Wat zijn de trends achter de nieuwe EISA Awards?

17 augustus 2024 7 Minuten 0 Reacties
EISA-Awards-23-24_012-1920×1277

Wat zijn de nieuwste trends op vlak van audio en video? De pas verschenen EISA Awards die de beste tv’s, soundbars, hoofdtelefoons en andere CE-producten bekronen zijn op dat vlak een goede graadmeter. We overlopen even een aantal opmerkelijke winnaars.

De EISA-awards zijn niet enkel een handig hulpmiddel als je op zoek bent naar een nieuwe tv, soundbar of ander apparaat. Omdat EISA niet werkt met vaste awardcategorieën en ook altijd via een ‘citation’ uitlegt waarom een product wint, zijn ze ook een goede graadmeter van nieuwe trends. Hieronder overlopen we de belangrijkste trends en producten, met links naar onze reviews.

Zo zien we bij binnen de Home Theatre Video-groep (dat vooral gericht is op tv’s) dat Mini LED stilaan een vaste technologische waarde wordt. En nog belangrijker: dat de betere technologieën doorfilteren naar goedkopere (wat niet hetzelfde is als ‘goedkope’) producten. De Hisense 65U7NQ is daar een mooi voorbeeld van met betrekking tot Mini LED, terwijl de Philips 55OLED809 hetzelfde aantoont voor OLED.

Er zijn dit jaar ook opvallend veel projectors die een award binnenslepen, waarbij er ook oog is voor de UST-trend. Zo’n Ultra-Short Throw-projector valt immers steeds vaker in de smaak van mensen die wel een groot beeld willen, maar niet een groot zwart vlak aan hun muur.

‘Bigger is better’

Dat televisies steeds groter worden kun je nauwelijks een nieuwe trend noemen. Fabrikanten presenteren al jaren gigantische schermen op shows. Het verschil nu is dat echt gigantische tv-schermen bereikbaar worden én uitstekende kwaliteit bieden. Zowel de gigantische Hisense 100E7NQ Pro als de ronduit kolossale TCL 115X955 Max zijn ronduit baanbrekend. En rugbrekend ook wel; TCL raadt bijvoorbeeld aan dat voor de installatie van hun 115-inch scherm er best zes (6!) helpers paraat staan.

Wat deze lichting EISA-awards treffend aantoont is dat TCL en Hisense echt de markt willen uitdagen met razendsnelle innovatie. Nog niet zo lang geleden waren deze twee merken vrij onbekend, nu leggen ze het vuur aan de schenen van de gevestigde waarden. Philips is uit die groep de enige grote uitzondering. De Philips 65OLED+959 weet heel goed de sterke R&D-inzet (dat nog altijd deels in België en Nederland plaatsvindt) op beeldvlak te combineren met audiokennis van Bowers & Wilkins om een uitmuntende top-tv te creëren.

Marantz scoort

Een mix ook van oud en nieuw in de twee audiogroepen, Home Theatre Audio en Hi-Fi. Zo beloonden de EISA-leden de innovatie van de Canvas HiFi, een designsoundbar die de toonaangevende BACCH 3D-algoritme inzet, en het gekromde design van de Ultra Evolution-luidsprekers van SVS die alle frequenties van muziek op het juiste moment bij de oren van de luisteraar aanleveren. Ook het jonge Perlisten scoorde, dankzij een heel doordachte en wetenschappelijke aanpak. Het merk ontving een EISA Award voor de machtige Perlisten R18s subwoofer.

Een sterkhouder op audiovlak dit jaar is Marantz, dat zowel met de Model M1 als voor Cinema 30 AV-receiver in de prijzen viel. Meteen twee uitersten bij het gerespecteerde merk: de Model M1 is net een heel compacte versterker die onder meer soundbars uitdaagt, terwijl de Cinema 30 een gesofistikeerde high-end receiver is die complexe thuisbioscopen kan aansturen. Zustermerk Bowers & Wilkins kreeg ook een zeldzame award voor de volledige 700 S3 Signature-reeks. Het is nog maar de tweede keer in de geschiedenis van EISA dat een volledige luidsprekerfamilie een prijs krijgt; normaliter is een award enkel voor één model.

