Beoordeling Anker Soundcore Space One

De Anker Soundcore Space One biedt ontzettend veel waar voor je geld. Een fraai design, goed comfort, redelijke noise cancelling, goede app en vriendelijk, doch ietwat gekleurd, geluid. Het geluid is echter voor een heel groot deel aanpasbaar door de vele mogelijkheden binnen de Soundcore-app. Functies als HearID en Safe Volume zijn echt de moeite waard. Voor dit geld vind je echt geen betere bluetooth koptelefoon die zoveel te bieden heeft. Natuurlijk, vergelijken we deze koptelefoon met een concurrent die vier keer zo duur is, dan moet dit model het afleggen qua verfijnde details in de muziek. De andere koptelefoons zijn echter zeker niet vier keer zo goed en zitten eigenlijk heel dichtbij de kwaliteit die je met deze koptelefoon tot je beschikking hebt. Heb je niet zoveel te besteden aan een nieuwe koptelefoon? Zoek dan niet verder. De Anker Soundcore Space One is alles wat je zoekt.

Prijsvergelijker Anker Soundcore Space One

Reacties (0)