Review: Mill WiFi 1200 – Slimme elektrische kachel met app

03 december 2023 + 10 minuten 4 Reacties
Mill WiFi 1200

Een slimme elektrische convectorkachel, is dat nu handig in huis? We gaan aan de slag met de Mill WiFi 1200.

Denk je aan kwalitatief hoogstaande elektrische kachels, dan kom je al snel bij Mill uit. De Noorse fabrikant brengt een hele serie slimme varianten uit. Van wifi-wandpanelen tot vrijstaande convectorkachels. In deze review gaan wij aan de slag met de Mill WiFi convectorkachel CO1200WIFI3, oftewel de Mill WiFi 1200. Je kunt met dit model ruimtes tot 18m2 verwarmen. Deze kachel van de derde generatie wifi-kachels van Mill heeft een vermogen van 1200 watt en kan je gemakkelijk via wifi verbinden. Niet alleen kun je de kachel zo overal ter wereld bedienen met de Mill Norway-app, ook komt er begin 2024 ondersteuning voor Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit.

Je kunt programma’s instellen of individueel of per groep de temperatuur wijzigen. En ja, ook kunstmatige intelligentie zien we nu bij een elektrisch kacheltje. Dankzij een geavanceerd algoritme leert de kachel hoe snel of hoe langzaam de temperatuur stijgt of daalt in de kamer waar je de kachel gebruikt. Stel je na de leerperiode een tijd in waarop de temperatuur behaaglijk moet zijn, dan weet de kachel precies wanneer die moet beginnen met verwarmen. Ook zal het vermogen automatisch aangepast worden, dit komt ten goede aan het energieverbruik.

Terwijl het nog onduidelijk is wat de energieprijzen precies gaan doen deze winter, kan een elektrisch kacheltje straks wel de oplossing zijn als we opnieuw te maken krijgen met torenhoge energieprijzen. Afgelopen winter zat ik ook in mijn kantoortje met een elektrisch kacheltje. Af en toe even verwarmen in de ruimte waar ik zelf ben is een stuk voordeliger dan de kachel in huis op 20 graden zetten. Wie een elektrisch kacheltje slim gebruikt kan zo flink besparen op de energierekening. De Mill WiFi 1200 heeft een adviesprijs van 229 euro.

Design en installatie

Een elektrisch kacheltje echt mooi vinden? Dat gaat wellicht wat te ver. Toch heeft Mill zeker tijd en moeite in het design gestoken, waardoor het toch een elektrisch kacheltje met een fraai design is geworden. Mill noemt het een Scandinavisch design. Minimalistisch met fraaie afgeronde hoeken, maar toch modern en strak. De kenmerkende witte stalen zijkant van een dergelijk kacheltje daargelaten (je kunt ook voor zwart kiezen), beschikt dit model over een fraaie aluminium voet (die je zelf nog in elkaar moet zetten) en tevens een aluminium verwarmingselement. Het midden tussen beide stalen zijkanten is helemaal zwart. Aan één kant vind je niet alleen de stekkeraansluiting, maar ook drie draai- en drukknoppen en een display met enkele ledlampjes voor de status van de kachel. Een kinderslot en een commercieel slot zijn ook aanwezig, zodat kinderhandjes niet stiekem de temperatuur kunnen aanpassen, maar dat je deze kachel ook heel goed kunt gebruiken in een vakantiehuisje voor toeristen. De slimme convectorkachel zelf is zeer goed en stevig gebouwd en kun je ook makkelijk meenemen dankzij twee inkepingen bovenaan.

De installatie is duidelijk. Naast een dikke handleiding vind je nog een aparte installatiekaart waar je eerst de voet in elkaar zet en deze vervolgens aan de kachel monteert. We downloaden de Mill Norway-app (Play Store en App Store) en gaan aan de slag om de kachel toe te voegen. De Mill WiFi 1200 ondersteunt bluetooth voor de initiële setup om vervolgens verbinding te maken met je wifi-netwerk. Dit gaat relatief soepel, maar wel moeten we nog twee keer een firmware-update uitvoeren. Een elektrische kachel met firmware-updates, het komt wat vreemd over, maar doordat deze kachel echt slim is en beschikt over een geavanceerd algoritme is het ook weer niet zo vreemd. We wijzen een kamer toe aan de kachel en gaan aan de slag.