Over soundbars gesproken: ook daar een forse tegenstelling. Langs een kant werd de kleine Sennheiser Ambeo Mini soundbar van het jaar, maar was er ook erkenning voor de spectaculaire prestaties van de machtige Samsung HW-Q990D-soundbar.

Dit jaar besloot de EISA-jury geen receivers in een betaalbare klasse een award toe te kennen, wel was er een EISA Award voor de high-end SP25 AV-processor van Primare. Het Zweedse merk weet al verschillende jaren met steengoede producten de jury te overtuigen.

Toonaangevend streaming

Op hoofdtelefoonvlak was er oog voor de traditionele kant van de headfi-wereld, met een award voor The Composer van Austrian Audio (dat bestaat uit ex-ingenieurs van AKG). Maar ook de draadloze DALI IO-12 kreeg een prijs, als roerganger van de luxueuze NC-koptelefoontrend. Twee DAC/hoofdtelefoonversterkers van iFi Audio vielen ook in de prijzen.

Dat de populaire DMP-A8 van Eversolo een EISA Award zou winnen, stond in de sterren geschreven. Deze streamer-DAC-voorverversterker wordt wereldwijd bejubeld, onder meer dankzij de sterke prestaties van z’n duochip AKM-DAC. Ook de NAD M66 is een echt baanbrekend toestel, met name door de ondersteuning voor meerdere subwoofers en Dirac Live Bass Control. En het klinkt ook fantastisch. Helemaal aan het andere uiterste is er de WiiM Amp, een heel betaalbare versterker met geweldige streamingmogelijkheden én HDMI-eARC. En dat voor nog geen 400 euro.

Uitstekende streamingopties, naast een goede phono-ingang en HDMI-ARC, waren een hoofdreden om een award te geven aan de kleine PSB Alpha IQ’s. Dit is de eerste stereoset met BluOS ingebouwd, waardoor deze speakers (ook beschikbaar in een kek oranje of geel!) naadloos passen in een ruimer multiroomsysteem. Alleenstaand scoren ze ook.

Oog voor high-end

De Hi-Fi-groep binnen EISA zijn heel divers. Magazines als Stereophile (VS), Stereo (D) en Hi-Fi News (UK) testen hoofdzakelijk high-end apparatuur. Daarom dat er ook heel exclusieve en meer traditionele producten awards krijgen. De The Watt/Puppy van Wilson Audio en de heel complete T+A R 2500 R bijvoorbeeld. Die laatste is wel iets bijzonders: het is echt als een high-end product gepositioneerd (circa 14.000 euro), maar is wel een alles-in-één. Toegankelijker is de HiFi Rose RA280 versterker, een krachtige GaNFET-versterker met veel vermogen. Liefhebbers van vinyl blijven wat meer in de kou staan dit jaar, wat aangeeft dat er dit jaar wat minder vernieuwing was in dit segment. De XA B van Pro-Ject is echter wel een award waard, als viering van de unieke inerte acryldesigns en gebalanceerde connecties waar het Oostenrijkse merk zo sterk in gelooft.

Onder embargo

De Hi-Fi Expertgroep kreeg dit jaar veel producten onder embargo te testen. De Hegel H400 geïntegreerde versterker bijvoorbeeld, de Meridian Ellipse en de vernieuwde Monitor Audio Gold 300. Meteen drie interessante producten die in hun categorie heel sterk uit de hoek komen. Monitor Audio gaf ook toegang tot samples van hun slimme Blok Stax 2G-meubelsysteem. Zoals de bijhorende citation stelt: een meubel is een aspect van een audiosysteem dat vaak uit het oog wordt verloren, maar qua functionaliteit en geluidskwaliteit een rol te spelen heeft. Overigens moeten we ook opmerken dat EISA geen lijst publiceert van producten die onder embargo werden voorgesteld maar toch geen award ontvingen. Er zijn echter wel een aantal die niet voldeden aan de criteria.

Wel goed om weten: de EISA Awards zijn niet bedoeld om heel de markt te dekken. Awardcategorieën staan niet vast. Als er vorig jaar pakweg een phonovoorversterker bekroond werd, wil dat niet zeggen dat er dit jaar opnieuw een ander toestel in die categorie een award ontvangt. Er moet een waardig product zijn én het moet getest zijn geweest.

Wil je een overzicht van de EISA-winnaars en de citations die uitleggen waarom een product een award krijgt? Klik dan hier!

Reacties (0)