Smarthome van Action, HEMA, Kruidvat en Lidl koppelen aan Google Home

16 januari 2021 5 Minuten 3 Reacties
Action Hema Kruidvat Lidl

Hoe kun je de smarthome-producten van Action, Kruidvat, HEMA en Lidl koppelen aan Google Home? We vertellen het je in dit artikel.

In oktober 2019 hebben we het artikel ‘LSC Smart Connect van de Action koppelen met Google Home‘ geschreven. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en heeft Action concurrentie gekregen van HEMA, Kruidvat én Lidl. En ook het koppelen met Google Home is inmiddels net even iets anders. De hoogste tijd om een nieuwe versie te maken.

Gebruik eerst de reguliere app

Heb je een product van Action, HEMA, Kruidvat of Lidl gekocht? Start met het downloaden van de desbetreffende Action-, HEMA-, Kruidvat- of Lidl-app uit de App Store of Google Play Store.  Installeer de app en start deze op. Vervolgens maak je een account aan door je e-mailadres en een wachtwoord in te vullen. Via e-mail ontvang je een verificatiecode die je vervolgens in de app moet invullen. Nu is de app klaar voor gebruik. Alle vier de apps zijn vergelijkbaar, dus de installatie, het aanmaken van het account en het toevoegen van een nieuw product is bij alle apps precies hetzelfde. Overigens kun je ook de Smart Life-app van Tuya gebruiken. Hier kun je alle producten van de winkelketens in gebruiken.

Vanuit het hoofdmenu klik je rechtsboven op het plusje om je zojuist aangeschafte product toe te voegen. Kies de categorie en het juiste product en volg de instructies. Voer je wifi-wachtwoord in (alleen 2.4 GHz wordt ondersteund!) en druk op bevestigen. Alhoewel de instructies vanuit de apps niet altijd even duidelijk zijn, moet deze stap van het installeren verder geen probleem zijn. Heb je een probleem met je wifi-netwerk? Zorg dat je op 2.4 GHz zit en niet op 5 GHz. Meer informatie hierover lees je in het artikel Round-up: smarthome van Action, HEMA, Kruidvat en Lidl. Is het allemaal gelukt? Dan is het tijd om je producten te koppelen in de Google Home-app.

Niet alles te koppelen met de Google Home-app

Niet alleen in de reacties op onze website, maar ook op andere plekken op het internet lezen we vaak reacties van mensen die bepaalde smarthome-producten van de winkelketens niet kunnen koppelen aan Google Home. Met soms boze reacties tot gevolg. Het is eigenlijk heel simpel, maar je moet zelf even goed opletten. Staat er op het doosje van het product een logo met ‘Works with the Google Assistant’? Dan is het te koppelen met Google Home en kun je het product vervolgens met je stem bedienen. Staat dit logo niet op de doos van het product? Dan is het niet te koppelen. Voor Action, HEMA, Kruidvat en Lidl geldt dan ook dat de verlichting en slimme stekkers wel te koppelen zijn. Kies je echter voor een slimme beveiligingscamera of videodeurbel, dan mist het logo op de doos. Dit betekent dat ze dus niet te koppelen zijn en dat je deze dus gewoon vanuit de normale app moet gebruiken.

Koppelen met Google Home

Zoals je kon lezen in het artikel ‘LSC Smart Connect van de Action koppelen met Google Home‘ werkte het in 2019 nog anders. Wie zocht naar de app van LSC Smart Connect in Google Home, die vond helemaal niets. Je moest dan ook Tuya Smart of Smart Life gebruiken om de app van Action te koppelen met Google Home. Anno 2021 is het een stukje makkelijker gemaakt. Open de Google Home App, druk linksboven op +, kies Apparaat instellen en vervolgens de onderste optie ‘Werkt met Google’. In deze lijst zie je al je gekoppelde services bovenaan en zie je allerlei andere fabrikanten en merken onderaan. Je kunt door de lijst scrollen en zoeken naar de app van Action, HEMA, Kruidvat of Lidl, maar het is gemakkelijker om bovenaan op het vergrootglas te drukken. Nu kun je zoeken.

Google Home

Alle vier de apps zijn nu direct te vinden in deze lijst en via het vergrootglas vul je één van de onderstaande namen in van de desbetreffende app die je gebruikt.

Action: LSC Smart Connect
HEMA: HEMA Smart
Kruidvat: Kruidvat Smart Home
Lidl: Lidl Home

Google Home koppelen

Vervolgens voer je je e-mailadres en wachtwoord in van de desbetreffende app en klik je op ‘Link Now’. Als je alles goed gedaan hebt staan je smarthome-producten van je favoriete winkelketen nu (helemaal onderaan) in je Google Home-app. Vervolgens kun je ze nog toewijzen aan een kamer of ruimte. Klik hiervoor op het desbetreffende product onderaan de lijst met ‘Aan jou gekoppeld’. Onderaan klik je op ‘‘Toevoegen aan een ruimte” > Selecteer je huis > Volgende > Apparaat verplaatsen en vervolgens op één van je gecreëerde ruimtes. Dat is alles! Vervolgens kun je de gekoppelde producten van jouw favoriete winkelketen bedienen via de Google Home-app of met je stem via de Google Home-speakers of de Google Assistant op je smartphone.

Meer lezen?

Meer tips en advies over smarthome? Kijk dan eens op dit gedeelte van onze website. Iedere week gaan we zelf aan de slag met diverse producten. Lees alle smarthome-reviews hier.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Paul

Paul
16 januari 2021 om 18:16

Hi daar,
In allerhande reviews wordt gesproken over de voordelen van deze producten en apps.
Maar wat ik nergens lees is dat je deze producten niet van buitenaf kunt aan/uit zetten, iets wat wel kan met KlikaanKlikuit.
Of zie iets over het hoofd?

Inloggen
Martijn Chel

Martijn Chel
16 januari 2021 om 18:56

Hiervoor moet er een bridge aanwezig zijn. Aan de andere kant kun je de camera’s, etc. wel buitenshuis bekijken.

Inloggen
leo

leo
22 januari 2021 om 10:38

Ik heb nu 22 verschillende apparaten van verschillende leveranciers gekoppeld met Smart life die ik op afstand kan bedienen zo heb ik vanuit Sri Lanka gekeken of mijn luiken weer dicht gingen na een stroomuitval.
Ook de verwarming kan ik regelen.
Via smart scripts kan kan ik via Siri allerlei gesproken opdrachten geven Bv als ik tegen Siri zeg (Ben even weg) dan wordt de verwarming lager gezet en Als ik op weg ben naar huis in ik zeg (Ben weer terug) dan gaat de thermostaat weer omhoog.

Ik heb ongeveer 20 scripts die verschillende apparaten besturen dus het is geen enkel probleem om dit buitens huis te regelen.

Inloggen