Mill Norway-app

De Mill Norway-app stelt je in staat om alle slimme convectorkachels of wifi-wandpanelen te bedienen. De app is universeel voor alle Mill-producten, naast de verwarmingsproducten kun je ook de sensoren en de sockets van het merk bedienen. Je kunt zelf een programma voor de hele week maken, maar ook verschillende programma’s. Bijvoorbeeld een programma voor een normale werkweek, maar heb je een weekje vrij dan selecteer je gemakkelijk de vakantieweek met een andere planning. Je kunt ook gemakkelijk meerdere familieleden toevoegen in de app om de kachels te bedienen.

Is jouw leven wat minder regelmatig? Dan is het goed om te weten dat je ook zelf met voorgeprogrammeerde programma’s aan de slag kunt. Kies met één druk op de knop voor Comfort, Sleep of Away met respectievelijk 22 graden, 17 graden en 10 graden. En let wel, dit zijn de standaardwaardes, maar je kan dit dus volledig naar wens aanpassen. Gebruik je een slimme kachel van Mill in verschillende kamers, dan kun je voor iedere kamer een eigen programma maken. Je kunt een schema voor het hele huis selecteren, voor een specifieke kamer of als je meerdere kachels in één kamer hebt zelfs per specifieke kachel. Ook is er een vakantiemodus aanwezig die helpt om energie te besparen als je weg bent, maar wel zorgt voor een warm huis wanneer je thuis komt.

Feitelijk biedt de Mill Norway-app alles wat je nodig hebt. De Mill WiFi 1200 kan je volledig handmatig via de app bedienen of handmatig via de fysieke draaiknoppen. Via de app stel je gemakkelijk een schema voor ieder moment van de dag in. En ja, dit laatste kost even wat tijd, maar is wel de moeite waard. De kachel zal precies verwarmen wanneer jij dat wenst. De Mill Norway-app is zeer overzichtelijk en snel onder de knie te krijgen.

In gebruik

Laten we eerlijk zijn, in ons land is een elektrische en vrijstaande convectorkachel niet de eerste keuze bij veel mensen om het huis te verwarmen. Het is een extraatje om specifieke kamers te verwarmen en tijdens een strenge winter met hoge energieprijzen is het de ideale manier om alleen de kamer waar jij bent lekker warm te maken. Ook mensen die al volledig van het gas af zijn kiezen niet snel voor een vrijstaand convectorkacheltje, dan is een vast paneel aan de wand wellicht een beter idee. En ja, die heeft Mill ook in het assortiment. Dankzij ondersteuning voor Homey en Home Assistant is daarnaast dan ook een verdere integratie binnen het huis mogelijk te maken, dus voor een vaste plek in huis is dat een goed alternatief voor een vrijstaande convectorkachel. Ben je liever toch wat meer flexibel? Dan is de Mill WiFi 1200 de betere keuze, want dan neem je de kachel in de winter gewoon mee naar de kamer waar je zelf bent. De vraag is in hoeverre je in ons land daadwerkelijk met een volledig weekschema in combinatie met deze kachel aan de slag gaat? Handmatig bedienen met de knoppen of via de app zal bij de meeste mensen daardoor de voorkeur hebben. Je gebruikt het vooral als bijverwarming en niet als hoofdverwarming. Stroom heeft natuurlijk wel de toekomst ten opzichte van gas, dus wat dat betreft zit je qua toekomstbestendigheid wel goed. In een vakantiewoning is het wellicht een ander verhaal.

