Slimme speakers kun je overal in huis plaatsen. Je raakt ze aan, schreeuwt er wel eens naar of morst er misschien wel iets overheen. Reden genoeg dus om die dingen zo nu en dan aan een schoonmaak te onderwerpen. Aangezien we ook nog altijd voorzichtig moeten zijn vanwege een pandemie, en we er goed aan doen verschillende oppervlakten in huis te reinigen, is het helemaal handig om dergelijke apparaten fris te houden. Iedereen maakt er immers gebruik van in huis. We kijken in dit artikel naar de bekendste speakers: die van Google, Apple en natuurlijk Amazon.
Je slimme speakers worden nog wel eens vies, dus doe je er goed aan om ze zo nu en dan even lekker schoon te maken. In dit artikel kijken we naar de do's en don'ts voor het onderhoud van de apparaat.
Slimme speakers schoonmaken
De slimme speakers tref je aan in de slaapkamer, waar je hem bijvoorbeeld als wekker kunt gebruiken. Daarnaast plaatsen ook steeds meer mensen zo’n speaker, of een smart display met ietwat betere speaker, in de keuken. Zo kan die helpen tijdens het koken, maar dan heb je ook kans dat die dus smerig wordt. Ben je overigens een fervent gebruiker van de Google Assistent, maar merk je dat die soms niet goed werkt? Lees dan deze tips eens na. Wil je weten wat er de afgelopen tijd allemaal veranderd is aan die stemassistent, dan staat dit artikel klaar.
Google Home en Nest
De slimme speakers van Google hebben tegenwoordig allemaal zo’n mooi, stoffen laagje. Hoe fijn die dingen daardoor ook opgaan in je interieur, heel goed schoonmaken lukt niet altijd. Google raadt bijvoorbeeld af om natte doeken te gebruiken om de buitenkant mee schoon te maken. Ook is het beter om geen reinigingsmiddel te gebruiken (er direct opspuiten of middels een doekje) of ze onder de kraan te houden. Dat laatste mag voor zich spreken, omdat het om elektronica gaat. Maar we zeggen het er toch liever nog een keer bij: ze zijn niet waterdicht.
Google raadt aan om vlekken en stof te verwijderen met een droge doek. De zoekmachinegigant raadt af iets te gebruiken dat ook maar een beetje vochtig is. Heb je dus een nare vlek op het stof zitten die je er niet uit krijgt? Dan heb je waarschijnlijk pech. Echter, met een beetje opletten kan het geen kwaad licht vochtige doekjes te gebruiken. Of een theedoek die je even onder water hield en daarna goed uitwringt. Zorg ervoor dat het vocht niet doordringt of druppelt, maar gebruik wel genoeg om die vervelende vlek weg te poetsen. Het gaat hier om een delicaat balans.
Apple HomePod en HomePod Mini
Apple is de enige fabrikant die schoonmaakinstructies op zijn eigen website heeft achtergelaten voor zijn slimme speakers. De buitenkant van de HomePod bestaat niet uit stof, maar uit gaasweefsel. Daardoor kan het geen kwaad een vochtig doekje te gebruiken om het omhulsel schoon te maken. Op zijn eigen website geeft Apple precies aan wat voor soort doekjes je kunt gebruiken. Waar het op neerkomt is dat je standaard schoonmaakdoekjes kunt inzetten voor het schoonmaakwerk. Uiteraard moet je niet té hardhandig te werk gaan, dat is nooit goed.
De doeken of doekjes die je gebruikt kunnen overigens niet supervochtig zijn. Gebruik je dus een theedoek met water, zorg ervoor dat die niet nadruppelt. Houd allebei de slimme speakers ook ver bij een kraan of andere waterbron vandaan, aangezien ze niet waterdicht zijn. Verder raadt Apple aan om een droge doek te gebruiken in de meeste gevallen en om tot slot géén bijtende stoffen te gebruiken (die je veelal in schoonmaakproducten aantreft). Zorg er daarnaast voor dat er geen vocht in één van de openingen terechtkomt, aangezien dat funest kan zijn.
Amazon Echo-speakers
De oudere, misschien inmiddels wat gangbaardere modellen van de Amazon Echo maken gebruik van een plastic omhulsel. Die kun je dus best met een enigszins natte doek afnemen. De nieuwere modellen hebben – net als de slimme speakers van Google – een stoffen buitenkant. Houd vocht dus uit de buurt van de speakers. In principe gelden hier dezelfde regels als voor de Google Home- en Nestmodellen: houd ze niet onder de kraan en gebruik geen bijtende producten. Ook mogen vochtige doekjes niet te nat zijn. Een droge doek is de veiligste optie.
Ook hier kunnen we stellen dat je best eens een licht vochtige (thee)doek kunt gebruiken voor de grote schoonmaak. Zo’n doek mag niet té nat zijn; wring hem dus goed uit wanneer je dit van plan bent. En anders gebruik je zo’n vochtig doekje uit een plastic verpakking van de supermarkt. De tip van Amazon: gebruik ook eens een föhn, die je dan op een stand zet die zo min mogelijk warme lucht verspreidt. Daarmee haal je in elk geval de meest oppervlakkige problemen weg, zoals laagjes stof op de buitenkant of stof die tussen de knoppen terechtgekomen is.
Meer lezen?
Eerder in dit artikel hebben we al extra leestips gegeven aangaande slimme speakers en hun stemassistenten. Op FWD staat echter nog meer interessante content met betrekking tot die twee onderwerpen. Heel vaak gaat de aandacht bijvoorbeeld uit naar de Google Assistent, maar hoe zit het nu precies met Amaxon Alexa in Nederland? Dat lees je hier. Verder vind je hier alles over het updaten van je Google Home- en Nestapparaten, terwijl je hier specifiek leest hoe je je Nest Mini instelt. Interesse in de gastmodus van de Assistent? Dan lees je daar hier alles over.
Reacties (0)