De afgelopen weken heb ik de kachel voornamelijk thuis op kantoor gebruikt. Een klein kamertje van 9 m2. Werden de vingers te koud om te typen, dan zetten we even de Mill WiFi 1200 aan en binnen een mum van tijd is het aangenaam qua temperatuur. Is de temperatuur bereikt? Dan slaat de kachel weer uit. Loopt de temperatuur toch weer te ver terug? Dan zal het weer even inschakelen om te verwarmen, afhankelijk van de ingestelde temperatuur. Hierbij wordt het vermogen aangepast, zodat het energieverbruik daadwerkelijk minder is dan bij andere soortgelijke elektrische kacheltjes om dezelfde temperatuur te bereiken. We hebben er even een losse thermometer naast gelegd en het werkt perfect, precies op de juiste momenten met (heel belangrijk) een temperatuur die precies klopt. De Mill WiFi 1200 is geschikt voor ruimtes tussen de 14 m2 en 18 m2 en dat is meer dan voldoende voor het kantoor thuis. In hoeverre kunstmatige intelligentie nu meehelpt om het verwarmingsproces zo efficiënt mogelijk te maken is overigens een raadsel. Je kunt deze functie genaamd ‘Predictive Heating’ via de Mill Norway-app in- of uitschakelen, maar in hoeverre het werkt hebben we geen inzicht in. De kamer wordt wel lekker snel warm, dat wel.

Via de app heb je ook een tabblad genaamd statistieken. Hier kun je precies terugzien hoeveel kWh je verbruikt hebt en welke temperatuur het geweest is. Dit kun je per dag, maand of zelfs jaar bekijken. Hierbij moet wel gezegd worden dat de kachel even wat langer dan een kwartiertje aan moet staan. Mijn kantoor is dan al lekker warm en de temperatuur zal direct in het grafiekje verschijnen, maar voor het energieverbruik is het te kort, zo blijkt. Dat is toch jammer dat we daar dan geen goed inzicht in krijgen. Hopelijk kan dit met een update verbeterd worden. In het eerste kwartaal van 2024 verschijnt de ondersteuning voor Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit, dus dat hebben we nu nog niet kunnen testen.

Conclusie

De Mill WiFi 1200 is een goede, slimme convectorkachel met een duidelijke en overzichtelijke app. Je kunt de kachel handmatig bedienen via handige fysieke knoppen, maar ook op je smartphone via de app en via een vooraf ingesteld weekschema. Zo kun je de temperatuur in beide gevallen al van tevoren laten stijgen, zodat je altijd in een warme kamer binnenkomt. Het smart-gedeelte bij deze elektrische kachel is daardoor echt van meerwaarde, ook doordat je inzicht krijgt in het verbruik. Jammer dat inzage in stroomverbruik niet instant is, maar echt even wat tijd nodig heeft. Hopelijk kan dit nog met een update aangepakt worden, want voor de rest is de Mill WiFi 1200 een zeer goede elektrische kachel om specifieke kamers te verwarmen waar dat nodig is. De prijs is met 229 euro wel vrij fors.

8.5
Mill WiFi 1200

Beoordeling
Mill WiFi 1200

Pluspunten
  • Scandinavisch design met fraaie aluminium voet
  • Handmatig en via app te bedienen
  • Inzicht in temperatuur en stroomverbruik
  • Snel op temperatuur
  • Energiebesparend bij slim gebruik
Minpunten
  • Inzicht stroomverbruik duurt even
  • Stevig aan de prijs

Beoordeling Mill WiFi 1200

De Mill WiFi 1200 is een goede, slimme convectorkachel met een duidelijke en overzichtelijke app. Je kunt de kachel handmatig bedienen via handige fysieke knoppen, maar ook op je smartphone via de app en via een vooraf ingesteld weekschema. Zo kun je de temperatuur in beide gevallen al van tevoren laten stijgen, zodat je altijd in een warme kamer binnenkomt. Het smart-gedeelte bij deze elektrische kachel is daardoor echt van meerwaarde, ook doordat je inzicht krijgt in het verbruik. Jammer dat inzage in stroomverbruik niet instant is, maar echt even wat tijd nodig heeft. Hopelijk kan dit nog met een update aangepakt worden, want voor de rest is de Mill WiFi 1200 een zeer goede elektrische kachel om specifieke kamers te verwarmen waar dat nodig is. De prijs is met 229 euro wel vrij fors.

Prijsvergelijker Mill WiFi 1200

Reacties (4)